Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kedvenc zenei felvételeim

i-g
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: i-g »

Olyan ez, mint a fűnyíró. Ha mindig csak a hosszabb szálak végét vágod le, egyre sűrűbb lesz a pázsit.
Viszont a kutyaszar is egyre jobban kilátszik belőle!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

:kiraly: Hmm, azt hiszem értem. Tehát az egész szám nem feltétlenül válik hangosabbá, inkább a halkabb részeket hangosítja a többihez képest?
A csúcsértékek, beütések kivételével minden hangosabb lesz azáltal, hogy csökken a hangos és halk részek közötti különbség. Akkor érzed hangosabbnak az anyagot, ha az effektív (átlagos) kivezérlési érték növekszik.

Olyan ez, mint a fűnyíró. Ha mindig csak a hosszabb szálak végét vágod le, egyre sűrűbb lesz a pázsit.

levee
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: levee »

Egyszerűen azért nem szedték ki ezt a borzalmas torzítást, mert állítják, hogy ez művészi döntés volt - persze, könnyebb volt ezt mondani, mint elismerni, hogy elbaltáztak valamit.  :foto:
Ebben azért lehet valami, mármint hogy művészi döntés volt. Ekkorát nem lehet hibázni/elbaltázni. Első hallgatáskor feltűnt nekem is, hogy ez nem jó, pedig én nem vagyok hangmérnök, se zenész. Biztos vagyok benne, hogy ők is hallották ezt.

Divat a teljes anyag szándékos torzítása mostanság, sokan dögösebbnek érzik így a hangzást.

Oké, én ezt elfogadom, ettől még nekem nem jön be. Lehet, hogy nekem más az ízlésem, én ezért nem bírom meghallgatni. A Stadium Arcadium vinyl változata is 1000x hallgathatóbb és szebb dinamikájú lett, és amíg nem volt meg ez a verzió, nem szerettem az albumot. Egyébként remélem ez a divat el fog múlni, mert így már szinte semmi értelmét nem látom eredeti CD vásárlásának. Amikor kijött a Foo Fighters legutóbbi lemeze, egy barátom elújságolta, hogy meg is vette, hát nekem a zenei anyaggal nem is volna bajom, csak az eredménnyel. Lehet, hogy én vagyok a finnyás, de ez szerintem non-szensz.

A kompresszor egy beállított érték, mondjuk -10 dB felett csökkenti a dinamikát, lekaszálja a csúcsokat. Ez önmagában nem okoz hangosodást. De mivel a csúcsértékek (ezzel együtt a dinamika) csökkentek, a teljes kivezérlést megemelheted (ez a normalizálás), így a halkabb részek jóval hangosabbak lesznek az eredetihez képest, miközben a csúcsérték marad 0 dB. Ezért hívják dinamika kompresszornak.

:kiraly: Hmm, azt hiszem értem. Tehát az egész szám nem feltétlenül válik hangosabbá, inkább a halkabb részeket hangosítja a többihez képest?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Akkor itt a "Threshold" jelenti azt a csúcsot, ami felett vág?
A Threshold a küszöbérték, ami felett működésbe lép a cucc, a Ratio pedig a meredekség, amennyivel lekaszálja a csúcsokat. Az általad betett képen egy elég agresszív beállítás látható. Kb. így készülnek a pop lemezek.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Egyszerűen azért nem szedték ki ezt a borzalmas torzítást, mert állítják, hogy ez művészi döntés volt - persze, könnyebb volt ezt mondani, mint elismerni, hogy elbaltáztak valamit.  :kiraly:
Ebben azért lehet valami, mármint hogy művészi döntés volt. Ekkorát nem lehet hibázni/elbaltázni. Első hallgatáskor feltűnt nekem is, hogy ez nem jó, pedig én nem vagyok hangmérnök, se zenész. Biztos vagyok benne, hogy ők is hallották ezt.

Divat a teljes anyag szándékos torzítása mostanság, sokan dögösebbnek érzik így a hangzást.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Egyszerűen azért nem szedték ki ezt a borzalmas torzítást, mert állítják, hogy ez művészi döntés volt - persze, könnyebb volt ezt mondani, mint elismerni, hogy elbaltáztak valamit. :kiraly:

szami
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: szami »

Nem a hangosítás kaszálja a csúcsokat, a kompresszálás meg a kisebb jelszinteket emeli a csúcsok közelébe (a kompresszálás mértékétől függően?  :kiraly:
Ha a csúcsértékben 0 dB környékére kivezérelt anyagot tovább hangosítod, törik a hullámforma (mivel a digitális audio világában nincs 0 dB-nél nagyobb érték), amit torzításként élsz meg, tehát ezzel nem lehet hangosságérzetet növelni.

A kompresszor egy beállított érték, mondjuk -10 dB felett csökkenti a dinamikát, lekaszálja a csúcsokat. Ez önmagában nem okoz hangosodást. De mivel a csúcsértékek (ezzel együtt a dinamika) csökkentek, a teljes kivezérlést megemelheted (ez a normalizálás), így a halkabb részek jóval hangosabbak lesznek az eredetihez képest, miközben a csúcsérték marad 0 dB. Ezért hívják dinamika kompresszornak.

Köszi. :foto: Tiszta sor.
Akkor itt a "Threshold" jelenti azt a csúcsot, ami felett vág?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nem a hangosítás kaszálja a csúcsokat, a kompresszálás meg a kisebb jelszinteket emeli a csúcsok közelébe (a kompresszálás mértékétől függően?  :kiraly:
Ha a csúcsértékben 0 dB környékére kivezérelt anyagot tovább hangosítod, törik a hullámforma (mivel a digitális audio világában nincs 0 dB-nél nagyobb érték), amit torzításként élsz meg, tehát ezzel nem lehet hangosságérzetet növelni.

levee
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Rockzenében ilyen pl. Bob Rock, aki szinte az összes ütős lemez (Mötley Crüe, Metallica, Bon Jovi, Cult, Aerosmith) készítésében részt vett az elmúlt 20 évben.
Tönkre is tette a Metallica-t:( Állítólag ő vittel el őket a "lightos" irányba(Black album-tól, St.Anger-ig). Az új album legalább jobb az új producerrel. Bár kétségtelen, hogy két Metallica tábor van. Az egyik a középső Load-ot, Reload-ot szereti nagyon, a másik, mint jó magam is a régieket és az újat.

Metallica új lemeze, már nem is bántásból, de a bolti verziója egyszerűen hallgathatatlanul rossz. Akkor buktak le igazán, amikor a Guitar Hero játékhoz kiadták a Metallica teljes új lemezét, és ott mivel sávonként muszáj a játékba mindent beletenni, ezért ott egy teljesen másféle mixet lehet hallani.

Ábra

Igen, a DM hangzásilag nem túl jó, viszont a zene jó. Így nincs mit tenni hallgatni kell.:foto: Egy rossz keverés miatt nem fogom nem hallgatni. Viszont van egy 96/24-es LP rip, amit erről rippeltek:
DM LP

Ez egy fokkal jobb.

Én nem is mondtam, hogy ne hallgasd, csak megjegyeztem, hogy a Guitar Hero-ból kiszedett verzió más. Nekem a vinyl rip is megvolt, és elég nagy vita kerekedett róla ki azon az oldalon, ahol valaki elérhetővé tette a 24/96-os verziót. Tényleg más a vinyl, de továbbra is szenved a "clippingtől" (nem tudom erre lehet-e jó magyar megfelelőt találni), csak egy kicsit kevésbé, mint a CD-s változat. Egyszerűen azért nem szedték ki ezt a borzalmas torzítást, mert állítják, hogy ez művészi döntés volt - persze, könnyebb volt ezt mondani, mint elismerni, hogy elbaltáztak valamit. :kiraly:

szami
V.I.P.
V.I.P.

Nem tudom pontosan mennyit emeltek rajta, igazából csak saccoltam, úgyhogy direkt most meg is néztem pontosan: 
Tears for Fears - Head Over Heels (túl nagy a kép ide).

Látható, hogy a csúcsértékek kis mértékben változtak, az eredetin is 0 dB közelébe tolták. A kompresszálás lekaszálta a csúcsokat, az ezt követő normalizálás megemelte az effektív hangerőt (középső szürke sáv), ezért érzed hangosabbnak.

Ezt most nem értem. :kiraly:
Nem a hangosítás kaszálja a csúcsokat, a kompresszálás meg a kisebb jelszinteket emeli a csúcsok közelébe (a kompresszálás mértékétől függően? :foto:

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Metallica új lemeze, már nem is bántásból, de a bolti verziója egyszerűen hallgathatatlanul rossz. Akkor buktak le igazán, amikor a Guitar Hero játékhoz kiadták a Metallica teljes új lemezét, és ott mivel sávonként muszáj a játékba mindent beletenni, ezért ott egy teljesen másféle mixet lehet hallani.

A 45 RPM vinil változat sokkal jobban szól, arra jobban odafigyeltek.

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nem tudom pontosan mennyit emeltek rajta, igazából csak saccoltam, úgyhogy direkt most meg is néztem pontosan: 

Látható, hogy a csúcsértékek kis mértékben változtak, az eredetin is 0 dB közelébe tolták. A kompresszálás lekaszálta a csúcsokat, az ezt követő normalizálás megemelte az effektív hangerőt (középső szürke sáv), ezért érzed hangosabbnak.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Rockzenében ilyen pl. Bob Rock, aki szinte az összes ütős lemez (Mötley Crüe, Metallica, Bon Jovi, Cult, Aerosmith) készítésében részt vett az elmúlt 20 évben.
Tönkre is tette a Metallica-t:( Állítólag ő vittel el őket a "lightos" irányba(Black album-tól, St.Anger-ig). Az új album legalább jobb az új producerrel. Bár kétségtelen, hogy két Metallica tábor van. Az egyik a középső Load-ot, Reload-ot szereti nagyon, a másik, mint jó magam is a régieket és az újat.

Sok igazság van ebben, de azért ne feledjük, a Metallicát fellegekbe emelő fekete albumot is Rock készítette. Utána tényleg elvitte Hedfieldéket a glamrock irányába, nem kis felháborodást keltve a rajongók körében. Rick Rubin (Slayer, RATM) most visszaterelte őket a gyökerekhez.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.

Ábra

Igen, a DM hangzásilag nem túl jó, viszont a zene jó. Így nincs mit tenni hallgatni kell.:kiraly: Egy rossz keverés miatt nem fogom nem hallgatni.:foto: Viszont van egy 96/24-es LP rip, amit erről rippeltek:
DM LP

Ez egy fokkal jobb.

levee
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Ábra

Szami: igazad van, kompresszálva, igazából baromságot írtam, mert a két dolog nem ugyanaz. Mea culpa.

szami
V.I.P.
V.I.P.

Nemrég töltöttem le a Tears for Fears - Songs from a Big Chair c. lemezének néhány évvel ezelőtti digitális újrakeverését. Eléggé meglepő az eredmény, mert bár például a billentyűk teljesen új hangzást nyertek el, cserébe hirtelen ez a nyolcvanas évek végén tökéletesen megkevert lemez kapott +15db-t.
Ha egyszerűen csak hangosabb lett, az miért baj?

Elnézést, hogy laikusként beleszólok, de ha tudtak 15 dB-t emelni rajta, az azt jelenti, hogy az eredeti felvétel legmagasabb jelszintje -15 dB volt?
Ha meg nem ennyivel volt halkabb, akkor meg keverésnél nem clippelt be?
Ott azért már romolhat a minőség. Nem?

(Ja, mielőtt még: azért hosszabb az originál waveformája, mert a remastereltre másként vágták a számokat, és ezért az 20mp-vel rövidebb, de ha ránéz az ember azért lehet látni, hogy ugyanarról van szó).

Szerintem ez inkább kompresszálva lett, mint hangosítva.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

... ha tudtak 15 dB-t emelni rajta, az azt jelenti, hogy az eredeti felvétel legmagasabb jelszintje -15 dB volt? Ha meg nem ennyivel volt halkabb, akkor meg keverésnél nem clippelt be?Ott azért már romolhat a minőség. Nem?

Persze. Ezért is kérdeztem rá, hogy tényleg csak egyszerűen hangosabb lett-e, mert a 15 dB kivezérlésben nagyon sok.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.

levee
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Nemrég töltöttem le a Tears for Fears - Songs from a Big Chair c. lemezének néhány évvel ezelőtti digitális újrakeverését. Eléggé meglepő az eredmény, mert bár például a billentyűk teljesen új hangzást nyertek el, cserébe hirtelen ez a nyolcvanas évek végén tökéletesen megkevert lemez kapott +15db-t.

Elnézést, hogy laikusként beleszólok, de ha tudtak 15 dB-t emelni rajta, az azt jelenti, hogy az eredeti felvétel legmagasabb jelszintje -15 dB volt?

(Ja, mielőtt még: azért hosszabb az originál waveformája, mert a remastereltre másként vágták a számokat, és ezért az 20mp-vel rövidebb, de ha ránéz az ember azért lehet látni, hogy ugyanarról van szó).

szami
V.I.P.
V.I.P.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2578

Hozzászólás Szerző: mishow »

Jól szétOFFoltuk a zenei topicot.... :kiraly:
Megyek is mert elkésem, búcsúzóul egy jó kis magyar jazz-t teszek fel ide (ami jól is szól!) :foto:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

levee
Újonc fórumos
Újonc fórumos

A legborzasztóbb az, hogy ha az ember régi különlegességekkel szeretné bővíteni a gyűjteményét, szinte kizárólag "Digitaly Remastered" kiadványokat talál - amelyeknek nagyrésze többnyire hallgathatatlan. :foto:
Ne is mondd, mert én ezektől képes vagyok idegbajt kapni.

Nemrég töltöttem le a Tears for Fears - Songs from a Big Chair c. lemezének néhány évvel ezelőtti digitális újrakeverését. Eléggé meglepő az eredmény, mert bár például a billentyűk teljesen új hangzást nyertek el, cserébe hirtelen ez a nyolcvanas évek végén tökéletesen megkevert lemez kapott +15db-t. A Red Hot Chili Peppers harmadik albumát is kipróbáltam (Mothers Milk), ott a digitális újrakeverés szimplán annyit jelentett, hogy kompresszoroztak, és a Living Colour Vividjével is így jártam. Most talán egyetlen olyan kiadvány jut az eszembe, ahol igenis jól sikerült az újramaszter, és az a Metallica Master of Puppets albuma, amit a Dunhill Compact Classics adott ki 1999-ben Steve Hoffman munkájában (24k Gold disc). Az eredeti CD-vel igazából nem lenne sok gond, csak akkor készült, amikor még a digitális transzferek igényessége és minősége eléggé eltérő volt, ennek megfelelően pedig ez a thrash metál lemez nem tudott úgy megszólalni, ahogyan az tőle elvárható lett volna. Egyszer egy külföldi fórumon olvastam, hogy ezekkel a lemezekkel mi lesz majd egy picit audiofilebb korban? Megjelenik a re-remasterje? :kiraly:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nekem csak azzal van bajom, hogy a "marketing-gépezet" mindezt megpróbálja úgy eladni nekem, hogy még örüljek is neki, miközben eleget forgolódom az üzleti életben vagy 20 éve ahhoz, hogy lássam a valós érdekeket is.....
Értelek én, egyet is értünk, de én még nem hallottam olyan marketinges szöveget, hogy nekünk milyen jó, ha hangosabbak a lemezek. Nem is kell nyomatniuk ezt, hiszen a dolog magától is működik, mint fizikai jelenség. Háttérként szolgáló zenehallgatásnál a szűkebb dinamika élvezhetőbbé teszi a muzsikát, akár tetszik nekünk, akár nem.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2578

Hozzászólás Szerző: mishow »

Egyébként a valóságshow, vetélkedő a legdrágább TV-s műfaj (hatalmas stáb és technikai rendszer kell hozzá), tehát nem a költségek csökkentése miatt jöttek létre ezek. Ellenben nagy bevételt hoznak, tehát még így is megtérülnek.
Vannak producer barátaim, tudom miről beszélsz, sőt ismerek pár megdöbbentő számadatot is.... :foto: Én nem is a gyártás hanem a tartalom igénytelenségéről beszéltem.

Örökzöld kérdés, hogy a tömeg igénytelensége magából fakad-e, vagy egyszerűen csak azt eszi, amit eléje tesznek.

Igazad van, ez már kőkeményen egy másik téma és más szakterület (pszichológia, szociológia, marketing, stb), szerintem se másszunk bele! :kiraly:

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”