Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy erősítő építés

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Persze, no problem. Előre összeforrasztom a drótokat a csőlábakkal és utána rögzítem a lemezhez. A szellőzőrácsnak egyébként nem sok érdemi funkciója van, inkább csak dísz, a cső maga felül van, az alul lévő alkatrészek pedig szellőznek a maguk módján.

Oké. Viszont, ha bármikor forrasztani kell, akkor nehézkes. Szerintem ki lehetne fúrni/marni a nagy kör átmérőjében és akkor nagyon könnyű hozzáférni. A foglalatot meg csak a lemezhez rögzíted. Most már persze fúrni nem egyszerű, mert középen a lik- :-)
Ami miatt még érdemes minél nagyobb furatot csinálni az az, hogy ha nagy felülelten érintkezik a fém a fával, közel a csőfoglalathoz, akkor a fa összeerssztései megrepednek. Egy barátomnak az első dobozán az illesztéseknél szétnyílt a fa tetőlap a nagy hő miatt. Ha az összeeresztések közül az egyik pont egy ilyen csőfurattal találkozik, akkor ez esélyes. Gondold meg.
Üdv,
NL

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Tomi »

Hozzá fogsz férni a csőlábakhoz? Én mondjuk fordítva tettem volna be a lemezeket, hogy a kerek rész kerüljön síkba, így könnyebben lehet a lábakat forrasztani és alulról lehet rögzíteni a bilincset úgy, hogy ne látsszon. A lemezben levő szellőző rések funkciójukat vesztik.

Persze, no problem. Előre összeforrasztom a drótokat a csőlábakkal és utána rögzítem a lemezhez. A szellőzőrácsnak egyébként nem sok érdemi funkciója van, inkább csak dísz, a cső maga felül van, az alul lévő alkatrészek pedig szellőznek a maguk módján.
potatomelon.wordpress.com

Vendég

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Azért nem egészen van így. A tacskós minihifi torzításainak frekvenciafüggősége sokkal rosszabb, mint egy normális csöves erősítőnek, a clip viselkedésről nem is beszélve. A DFD (difference frequency distortion)menete is sokkal rosszabb, és még találhatunk egyebet is, ha nagyon akarunk.
A többivel egyetértek.

Viszont a tacskós minihifi minden cd-vel ugyanolyan jól szól

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5280

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Egyben biztosan - az árában.

Amúgy ide is beírom a régi szlogent - "mindenki azt mér - amit tud!"
A bejáratott műszeres mérések alapján semmi létjogosultsága nem lenne az elektroncsöves erősítőknek, mert egy tescós minihifi leverne minden csövest, ha csak a mérésekre támaszkodhatnának a felhasználók.
Valójában nagyon sok olyan dolog van, ami befolyásolja a kapott hangzást, de senki nem foglakozik ezzel, mert a piac kicsi szeletéről van szó.

Ami érdekes ebben a félvezetős vs. csöves témában az az, hogy elvileg minden megoldható lenne a félvezetős technikában is, amit a csöves világban eddig használtak.

Üdv: TJ.

Azért nem egészen van így. A tacskós minihifi torzításainak frekvenciafüggősége sokkal rosszabb, mint egy normális csöves erősítőnek, a clip viselkedésről nem is beszélve. A DFD (difference frequency distortion)menete is sokkal rosszabb, és még találhatunk egyebet is, ha nagyon akarunk.
A többivel egyetértek.

balintk
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: balintk »

Üdv mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek tapasztalata a kínai Naim Nap 140 klónról? Ha már régebben kiveséztétek a témát, kérek szépen segítséget, hogy hol találom a hozzászólásokat. Köszönöm.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy erősítő építés

Hozzá fogsz férni a csőlábakhoz? Én mondjuk fordítva tettem volna be a lemezeket, hogy a kerek rész kerüljön síkba, így könnyebben lehet a lábakat forrasztani és alulról lehet rögzíteni a bilincset úgy, hogy ne látsszon. A lemezben levő szellőző rések funkciójukat vesztik.

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

A csövesemhez meglettek a marások. Az elrendezés nagyjából ezt a képet fogja mutatni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11162
Kapcsolat:

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Akkor mégse a zeneiséget fogalmaztad meg;)
Kellemesnek a hifisták a hangzást szokták nevezni, a zeneiség viszont a tonalitáson messze túlmutató, sőt éppen a komplexitása miatt nehezen megfogható jellemző.

Ebben sem vagyok biztos. Néha ledöbbenek, mennyire nem mennek át gondolatok A-ból B-be ezekkel az elcsépelt kifejezésekkel.

Vendég

Diy erősítő építés

kellemes vagy zenei? majd mindegy ebben az esetben
Akkor mégse a zeneiséget fogalmaztad meg;)
Kellemesnek a hifisták a hangzást szokták nevezni, a zeneiség viszont a tonalitáson messze túlmutató, sőt éppen a komplexitása miatt nehezen megfogható jellemző. Nekem egyáltalán nem mindegy...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3007

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Hát... arra azért én is kíváncsi lennék, hogy miben jobb "objektíven" egy csöves erősítő egy tranzisztorosnál.

Egyben biztosan - az árában.

Amúgy ide is beírom a régi szlogent - "mindenki azt mér - amit tud!"
A bejáratott műszeres mérések alapján semmi létjogosultsága nem lenne az elektroncsöves erősítőknek, mert egy tescós minihifi leverne minden csövest, ha csak a mérésekre támaszkodhatnának a felhasználók.
Valójában nagyon sok olyan dolog van, ami befolyásolja a kapott hangzást, de senki nem foglakozik ezzel, mert a piac kicsi szeletéről van szó.

Ami érdekes ebben a félvezetős vs. csöves témában az az, hogy elvileg minden megoldható lenne a félvezetős technikában is, amit a csöves világban eddig használtak.

Üdv: TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: KMT »

Mérés, megint mérés...

Tudod, a kiinduló hozzászólás-részlet, amit nem fogok harmadjára is beírni.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Elég egyértelmű, hogy milyen követelményei vannak a hi-fi berendezéseknek a mérések szempontjából. Egyenletes átvitel (terhelés alatt!), minél kisebb torzítások, kedvenced, a damping stb. Tökéletesen világos, hogy két mérés közül melyik a jobb, ezért beszélhetünk objektivitásról.
Az, hogy kinek mi hallatszik kellemesebbnek, meg más kérdés.

Mérés, megint mérés...

A terét, a mikrodinamikáját, a lecsengéseket, tranzienseket, tisztaságát hogy méred? Természetesen nem vonom kétségbe a damping faktor fontosságát (de nem ám!), ugyanakkor, ha más hallható tulajdonságok is árnyalják a hangot, akkor máris nehezebb az egyértelmű döntés. Vagyis saját szempontjaink szerint fogunk dönteni, és lehet, hogy ez vagy az érdekében szemet húnyunk az meg amaz felett. Vagy kezdjük korrigálni kábellel, tápolással, EQ-val, DSP-vel, akusztikai elemekkel, stb...

Szóval, sűrű az erdő, nekünk meg csak 2 fülünk van.

Vendég

Diy erősítő építés

A második útnál nem annyira a "kellemes", inkább a "zenei" hangot fogalmaztad meg, egy bizonyos szempontból. (Átjön-e a zene, vagy inkább csak a hangok?)

kellemes vagy zenei? majd mindegy ebben az esetben, mivel itt egy számunkra szimpatikus vagy jó vagy elfogadható hangról beszélünk, és ez nem feltétlenül passzol más elképzeléséhez vagy ízléséhez. De az én saját rendszerem az én ízlésemet a zenei világomat tükrözi.
Nagy nagy közelítéssel minél highendebb egy cucc, azaz a legfelső réteg már tulajdonképpen amelyek a legeslegközelebb állnak a valódi élő zenéhez, szóval azok a rendszerek teljesen egyformának kéne hogy legyenek már ami a hangjukat illeti aztán mégsem egyformák

Vendég

Diy erősítő építés

És honnan tudjuk, hogy melyik hangsugárzó mit szeret(ne)?

Hosszabb ideig hallgatva elég egyértelmű, mennyire passzolnak az adott erősítőhöz. Más megbízható módszert nem tudok.

Vendég

Diy erősítő építés

Dehonnem
A második útnál nem annyira a "kellemes", inkább a "zenei" hangot fogalmaztad meg, egy bizonyos szempontból. (Átjön-e a zene, vagy inkább csak a hangok?)

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: KMT »

Csöves vagy nem csöves csak ezt a sz@r Cat kábelt bírnátok már feledni.. az a számítógépek hálózatba csatlakozására van nem a hifi céljaira.

Na, akkor ezt idén is leírtad.

bta,
És honnan tudjuk, hogy melyik hangsugárzó mit szeret(ne)?

Vendég

Diy erősítő építés

Meg én csinálom, a barkácsolgatás élvezet.
Teljesen érthető és méltányolható dolog, bár mivel ez egy hifis fórum, nem erre gondoltam. Pontosabban megfogalmazva, mit várnak a hangjáról? Ha "véres hurkát", akkor maximum olyasmi lesz:-)

Vendég

Diy erősítő építés

A kellemes hangzás, vagy akármilyen hangzás keresésének a hifihez nem sok köze van..

Dehonnem
Az út kétféle módon járaható
Az egyik ha azt a hangot keressük, ami minél közelebb ál az élőzenéhez. Ez a nehezebb mivel számos eleme reprodukálhatatlan. Egy 4 hangszeres kamara darab még okés vagy egy szál gitár némi énekhanggal, de egy 100 tagú nagyzenekar vagy a templomi orgona semmiképpen sem fér be egy normál zenehallgató szobába, és a hangot megszólaltató eszközök sem képesek ezt az érzést visszaadni. Sem a templom sem a Zeneakadémia vagy az operaház akusztikáját.
A másik út az meg arról szól, hogy legyen jó a hang, persze nem baj ha a hegedű az hegedű a hangszórókból és nem brácsa vagy zongora
De ha a hallott hang számomra mint hallgatónak kellemes örömteli megvan az a bizonyos bizsergés, és libabőr ha hallgatom, akkor helyben vagyunk. És ilyenkor nem számít hogy milyen a mérési eredménye a hangfalamnak vagy az erősítőmnek, mennyi a torzítása ott, ahol én nem is hallom, és úgy egészében.
Ha örömmel és élvezettel sikerül ZENÉT hallgatni rajta akkor már rendben van a dolog.
és nem is érdemes nüanszokért milliókat kiadni ezek után (legalábbis egy darabig )

Vendég

Diy erősítő építés

Elég egyértelmű, hogy milyen követelményei vannak a hi-fi berendezéseknek a mérések szempontjából. Egyenletes átvitel (terhelés alatt!), minél kisebb torzítások, kedvenced, a damping stb. Tökéletesen világos, hogy két mérés közül melyik a jobb, ezért beszélhetünk objektivitásról.
Az, hogy kinek mi hallatszik kellemesebbnek, meg más kérdés.

A (helyes módszerrel, emberi hiba nélkül) mért adatok önmagukban véve objektívek, ám egy hosszú paraméterlistából levont, hangminőségre vonatkozó következtetésnek mindig van több-kevesebb szubjektív tartalma, ahogy egy felállított követelményrendszernek is. A csövesek például százalék nagyságrendű THD, több tized % IM torzítások mellett is szólhatnak színezetlenül és eszköztelenül, ráadásul a "csöves watt" rendszerint többnek hangzik, mint ugyanannyi, félvezetőkkel.

Tévedés a dampingot erősítő-követelményként beállitani, ugyanis nem mindegyik hangszóró szereti az alacsony meghajtó impedanciát. (Mellesleg nagyon komoly, technikailag hibátlanul védhető érvek szólnak az áramgenerátoros hangszóró meghajtás mellett, ami persze kizárólag aktívrendszerben képzelhető el...)

A kellemes hangzás, vagy akármilyen hangzás keresésének a hifihez nem sok köze van..

Vendég

Diy erősítő építés

Csöves vagy nem csöves csak ezt a sz@r Cat kábelt bírnátok már feledni.. az a számítógépek hálózatba csatlakozására van nem a hifi céljaira.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11162
Kapcsolat:

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Tökéletesen világos, hogy két mérés közül melyik a jobb, ezért beszélhetünk objektivitásról.

Ez közel sem tökéletesen világos a gyakorlatban. Egy készüléknek nem egyetlen paramétere van, nagy részét normálisan mérni sem lehet házilag (néhányat még laborban sem), a sok érték közül meg már szubjektív súlyozásra vagy kényszerülve. Nagyjából ezért értelmetlen kizárólag a mérési eredményekhez ragaszkodni, ettől még persze nem tilos.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy erősítő építés

Ja látom közben meglett...

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy erősítő építés

http://www.partsconnection.com/

Erről az oldalról rendel? Gazdátlan domain, nem? Vagy csak nekem dobott ilyet?

Fincsi ezüst IC engem is érdekelne, kéne csinálni.

OFF:

Vissza kellett adnom pár kábelt, amik kölcsön voltak nálam, és réz ment vissza mindenhova, höjjjjjjj, hol vannak a részletek, a dinamika és miért búg a mély?

ON:

Szóval jó ezüst IC kell, na... Csak sajna elbuliztam az összes pénzem Szilveszterkor , és per pill nincs kb 400am egy AN Vx150-re...

Hali!

Innen: http://www.partsconnexion.com/

A Vx-ért a 400 nagyon sok. Én Vz-t vettem a feléből decemberben még a buli előtt , persze használtan és hát csak 1méter de akkor sem volt rossz bót.

Vx -et lehet a hificollective-en venni árnyékolás nélkül belső kábelezéshez.

Üdv,
NL

Tomi
Fórumlakó
Fórumlakó

Diy erősítő építés

OFF:

Vissza kellett adnom pár kábelt, amik kölcsön voltak nálam, és réz ment vissza mindenhova, höjjjjjjj, hol vannak a részletek, a dinamika és miért búg a mély?

Szerencsétlen elektronok elszoktak már a réztől, így adnak hangot az elégedetlenségüknek, te meg hagytad őket elkanászodni.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: lehoako »

OK, megvan, az oldal :

http://www.partsconnexion.com/

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”