Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

lehet.
én abból indulok ki, hogy amit otthon épít az ember, arra általában jobban odafigyel és precízebb lesz, mint egy ""gyártósoron"" készült szériatermék.

Ezt a dobozt házilag kevesen tudnák így megcsinálni.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2992

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Ezt azért én nem mondanám.
Az eredeti doboz nagyon spéci.Nem hiába használja ezt szocsa,meg az én dobozom is ebből készült.

lehet.
én abból indulok ki, hogy amit otthon épít az ember, arra általában jobban odafigyel és precízebb lesz, mint egy ""gyártósoron"" készült szériatermék.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

sőt meg merem reszkírozni, hogy az általad épített jóval tisztességesebben van összerakva, mint az origi.

Ezt azért én nem mondanám.
Az eredeti doboz nagyon spéci.Nem hiába használja ezt szocsa,meg az én dobozom is ebből készült.Az sem hátrány,hogy ott a szub csővel már nem kell játszadozni találomra.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2992

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Nincs véletlen valakinek Kecskemét-Kiskunfélegyháza környékén gyári M1-es hangdoboza?
Kíváncsi lennék annak a hangjára...
Már a megszokott helyen, gránitlapokon hallgatom, de keveslem a mélyet! A közép és magas hangokkal nincs baj... és a tere is kiváló!

nem lesz több mélye a gyárinak sem.
ez egy ilyen doboz. sajnos ekkora mélyközéptől nem szabad mit várni.
sőt meg merem reszkírozni, hogy az általad épített jóval tisztességesebben van összerakva, mint az origi.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: pagrus »

Ha sikerül a váltást lényegesen az első nagy rezonancia harmada alá tornászni, akkor OK.

Meg a Kisexcel hangszórójának nincs is olyan tűszerű rezonanciája (1/48 símítás):

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: d2905 »

Ha sikerül a váltást lényegesen az első nagy rezonancia harmada alá tornászni, akkor OK.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

...Viszont a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntöttük, ugyanis eredetileg azt akartuk, hogy az alufólia rezegjen azért f frekvencián, de ne zizegjen...

Nem, én ezt nem akarom, az már a magashangszóró feladata a Kisexcelben (és szocsa hangfalában is).

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Egy kis illusztráció; az Seas Excel W18EX001 mélysugárzó torzítása (Zaph oldaláról másolva).
Jól megfigyelhető, hogyan növekszik meg a 3.harmonikus 1,67 kHz környékén.(kék vonal)
EX18m.bmp

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

" Másrészt a 8 kHz körüli rezonancia harmadik harmonikusként okoz kellemetlen hatást, tehát úgy jelentkezik, mintha a 8/3 = 2,67 kHz körüli hangok felharmonikusa lenne, ez kb. a váltás frekvenciája is ahol egyébként is több anomália fordulhat elő. A felharmonikusok szintje alacsonyabb, mint az alaphang szintje, ez a pukli bizony pont abba a nagyságba esik."

Szerintem is érdemes a rezonanciákat elnyomni, viszont nem ezért. Ugyanis hiába szűröm akármilyen mértékben a hangszóróra kerülő jelet 8kHz-en, úgyis meg fog szólalni, mint 2, 67Khz 3. felharmonikusa - ez ugyanis magában a hangszóróban termelődik.
Én pont ezért érzem veszélyesnek ezeket az éles rezonanciákat, mert nehéz a hatásukat kiírtani - a váltóban történő kompenzáció csak a történet egyik, és valószínűleg kevésbé jelentős felét orvosolja.

Esetleg valamiféle akusztikus szűrővel a hangszóró előtt lehetne eredményesen csökkenteni ezt az effektust.

Te gondolkodsz jófelé. Legalábbis a végkövetkeztetést nézve.

Sajnos nem. Próbálom egyszerűen magyarázni:
Ha egy papírlapra ráfújunk, megrezdül, alkalmas rá. Ha ugyanezt a papírlapot egy homokzsák egyik oldalához tesszük amit a másik oldaláról egy bunyós tiszta erőből öklöz, akkor a papírlap nem fog megrezdülni, legfeljebb lassan lengeni a homokzsákkal együtt. Na most a papírlap jelenti a membránt, a homokzsák a szűrőkört.

Hm. Érdekes példa, csak szerintem nem igazán alkalmas a probléma megvilágítására. Had gondoljam egy kicsit tovább ezt a példát.
A papírlap helyett képzeljünk el egy alufóliát. Tételezzük fel, hogy ez az alufólia egy bizonyos f frekvencián gerjesztve - például, ha ráfújunk - csúnya felharmonikusokat termel, vagyis zizeg. De ez csak ezen a bizonyos f frekvencián áll fenn.
Na most ezt a fóliát odaerősítjük egy homokzsákra. Hiába fújunk a homokzsákra, de akár püfölhetjük is, a fólia nem fog zizegni. Ugyanis egy olyan alacsony töréspontú aluláteresztő szűröként viselkedik, hogy a fóliának esélye sincs f frekvenciás gerjesztést kapni.
Vagyis a fólia nem zizeg. Elértük a célt? Látszólag igen. Viszont a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntöttük, ugyanis eredetileg azt akartuk, hogy az alufólia rezegjen azért f frekvencián, de ne zizegjen...

Komolyra fordítva a szót, ismételten csak azt tudom mondani, hogy hiába szűrünk a hangszóró előtt, ha a felharmonikustartalom magában a hangszóróban keletkezik.

Értem én, hogy Te azt mondod, hogy a 8kHz-es emelés azért rossz, mert akkor megváltoznak felharmonikus-alaphang arányok, és ezzel egyet is értek.
Viszont akkor is lesz akusztikai kimenetként 8kHz-es hang, mivel bármilyen jó hangszóró is, de van harmonikus torzítása, és pont ezen emelés miatt lesz magas ez a torzítás 2,67kHz-en a 3.harmonikus esetében.
Én ezt érzem veszélyesebbnek, erről beszélek.

Most úgy látom, hogy egy kicsit elbeszétünk egymás mellett.
Azzal, hogy el kell nyomni a 8kHz-es rezonanciát, OK, egyetértek. Csak ezt a harmonikus torzítással hoztad összefüggésbe, azt hittem, hogy ennek a csökkentését akarod elérni a szűrővel, miközben ez lehetetlen.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

...Vagyis nem mindegy a hossza...

Nem hát. Csillapítóanyagnak közönséges háztartási vatta is megteszi, az is természetes anyag, gyapot. 6-8 grammot tegyél a dobozba literenként, főleg a doboz közepére úgy, hogy a mélyközép és a reflexcső között ne akadályozza a levegő áramlását. A mélyközép körül maradjon meg a kosár nyílásainak teljes keresztmetszete, ha ez nem így van, nem elég a 18 mm utáni szélesítés, ezt általában úgy kalkulálják, hogy a 18 mm-be bele van süllyesztve a hangszóró.
A kőzetgyapotnak nem a liter a jellemző mértékegysége, hanem a tömege és a sűrűsége. Ha 15 gramm / liternél többet tuszkoltál bele, az biztosan túlzás.

davidka33
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 372

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: davidka33 »

Még nem is írtam... 16,5 Kg a doboz állvánnyal együtt!

Megtoldtam 5 centivel a subcsövet és több lett a mély... meg lejjebb is megy! Vagyis nem mindegy a hossza...

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szocsa »

Meg azért járatni se ártana pár száz órát

Tőlem vette a hangszórókat & 1000 óra+ van bennük..
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Szedd ki belőle mind, és hallgasd meg úgy. Aztán próbálj meg feleannyit belerakni... ezzel lehet hangolni szépen. A kőzetgyapotot hangdobozba továbbra is elmebetegségnek tartom.

Köszi, holnap megnézem...
A subcső hosszáról mi a véleményed?

Kacsento
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 15

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Kacsento »

Meg azért járatni se ártana pár száz órát
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Szedd ki belőle mind, és hallgasd meg úgy. Aztán próbálj meg feleannyit belerakni... ezzel lehet hangolni szépen. A kőzetgyapotot hangdobozba továbbra is elmebetegségnek tartom.

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Milyen hangelnyelő anyagot használtál & mennyit?

Hát ettől a kérdéstől féltem...
Fülelek ajánlására kőzetgyapotot tettem bele. (Tudom hogy Kalmi ellenzi, de ez volt beszerezhető)
Hát most számolom, lehet hogy egy kicsit sok ment bele... kb. 3,5 liter.
A hátsó falon 5 centi van és a mélynyomónál körben 2,5 centi...

szocsa
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Milyen hangelnyelő anyagot használtál & mennyit?

A furatot 18 mm-től élég brutálisan (kb 45 fokban) letörtem! Tehát van hely bőven!
Ennél a képnél valamennyire látszik...

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A furatot 18 mm-től élég brutálisan (kb 45 fokban) letörtem! Tehát van hely bőven!
Ennél a képnél valamennyire látszik...

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Lehetséges, hogy a túl vastag előlap az oka. A Lyuk 40mm+-os oldala foghat a levegő-/hangáramláson. Persze csak találgatok. A nivs-nél a gyári swansnak több mélye van. Ezek a hangszórók pedig mélyegre mennek, mint az átlagos F5-ök. (rezfreq 52hz)

A gyári előlap ha jól emlékszem 18 mm-es.

szocsa
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Így ahogy mondod,egyébként egy álló CAV doboz után hallgatva biztosan nem lesz elég mélye.

Nem ahhoz "mérem"...
Még megvannak a nővérem Nivs dobozai. Ahhoz képest keveslem a mélyet!

A subcső hossza számít, vagy az hogy meddig ér? Mert 18mm helyett 25-ös a háfal, így 7 mm-rel rövidebb a cső.

Lehetséges, hogy a túl vastag előlap az oka. A Lyuk 40mm+-os oldala foghat a levegő-/hangáramláson. Persze csak találgatok. A nivs-nél a gyári swansnak több mélye van. Ezek a hangszórók pedig mélyegre mennek, mint az átlagos F5-ök. (rezfreq 52hz)

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Így ahogy mondod,egyébként egy álló CAV doboz után hallgatva biztosan nem lesz elég mélye.

Nem ahhoz "mérem"...

A subcső hossza számít, vagy az hogy meddig ér? Mert 18mm helyett 25-ös a háfal, így 7 mm-rel rövidebb a cső.

A Nivsben is nagyobb a mélysugárzó.hó jól tudom.
Kalmi tuningolt már M1-et.A subcső hosszával tudom,hogy játszadozott.
Nekem az irodában van egy tuningolt M1, én nagyon szeretem.
Itthon egy átalakított M1-es dobozt hallgatok,de ebben már csak a doboz ugyan az.

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem ahhoz "mérem"...

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Az M1-nek sincs épp túl sok mélye. Szerintem vedd le a gránitlapról és hallgasd meg úgy is.

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Nincs véletlen valakinek Kecskemét-Kiskunfélegyháza környékén gyári M1-es hangdoboza?
Már a megszokott helyen, gránitlapokon hallgatom, de keveslem a mélyet! A közép és magas hangokkal nincs baj... és a tere is kiváló!

Az M1-nek sincs épp túl sok mélye. Szerintem vedd le a gránitlapról és hallgasd meg úgy is.

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”