youtu.be/dU04t5HBq2w
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Progresszív Rock
Re: Progresszív Rock
A termékeny zseni egyik remekműve
youtu.be/dU04t5HBq2w
youtu.be/dU04t5HBq2w
Forrás:OPPO BDP-93(NuForce upgrade) / Denon DCD 1450AR / S.M.S.L SD-9
DAC : Eversolo DAC Z6Erősítő : Copland CSA28 Mozi Emotiva UMC-200/Emotiva UPA-700
Front/sztereó: ELAC FS 68.2 Center: ELAC CC 61.2 Surround: Monitor Audio M4 Sub:Mission
Kábelek: Valhalla/Hydrasound
DAC : Eversolo DAC Z6Erősítő : Copland CSA28 Mozi Emotiva UMC-200/Emotiva UPA-700
Front/sztereó: ELAC FS 68.2 Center: ELAC CC 61.2 Surround: Monitor Audio M4 Sub:Mission
Kábelek: Valhalla/Hydrasound
Aki szeret csemegézni az új megjelenésekben:
- a progresszív indie-rock-ot akár post-punk tálalásban
. az erőteljes, punk-szerűen néhol unott, de mégis dallamos éneket
- az egyedi gitár-riffeket, nyújtásokat (lásd például második szám) "Words Lost Meaning"
- a nyersnek tűnő stílusba rejtett rengeteg érzelmet és finomságot "Born Into the Fight"
- szereti, ha esetleg egy lemez nem felétlen elsőre adja oda magát
Zárójelben jegyzem meg, hogy az egyik nagy AI Live-je ajánlotta a preferenciáim alapján Radiohead/Idles/Fountain DC).
3 napja használom lemezkritikákra és ajánlásokra, teljes döbbenettel (nagyon elégedetten).
Annak ellenére, hogy belehallgatok az új megjelenésekbe, elkerüli rengeteg kiváló lemez a figyelmem (ahogy ez is).
Akinek tetszik, nagyon ajánlom még az Idles - TANGK (tavalyi, 2024-es lemezét).
- a progresszív indie-rock-ot akár post-punk tálalásban
. az erőteljes, punk-szerűen néhol unott, de mégis dallamos éneket
- az egyedi gitár-riffeket, nyújtásokat (lásd például második szám) "Words Lost Meaning"
- a nyersnek tűnő stílusba rejtett rengeteg érzelmet és finomságot "Born Into the Fight"
- szereti, ha esetleg egy lemez nem felétlen elsőre adja oda magát
Zárójelben jegyzem meg, hogy az egyik nagy AI Live-je ajánlotta a preferenciáim alapján Radiohead/Idles/Fountain DC).
3 napja használom lemezkritikákra és ajánlásokra, teljes döbbenettel (nagyon elégedetten).
Annak ellenére, hogy belehallgatok az új megjelenésekbe, elkerüli rengeteg kiváló lemez a figyelmem (ahogy ez is).
Akinek tetszik, nagyon ajánlom még az Idles - TANGK (tavalyi, 2024-es lemezét).
- stx
- V.I.P.
- Értékelés: 456
- Kapcsolat:
Talán, ide illik. Meghallgattam a Jane - Live albumot. Ennyi gitár és orgonafutam/dallam lenyúlást még nem láttam. Rengeteg Omega dallam köszön ránk. De van itt Purple, Scorpions, meg nem tom mik.
Egy idő után kimondottan idegesített.
https://www.youtube.com/watch?v=i2KFraI-CYo&t=1s
Egy idő után kimondottan idegesített.
https://www.youtube.com/watch?v=i2KFraI-CYo&t=1s
- adamthebrave
- V.I.P.
- Értékelés: 543
2 friss magyar megjelenésre hívnám fel a figyelmeteket.
Megjelent a Thy Catafalque új lemeze XII: A gyönyörű álmok ezután jönnek.
youtu.be/JR4ir0LP_sA
A nagy múlttal rendelkező Wendigo is új dallal jelentkezett.
youtu.be/Q_cTDmo2LncTk1s1
Megjelent a Thy Catafalque új lemeze XII: A gyönyörű álmok ezután jönnek.
youtu.be/JR4ir0LP_sA
A nagy múlttal rendelkező Wendigo is új dallal jelentkezett.
youtu.be/Q_cTDmo2LncTk1s1
Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech
- adamthebrave
- V.I.P.
A helyén kezelve jó kis lemez ez.Aszpirin írta: ↑2025.03.05., szer. 13:19Megláttam, megvettem CD-n. Többször meghallgattam, és nem tudom megkedvelni. Nem a felvételt, a zenét. A DT "keményebb" arcát képviseli, ami nem gond számomra, de valahogy az egész egy "jó iparosmunka", számomra nem több, unalmas, a szokásos DT-zenei klisékkel. Sajnos.
Kiemelném a Dead Asleep számot, nekem ez a lemez csúcspontja, a bevezető In The Arms Of Morpheus mellett.
youtu.be/5H7CpQmrUDA
Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5994
Megláttam, megvettem CD-n. Többször meghallgattam, és nem tudom megkedvelni. Nem a felvételt, a zenét. A DT "keményebb" arcát képviseli, ami nem gond számomra, de valahogy az egész egy "jó iparosmunka", számomra nem több, unalmas, a szokásos DT-zenei klisékkel. Sajnos.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Közben a már megjelent albumot többször meghallgattam. CD-m és LP-m is van belőle. Szerintem felvétel szempontból jó lett, viszont a lemez kidolgozása szokás szerint hagy kivánni valót....tollact írta: ↑2024.10.14., hétf. 10:24November elsején pedig élőben is meghallgathatjuk őket a Sportarénában. Jegyek már megvannak.adamthebrave írta: ↑2024.10.10., csüt. 16:21Az első infók az új Dram Theater lemezzel kapcsolatban:
A lemez címe Parasomnia lesz, februárban jelenik meg.
IMG_0890.jpeg
Az első szám a Night Terror.
youtu.be/2IPT60hvGw4![]()
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
Nekem sajnos az, hogy visszatértek a korábbi, hörgős hangzáshoz, nem nagyon tetszik...arzachel írta: ↑2024.12.11., szer. 14:34Van új Opeth lemez.![]()
https://www.youtube.com/watch?v=kpeKMzi ... 8J&index=2
- arzachel
- V.I.P.
- Értékelés: 747
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
- adamthebrave
- V.I.P.
Sajnálom, remélem semmi komoly.Aszpirin írta: ↑2024.10.28., hétf. 23:45Vissza a dolog, sajnos nem tudok elmenni. Ember tervez... na mindegy. Ajegyeket el kellett adnom, mondanom sem kell, hogy nem volt nehéz...![]()
![]()
![]()
Jó szórakozást, és kérnék egy rövid beszámolót, hogy mit kellett kihagynom (basszus nagyon vártam ezt a koncertet... de ez van)
Számíthatsz rám beszámoló ügyileg... :)
Eddig elkerültem a setlisteket, videőkat, maradjon meg a koncert varázsa. Azt tudom, hogy vinnem kell pótderekat, mert 3 órás lesz...

Jó szórakozást, és kérnék egy rövid beszámolót, hogy mit kellett kihagynom (basszus nagyon vártam ezt a koncertet... de ez van)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Vissza a dolog, sajnos nem tudok elmenni. Ember tervez... na mindegy. Ajegyeket el kellett adnom, mondanom sem kell, hogy nem volt nehéz...Aszpirin írta: ↑2024.10.14., hétf. 14:12Nekem is, hehe
Akár össze is futhatnunk (bár én nem egyedül leszek...)

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Nekem is, hehe

- adamthebrave
- V.I.P.
Jaja, kiemelt álló

November elsején pedig élőben is meghallgathatjuk őket a Sportarénában. Jegyek már megvannak.adamthebrave írta: ↑2024.10.10., csüt. 16:21Az első infók az új Dram Theater lemezzel kapcsolatban:
IMG_0890.jpeg
youtu.be/2IPT60hvGw4

- adamthebrave
- V.I.P.
Az első infók az új Dram Theater lemezzel kapcsolatban:
youtu.be/2IPT60hvGw4
youtu.be/2IPT60hvGw4
Két friss kiadvány az Elder vonatkozásában. Az első a frontember, Nick DiSalvo szólómunkássága, "delving" név alatt fut. A másik pedig egy háromszámos "élő" kiadás a korábbi albumokról válogatva.
youtu.be/IzqrllKLsSo
youtu.be/lPs8Gt3V3a8
youtu.be/IzqrllKLsSo
youtu.be/lPs8Gt3V3a8
"Áldozat nélkül nincs veszteség"
A "progresszív (rock)" szerintem egy gyűjtőfogalom, leginkább olyan (elektronikus hangszereket is tartalmazó) zenékre, amelyeket vagy nem lehet műfajilag másként kategorizálni (erre talán a legismeretebb példák a Yes, a Pink Floyd, a Genesis és a Jethro Tull, de szerintem idetartozik a nagyon dallamos, tehát neked biztosan tetsző Solaris is), vagy jellemzően szokatlan tempókat és/vagy bonolult, esetleg kromatikus (meghatározhatatlan hangnemben mozgó) vagy hangnemeket is sűrűn váltó dallamokat (jellemzően így lesz a "sima" metálból progmetál, aminek talán stílusteremtő és máig legismertebb képviselője a Dram Theater) és/vagy a dallamvilághoz szokatlan hangszereket használ (ld, pl Kansas vagy a már említett Jethro Tull), vagy furcsa stíluskeverék (a crossoverek nagy része, ilyenek pl. a magyar After Crying, a szntén magyar Djabe ill. Kormorán, de hogy nemzetközi nagy nevet is említsek: a Nightwish). A "vagy" itt nem "kizáró vagy".
Általában mindegyiknek van alapműfaja, de kell legyen valami szokatlan, ami kiemeli az alapműfaj "fölé", és ami megadja neki a "prog" jelzőt. Így aztán ez a progresszív dolog lényegében bármilyen könnyűzenei műfaji keretek közül való kiemelésre használható (bár sem progresszív rap-ről, sem progresszív dzsessz-ről nem hallottam még /ha lenne ilyen műfaj, a Djabe-t biztosan oda is sorolnák).
A fentiekből viszont egyenesen következik, hogy nagyon széles a progreszív paletta, igen nagy különbségek lehetnek prognak titulált előadók zeéi között - méylebb zeneelméleti tudást igénylű analízis nélkül elég nehéz közös pontot találni pl. az Ozric Tentacles és mondjuk a Polyphia zenéje között, annyira másként szól a kettő, én mégis mindkettőt szívesen meghallgatom (bár egyiket sem tudnám orákon-napokon keresztül hallgatni, ellentétben pl. a Solaris-szal vagy a Dream Theaterrrel vagy a szintén nagyon dallamos Ayreonnal).
Ebből a szélességből pedig az következik, hogy elég természetes, hogy valaki egy progrszzív zenét imád, a másikat pedig ki nem állja. Nem szeretem az "ízlés kérdésé"-t emlegetni, mert érzésem szerint mindig van benne egy kis "lenéző" vagy "lasajnáló" felhang, elsősorban annak köszönhetően, amilyen kontextusban és ahogyan manapság használják. Én inkább azt mondanám: egyéni preferencia kérdése. Vagy valami hasonló
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
A skandináv metál nem azonos a progmetállal, bár vannak komoly átfedések, természetesen.
A "progresszív (rock)" szerintem egy gyűjtőfogalom, leginkább olyan (elektronikus hangszereket is tartalmazó) zenékre, amelyeket vagy nem lehet műfajilag másként kategorizálni (erre talán a legismeretebb példák a Yes, a Pink Floyd, a Genesis és a Jethro Tull, de szerintem idetartozik a nagyon dallamos, tehát neked biztosan tetsző Solaris is), vagy jellemzően szokatlan tempókat és/vagy bonolult, esetleg kromatikus (meghatározhatatlan hangnemben mozgó) vagy hangnemeket is sűrűn váltó dallamokat (jellemzően így lesz a "sima" metálból progmetál, aminek talán stílusteremtő és máig legismertebb képviselője a Dram Theater) és/vagy a dallamvilághoz szokatlan hangszereket használ (ld, pl Kansas vagy a már említett Jethro Tull), vagy furcsa stíluskeverék (a crossoverek nagy része, ilyenek pl. a magyar After Crying, a szntén magyar Djabe ill. Kormorán, de hogy nemzetközi nagy nevet is említsek: a Nightwish). A "vagy" itt nem "kizáró vagy".
Általában mindegyiknek van alapműfaja, de kell legyen valami szokatlan, ami kiemeli az alapműfaj "fölé", és ami megadja neki a "prog" jelzőt. Így aztán ez a progresszív dolog lényegében bármilyen könnyűzenei műfaji keretek közül való kiemelésre használható (bár sem progresszív rap-ről, sem progresszív dzsessz-ről nem hallottam még /ha lenne ilyen műfaj, a Djabe-t biztosan oda is sorolnák).
A fentiekből viszont egyenesen következik, hogy nagyon széles a progreszív paletta, igen nagy különbségek lehetnek prognak titulált előadók zeéi között - méylebb zeneelméleti tudást igénylű analízis nélkül elég nehéz közös pontot találni pl. az Ozric Tentacles és mondjuk a Polyphia zenéje között, annyira másként szól a kettő, én mégis mindkettőt szívesen meghallgatom (bár egyiket sem tudnám orákon-napokon keresztül hallgatni, ellentétben pl. a Solaris-szal vagy a Dream Theaterrrel vagy a szintén nagyon dallamos Ayreonnal).
Ebből a szélességből pedig az következik, hogy elég természetes, hogy valaki egy progrszzív zenét imád, a másikat pedig ki nem állja. Nem szeretem az "ízlés kérdésé"-t emlegetni, mert érzésem szerint mindig van benne egy kis "lenéző" vagy "lasajnáló" felhang, elsősorban annak köszönhetően, amilyen kontextusban és ahogyan manapság használják. Én inkább azt mondanám: egyéni preferencia kérdése. Vagy valami hasonló

-
- Nincs visszaút
- Értékelés: 68
Ja, hogy progmetal.
Na, itt van akkor a kutya elhantolva. Előlem biztos, mert sosem bírtam a metált. Már a Purple és a Zep sem volt kedvencem, akkoriban max Nazareth, The Who (egyik sem metálbanda volt). Ezeknél csak dallamosabb prog zenéket zenéket hallgattam, hallgatok.
Az újabb (talán '90-es?) évektől beindult skandináv metálhullám (pláne némi szimfonikus jelleggel megtámogatva) meg egyenesen a tiltott kategória (nekem, természetesen).
De ugye ízlésről nem vitatkozunk, mert mint mindenben, zenében is teljesen szubjektív. :-)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
progarchives.com írta:LEPROUS' music is hard to classify and pin down to one sub-genre. Their music is firmly rooted in prog metal, crafting songs around odd structures, predominantly clean vocals, abrupt time changes, complex rhythms and dexterous musicianship all punctuated by contrasting heavier sections but also punctuated with growling vocals and black metal shrieks. Taking elements from OPETH, DREAM THEATER, WINDS, IHSAHN, CYNIC and even PORCUPINE TREE and SONATA ARCTICA, LEPROUS assembles these influences in an odd yet undeniably appealing manner.
A very diverse band and highly recommended to ALL prog metal fans!
- adamthebrave
- V.I.P.
Valóban a 70-es években más típusú zene számítok progresszívnek, mint a 21. században, főleg annak 20-as éveiben.
Természetesen nem kötelező egyetértened velem, hogy ez progresszív zene, attól még nekem és sok százezer embernek a világon még az...
-
- Nincs visszaút
- Értékelés: 68
Nem értem. Progresszívnek számított többek között a King Crimson, a Jethro Tull, az ELP, vagy a Yes és a Pink Floyd korai korszaka.
Na de ez? Azoktól fényévekre van, az eleje zeneiskolások gyakorlása, utána pedig átmegy skandináv „metál”-ba ...
- adamthebrave
- V.I.P.
- adamthebrave
- V.I.P.
Jön az új Leprous, amit az utolsó 2-3 album után nem annyira vártam. Fantasztikus zene, kivételes zenészek, de nekem jó adagban álmaim Depeche Mode-ja lett, nem az az elementáris progresszív zenekar, akiket először - semmit sem tudva róluk - szájtátva hallgattam Devin Townsend előtt, ellopva a showt első fellépőként minden további zenekar elől....
Úgy néz ki, hogy ez valamennyit változni fog. Erről nyilatkoztak is korábban és nem is beszéltek mellé...
youtu.be/k-po0_DnsJk
Úgy néz ki, hogy ez valamennyit változni fog. Erről nyilatkoztak is korábban és nem is beszéltek mellé...
youtu.be/k-po0_DnsJk
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Megjöttek az aláírt példányok....
Életem egyik legnagyobb koncertélményének felvételei, különböző formátumokban.
Ayreon - 01011001 - Live Beneath the Waves
.
Életem egyik legnagyobb koncertélményének felvételei, különböző formátumokban.
Ayreon - 01011001 - Live Beneath the Waves
.
- adamthebrave
- V.I.P.