alto írta: ↑2026.02.16., hétf. 19:19
Amiről írsz - "Inkább kisebb-nagyobb késések - sietések színesítik és díszítik az előadást" - az nem inkább rubato? Mondjuk a rubato a romantikában jött elő, Chopin és Liszt használta előszeretettel, később a impresszionista korszakban Debussy, na és persze Bartók elképzelhetetlen rubato nélkül.
A rubato során az alapritmus, az 'alaplüktetés' megmarad, emitt nem; a rubato gyakorlatilag gyorsítás-lassítás, az össz-ritmusra vonatkoztatva. Egyfajta leszakadás a metronómtól, valóban. Emitt sokkal bonyolultabb helyzet van, sokkal-sokkal, mivel a két szólam egymáshoz való ritmikai viszonyáról van szó.
C.F. 25. variáció-játékában, ha csak az egyik kéz játékát hallgatnánk, semmi különös fel sem tűnne. Vagy max egy kicsi rubato, valóban. Amikor a kettő összeeresztődik, onnantól lesz érdekes a dolog. Mert nem egyszerre szólnak, hanem 'súrlódva'.
Simán betámadható a dolog, nyilván, hogy 'nem kottahű', és kész.
Jómagam, abban sem vagyok biztos, hogy ez a manőver a ma használatos kottában lejegyezhető-e. Sok helyen én a /32-nél is kisebb eltérést érzek. Van, hogy annyira kicsi, hogy inkább valami természetes fluktuációnak tűnik. (szerintem amúgy ez az egész pontosan az.) Ha esetleg a válasz 'nem', akkor meg is van, hogy miért tűnt el. De hogy a Bach kottában ilyen nincs, azt bizonyosra veszem.
Amúgy, még a Barokk elején, főleg Frankföldön, a billentyűsök prelűdjei nagyon gyakran 'non-measured' formában voltak lejegyezve. Vagyis, ott ülsz a csembaló előtt, és a kezdő darab full ritmus-beosztást te találod ki. Egyfajta bemutatkozás, egy zenei állásfoglalás, hogy a későbbieket megértsék, mármint, hogy te miért pont úgy játszod, ahogyan.
Ez, ma már teljesen elképzelhetetlen.