Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

turho
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 64

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: turho »

Így van, ezt mérés nélkül nem lehet jól megcsinálni. Itt van pár sor a mérésekről:
http://diyaudio.hu/forum/viewtopic.php?f=37&t=56

Üdv Pagrus!
Kérdezném, mivel laptopom van, ez a hangkártya megfelelő minőségű már egy ilyen hangfalmérő-rendszer összeállítására?:
SB USB
A notebookom saját hangkártyáját hagyjuk, ezért kell beszereznem normális ADC-t....
DAC van, nem is akármilyen, de azzal "csak" zenélek...
Te HIVI-zgettél, próbáltál már pár hsz-t, a PD6-ost ismered egyébként?
Mivel hsz csere volt nálam 1 hónapja, kínai noname közép lett kihajítva, gyári váltóra ment helyette a PD6. 2 nap múlva magascsere is lett, egy szörnyű béna dómsugárzó helyett meg xa1-et kapott a rendszer. Műszer híján fülre dolgoztam, illetve vannak mindenféle mérőtrackjaim tesztcd-ken, a teljes frekvenciasávra, ill. függvény(hang)generátor program.
Gyakorlatilag az átviteli hibákat illetve a váltásnál az egymásra szólást kihallottam, úgy finomítgattama dolgot, még fülre lineáris nem lett. Persze előbbutóbb mérni szeretnék
(Nálad kapható-e mikrofon ehhez?)
Köszi, üdv Zoli
Ui: ha valaki tudna usb hangkártyát, ami legalább ilyen darab, és olcsó, ne tartsa magában köszi
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: pagrus »

...Tudom, mérni kellene, de egyelőre még nincs mérőrendszer, ...
Így van, ezt mérés nélkül nem lehet jól megcsinálni. Itt van pár sor a mérésekről:
http://diyaudio.hu/forum/viewtopic.php?f=37&t=56

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Teljes mértékben egyetértek veled én is egy saját készítésű hanfalat hallgatok.
Csak attól akarlak megkímélni hogy sok pénzt beleölsz és nem vagy elégedett a hangjával.
Ha érdekel a dolog akkor itt nézz körül http://diyaudiohu.web-server.hu/forum/v ... f9f7df34b2

rovidpeter
Isten Hozott! :)
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: rovidpeter »

A WD-40 tényleg csak kényszermegoldás, jövő héten nyitva lesz az üzlet, és rendeljük a kapcsolót. Ha lehet még kapni ilyet egyátalán... Ha nem, akkor várjuk, hogy megadja magát... vagy kitalálunk valami alternatív megoldást.

Hangszóró témát akkor még hanyagolom egyelőre.

Mindenképp egy szájbarágós DIY leírás alapján készítenék hangfalat, de nem ragaszkodom hozzá, hogy nekiálljak...
Nem tudom, hogy meg fogok-e elégedni egy pl. 120ezres hangfalpárral, vagy ugyanennyiért egy minőségibb darabot tudnék összerakni...
Nézegettem 3 utas hangszórókat is, (pl a Swans D10F), és a benne levő hangszóró árakat, elég barátságosak (kb 30-40ezer a hangfalpárra a hangszóróköltség), a belőlük készült hangfal pedig 100ezer forint akciósan.
Most csak azért mondtam pont ezt a hangfalat, mert ezek tetszenek kinézetre is. A Swans D2000, a Swans D3.2 F+ és a CAV Fi70 is tetszenek, mind kinézetre, mind árcédulára... Kb ez lenne a plafon, amit hangfalra szánnék.

Kérdés, hogy megfelelő faipari ismerettel és egy kicsi műszerész háttérrel (fater végzettsége rádió-tv műszerész, és van egy-két haver is, aki ilyen téren dolgozik),
ennyi pénzből ki lehetne-e hozni egy nagyságrendekkel jobb szettet, vagy nem érdemes nekiállni sem?

Megmondom őszintén, hogy azért csinálnék legfőképp saját hangfalat (a költségcsökkentés mellett), mert szeretném egyedileg színezni. Habár a gyári hangfalat is szét lehet szedni, és újrafújni... Szóval a hangzás után a kinézet a legfőbb szempont.

Barkács
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 113

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Barkács »

Sziasztok!
Nemrég egy ismerősömnél láttam egy igen "érdekes"hangsugárzót.A dobozban 2 db mély külömbözőek + magas,külön hangolt kamra de egy közös váltó a két mélynek.Persze nem tudtam meghallgatni mert elromlott az erőlködője.Nyugtassatok meg hogy nem én vagyok őrült mert majdnem kinevettem,vagy tényleg létezik ilyen felállás?

memme
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A WD40-et majd alaposan mosd ki a kapcsolóból mert nem erre valo csak ráírják!
A hangfal építés nem annyiból áll hogy veszek egy hangszórót és beleteszem egy dobozba!
Nagyon macerás nem javaslom hacsaknem egy komplett kitet szeretnél megépíteni.
Azzal meg csak az a probléma hogy nem tudod meghallgatni, akkor meg hogyan döntöd el hogy jó a hangja.
35m2 nem javaslom a szélessávúra ésülő dobozt mert egyáltalán nem lessz mély tartomány (mármint az én elvárásaimnak nem felel meg)
35m2 már simán 3utas dobozt raknék 25cm mályel.
2.1 rendszer lehet jó de ha lehet kerüld el.

A helyeedben a hirdetéseket nézném mert bagóért lehet nagyon jó dobozokat venni.

rovidpeter
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: rovidpeter »

Sziasztok, megint én...
Az erősítő problémám megoldódott, a kapcsoló volt a hibás... Most csak átmenetileg oldottuk meg (wd-40...), mert jan. 10-ig zárva van itthon az az üzlet, ahol lehetne kapni/rendelni ilyen kapcsolót.

Most a hangfalakra szeretnék koncentrálni.

Jó lenne minél előbb eldönteni, hogy megéri-e DIY hangfalat építeni, vagy sétáljak be inkább egy üzletbe, és vegyek egy normális hangfalat?

Nem sietek a dologgal, kb. nyáron állnék neki a projektnek, de addig is próbálnék körülnézni, és minél több infót összeszedni.

Amit eddig hallottam hangfalakat, azok közül a Jamo 606-osa nekem nagyon bejött, és a JBL TLX-4-et ismerem, mert az van otthon. Tudom, ezek nem képviselnek magas színvonalat, de árszínvonalhoz képest a legjobbak között vannak.
Ami magasabb kategória, egy Halton hangfalpárja van nagybátyámnak, na az szólt eddig a legjobban, amit hallottam. Kétutas bass-reflex felépítésű ládák, valami egyedi cucc, nem is találni neten hasonlót. Ő ilyen vájtfülű fajta, sokat keresett/csere-berélt, mire ennél a típusnál megállapodott.

Nekem viszont valami egészen más tetszik Miért is ne...
A Fostex FX-120 hangszórójából lenne jó egy hangfalat építeni, ha szerintetek is megéri ezzel foglalkozni. Ezt a leírást találtam: http://diyaudioprojects.com/Speakers/Fo ... 0-ML-TQWT/
Ez alapján nem ír rosszat róla a srác, nem hiszem, hogy nagyon mellényúlnék.
Nem annyira a hangerő, inkább a minőség számít. Azt hallottam, hogy a full-range hangszórók nagyon szépen szólnak, minden hang a helyén van, hisz eleve arra tervezték őket. Nem jók a forrásaim?

Egy valami azonban fontos: kb 35 m2-es nappalit kell bezenélnie. Elég erre egy ilyen projekt, vagy nagyobban kell gondolkodnom? Full-range hangszórót egyátalán érdemes venni, vagy felejtsem el, és legalább kétutas rendszerben gondolkodjak? Háromutast nem szeretnék annyira. Akkor inkább már 2.1-es rendszer...
Ahogy néztem az árakat, az FX-120-as rendszer alaphangon 100ezer forintból jönne ki, plusz az apró. Kérdés, hogy ennyi pénzért van-e ennél minőségibb, "boltba besétálok és megveszem" hangfal?

Elektronikában nem vagyok otthon, de faanyaggal elbánok, ezért merek belevágni...

Köszi a válaszokat előre is!

2Fast
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: 2Fast »

..Magas sugárzó biztosan le van égve?
Megmérted vagy látni rajta büdüs (mind a kettő)?
Lehet hogy a kondi vagy az ellenálás elötte a hibás.
Nem lehet megitélni egy hibás magasal a hangfal minőségét főleg hogy az a magas elég alacsony tartományról dolgozik...

A magasakban látható sérülés nincs a tekercs lehet valahol megszakadva. Kondi nincs rajta. Nem büdös szerintem csak simán leéggették. Debrecenhez lakok közel. A mély halkság azóta megoldódott mostmár megfelelően hangos. A doboz teljesen tele volt tömve csillapító anyaggal miután kiszedtem egy részét hallhatóan hangosabb, dinamikusabb lett.
Erősítő:Harman/Kardon AVR 355 Front: Monitor Audio Silver Rx8, CAV DC88A+DS88A, Sub: Yamaha SW320
Stereo: Cambridge Audio A300, Sound Art W2
PC i7 4770K, R7 250x, 6,0TB+
TV: Samsung UE55KU6500

memme
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Az nem reflex nyílás hanem a torkolati nyílás.
Amint már írtam nyugotan keresgéljél de nem fogsz mást találni bele.
Az egy jó kis doboz, ahogy elnézem még szép is.
Magas sugárzó biztosan le van égve?
Megmérted vagy látni rajta büdüs (mind a kettő)?
Lehet hogy a kondi vagy az ellenálás elötte a hibás.
Nem lehet megitélni egy hibás magasal a hangfal minőségét főleg hogy az a magas elég alacsony tartományról dolgozik.
Amúgy merrefele van a doboz mert ha Bp közeli akkor segítek megmérni megjavítani.
Siheder tenager koromban a videoton magast simán megtekertem de még a mélynyomót is

2Fast

Hangsugárzó építés

Itt van egy terv valahogy így néz ki belülről. A szürke a csillpító anyag, a sárga csatlakozó. A függőleges terelő pont a közepén van, felette 130mm, nagyjából alatta is ekkora a távolság a talptól. A vízszintes pedig 280mm re van a tetejétől. Merevítés nincs más a hangfalban.
belso
Erősítő:Harman/Kardon AVR 355 Front: Monitor Audio Silver Rx8, CAV DC88A+DS88A, Sub: Yamaha SW320

2Fast

Hangsugárzó építés

..
A doboz amit sikerült venned az egy TL doboz ne abben nem hiszem hogy találsz megfelelő csere hangszorót.Természetesen ami bele megy a méglévő helyére olyan van de neked a doboz kialakítása miatt biztosan nem lessz jó...

Senkinek sem ismerősek ezek a hangszórók? Ha lehetne kapni lehet beruháznék újakra. Vagy valami hasonló tulajdonságokkal rendelkező más gyártmányúra. Tudom hogy ezek a dobozok pontosan csak egy hangszóróval működnek megfelelően, bár reménykedek benne, hogy a tervező nem volt annyira pontos. Pl a reflex nyílás nekem szokatlanul nagynak tűnik.
Csináltam képeket hátha így többet segítek a probléma megoldásában.

1
2
3

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2992

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: earforce »

szinte biztos, hogy T+A.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

memme
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem vagyok biztos benne de lehet hogy egy T+A doboz
Az érzéketlenséget magyarázhatja a hangszoró impedanciájával 8Ohm lehet hogy a másik hangfalad csak 4 Ohm-os.
A doboz amit sikerült venned az egy TL doboz ne abben nem hiszem hogy találsz megfelelő csere hangszorót.Természetesen ami bele megy a méglévő helyére olyan van de neked a doboz kialakítása miatt biztosan nem lessz jó.
Sőt a magas súgárzó is nagyon jó lehetett benne mert 6,8Mf soros kondival 2-3Khz közé eshet e keresztezési frekvencia. Amit nem minden magas sugárzó kultivál.
Viszont lehet keresni olyan magast ami váltható ilyen alacsony frekin és nem lessz nagy a torzítása. És annak az előlapját modosítanám nem pedig a dobozt.

2Fast

Hangsugárzó építés

Nem szétszedve próbáltam természetesen annyira nem vagyok amatőr. A hiba a következő a magasak totál halottak ez biztos. A mélyközép pedig 2 okból nem szól jól.
1. nagyon fel kell tekerni az erősítőt hogy norál hangerőn szóljon. Marantz sr4400 cav880 simán elbír velük kb -10dB nél már túl hangosak míg ezzel a 2 nyamvadt hangszóróval akár +1 +3dB ig fel kell tekerni hasonló hangerőhöz. Más hangfalakkal nincs ilyen probléma tehát mintha nem lenne elég érzékeny a mélyközép.
2. lemez hangja van szerintem a hangszóró kosárnak vagy akörülötte levő felesleges lemeznek a vékony anyaga miatt.

A doboz nagyon jól megépített függőlegesen van benne egy terelő mely által a levegő az egész hagfalat körbejárja valahogy nagyon jó a mélykiemelése. A kábelek ezeüstözöttek benne. hangváltónak típusát nem ismerem de nem néz ki rettenetesen gagyinak.

maes
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: maes »

A mély-közép hangszórók minőségével sem vagyok 100%-osan elégedett nagyon halkan szólnak.

Ugye nem kiszerelve, vagy "lyukas" dobozzal próbáltad?

memme
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Szia!

Miből gondolod hogy nem jó a mélyközép ha nem is hallotad a dobozt csak az alsó szeciót.
Türelmesen keresgélnék a helyedben mert nem olyan ronda az a doboz hogy belebarkácsoljál egy másik hangszorót.
A helyedben szétszedném a magas sugárzót és jol megmérném megnézném és hátha van valahol pille bele nem.
Nem raktárban porosodó régi videoton pillére gondoltam
Pl erre http://www.visaton.com/en/chassis_zubeh ... index.html

Természetesem modosuli fog a doboz, de be kell méretni a váltót és lehet, hogy egy sokkal szebb hangot kapsz mint amir vártál

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Egy kis méregetéssel lehet ebből hangsugárzót varázsolni...Nem lehet, h azért halk, mert nem bír vele az erősítő, nem tudja kihajtani? Tekerj oda neki jobban..

Óvatosan azzal.
Én először megnézném,hogy esetleg nem e zárlatos valami.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Egy kis méregetéssel lehet ebből hangsugárzót varázsolni...Nem lehet, h azért halk, mert nem bír vele az erősítő, nem tudja kihajtani? Tekerj oda neki jobban..

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Anyagár alatt van bőven. Szerintem 6e-ért nem csinál senki 90*19*30cm-es mdf zongoralakkozott dobozpárt jó kábelezéssel hangváltóval aranyozott csatlakozókkal csillapítással. Komoly súlya is van.
uj kep
cav mellett
cav mellett1

annyiért valóban ajándék.

2Fast

Hangsugárzó építés

Anyagár alatt van bőven. Szerintem 6e-ért nem csinál senki 90*19*30cm-es mdf zongoralakkozott dobozpárt jó kábelezéssel hangváltóval aranyozott csatlakozókkal csillapítással. Komoly súlya is van.
uj kep
cav mellett
cav mellett1

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Sziasztok! Vásároltam egy pár álló hangfalat nagyon jó áron,

Rossz hangszórókkal nagyon jó árnak kellett lennie.
Itt nézz körül:
http://sound.atctrade.com/index.php?opt ... &Itemid=53

2Fast

Hangsugárzó építés

Sziasztok! Vásároltam egy pár álló hangfalat nagyon jó áron, viszont a magas sugárzók nem működnek benne. Sajnos nem tudom mit lehetne csinálni velük. Újratekercselés vagy csere ugyanilyenre ami benne van, csere valami jobb minőségűre ami illeszkedik a meglevő besüllyesztett helyre? A mély-közép hangszórók minőségével sem vagyok 100%-osan elégedett nagyon halkan szólnak. Mellékelek pár képet:

1
2
3
4
5

Kérdésem továbbá a következő: Milyen típusú hangszórókkal van szerelve a hangfal? Elfogadható áron javítható el a dóm, vagy csere mindenképpen?
Remélem valakinek ismerős lesz a hangfal és tud segíteni nekem.
Dóm méretei: 120mm széles, 90 magas, 100*60mm csavartáv , 78mm mágnes átmérő, kb 32mm mély.
mély: 179*179mm, 130mm csavartáv, 185mm csavar átmérő, 80mm mély
hangfal mély-közép átmérő 148mm

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: pagrus »

...Ezt ajánlom figyelmes megtekintésre, én ilyen projektet hallgattam és mértem is már, és túlnyomórészt megegyezett a weboldalon állítottakkal.

Ezzel a hangszórókészlettel én is építettem hangmérnök fiam részére közeltéri monitort, valóban nem zsákbamacska, de a rezonanciák szűrését a mélyközépnél méréssel ellenőrizni kell, a néhány év eltéréssel készülő szériák között azért lehetnek kis különbségek:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5306

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Azért nagyon nem mindegy, melyik 180mm-es szeaszt választja, ugyanis a fele kb. nem alkalmas középtartományban problémamentes használatra.
Persze ugyanez fokozottan igaz az M6-ra, 1k fölött az sem kifejezetten életképes.

A Seas által megadott görbék a valóságban közismerten másként alakulnak, kevés dolgot lehet belőlük kiolvasni, legfeljebb a magas frekvenciákon jelentkező rezonanciákat.
Ezt ajánlom figyelmes megtekintésre, én ilyen projektet hallgattam és mértem is már, és túlnyomórészt megegyezett a weboldalon állítottakkal.

turho
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 64

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: turho »

Ami még eszembe jutott, egy parallel notch filtert leszámolni a PD6-hos, mondjuk 1200 és 3600 hz közé, -2.5 dB szívással....Hülyeség? Tudom, mérni kellene, de egyelőre még nincs mérőrendszer, viszont azt az enyhe kukorékolgatást hallom.
(Voltam 8 évig hangosítós, hang-és képvágó, mellette operatőr vidéken egy kistv-nél, tehát valamiféle elcseszett tanult hallással rendelkezem már :DDD ha ez számít)
Klipsch magassugárzó-pár tölcsérekkel, modifikált rezonancia, hibátlan állapotban eladó, egy alig futott r-28f dobozpárból.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”