Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

O_S
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 164

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: O_S »

Én is próbálkozom Kurtággal.
Otthon hallgatva nem jutottam messzire vele, hozzáteszem, semmilyen zenei képzettségem nincs, nálam tényleg csak a zene által kiváltott érzelmek, gondolatok hatnak.
Lányom elhívott a 21-i BMC-s kamarazenei hangversenyre, csupa fiatal zenész játszott, Fazekas Gergely felvezetésével.
Nagyon tetszett, az élő zene, a koncert légköre sokat hozzátett a hatáshoz.
Másnap otthon újra hallgattam néhány darabot teljesen más füllel.
Az agyunk sokat hozzátesz az emlékekből, a hallott hangokhoz.
Aki szeretne ismerkedni ezzel a nem dúdolható, odafigyelést igénylő zenével, annak azt ajánlom, hogy először élőben
próbálkozzon.
Sok sikert, megéri.
Az maga egy csoda, hogy egy 100 éves ember még komponál, ez unikum (Zwack féle sem rossz ;) .

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3429
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

https://www.es.hu/cikk/2026-02-27/fay-m ... itese.html

Egy "érdekes" kritika a Kurtág 100 Müpa koncertről.

Láttam a koncertet, sajnos csak tévén keresztül, nem a helyszínen. Valljuk be őszintén, Kurtág zenéjét nagyon nem könnyű befogadni, és még ennél is nehezebb megszeretni. Hozzám épp Vikingur Ólafssonnak sikerült Kurtág néhány darabját (ha nem is a teljes életművét) közelebb hozni, megszerettetni. Senki más nem volt képes erre, még Kocsis sem. Lehet hogy ez szigorú zenekritikusi értelemben nem Kurtág, de én így szeretem.

A videóban egy kis kedvcsináló Kurtághoz, egy könnyen emészthető Bach átirat. Nyilván Kurtág teljes életműve ennél azért jellemzően jóval veretesebb. :D

youtu.be/14c8uIrtsgg
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1115

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Kicsi műfaj-kiugrás.

youtu.be/qqh39znVou4

Ez valami q.vajó.
A fiatal generáció közül most Koncz Gergő nagy kedvencem.

És még nagyon jól is szól.
Ami sajnos a népzenei felvételekre nem annyira jellemző.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 893

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Szerintem ő az egyike azoknak a ffi kontra tenoroknak akinél nincsen erőlködés, sem felesleges "fej" hang, teljesen természetes könnyed és gyönyörűen intonált.
Privátban break táncos is.. órási :D
alto írta:
2026.02.23., hétf. 13:25
ajkamici írta:
2026.02.23., hétf. 12:53

youtu.be/CzF11RsxcWg
Hihetetlenül jó énekes ez az Orlinski, elképesztő mire képes a hangjával. Sajnos - ahogy mondtam - van ez a becsípődésem, falra mászok a kontratenor énekléstől, képtelenek vagyok megszeretni.
DCS Debussy / Leben CS600 / Pro-Ject RS2T / Harbeth M40.2 Ton Trager - Entreq Olympus - Shunyata Research Sigma -RR

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

ajkamici írta:
2026.02.23., hétf. 12:53

youtu.be/CzF11RsxcWg
Hihetetlenül jó énekes ez az Orlinski, elképesztő mire képes a hangjával. Sajnos - ahogy mondtam - van ez a becsípődésem, falra mászok a kontratenor énekléstől, képtelenek vagyok megszeretni.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

DCS Debussy / Leben CS600 / Pro-Ject RS2T / Harbeth M40.2 Ton Trager - Entreq Olympus - Shunyata Research Sigma -RR

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

alto írta:
2026.02.18., szer. 16:00
Huh, ezt most fedeztem fel. Vivaldi Il Guistino operájábol a Vedrò con mio diletto ária átirata nagybőgőre, Rick Stotijn előadásában. Ez leginkább kontratenor áriaként ismert Orlinski vagy Jaroussky előadásában, de nekem valahogy nem bejövős ez a kontratenor éneklés. Az átirat viszont gyönyörű.
Amikor ennyire jó a zene, akkor mindenféle átirat is simán megáll.
Amúgy, tényleg pazar.

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Huh, ezt most fedeztem fel. Vivaldi Il Guistino operájábol a Vedrò con mio diletto ária átirata nagybőgőre, Rick Stotijn előadásában. Ez leginkább kontratenor áriaként ismert Orlinski vagy Jaroussky előadásában, de nekem valahogy nem bejövős ez a kontratenor éneklés. Az átirat viszont gyönyörű.

youtu.be/jIOeIuBRH9M
BARTIMEX AUDIO Honlap

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

chord_ írta:
2026.02.17., kedd 19:02
alto írta:
2026.02.17., kedd 14:05

Amatőr műkedvelő zongoristaként játszok egy-két dolgot Bachtól, de valóban nem találkoztam nála ilyesmivel. Egyébként örülök ha tudom tartani az ostinatot, oda sose fogok sajnos eljutni, hogy izoritmiával vagy rubatoval kísérletezzem. Inkább a dinamikával próbálok némi érzelmet belevinni. Ebben egyébként a zongora sokkal jobb mint a csembaló.
Persze, ez nyilvánvaló, a zongora máig tartó diadalmenete bizonyosan ehhez köthető. A piano-forte, az már maga az 'érzelemgenerátor', és a mai közönség nagyon erősen szereti; egy jó játékkal kimondottan hatásosak, akár a Bach művek is.

Nem-zenészként, ezt a ritmus-leszakadást, elképzelni nem tudom, hogy lehet megcsinálni.
Ujjal dobolva az asztalon, kétfélét, mondjuk az egyik legyen dupla ütem, majd csak ezt pl. belassítani, de csak egy picit, úgy, hogy a másik tartsa az eredetit, csak próbáljátok.... :)
Sokan azt hiszik, zongorázni nem is annyira bonyolult, hiszen a vonós hangszerekkel ellentétben a hangok fixen rögzítve vannak, ha leütöd a C-t billentyűt, az mindig pontosan C-nek fog hangzani, sosem lesz alul vagy felül intonált, feltéve ha rendesen be van hangolva.

Sajnos ennyire azért nem egyszerű, például ujjal asztalom dobolva üssél sima negyedeket egyszerre két ujjal, egyes és hármassal, aztán kettessel és négyessel, majd hármassal és ötössel. Jobb kézzel, bal kézzel, és egyszerre mindkét kézzel. :D
BARTIMEX AUDIO Honlap

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4197

Hozzászólás Szerző: juliush »

BLX írta:
2026.02.17., kedd 14:26
Ehhez tudnál (vagy bárki más is) kérlek Tidal vagy Sptify album linket küldeni? Én eddig nem találtam meg. Köszönöm! :napsut:
Szia, ha minden igaz, ez lesz az: https://tidal.com/album/485937/u
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

alto írta:
2026.02.17., kedd 14:05

Amatőr műkedvelő zongoristaként játszok egy-két dolgot Bachtól, de valóban nem találkoztam nála ilyesmivel. Egyébként örülök ha tudom tartani az ostinatot, oda sose fogok sajnos eljutni, hogy izoritmiával vagy rubatoval kísérletezzem. Inkább a dinamikával próbálok némi érzelmet belevinni. Ebben egyébként a zongora sokkal jobb mint a csembaló.
Persze, ez nyilvánvaló, a zongora máig tartó diadalmenete bizonyosan ehhez köthető. A piano-forte, az már maga az 'érzelemgenerátor', és a mai közönség nagyon erősen szereti; egy jó játékkal kimondottan hatásosak, akár a Bach művek is.

Nem-zenészként, ezt a ritmus-leszakadást, elképzelni nem tudom, hogy lehet megcsinálni.
Ujjal dobolva az asztalon, kétfélét, mondjuk az egyik legyen dupla ütem, majd csak ezt pl. belassítani, de csak egy picit, úgy, hogy a másik tartsa az eredetit, csak próbáljátok.... :)

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1067

Hozzászólás Szerző: BLX »

juliush írta:
2026.02.17., kedd 11:48
Oké, akkor most valami egészen más...és inkább nem az elcsépelt Adagietto! Nagyon-nagyon jó minőségű technikailag is a felvétel, jobb, mint Mehta korábbi Decca lemeze a Los Angeles Philharmonic Orchestrával.

youtu.be/TabQ6sq7x5E
Ehhez tudnál (vagy bárki más is) kérlek Tidal vagy Sptify album linket küldeni? Én eddig nem találtam meg. Köszönöm! :napsut:

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

chord_ írta:
2026.02.17., kedd 12:24
alto írta:
2026.02.16., hétf. 19:19

Amiről írsz - "Inkább kisebb-nagyobb késések - sietések színesítik és díszítik az előadást" - az nem inkább rubato? Mondjuk a rubato a romantikában jött elő, Chopin és Liszt használta előszeretettel, később a impresszionista korszakban Debussy, na és persze Bartók elképzelhetetlen rubato nélkül.
A rubato során az alapritmus, az 'alaplüktetés' megmarad, emitt nem; a rubato gyakorlatilag gyorsítás-lassítás, az össz-ritmusra vonatkoztatva. Egyfajta leszakadás a metronómtól, valóban. Emitt sokkal bonyolultabb helyzet van, sokkal-sokkal, mivel a két szólam egymáshoz való ritmikai viszonyáról van szó.
C.F. 25. variáció-játékában, ha csak az egyik kéz játékát hallgatnánk, semmi különös fel sem tűnne. Vagy max egy kicsi rubato, valóban. Amikor a kettő összeeresztődik, onnantól lesz érdekes a dolog. Mert nem egyszerre szólnak, hanem 'súrlódva'.
Simán betámadható a dolog, nyilván, hogy 'nem kottahű', és kész.
Jómagam, abban sem vagyok biztos, hogy ez a manőver a ma használatos kottában lejegyezhető-e. Sok helyen én a /32-nél is kisebb eltérést érzek. Van, hogy annyira kicsi, hogy inkább valami természetes fluktuációnak tűnik. (szerintem amúgy ez az egész pontosan az.) Ha esetleg a válasz 'nem', akkor meg is van, hogy miért tűnt el. De hogy a Bach kottában ilyen nincs, azt bizonyosra veszem.
Amúgy, még a Barokk elején, főleg Frankföldön, a billentyűsök prelűdjei nagyon gyakran 'non-measured' formában voltak lejegyezve. Vagyis, ott ülsz a csembaló előtt, és a kezdő darab full ritmus-beosztást te találod ki. Egyfajta bemutatkozás, egy zenei állásfoglalás, hogy a későbbieket megértsék, mármint, hogy te miért pont úgy játszod, ahogyan.
Ez, ma már teljesen elképzelhetetlen.
BARTIMEX AUDIO Honlap

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

alto írta:

Amiről írsz - "Inkább kisebb-nagyobb késések - sietések színesítik és díszítik az előadást" - az nem inkább rubato? Mondjuk a rubato a romantikában jött elő, Chopin és Liszt használta előszeretettel, később a impresszionista korszakban Debussy, na és persze Bartók elképzelhetetlen rubato nélkül.
A rubato során az alapritmus, az 'alaplüktetés' megmarad, emitt nem; a rubato gyakorlatilag gyorsítás-lassítás, az össz-ritmusra vonatkoztatva. Egyfajta leszakadás a metronómtól, valóban. Emitt sokkal bonyolultabb helyzet van, sokkal-sokkal, mivel a két szólam egymáshoz való ritmikai viszonyáról van szó.
C.F. 25. variáció-játékában, ha csak az egyik kéz játékát hallgatnánk, semmi különös fel sem tűnne. Vagy max egy kicsi rubato, valóban. Amikor a kettő összeeresztődik, onnantól lesz érdekes a dolog. Mert nem egyszerre szólnak, hanem 'súrlódva'.
Simán betámadható a dolog, nyilván, hogy 'nem kottahű', és kész.
Jómagam, abban sem vagyok biztos, hogy ez a manőver a ma használatos kottában lejegyezhető-e. Sok helyen én a /32-nél is kisebb eltérést érzek. Van, hogy annyira kicsi, hogy inkább valami természetes fluktuációnak tűnik. (szerintem amúgy ez az egész pontosan az.) Ha esetleg a válasz 'nem', akkor meg is van, hogy miért tűnt el. De hogy a Bach kottában ilyen nincs, azt bizonyosra veszem.
Amúgy, még a Barokk elején, főleg Frankföldön, a billentyűsök prelűdjei nagyon gyakran 'non-measured' formában voltak lejegyezve. Vagyis, ott ülsz a csembaló előtt, és a kezdő darab full ritmus-beosztást te találod ki. Egyfajta bemutatkozás, egy zenei állásfoglalás, hogy a későbbieket megértsék, mármint, hogy te miért pont úgy játszod, ahogyan.
Ez, ma már teljesen elképzelhetetlen.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Oké, akkor most valami egészen más...és inkább nem az elcsépelt Adagietto! Nagyon-nagyon jó minőségű technikailag is a felvétel, jobb, mint Mehta korábbi Decca lemeze a Los Angeles Philharmonic Orchestrával.

youtu.be/TabQ6sq7x5E
Gyula 

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

Sosztakovics ex fórumtárs kérünk reinkarnálódj nekünk Pjotr Iljics Tschaikovszkij -ként és vezess minket új eddig ismeretlen utakra.

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

alto írta:

Most egy picit hiányzik Sosztakovics fórumtárs, ez az ő terepe... :D
BARTIMEX AUDIO Honlap

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

chord_ írta:
2026.02.16., hétf. 19:01
alto írta:
2026.02.16., hétf. 09:38

Na de miért is kellene megtörni a barokk zenére - és különösen Bach-ra - annyira jellemző ostinatót? Az izoritmia a reneszánsz motettákra volt jellemző, a barokk zenében ezt már nem használták.
Azért, mert a Goldberg-variációk alapvetően csembalóra íródott, konkrétan, egy kétmanuálos lantcsembalón komponálta; vagyis, zongorán előadva ez anakronizmus, egy divat-diktálta feldolgozás, ill. átdolgozás. A csembalón pedig, ha jó az előadó, mindig is jellemző ez a különös ritmuszszinkron-megszakítás, amely azért nagyon ritkán csúszik be a Machaut-féle izoritmiába, annyira, mint pl. D'Anglebert-nél. Inkább kisebb-nagyobb késések - sietések színesítik és díszítik az előadást, olykor alig-alig kivehetően, mint a pl. a C.F. első félperce. Aztán utána ő már kimondottan 'ritmus-improvizál'.
Az osztinátó amúgy, pont arra lenne való, hogy valamilyen módon úgy adja az 'alapkitámasztást', hogy soha ne legyen unalmas. A Barokk volt az utolsó, valóban, ahol ez a ritmus-cucc még nyomokban felbukkant, de tényleg már messze volt a 'normál használattól', az improvizáció, dettó. Ez utóbbi aztán 'kimenekült' a komolyzenéből....
BARTIMEX AUDIO Honlap

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

alto írta:
2026.02.16., hétf. 09:38

Na de miért is kellene megtörni a barokk zenére - és különösen Bach-ra - annyira jellemző ostinatót? Az izoritmia a reneszánsz motettákra volt jellemző, a barokk zenében ezt már nem használták.
Azért, mert a Goldberg-variációk alapvetően csembalóra íródott, konkrétan, egy kétmanuálos lantcsembalón komponálta; vagyis, zongorán előadva ez anakronizmus, egy divat-diktálta feldolgozás, ill. átdolgozás. A csembalón pedig, ha jó az előadó, mindig is jellemző ez a különös ritmuszszinkron-megszakítás, amely azért nagyon ritkán csúszik be a Machaut-féle izoritmiába, annyira, mint pl. D'Anglebert-nél. Inkább kisebb-nagyobb késések - sietések színesítik és díszítik az előadást, olykor alig-alig kivehetően, mint a pl. a C.F. első félperce. Aztán utána ő már kimondottan 'ritmus-improvizál'.
Az osztinátó amúgy, pont arra lenne való, hogy valamilyen módon úgy adja az 'alapkitámasztást', hogy soha ne legyen unalmas. A Barokk volt az utolsó, valóban, ahol ez a ritmus-cucc még nyomokban felbukkant, de tényleg már messze volt a 'normál használattól', az improvizáció, dettó. Ez utóbbi aztán 'kimenekült' a komolyzenéből....

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

chord_ írta:
2026.02.16., hétf. 09:14
zenta írta:
2026.02.15., vas. 22:18
..
Ha már párba kellene állítani Céline Frisch – amúgy csodás - csembaló felvételét egy zongorással, akkor én ezt ajánlanám:

Beatrice Rana_Goldberg.jpg
Tényleg nagyon jó, és más, más tagolás,
így egy harmadik fajta zene lesz,
bár, hasonlatosan, mint G.G., a jobb- / balkéz szinkronját ő sem meri megtörni.

youtu.be/Z800_PX6q3w
BARTIMEX AUDIO Honlap

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

zenta írta:
2026.02.15., vas. 22:18
..
Ha már párba kellene állítani Céline Frisch – amúgy csodás - csembaló felvételét egy zongorással, akkor én ezt ajánlanám:

Tényleg nagyon jó, és más, más tagolás,
így egy harmadik fajta zene lesz,
bár, hasonlatosan, mint G.G., a jobb- / balkéz szinkronját ő sem meri megtörni.

youtu.be/Z800_PX6q3w

zenta
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: zenta »

chord_ írta:
2026.02.10., kedd 21:38
Két Goldberg-variációk,

egyik az zongorán, a híres 1981-es Glenn Gould felvétel,

youtu.be/E0Ytqf2zXWc
,

a másik, csembalóra, szintén híres, 2001-ből, Céline Frisch-el,

youtu.be/vcibS6dLhmk

Érdemes megfigyelni a meghökkentő különbözőséget: a két hangszer tónusban teljesen eltér, ez nyilvánvaló, - mivel én csembalóra kihegyezett rendszert hallgatok, nem kérdés, hogy melyiken van ötmilliószor több és szebb felhang -, de ez csak hang-ízlés. Meg az, hogy egy Alpha lemez hogy tud szólni, az egy másik galaxis a G.G. felvételhez képest.
Ami fontosabb, az az előadás minősége.
C.F. szívbaj nélkül alkalmazza a 'Quodlibet' utasítást, nem csak a zárótételnél, hanem ezen a lassú, 25. variációnál is, olyannyira, hogy gyakorlatilag van, ahol izoritmiába viszi ezt a szabadságot. Valami egészen gyönyörű dolog kerekedik ki ebből, a miből is?, igazából ritmus-csalásból.
G.G.?, hát, ott csak az érzelmesített metronóm ketyeg... atompontosan... bár nagyon sokan rajonganak érte.

A szubjektivitást kicsit mellőzve, talán az bizonyos, hogy a két előadás ugyanannak a zenének 'belső balanszát' totálisan máshová helyezi, olyannyira, hogy egyenesen alapértelmezési-különbségnek tűnik.
Beatrice Rana_Goldberg.jpg (83.1 KiB) Megtekintve 558 alkalommal
Rega P6/Goldring 1042, Heed Obelisk DT, cirrus7 ROCK szerver, sMS-200 NEO, Border Patrol SE DAC, diy ACP+, diy Pass ACA dual mono, diy szélessávú/Markaudio

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

A_capella
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: A_capella »

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Erre nincsenek szavaim, egyszerűen tökéletes, minden szempontból...

youtu.be/Ut--eGW99qc
Gyula 

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”