Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Milyen zenét hallgatsz?

Vendég

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Bevallom, eddig az oboa önálló hangszerként nem igazán került képbe nálam, de köszi Rigoutat!
Te is tudod ezt a belélegezni és fújni egyszerre trükköt? Azannya....

Én már rég nem játszom, de hasznos dolog tud lenni ha valaki tudja ezt a technikát. Nem ördöngősség inkább csak gyakorlás kérdése. Van aki annyira hozzászokott a használatához, hogy már észre sem veszi ha körkörösen fúj. Ez azért nem mindig szerencsés. Tudok olyan felvételeket ahol kifejezetten irritáló a jelenléte. Fúvósoknál a zeneszerzők azért úgy tagolták az évszázadok folyamán a dallamokat, hogy ne fulladjanak meg. Viszont mára annyira megnőtt a más hangszerekre írt darabok iránti előadói hajlandóság amely már alapvetően feltételezi a körkörös légzés tudásának stabil használatát. Lásd Hacsaturján fuvolaversenye ( eredetileg hegedűre íródott ). Ha Sharon Bezaly játsza akkor rendesen hallani az orron át vett levegőt, viszont annyira profin vezeti a dallamot, hogy ha nem hallanád a szuszogását fel sem tűnne, hogy már 3 perce nem vett a száján levegőt. Szóval jó dolog ez de ha nem muszáj akkor nem kéne erőltetni. Csak hát sokan teljesen transzba esnek egy ilyen kunszttól és a zenész bizony hiú ember aki sokszor az olcsó sikert sem veti meg ( Lásd Kenny G 3 perces kitartott hangját egy élő koncerten ). 

Vendég

Milyen zenét hallgatsz?

És akkor egy kis Mozart Oboaverseny az Orpheus Chamber Orchestrával:
Nagy kedvencem bár nem histórikus. Itt még egy Lorée Royal-on játszik. Hangsúlyozom: játszik!

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4108

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzászólás Szerző: juliush »

És akkor egy kis Mozart Oboaverseny az Orpheus Chamber Orchestrával:
https://www.amazon.com/Mozart-Concerto- ... B0015T7F8K
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Bevallom, eddig az oboa önálló hangszerként nem igazán került képbe nálam, de köszi Rigoutat!
Te is tudod ezt a belélegezni és fújni egyszerre trükköt? Azannya....

Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzá nem értőként csak kíváncsiságból kérdezem, nem lehet, hogy itt is léteznek különböző iskolák és nincs egyedüli üdvözítő út?

Itt egy másik példa a londoni Philharmonia Orchestrából:

Gyula 

Vendég

Milyen zenét hallgatsz?

Hiába, már a Concertgebouw Zenekar sem a régi!
És Miles Davis hogyan fújt? Majdnem a köldökébe fúrta a hangszerét.

Ajánlom az alábbi felvételt 10:30-tól megtekinteni. Ez az ember nevelte ki a mai amerikai oboás nemzedéket. Egy zenészóriás. Na ő sem emelgeti a karját.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Vicces ahogyan az általad linkelt zenekarban az oboista tartja a hangszerét. Majdnem vizszintes a karja! Ma már nem illik így játszani.

Hiába, már a Concertgebouw Zenekar sem a régi!
Gyula 

Vendég

Milyen zenét hallgatsz?

Én Fischer nél mindkettőt érzem.
TI ?

Vicces ahogyan az általad linkelt zenekarban az oboista tartja a hangszerét. Majdnem vizszintes a karja! Ma már nem illik így játszani. 03:10-től új amerikai hősünk megmutatja hogyan is kell.

https://www.youtube.com/watch?v=G52oWfNeMyA

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

TI ?

Nem szigorúan fekete-fehér besorolásra gondoltam, de egyetértek, Fischer Iván nagyon jó a Pastorale-ban, különösen a saját zenekarával!
Gyula 

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 854

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

TI ?

Persze kérdés, hogy ki mit vár el ettől a szimfóniától, a vidéki hangulat pezsdítő élményét vagy pasztorális békéjét. Az előbbi tábornak feltétlenül ajánlom a Norrington előadást!
DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Komolyzenei ajánlóba való az eszmefuttatás. Én biztos, hogy erről pláne itt nem nyitok vitát. Amúgy értékelem a hozzászólást.

Természetesen igazad van, elnézést az off-ért! Egyébként nem vitaindítónak vagy épp evangelizációnak szántam, inkább csak a saját nézőpontom megosztásának.
Gyula 

Vendég

Milyen zenét hallgatsz?

Előre bocsátom, a következő vélemény szigorúan szubjektív és senkit nem kívánok meggyőzni a magam igazáról!

Most hallgatom a Haselböck-féle Beethoven 1. szimfónia előadást és bizony abszolút elmarad a reveláció. Számomra a Norrington vezényelte előadás mind a karmester dramaturgiai érzékében, frazírozásban, a dinamikai rétegek finom egymásra építésében, de a zenekar képességeiben, sőt megkockáztatom a két felvétel között eltelt több mint negyed évszázad ellenére felvétel technikailag is felülmúlja. Ha van alkalmatok meghallgatni ezt is, tegyétek meg (csak vigyázzatok, hogy a London Classical Players játszotta verziót, ne a későbbi stuttgarti felvételét!)

Komolyzenei ajánlóba való az eszmefuttatás. Én biztos, hogy erről pláne itt nem nyitok vitát. Amúgy értékelem a hozzászólást.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Így van. Fülelek fórumtárs már tudja, hogy az I-II is fantasztikusan jó előadás. Nekem még itt figyel a merevlemezen a 7. és várja, hogy meghallgassam. Ez a Haselböck valamit nagyon elkapott a Beethoven szimfóniákkal kapcsolatban. Én az 1976-os Karajan verzión domesztikálódtam, de ez az alphás sorozat nagyon odatett neki. Soha nem hittem volna, hogy lehet azt még überelni és tessék. Itt van rá a bizonyíték. És nem csak úgy kicsivel másabb hanem nagyon-nagyon sokkal. Valósággal kirúgja az ember alól a széket és azt mondja, hogy leszel szíves állva hallgatni minket mert mi is állva adtuk elő a sorozatot. Csak a csellista ülhetett. Óriási művészi teljesítménynek lehet az fültanúja aki belehallgat.

Előre bocsátom, a következő vélemény szigorúan szubjektív és senkit nem kívánok meggyőzni a magam igazáról!

Most hallgatom a Haselböck-féle Beethoven 1. szimfónia előadást és bizony abszolút elmarad a reveláció. Számomra a Norrington vezényelte előadás mind a karmester dramaturgiai érzékében, frazírozásban, a dinamikai rétegek finom egymásra építésében, de a zenekar képességeiben, sőt megkockáztatom a két felvétel között eltelt több mint negyed évszázad ellenére felvétel technikailag is felülmúlja. Ha van alkalmatok meghallgatni ezt is, tegyétek meg (csak vigyázzatok, hogy a London Classical Players játszotta verziót, ne a későbbi stuttgarti felvételét!)
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Gyula 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5160

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Így van. Fülelek fórumtárs már tudja, hogy az I-II is fantasztikusan jó előadás. Nekem még itt figyel a merevlemezen a 7. és várja, hogy meghallgassam. Ez a Haselböck valamit nagyon elkapott a Beethoven szimfóniákkal kapcsolatban. Én az 1976-os Karajan verzión domesztikálódtam, de ez az alphás sorozat nagyon odatett neki. Soha nem hittem volna, hogy lehet azt még überelni és tessék. Itt van rá a bizonyíték. És nem csak úgy kicsivel másabb hanem nagyon-nagyon sokkal. Valósággal kirúgja az ember alól a széket és azt mondja, hogy leszel szíves állva hallgatni minket mert mi is állva adtuk elő a sorozatot. Csak a csellista ülhetett. Óriási művészi teljesítménynek lehet az fültanúja aki belehallgat.
Több Egmont felvételem is van, ez van mindössze partiban a Resound verzióval: http://s1.toldacuccot.hu/letoltes?sid=9 ... gmont.flac
Az üstdob semelyik felvételen sem ennyire "tökös" -persze ez felvételtechnika is lehet. Mindenesetre Norrington kitűnően vezényel...

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Nekem a Les Dissonances-Grimal előadások is nagyon tetszenek, kár, hogy nincs meg tőlük/velük a teljes.

Az 5. és a 7. meg a Hegedűverseny megvannak, tényleg izgalmas előadások!
Gyula 

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Érdekes módon én viszonylag korán elkezdtem a histórikus Beethoven előadásokon szocializálódni a Roger Norrington irányította London Classical Players jóvoltából. Azóta jópár teljes ciklus és egyedi előadás is birtokomba vagy legalább is fülvégre került, de mondjuk a "Pastorale"-ban számomra még mindig a Norrington előadás a mérce. Persze kérdés, hogy ki mit vár el ettől a szimfóniától, a vidéki hangulat pezsdítő élményét vagy pasztorális békéjét. Az előbbi tábornak feltétlenül ajánlom a Norrington előadást!
Nekem a Les Dissonances-Grimal előadások is nagyon tetszenek, kár, hogy nincs meg tőlük/velük a teljes.

Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

rastamahakala
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 24

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzászólás Szerző: rastamahakala »

1970-ben ezen a napon halt meg Jimi Hendrix
minden idők legnagyobb gitárosa

https://www.youtube.com/watch?v=CoCaFw_0MYY

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Érdekes módon én viszonylag korán elkezdtem a histórikus Beethoven előadásokon szocializálódni a Roger Norrington irányította London Classical Players jóvoltából. Azóta jópár teljes ciklus és egyedi előadás is birtokomba vagy legalább is fülvégre került, de mondjuk a "Pastorale"-ban számomra még mindig a Norrington előadás a mérce. Persze kérdés, hogy ki mit vár el ettől a szimfóniától, a vidéki hangulat pezsdítő élményét vagy pasztorális békéjét. Az előbbi tábornak feltétlenül ajánlom a Norrington előadást!
Gyula 

janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 455

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzászólás Szerző: janesz »

Ne máááár...nem akarok még egy Beethoven ciklusba invesztálni!!!!
Én már pedig megtettem.
EAD UD2000, Lavardin IT, Verity Audio Otello, Lavardin IC, és LS kábel, Furutech, és Acoustic Zen tápkábel, Shunyata R. Hydra elosztó, Finite Elemente Spider állvány

Vendég

Milyen zenét hallgatsz?

Ez a Westermann is kaphatna egy kicsivel több felvételi lehetőséget.

https://www.youtube.com/watch?v=wAFapcGMkzE

Vendég

Milyen zenét hallgatsz?

http://resound.wienerakademie.at/resoun ... es-hauses/

Belehallgattam ebbe is. Eszement jó.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Épp most bontottam ki, el vagyok bűvölve!!!

Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Milyen zenét hallgatsz?

Ne máááár...nem akarok még egy Beethoven ciklusba invesztálni!!!!
Gyula 

janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 455

Milyen zenét hallgatsz?

Hozzászólás Szerző: janesz »

http://resound.wienerakademie.at/resoun ... es-hauses/

Belehallgattam ebbe is. Eszement jó.
EAD UD2000, Lavardin IT, Verity Audio Otello, Lavardin IC, és LS kábel, Furutech, és Acoustic Zen tápkábel, Shunyata R. Hydra elosztó, Finite Elemente Spider állvány

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”