Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Nincs véletlen valakinek Kecskemét-Kiskunfélegyháza környékén gyári M1-es hangdoboza?
Kíváncsi lennék annak a hangjára...
Már a megszokott helyen, gránitlapokon hallgatom, de keveslem a mélyet! A közép és magas hangokkal nincs baj... és a tere is kiváló!

Az M1-nek sincs épp túl sok mélye. Szerintem vedd le a gránitlapról és hallgasd meg úgy is.

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

davidka33
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 372

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: davidka33 »

Nincs véletlen valakinek Kecskemét-Kiskunfélegyháza környékén gyári M1-es hangdoboza?
Kíváncsi lennék annak a hangjára...
Már a megszokott helyen, gránitlapokon hallgatom, de keveslem a mélyet! A közép és magas hangokkal nincs baj... és a tere is kiváló!

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: pagrus »

" Másrészt a 8 kHz körüli rezonancia harmadik harmonikusként okoz kellemetlen hatást, tehát úgy jelentkezik, mintha a 8/3 = 2,67 kHz körüli hangok felharmonikusa lenne, ez kb. a váltás frekvenciája is ahol egyébként is több anomália fordulhat elő. A felharmonikusok szintje alacsonyabb, mint az alaphang szintje, ez a pukli bizony pont abba a nagyságba esik."

Szerintem is érdemes a rezonanciákat elnyomni, viszont nem ezért. Ugyanis hiába szűröm akármilyen mértékben a hangszóróra kerülő jelet 8kHz-en, úgyis meg fog szólalni, mint 2, 67Khz 3. felharmonikusa - ez ugyanis magában a hangszóróban termelődik.
Én pont ezért érzem veszélyesnek ezeket az éles rezonanciákat, mert nehéz a hatásukat kiírtani - a váltóban történő kompenzáció csak a történet egyik, és valószínűleg kevésbé jelentős felét orvosolja.

Esetleg valamiféle akusztikus szűrővel a hangszóró előtt lehetne eredményesen csökkenteni ezt az effektust.

Te gondolkodsz jófelé. Legalábbis a végkövetkeztetést nézve.

Sajnos nem. Próbálom egyszerűen magyarázni:
Ha egy papírlapra ráfújunk, megrezdül, alkalmas rá. Ha ugyanezt a papírlapot egy homokzsák egyik oldalához tesszük amit a másik oldaláról egy bunyós tiszta erőből öklöz, akkor a papírlap nem fog megrezdülni, legfeljebb lassan lengeni a homokzsákkal együtt. Na most a papírlap jelenti a membránt, a homokzsák a szűrőkört.

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Győzelem!!! :thatslife: Már hallgatom...
Gratulálok, villámgyorsan dolgozol

Köszi!

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ez a Puttó:

Én megmondom, hogy mire gondolok. De ezek szerint jobban ismerem nálad a saját nevezéktanodat.
Szia Laci! 
Egy kis összegzés:

Ez a hangszó elég jó ahhoz, hogy már nem lehet azt mondani, a
Shalafinak csak a szája nagy de nem csinál semmit, már csak azt lehet
mondani, nagy a szád

A hangszóró árát 12-13 eFt/db-ra becsülöm, a vele épített dobozt 100
eFt-ra, bár ezt nem hiszem, hogy realizálni lehetne. A vele készülő
hangfalat Puttónak neveztem el

Előnyei: Érzékenységéből fakadóan dinamikus, kezelhető átvitel, gondos
kézi munka, jó hang.
Hátrányai: Viszonylag magas torzítás amiből a h3 több, mint a h2;
középen rezonáns.

Mivel a CSD lent szép, lehetne ebből a 8 ohmos hangszóróból egy
mélyközép, azzal a +- 7 mm-es xmax-szal, amit írtál, de megfelel a
jelenlegi is elsőre. Arra lehetne rámenni, hogy 2,5-3 kHz-ig
tökéletes(!) legyen, aztán szép rollof következzen, de nem tudom, ezt
PP-ből meg tudod-e csinálni? A másik hangszórót még nem néztem, lehet,
hogy az helyből megfelel ennek, akkor pedig nem kell
szétforgácsolódni, elég egy stabil jó ebben a méretben. Hamarosan
megnézem a másikat is.

Az S8-hoz hasonlítottam, az van kéznél

Üdv, L*****

Vendég

Hangsugárzó építés

Ha ez így lenne, akkor az k3 torzítás lenne - azonban ezeknek a hangszóróknak elképesztően alacsony a torzításuk, a "Kisexcelnek" pl. ilyen, 1 kHz-en 0,047%, persze itt a legérzékenyebb a fül, ezért tettem ide a torzításminimumot.
Nem feltétlenül a minimumponton múlik a dolog.

Vendég

Hangsugárzó építés

" Másrészt a 8 kHz körüli rezonancia harmadik harmonikusként okoz kellemetlen hatást, tehát úgy jelentkezik, mintha a 8/3 = 2,67 kHz körüli hangok felharmonikusa lenne, ez kb. a váltás frekvenciája is ahol egyébként is több anomália fordulhat elő. A felharmonikusok szintje alacsonyabb, mint az alaphang szintje, ez a pukli bizony pont abba a nagyságba esik."

Szerintem is érdemes a rezonanciákat elnyomni, viszont nem ezért. Ugyanis hiába szűröm akármilyen mértékben a hangszóróra kerülő jelet 8kHz-en, úgyis meg fog szólalni, mint 2, 67Khz 3. felharmonikusa - ez ugyanis magában a hangszóróban termelődik.
Én pont ezért érzem veszélyesnek ezeket az éles rezonanciákat, mert nehéz a hatásukat kiírtani - a váltóban történő kompenzáció csak a történet egyik, és valószínűleg kevésbé jelentős felét orvosolja.

Esetleg valamiféle akusztikus szűrővel a hangszóró előtt lehetne eredményesen csökkenteni ezt az effektust.

Te gondolkodsz jófelé. Legalábbis a végkövetkeztetést nézve.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

...úgyis meg fog szólalni, mint 2, 67Khz 3. felharmonikusa - ez ugyanis magában a hangszóróban termelődik. ...
Ha ez így lenne, akkor az k3 torzítás lenne - azonban ezeknek a hangszóróknak elképesztően alacsony a torzításuk, a "Kisexcelnek" pl. ilyen, 1 kHz-en 0,047%, persze itt a legérzékenyebb a fül, ezért tettem ide a torzításminimumot.

d2905
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: d2905 »

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Győzelem!!! :thatslife: Már hallgatom...
Gratulálok, villámgyorsan dolgozol

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Csak mellesleg mondom,hogy van gyári előlapunk hozzá,de nem hiszem,hogy a furatok egyeznének.

Köszi, tudom hogy van, de direkt nem olyanra csináltam hogy passzoljon rá! Majd sajátkezűleg...

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Egyelőre a hangjáról még nem nyilatkozom! Mivel csak próbára kötöttem össze, az egyik a sarokban van a másik majdnem a szoba közepén... és marha nehéz a DP880! Majd holnap felrakom a gránitlapokra.
Egyelőre annyi, hogy nem rossz! Most kicsit keveslem a mélyet...

A súlya 9,5 kiló lett! (állvány nélkül)

Közben összeraktam az egyik állványt is....

A 880-hoz képest persze,hogy kevesebb a mélye.
Rakd be egy kisebb szobába.A faltól kb 70-80 centire.
Ez a doboz totál más,mint az az álló.
Rakj be egy kis finom zenét.Tuti,hogy az M1 sokkal jobban fog tetszeni egy Allan Taylor CD-vel.Vegyél egy Stockfish válohatás Cd-t.Majd akkor figyeld meg a különbséget.

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Egyelőre a hangjáról még nem nyilatkozom! Mivel csak próbára kötöttem össze, az egyik a sarokban van a másik majdnem a szoba közepén... és marha nehéz a DP880! Majd holnap felrakom a gránitlapokra.
Egyelőre annyi, hogy nem rossz! Most kicsit keveslem a mélyet...

A súlya 9,5 kiló lett! (állvány nélkül)

Közben összeraktam az egyik állványt is....

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Doky »

Győzelem!!! :thatslife: Már hallgatom... igaz, ronda horganyzott csavarokkal... de mifelénk nem árulnak normális csavart!

Tetszik!
Milyen a hangja?
Én nagyobb mély-közepet tettem volna a dobozba... de nem értek hozzá!!!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Doky »

Győzelem!!! :thatslife: Már hallgatom... igaz, ronda horganyzott csavarokkal... de mifelénk nem árulnak normális csavart!

Tetszik!
M
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Csak mellesleg mondom,hogy van gyári előlapunk hozzá,de nem hiszem,hogy a furatok egyeznének.

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szocsa »

Örülök, hogy minden ok!
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

No és hogy tetszik?
A kivitele nagyon király lett.
Milyen nehéz lett?

davidka33
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Hol hallaná?Ki az aki beengedné a lakásába?

Személyesen egy szimpatikus kedves fiatalember, csak a neten ilyen lökött

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1533

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

gondolom ha shala 1x is hallotta volna, akkor sem lenne róla jó véleménnyel...

Hol hallaná?
Ki az aki beengedné a lakásába?

:lol!:

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hol hallaná?
Ki az aki beengedné a lakásába?

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2992

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: earforce »

Ez a Puttó:

(Valami gond van a fórummotorral, hol megjelenít képet, hol nem.)

ez egy igen kiváló doboz, szegeden volt szerencsém hallani (akkor sok dyno, sonus faber közül messze ez volt a legnagyobb meglepetés)
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

...még emlékszem, amikor én próbáltam ugyanezt az információt közölni veled egy másik alus szeasszal kapcsolatban, és akkor még nem sikerült átjutnia a lényegnek. ...

Nem tudom mire gondolsz, én mindig is gondosan szűrtem a fémmembrános hangszórók rezonanciáját, az első ilyet 2007 nyarán, több mint három éve építettem, studió monitor, Forevian azóta is használja a studiójukban.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Ez a Puttó:

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”