Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Komolyzenei ajánló
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 465
Re: Komolyzenei ajánló
Érdekes, hogy Bibernél, a Rózsafüzér szonátáknál is van egy tétel, ahol nekem egy ma is énekelt katolikus ének dallama jön elő, a "Krisztus feltámadt e napon..."
Hasonlót éltem át az általad egykor ajánlott Piccinini lemez kapcsán, csak most nincs időm belehallgatni. Ha tetten értem, írok.
Hasonlót éltem át az általad egykor ajánlott Piccinini lemez kapcsán, csak most nincs időm belehallgatni. Ha tetten értem, írok.
Ez az igazi zenei infekció.PgSpa írta: ↑2019.07.06., szomb. 17:29Újabb találat: ma délután bejárati ajtó csere után glettelés közben hallgattam a Himmelsmusik c. lemezt, amelyről volt itt már szó. A 7. track egy Schütz darab: Von Gott will ich nicht lassen...Rotox írta: ↑2019.07.02., kedd 21:34A dallam máshonnan is ismerős lehet. Református énekeskönyv 312. ének: Várj, ember szíve készen! Mert jő a Hős, az Úr.chord írta: ↑2019.07.02., kedd 17:45Még egy kicsit erről a lemezről.
Sok dolog miatt lett ilyen híres, az egyik, az bizonyosan az 5. szám, Une jeune fillette, ahol, a filmben Sainte Colombe két lánya énekel, apu meg kíséri őket azon a bizonyos 7. húrral kibővített gambán, plusz egy archiliuto is van. Egy réges-régi francia chanson, a szerelmes lányról.
Protestáns Istentiszteleteken viszonylag gyakran elhangzik, az énekeskönyv szerint: Erfurt, 1572.
https://www.youtube.com/watch?v=k6zPqTTQevw&t=30s
Beszövődik.
Ez a protestáns-felhasználóbarát verzió, ez nagyon gáz.
A Shütz, ott meg az az érzésem, mint amikor Kodály betette a népzenét a nagyzenekarba...
A lényeg persze inkább az, hogy láthatóan mozognak a dolgok.
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

- Értékelés: 3045
- PgSpa
- Fórumlakó

Újabb találat: ma délután bejárati ajtó csere után glettelés közben hallgattam a Himmelsmusik c. lemezt, amelyről volt itt már szó. A 7. track egy Schütz darab: Von Gott will ich nicht lassen...Rotox írta: ↑2019.07.02., kedd 21:34A dallam máshonnan is ismerős lehet. Református énekeskönyv 312. ének: Várj, ember szíve készen! Mert jő a Hős, az Úr.chord írta: ↑2019.07.02., kedd 17:45Még egy kicsit erről a lemezről.
Sok dolog miatt lett ilyen híres, az egyik, az bizonyosan az 5. szám, Une jeune fillette, ahol, a filmben Sainte Colombe két lánya énekel, apu meg kíséri őket azon a bizonyos 7. húrral kibővített gambán, plusz egy archiliuto is van. Egy réges-régi francia chanson, a szerelmes lányról.
Protestáns Istentiszteleteken viszonylag gyakran elhangzik, az énekeskönyv szerint: Erfurt, 1572.
Ez valami gyönyörűségesen zseniális. A Pluhar féle Mediterraneo mellett ez pörög most a legtöbbet.Nekem az etalon ez a Pandolfo lemez.
Zene és audiophile minőség a csúcson. ( nem SACD )
Pandolfo játékának könnyed természetessége, légies eleganciája nagyon szerethető.
És megkérdeztem, hogy mégis, mi ez a videó, ahol, nekem, elsőre az jött, mintha egy pszichiátriai intézetből pl. egy háború alatti támadás miatt, éppen lelécelnek a bentiek...
Majdnem eltaláltam, mert épp a zombik menetelnek...

Hogy akkor miafrász ez az egész??
Ne feledjük, Roman erősen művészember, filmes is, ez a részlet is a saját készítése valamelyik akármelyik filmhez. Ugyanazt érzi, pontosan, mint én, hogy ezek a látszólag egyszerűcske dallammenetek túlontúl, indokolatlanul erősek. Mint akár egy 'törzsi' zene. És, mondja, a zombik is valamiféle (ex)humán csoportosulás.
Hát, kissé excentrikus a megközelítés, sőt, aki most nevet egy jót, akár igaza is lehet.
Mindenesetre, nekem legalábbis, a zene meg a kép, valami furcsa egységben van.
Tehát, megelőzendő a felhördülést, mondjuk azt, hogy ez egy 'video-performance'...:)
Majdnem eltaláltam, mert épp a zombik menetelnek...
Hogy akkor miafrász ez az egész??
Ne feledjük, Roman erősen művészember, filmes is, ez a részlet is a saját készítése valamelyik akármelyik filmhez. Ugyanazt érzi, pontosan, mint én, hogy ezek a látszólag egyszerűcske dallammenetek túlontúl, indokolatlanul erősek. Mint akár egy 'törzsi' zene. És, mondja, a zombik is valamiféle (ex)humán csoportosulás.
Hát, kissé excentrikus a megközelítés, sőt, aki most nevet egy jót, akár igaza is lehet.
Mindenesetre, nekem legalábbis, a zene meg a kép, valami furcsa egységben van.
Tehát, megelőzendő a felhördülést, mondjuk azt, hogy ez egy 'video-performance'...:)
A reggel postából, New York Cityből:
youtu.be/Osg5an68S-I
Nagyon különleges.
Főleg az, hogy egy barokk lanton, a Földgolyó átellenes felén, mekkora csíkot húz ez a moldvai dallam.
Mert valahogy azt érzem, hogy jóval többről van szó, minthogy lepengetni a hangszeren azt a nem túl bonyolult dolgot.
youtu.be/SbZgpsSUPkI
youtu.be/Osg5an68S-I
Nagyon különleges.
Főleg az, hogy egy barokk lanton, a Földgolyó átellenes felén, mekkora csíkot húz ez a moldvai dallam.
Mert valahogy azt érzem, hogy jóval többről van szó, minthogy lepengetni a hangszeren azt a nem túl bonyolult dolgot.
youtu.be/SbZgpsSUPkI
Sokat segített, hogy Doráti be van téve a kedvenc előadók közé
Igaz, hogy ebben a dupla kiadásban, nincs fent.
Szóval jól, vagy rosszul van taggelve, fél perc volt megtalálni.
Addig, amíg előkerül, egy 'mikrodinamika-orientált' csembalólemez:

Nagyon jó felvétel.
youtu.be/Nx3KNYIlviQ

Nagyon jó felvétel.
youtu.be/Nx3KNYIlviQ
- bitrograde
- Beköltözött

- Értékelés: 1817
Biztos rosszul volt taggelve.Shinagawa írta: ↑2019.07.04., csüt. 11:54Külön-külön megtalálható a Tidalon.Aszpirin írta: ↑2019.07.03., szer. 19:37Tudom, hogy ajánló, de talán nem baj, ha megfordítjuk a dolgot: szóval, ismeri valaki közületek az alábbi felvételt, és ha igen, ajánlanátok-e? Szemezgetek egy példánnyal, de elég drága, és Tidalon nincs fönn, hogy meghallgathassam előre. A zenekari változat 1960-as, az zongoraváltozat 1961-es felvétel.
![]()
Dorátinál a zenekari, Byron Janis albumai között a zongora verzió.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
Külön-külön megtalálható a Tidalon.Aszpirin írta: ↑2019.07.03., szer. 19:37Tudom, hogy ajánló, de talán nem baj, ha megfordítjuk a dolgot: szóval, ismeri valaki közületek az alábbi felvételt, és ha igen, ajánlanátok-e? Szemezgetek egy példánnyal, de elég drága, és Tidalon nincs fönn, hogy meghallgathassam előre. A zenekari változat 1960-as, az zongoraváltozat 1961-es felvétel.
Dorátinál a zenekari, Byron Janis albumai között a zongora verzió.
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6531
Tudom, hogy ajánló, de talán nem baj, ha megfordítjuk a dolgot: szóval, ismeri valaki közületek az alábbi felvételt, és ha igen, ajánlanátok-e? Szemezgetek egy példánnyal, de elég drága, és Tidalon nincs fönn, hogy meghallgathassam előre. A zenekari változat 1960-as, az zongoraváltozat 1961-es felvétel.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- Aszpirin
- V.I.P.

Ezer köszönet.PgSpa írta: ↑2019.07.03., szer. 18:54A kiadótól közvetlenül 17 Euro. 50 felett ingyenesen szállítanak, kb. 3 nap alatt FedEx-szel.
Én is így szoktam. https://www.alia-vox.com/en/catalogue/t ... -du-monde/
Ez lesz a nyerő, az AliaVox kínálatából nem lesz gond 50 euró fölötti rendelést összerakni
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- PgSpa
- Fórumlakó

A kiadótól közvetlenül 17 Euro. 50 felett ingyenesen szállítanak, kb. 3 nap alatt FedEx-szel.
7800 körül emlékszem.
- Aszpirin
- V.I.P.

Mennyi volt az a nagyon drága, ha nem vagyok túl indiszkrét? Lira.hu-n csak normál CD-változatát találom (5ezer forintért), de az SACD kéne... Amazonon a legjobb ár úgy 22.97€ szállítással együtt az SACD-re...
- Rotox
- Beköltözött

- Értékelés: 1494
A dallam máshonnan is ismerős lehet. Református énekeskönyv 312. ének: Várj, ember szíve készen! Mert jő a Hős, az Úr.chord írta: ↑2019.07.02., kedd 17:45Még egy kicsit erről a lemezről.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rotox 2019.07.02., kedd 21:46-kor.
Még egy kicsit erről a lemezről.
youtu.be/NJ9xqBsROBQ
A két mennyeien tökéletes énekhang és a gamba uniszónóban, és a hangtér meg a gambatest rezonanciája valami speciális összezengő aurát alkot, nagyon ritkán hallani ilyet lemezről.
A valóságban két szoprán-istennő énekelt, Montserrat Figueras, nyilván, és Marie Christina Kiehr.

- ajkamici
- V.I.P.

- Értékelés: 924
Excaliburchord írta: ↑2019.07.02., kedd 10:41
Írtam erről 3 éve, hogy én mit gondolok arról,
[img]https://2.bp.blogspot.com/-kpsfHUqR4dE/WHs1eE-
Excalibur
Zseniális az írás. Újra kedvem lett a lemezt meghallgatni
DCS Debussy / Leben CS600 / Aurender N10 / Pro-Ject RS2T / Harbeth M40.2 Ton Trager - Entreq Olympus - Shunyata Research kábelezés -RR
Nekem is.
Ráadásul, egy különösen komoly dologról van szó benne. Az improvizáció, hogy miért, meg hova tűnt a mai előadói gyakorlatból, meg hogy miért, meg hogy ők erről mit gondolnak.
Írtam erről 3 éve, hogy én mit gondolok arról, hogy ők mit gondolnak, hát, jó bonyolult lett, de minden sora áll még, a lemezt meg egyre jobban szeretem.

Excalibur
Ráadásul, egy különösen komoly dologról van szó benne. Az improvizáció, hogy miért, meg hova tűnt a mai előadói gyakorlatból, meg hogy miért, meg hogy ők erről mit gondolnak.
Írtam erről 3 éve, hogy én mit gondolok arról, hogy ők mit gondolnak, hát, jó bonyolult lett, de minden sora áll még, a lemezt meg egyre jobban szeretem.

Excalibur
- ajkamici
- V.I.P.

- Értékelés: 924
Nekem az etalon ez a Pandolfo lemez.
Zene és audiophile minőség a csúcson. ( nem SACD )
- Csatolmányok
-
- paolo-pandolfo-a62c4a1e-4522-4366-ac93-9f32ae7bd30-resize-750.jpg (59.42 KiB) Megtekintve 2711 alkalommal
-
- 8424562304093.jpg (83.2 KiB) Megtekintve 2711 alkalommal
DCS Debussy / Leben CS600 / Aurender N10 / Pro-Ject RS2T / Harbeth M40.2 Ton Trager - Entreq Olympus - Shunyata Research kábelezés -RR

Ezt meg vegyétek.
Séta a Rózsavölgyibe, rakás zsé kipenget (q..vadrága), hazavisz.
Énszerintem jó lesz...:)
Sainte Colombe 'felfutott', de annyira sokat kíván az előadóktól - vagyis bonyolult, de nem úgy, mint pl. Bach -, hogy számomra nagyon kevés az a felvétel, ami azt adja, amit én gondolok erről a zenéről.
Paolo Pandolfo azt adja.

A hangminőség a gambalemezeknél egészen kritikus, mert rendkívül sérülékeny a tónus. A Glossa ilyen téren egy kimondottan audiofil kiadó.
youtu.be/I9p6WSC7VkQ
Paolo Pandolfo azt adja.

A hangminőség a gambalemezeknél egészen kritikus, mert rendkívül sérülékeny a tónus. A Glossa ilyen téren egy kimondottan audiofil kiadó.
youtu.be/I9p6WSC7VkQ
- PgSpa
- Fórumlakó

Ez a lemez és film indította el bennem a francia barokk iránti érdeklődést. Én az első, Auvidis kiadást birtoklom 1991 óta.chord írta: ↑2019.07.01., hétf. 17:38Nagyon nehezen meghaladható felvétel.
youtu.be/IMoRPxLdSQ0
SACD-n különösen élvezetes.
![]()
Ha rendszert akarok teszteni, ez az etalon-ezzel nem értékelem le a zenei értékét. Kíváncsi lennék az SACD verzióra, mert el sem tudom képzelni, hogyn lehet rátenni erre még egy lapáttal... A filmet még valamelyik művész moziban láttam először, azóta is megnézem évente egyszer-kétszer, sőt diákoknak vetítem a barokk megértéséhez.
- Kellnerművek
- Fórumlakó

- Értékelés: 559
Egy érdekesség. Kezembe került Mozart A-dúr Klarinét koncertje Benny Goodman tolmácsolásában.
Egyenlőre nem tudom hova tenni, klezmer stílusban felettébb érdekes a klarinét ebben a zenei környezetben.
A nálamnál pallérozottabbak talán segíthetnek.
Minden estre egy próbát megér.
Egyenlőre nem tudom hova tenni, klezmer stílusban felettébb érdekes a klarinét ebben a zenei környezetben.
A nálamnál pallérozottabbak talán segíthetnek.
Minden estre egy próbát megér.
- Csatolmányok
-
- DSC_0110.JPG (1.69 MiB) Megtekintve 2683 alkalommal