Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: venomer »

És onnantól kezdve, hogy érzelmekről beszélünk, nincs (nem lehet) objektív értékelési szempont, max. általánosságok...
Ezért nem mutat sehova ez a topik. Egyébként nagyon jól megfogalmaztad. Azzal nem értek egyet, hogy a látvány-adalékra való szenzitivitás sznob kategóriába esne.

Vendég

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Mindezek után nem meglepő, hogy a stúdiótechnikában vannak olyan (csöves) célberendezések, amiken "áteresztve" a jelet, sokkal jobb lesz annak a hangminősége.
Nem, nem lesz tőle jobb. Mitől lenne jobb? A hozzáadott markáns limitálástól és torzítástól - amilyet egy rendesen megtervezett triódás még kegyetlenül túljhajtva se produkál? A szóban forgó effekttel csöves hangszererősítőket próbálnak imitálni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Bocsánat, nehogy ezt nekem tessék tulajdonítani!
Az idézés félreérthető, a szerző egyébként KD mester néven fut, diyerek tudják kiről van szó.
A "titkok tudóját" is ismerik szerintem, de elárulom hogy az sem én vagyok, mielőtt itt valaki félreértelmezné és tényleg be kéne neki adatni a nyugtatóját

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: AVX »

Ez a hobbi az, ami összetartja ezt a közösséget, amiért ide járunk. Próbáljunk már más technicista fórumokon ilyen szövegekkel előállni, mint kábelcsere, rezgéscsillapító talp és shakti-kő! Minimum körberhögnek és nem is lehet rájuk haragudni, hiszen ezt érezni kell.

Jól mondod

Vendég

Általában a hifiről

Ez a hobbi az, ami összetartja ezt a közösséget, amiért ide járunk. Próbáljunk már más technicista fórumokon ilyen szövegekkel előállni, mint kábelcsere, rezgéscsillapító talp és shakti-kő! Minimum körberhögnek és nem is lehet rájuk haragudni, hiszen ezt érezni kell.
És szerintem ez a lényege az egésznek, az érzelem. Ez a hobbi az érzelmeket stimulálja, amit nem lehet semmi műszerrel, mérőszámmal jellemezni.
Másrészről a kiváltott érzelmi reakció komplex, amibe beletartozik nemcsak a hang (dallam, hangszerek, az előadók, előadásmód, stb.), hanem bizony a látvány is (készülékek kinézete, elhelyezése, abból előzetesen leszűrt, tudalattiban ható tényezői), ami kategóriának túlzása esetén jelenik meg az a bizonyos sznobhatás. A harmadik összetevő maga a hallgató aktuális lelki állapota, hogy adott pillanatban hogyan fogja érzékelni és feldolgozni mindezeknek az audiovizuális élményeknek az összességét, ezek milyen arányú "koktélját" fogja éppen akkor befogadni és általában mi lesz a számára fontos információ ebből.
És onnantól kezdve, hogy érzelmekről beszélünk, nincs (nem lehet) objektív értékelési szempont, max. általánosságok...

Vendég

Általában a hifiről

Relaxálás, emelkedettség, katarzis.
Mások pedig azt mondják: "energia, pezsgés, adrenalin, katarzis". Melyiknek van igaza?

Mindnek.
Mivel ahány zene/műfaj/szerzemény/előadó annyiféle impulzus.
Emellett lehet hatványozni hogy melyiket ki minek éli meg.

Az itt a baj, hogy bár hosszú távon, vagy több klasszis különbségnél szépen kijön, hogy a hifi is sokat számít, az "impulzus", a beleélés, a katarzis elsősorban a zenén, a hallgatón és a körülményeken múlik...

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Most így belegondolva egyáltalán hogy a vérbe lehet eltévedni? Van egy ilyen úgynevezett tudat, meg még emlékezet is. Hallunk zenéket, azokat különféle gépeket. Összevetésre kerülnek a fejben, kiválasztódik az adott egyénnek legjobb (adott zenére, adott hangulatra) és így valamilyen út, vonal, kép kialakul az emberben tapasztalati, érzelmi úton. Namost akiknél ez nem mûködik, azoknak nincs én-tudatuk? Vagy mi van? Hogy kell eltévedni? Vagy ez az örök elégedetlenséget takarja inkább? Fals elvárásokat, lényegvesztést?

Vendég

Általában a hifiről

Nem, erre a torzítás mérése szolgál. Nekem meg azt tanították, hogy 56-ban a szovjet csapatok hősiesen felszabadították országunkat az ellenforradalmi hordák uralma alól.
A torzítás mérése torzításmérésre szolgál(t). A szovjet, amerikai és magyar csapatoknál egyaránt

Vendég

Általában a hifiről

Mások pedig azt mondják: "energia, pezsgés, adrenalin, katarzis". Melyiknek van igaza?

Mindnek.
Mivel ahány zene/műfaj/szerzemény/előadó annyiféle impulzus.
Emellett lehet hatványozni hogy melyiket ki minek éli meg.

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

"energia, pezsgés, adrenalin, katarzis". Melyiknek van igaza?
Hol az ellentmondás?:-)

Vendég

Általában a hifiről

Vendég

Általában a hifiről

Különben jön a bérlet az adás-vétel topikba és az "igaz út" végeláthatatlan keresése.
Az mindenképpen jön, mert minél jobban tetszik eleinte a hangrendszer avagy készülék hangkaraktere, idővel annál jobban meg lehet utálni

Akkor Te nagy bajban lehetsz, ha minden - eleinte tetsző - cuccban csalódtál később.

Igen, én is voltam kezdő... te egyből csalhatatlan ítélőképességű hangmérnöknek születtél, 2 darab 24 karátos aranyfüllel, és keverőpulttal a kezedben?

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Van tényleges(és egységes) cél vagy csak játék és önámitás az egész?
A cél szerintem adja magát. Te magad vagy a cél, saját lényegedhez közelebb vivõ muzsika hallgatása a számodra legideálisabb rendszeren. Relaxálás, emelkedettség, katarzis. Ha magadért hifizel a saját utad fogod járni. Aki kifelé hifizik, na az téved el. A zene, az ember az eredõ, mikor eggyé válik a zenével, minden más maszatolás, porhintés, önámítás, szenvedés.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10993
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

mivel a hangminőség egzakt, mérhető jellemző.
Jaja, ennek mérésére szolgál az úgynevezett "hangminőségmérő" Bár most, ahogy visszagondolok, anno a méréselmélet órán nekem valami egészen mást mondtak... a hangminőség szubjektív fogalom, s mint olyan, eleve nem lehet egzakt.

Nem, erre a torzítás mérése szolgál. Nekem meg azt tanították, hogy 56-ban a szovjet csapatok hősiesen felszabadították országunkat az ellenforradalmi hordák uralma alól.

Vendég

Általában a hifiről

"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."
Albert Einstein

Találó nagyon.

Vendég

Általában a hifiről

mivel a hangminőség egzakt, mérhető jellemző.
Jaja, ennek mérésére szolgál az úgynevezett "hangminőségmérő" Bár most, ahogy visszagondolok, anno a méréselmélet órán nekem valami egészen mást mondtak... a hangminőség szubjektív fogalom, s mint olyan, eleve nem lehet egzakt.

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 993

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: csövi »

Számomra nagyon fontos volt az első komoly hifis élmény…ami elméletben picit ETALONnak is válik. Számomra meghatározó élmény volt egy egykori magyar forgalmazó Basis Audio Graham, Jeff Rowland ,AVALON,cardas rendszere. Lehet, hogy közben már hallottam jobbat, de az első élmény nagyon fontos… A koncert vagy élőzene picit más élményt ad legalább is nekem. Nem is várom el az otthoni rendszertől.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Z.É.T. (exAtcBp)
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 211

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Z.É.T. (exAtcBp) »

Hinnye!

Néhány száz hsz után visszanézek, remélem addig csatlakozik mindenki Aki Számít!

Lesz itt ( vajon ) mérnöki szemléletű kettős vakteszt, Turul, kuruc, Szittya, Szkíta, Sumér, Szumír, Kelta, Hun, Úz... Ír, Breton, Ószirmi stb kinyilatkoztatás?

Objektíven megítélt művészet, ezoterikusan magyarázott hókuszok és pókuszok, regék és anekdoták, felsőbbrendűségi és kisebbségi komplekszusok?

Pszichológiai és parapszichológiai érvek, akusztikai és kvantumdinamikai, kvantummechanikai összefüggések?

Érvek és észérvek?

... és mennyi mindent kihagytam!

Jó szórakozást!

"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."
Albert Einstein

Ja, és ha megvan a Szent Grál, s bölcsebbekké váltunk mint Háromszoros Magasztosság, akkor csináljunk egy szektát, nehogy mások is rátaláljanak eme értékekre, vagy legyen inkább vallás, nehogy néhány bárány eltévelyedjen!

"Ki ólomból aranyat - ki szalmából egeret"

E-mail: abarczalaci@gmail.comTel: +36202224151

Albert Einstein

Vendég

Általában a hifiről

Talán az némiképp megkönnyiti a dolgot ha az ember kihagyja illettve minimalizálja a fórumozást,illetve csak a saját baráti/haveri körében zenélgetnek.
Esetleg elköltözik Barbadosra és nem fut szembe vele minden sarkon egy újabb kihagyhatatlan ajánlat:D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Különben jön a bérlet az adás-vétel topikba és az "igaz út" végeláthatatlan keresése.
Az mindenképpen jön, mert minél jobban tetszik eleinte a hangrendszer avagy készülék hangkaraktere, idővel annál jobban meg lehet utálni

Akkor Te nagy bajban lehetsz, ha minden - eleinte tetsző - cuccban csalódtál később.

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Erről csak annyit, számomra senki ne mondja meg, nekem mi tetszik.
Egyébként oda akartam csak kilyukadni, hogy a trend rendre az, hogy a legnagyobb hangú laikust követi a nép. Észérveknek, egyéni utakra buzditásnak természetesen helye nincs. Van egy véleménypaletta, arról lehet csipegetni, helyezkedni. Ez távolinak tûnhet a topikinditó témától, de ha egyszer lazán felülírja a csordaösztön még a legelvetemültebb torzítás-dogmákat is...
És ha paradox is, pontosan ezért nem érnek nagyon sokan célba soha: épp csak igazi önmagukat hagyják ki a rendszerbõl. Hát így nem is csoda.

Vendég

Általában a hifiről

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Szóval, ha valaki veszi a bátorságot, vagy van egy jó, hiteles idézete, talán ezzel kezdje: mitől jó (ne adj isten high-end) egy rendszer hangja?
"Tudod, miért jó ez? Mert jó!"

Akár ezt is lehetne írni, bár jómagam ezt nem teljesen gondolom így, mivel a hangminőség egzakt, mérhető jellemző. Ellenben annak szubjektív megítélésével, de azt én hangélménynek nevezem. Ideális esetben a két jellemző ugyanazon eredményt hozza. Ha ez nem így van, akkor vagy a mérés nem korrekt, vagy a hallgató ízlése van elferdülve, esetleg az értékelési mechanizmusa problémás. No és mielőtt megint felhördülnének néhányan, mérés alatt én komplex vizsgálatot értek, nem csak néhány paraméter meghatározását.

Vendég

Általában a hifiről

Itt a jó kérdés! Mi a cél?

Nemcsak jó, hanem alapvető fontosságú kérdés. Ezért aztán mindenki csak kerülgeti, mint macska a forró kását

Van tényleges(és egységes) cél vagy csak játék és önámitás az egész?
Átfogóan értve és nem lebontva a hifizés/zenehallgatás igen sok metódusára.
Ha azt vesszük alapul hogy nincs tökéletes illetve legjobb akkor csak szép lassan kószálunk az útvesztőben,tisztelet a kivételnek.
Aztán ki élvezi,ki prófétává válik,ki meg megpróbál belőle meggazdagodni stb...stb...

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Mások véleményét meg lehet hallgatni, de nem kell ahhoz igazodni. Különben jön a bérlet az adás-vétel topikba és az "igaz út" végeláthatatlan keresése.
Ezt vallom én is, de a többség - tetszik, nem tetszik - nem ilyen. Kõ a vezetõ. Egyébként meg ki sem jelöltük kiknek a körében vizsgáljuk a kérdést? Ilyen 4 ismeretlenes egyenlet érzetû nekem ez a téma. Hova jutunk vajon? Sehova? Az jó!:-) Mindenki dobja be saját, kedvenc urban legendjét, aztán örüljünk.:-) Útközben persze bosszankodjunk. Urak, biztos végig kell mindezt itt most, s pont önöknek lépcsõzni? Áh, de a gépezet már beindult.:-)

Vendég

Általában a hifiről

Erről csak annyit, számomra senki ne mondja meg, nekem mi tetszik.
Maximálisan toleráns vagyok! Cserébe csak annyit kérek, hogy ezek után ne te mondd meg, mi mennyire hifi

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”