Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mélysugárzók

William
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 261

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: William »

Inkább nézz egy normálisabb rendszert.

Erről beszélünk?

80'-90'-s években volt ilyenem utoljára
NAD T778

manutdfan
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: manutdfan »

Az lenne a legegyszerűbb. De egy szuberősítőnek illik rendelkeznie hangerő, vágási frekvencia és fázis állítással legalább.

Érdekes, hogy ez a kis hifi nagyon szépen szól (igaz, ezért is vettem meg ezt még bő tíz éve, mert a 4-5-ször ennyiért adottak is szarabbul muzsikáltak), de azért az nyilvánvaló, hogy ide nem kell valami hi-tech erőlködő. Esetleg tudnátok javasolni nekem valamilyet? Akár csak kapcsrajz is jó lehet, összedobálom. Tekintve, hogy jönnek az ünnepek, nem tervezek nagyon sokat rákölteni...

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: KMT »

Ezért is kérdeztem, hogy hogyan kössem be, mert nem nagyon vagyok otthon hangtechnikában. Én csak egy szimpla számtech műszerész vagyok. Az alapokkal rendben vagyok, de ennyire részletesen nem ismerem a témát. Tehát akkor azt mondod, hogy dobjak össze egy mono erőlködőt, és a hifi sub kimenetéről toljam át rajta a jelet?

Az lenne a legegyszerűbb. De egy szuberősítőnek illik rendelkeznie hangerő, vágási frekvencia és fázis állítással legalább.

manutdfan

Mélysugárzók

Uhhh! Bakker, nem tudtam, hgy egy ilyen "hifivel" próbálsz házimozizni.
Itt megállt a tudomány.
Szerintem erősítőt kellene beszerezned.
Nem gáz ez a mini torony a konyhába, de házimozira tuti nem jó. sajnálom.
De ha mégis erőlteted ezt a témát (amit nem nagyon javasolnék) nekem van eladó sub végfokom (100 W - CAV 300-ból kiszerelt).
De.....

Erről beszélünk?

Jaja, ez az. Nem akarok én házomizizni, csak gondoltam ha már egyszer van egy ládám, rákötöm (merthogy a napokban kaptam ajándék gyanánt). Ez a végfok-dolog lehet, hogy érdekelne... Mi pénzt gondolnál érte kérni?

Keresek valami egyszerű mono kapcsolást, aztán lehet összerakom, de ha ócsóé adod a végfokod, beszélhjetünk róla.

Van egyébként egy Tevion DRW1000 DVD-Recorderem 5.1 kimenettel, amit tegnap szereztem, bár azzal még nem próbáltam, de 90%, hogy csak aktívval menne.

szami
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 30

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szami »

Uhhh! Bakker, nem tudtam, hgy egy ilyen "hifivel" próbálsz házimozizni.
Itt megállt a tudomány.
Szerintem erősítőt kellene beszerezned.
Nem gáz ez a mini torony a konyhába, de házimozira tuti nem jó. sajnálom.
De ha mégis erőlteted ezt a témát (amit nem nagyon javasolnék) nekem van eladó sub végfokom (100 W - CAV 300-ból kiszerelt).
De.....

Erről beszélünk?

manutdfan

Mélysugárzók

Ha ilyen egyértelmű, hogy nincs, akkor meg mit vártál? Majd biztos meg fog egyezni a szub érzékenysége (meg impedanciája) a frontokéval...

Ezért is kérdeztem, hogy hogyan kössem be, mert nem nagyon vagyok otthon hangtechnikában. Én csak egy szimpla számtech műszerész vagyok. Az alapokkal rendben vagyok, de ennyire részletesen nem ismerem a témát. Tehát akkor azt mondod, hogy dobjak össze egy mono erőlködőt, és a hifi sub kimenetéről toljam át rajta a jelet?

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Ha ilyen egyértelmű, hogy nincs, akkor meg mit vártál? Majd biztos meg fog egyezni a szub érzékenysége (meg impedanciája) a frontokéval...

manutdfan

Mélysugárzók

Jól látom, hogy nincs rajta hangerőszabályzó sem? Mert akkor nem kell meglepődni, hogy nem az igazi.

Passzív ládán hangerőszabályzó?

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Jól látom, hogy nincs rajta hangerőszabályzó sem? Mert akkor nem kell meglepődni, hogy nem az igazi.

manutdfan

Mélysugárzók

Szerintem (és ha mások szerint nem, akkor javítsatok, de lehurrogni nem kell):
elképzelhető, hogy ez a sub egy bizonyos házimozi rendszer része,
amiben kis szatelit front- és háttérsugárzók vannak.

Ezért az erősítőből kijövő teljesítmény jelet a sub-ban egy hangváltóra vezetik.
A mély tartományt a sub felé, a többit az output felé küldi, ahová a front szateliteket kell kötni.

Namost:

1.) Ha az erősítőn a hangsugárzók mérete kicsire van állítva, akkor a front teljesítmény kimenetről
már eleve a mélytől megszabadított jel érkezik, így nem nagyon van mit megjeleníteni a subnak.
Ezt minden képpen "nagyra" kellene állítani, tehát ne vágja le a mélyeket a front jelről az erősítő.

2.) Az erősítőn ki kell kapcsolni a sub-ot, tehát nincs sub (5.0).
Ekkor az LFE jel (subra küldött jel) a frontokra kerül lekeverésre és ez meg is fog jelenni a subládán (esetedben).

3.) A Thomson (erősítőd - jó lenne tudni a pontos típusát) előszeretettel pakol sub végfokot is az erősítőibe.
Pl.: házimozisak közül a DPL 550 HT-n és DPL 660 HT-n egészen biztosan van. A DPL 2000-en nincs.
Ha a tiéden is van, akkor csak erre kellene kötni a subot és kész. Ekkor viszont az erősítőn be kell kapcsolni a subot.

No kérem, ez már viszont meglehetősen hasznos válsz volt. Köszönöm!

Egy Altima 360-as hifiről beszélünk. Van külön bass kimenete, ez lenne ugye a mono RCA csati, amiről az volt a mondás, hogy ugye passzív, és mint ilyen, nem érdemes rákötni sem a dögöt. Igen, ez valóban egy házimozi ládája. Építsek neki egy kis mono erőlködőt, és menjen az sw-kimenetre?

Amúgy a hifin nagyon nem lehet állítani semmit. Ráadásul a front speaker-eken megjelenik a basszus, de hiába játszom át a ládán, az nem adja le valamiért. Illetve csak halkan. Vagy talán csak halkabban, mint ahogyan én szeretném

szami
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 30

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szami »

Szerintem (és ha mások szerint nem, akkor javítsatok, de lehurrogni nem kell):
elképzelhető, hogy ez a sub egy bizonyos házimozi rendszer része,
amiben kis szatelit front- és háttérsugárzók vannak.

Ezért az erősítőből kijövő teljesítmény jelet a sub-ban egy hangváltóra vezetik.
A mély tartományt a sub felé, a többit az output felé küldi, ahová a front szateliteket kell kötni.

Namost:

1.) Ha az erősítőn a hangsugárzók mérete kicsire van állítva, akkor a front teljesítmény kimenetről
már eleve a mélytől megszabadított jel érkezik, így nem nagyon van mit megjeleníteni a subnak.
Ezt minden képpen "nagyra" kellene állítani, tehát ne vágja le a mélyeket a front jelről az erősítő.

2.) Az erősítőn ki kell kapcsolni a sub-ot, tehát nincs sub (5.0).
Ekkor az LFE jel (subra küldött jel) a frontokra kerül lekeverésre és ez meg is fog jelenni a subládán (esetedben).

3.) A Thomson (erősítőd - jó lenne tudni a pontos típusát) előszeretettel pakol sub végfokot is az erősítőibe.
Pl.: házimozisak közül a DPL 550 HT-n és DPL 660 HT-n egészen biztosan van. A DPL 2000-en nincs.
Ha a tiéden is van, akkor csak erre kellene kötni a subot és kész. Ekkor viszont az erősítőn be kell kapcsolni a subot.

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Akkor nem adná tovább a jelet a frontoknak....

?

Szerintem nem ugyanarra gondolunk.

manutdfan

Mélysugárzók

Az is lehet, hogy a fázis nem stimmel.

Akkor nem adná tovább a jelet a frontoknak....

manutdfan

Mélysugárzók

Én biztos nem nyaggatnám ezt a ládát. Egy olcsóbb aktív szubbal jobban járnál (használtan, jó áron), amit rá is dughatnál az erősítő szub kimenetére.

Ajándékba kaptam, illik legalább megróbálnom, hátha...

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Jaja, bár kissé elégedetlen vagyok a hangzással. A szimpla front speakerek komolyabb basszust tolnak, mint a láda. Na ez viszont már fura. Érezhető, hogy dorombol, de többet vártam tőle... Lehet, hogy csak az elhelyezéssel van a baj. Vagy szimplán ezt nagy marha dögöt nem tudja rendesen meghajtani az erőlködőm..? Nem tudom. Lehet nem az asztal alá kéne rakni. De egyelőre cakk-pakk két méter kábelem volt itthon, így csak addig tudtam elhúzkodni.

A fő- és háttérsugárzók majd' 3 méter magasan vannak, a szoba négy sarkában, míg a sub a földön, a két főhangszóró közt, számítógépasztal alatt. Lehet ez nem egy zseniális gondolat... Na majd jól veszek kábelt, és játszom vele kicsit. Amúgy szerintetek ez így ebben a formájában normális jelenlség, és tényleg csak ennyit tud a kütyü, vagy valóban a helyezkedéssel kapcsolatban kell variálni?

Az is lehet, hogy a fázis nem stimmel.

rozoga62
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 95

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: rozoga62 »

Én biztos nem nyaggatnám ezt a ládát. Egy olcsóbb aktív szubbal jobban járnál (használtan, jó áron), amit rá is dughatnál az erősítő szub kimenetére.

manutdfan

Mélysugárzók

Aha, szóval van front kimenete a szubnak továbbfűzésre. Így már oké.

Jaja, bár kissé elégedetlen vagyok a hangzással. A szimpla front speakerek komolyabb basszust tolnak, mint a láda. Na ez viszont már fura. Érezhető, hogy dorombol, de többet vártam tőle... Lehet, hogy csak az elhelyezéssel van a baj. Vagy szimplán ezt nagy marha dögöt nem tudja rendesen meghajtani az erőlködőm..? Nem tudom. Lehet nem az asztal alá kéne rakni. De egyelőre cakk-pakk két méter kábelem volt itthon, így csak addig tudtam elhúzkodni.

A fő- és háttérsugárzók majd' 3 méter magasan vannak, a szoba négy sarkában, míg a sub a földön, a két főhangszóró közt, számítógépasztal alatt. Lehet ez nem egy zseniális gondolat... Na majd jól veszek kábelt, és játszom vele kicsit. Amúgy szerintetek ez így ebben a formájában normális jelenlség, és tényleg csak ennyit tud a kütyü, vagy valóban a helyezkedéssel kapcsolatban kell variálni?

LiveSound02
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: LiveSound02 »

Üdvözlet !

Valaki ismeri ezt a hangszórót NKS 5 DG van ráírva, Made in Japan. Megvan a gyári hangváltó is. Elnézést a rossz minőségű képekért.

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Aha, szóval van front kimenete a szubnak továbbfűzésre. Így már oké.

manutdfan

Mélysugárzók

Hú, mi van itt! Passzív szub bekötés kis jelszinten, felesleges jelelosztás, sorba kötés...
Ne tedd!

Hogy akarod sorba kötni? Ha csak az egyik oldalhoz, akkor ugye nem kap meg minden mélyet a szub, felejtős. Ha meg netán mindkét oldalhoz kötöd, akkor a szubban lévő közösítés miatt összekötöd a két végfok kimenetét. Nem hangzik jól!

(Ha egy kimenet mono, akkor azon rajta van minkét oldal jele, nem kell elosztani.)

Nos. A helyzet a következőképp oldódott meg (működik is)

- Adott a hifim. Ennek van egy sub woofer kimenete. Na ezt hagytam a francba. Ellenben a fron hangszórók kimenet adott. Azon vannak jelenleg a front hangfalak.
- Adott a mélyláda, aminek kettő bemenete és kettő kimenete van. Konkrétan "input left", "input right", "speaker left" és "speaker right"
- Fogtam a hifim hangfalkimenetét, rádugványoltam a két inputra (nyilván a jobbat a jobbra, balt a balra). A hangfalakat fogtam, és a speaker címszó alatt futókra. Magyarán mind a két oldal megkapja a magáét sorosan. Hogy így együtt mennyi az impedancia, nem mértem. Teljesítménycsökkenést nem tapasztaltam a falakon.

Úgy föst, hogy ebben az állapotában a mélyláda lekapja magának a mélyet, és a jelet továbbadja (nyilván valamilyen szűrő lehet benne. Szét nem szedtem és rajzot sem találtam róla). Korábban került fel egy kép a cumó hátáról, ott jól látszik, hogy ezen a négy csatin kívül semmi nincs rajta. Magyarán csak ez tudott megoldás lenni az én olvasatomban. Azért érdeklődtem itt, mert nekem ez így gyanúsan egyszerű volt. Ellenben megy. Nyilván azon még lehetne agyalni, hogy esetleg a bemenő jelet egy erőlködővel megtoldani, de ez kihatással lenne a front speaker-ekre is. A legelegánsabb talán az lenne, ha a hifim sub woofer kimenetére tolnék valami erőlködőt, és azzal hajtanám meg monóban, de erre jelenleg nincs lehetőségem.

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Hú, mi van itt! Passzív szub bekötés kis jelszinten, felesleges jelelosztás, sorba kötés...
Ne tedd!

Hogy akarod sorba kötni? Ha csak az egyik oldalhoz, akkor ugye nem kap meg minden mélyet a szub, felejtős. Ha meg netán mindkét oldalhoz kötöd, akkor a szubban lévő közösítés miatt összekötöd a két végfok kimenetét. Nem hangzik jól!

(Ha egy kimenet mono, akkor azon rajta van minkét oldal jele, nem kell elosztani.)

manutdfan

Mélysugárzók

Egy próbát talán megér, csak ne égesd le az erősítőt

A végfok 8Ohmot kér, ez meg épp annyi. Nagyon bántani nem tudom. Legfeljebb síri csendben marad a cucc, és feleslegesen szarakodtam

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2992

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: earforce »

Egy próbát talán megér, csak ne égesd le az erősítőt
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

manutdfan

Mélysugárzók

Vonal szinttel nem fogod tudni meghajtani a teljesítmény bemenetet.
A vas hangfal kimeneteire pedig nem merném kötni.
Szerintem ezt így ebben a felállásban nem fogod tudni használni.

Ez egy elszomorító történet lenne. Adott ugye egy HIFI, aminek adott egy sub kimenete a négy hangfal mellett. Én eddig azt feltételeztem, hogy a hangerő tekintetében a sub-ra egy a hangfalakéval egyenesen arányos jelet dob ki a cucc. Sajnos egymillió éves Thomson-ról beszélünk, leírást gyakorlatilag nem találok hozzá. Azt hiszem nagyon más megoldás nincs, mint a puding próbája. Bekötöm, megnézem mit muzsikál, aztán majd csak lesz valami

A hangfalak elé kötéssel nagy baj nem tud történni, hiszen így soros csatolásról beszélnénk, ergo 8 helyett 16 ohm lenne az impedancia, a végfokot még kevésbé terhelném, "csak" a teljesítmény csökkenne. Ettől félni nem félek, csak mivel még beszerelés előtt állok, gondoltam megpróbálom kitalálni, hogy milyen vonalon induljak el egyáltalán. Elcseszni nagyon nem tudom, azt hiszem. Megpróbálom mindkettőt, aztán jól kiderül, hogy szól-e....

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2992

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: earforce »

No, közben annyit kifelejtettem, hogy a kimenetem egy mono RCA, míg a bemenetem sztereo, de nem RCA, hanem kapcsos, mint egy hangfalnál. Nyilván kéteres árnyékolt, és egyik a minusz, másik a plusz. Jól sejtem (ha fúj, ok, ha szív fordítok )?

Vonal szinttel nem fogod tudni meghajtani a teljesítmény bemenetet.
A vas hangfal kimeneteire pedig nem merném kötni.
Szerintem ezt így ebben a felállásban nem fogod tudni használni.

SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”