Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord »

Megint egy dobolós zene.
Egy 'March'.
Szépen hallatszik az, hogy a 'hogyan', az mekkora szereppel bír most.
Hifiileg nagyon jó - SACD, ez meg hab a tortán.

youtu.be/_taHRSaZ760

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 548

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Visszatérnék egy kicsit a német korai barokk nagy mesteréhez, Heinrich Schütz-höz.
Pár napja meghallgattam és megmutattam a Symphoniae Sacrae II. 3 lemezes albumát, mely német nyelvre íródott.
Feltúrtam a hanglemez gyűjteményemet, ahol találtam is pár albumot.
A symphoniae Sacrae I, melyet még latin nyelvre írt, valamint a Karácsony és Húsvét témájában szerzett 2 művét , ezek már német nyelven.
Akit esetleg eme korszak érdekel, jó ízelítőt adnak ezen darabok.
Az amerikai Vox- os kiadvány még audiophil csemege is.
Csatolmányok
Heinrich Schütz
Heinrich Schütz
DSC_0123.JPG (1.85 MiB) Megtekintve 3326 alkalommal

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kortárs zene következik. Aki úgy érzi, bántódás nélkül távozhat...:)

A Lánchíd romjainál búvárok is segítették a munkálatokat. A levegőt kézzel pumpálták, mindenféle ember volt ott, a friss kommunista diktatúra miatt, tényleg vegyes volt a társaság, két volt hajóskapitány is ott nyomta...
Az egyikük, dr. Andásovits Nándor (ex)kapitány volt.
Aki az Erzsébet Királyné gőzhajó parancsnoka volt, a Dunán, amelynek fedélzetén 1939-ben egy merész mentőakcióval 900 zsidót menekítettek ki a nácik elől, lehajózva a tengerig.
A következő évben, a torkolattól visszafelé, a besszarábiai németek visszatelepítésében vett részt.

Szenvedélyes amatőrfilmes is volt, így mindkét akciót végigforgatta.
Ezek nagy része megmaradt, és Forgács Péter ezek felhasználásával készítette a Dunai Exodus c. filmjét.
Amelyhez a zenét Szemző Tibor szerezte.

Kép

A lapátkerekek hangját a 'Kossuth' gőzöstől kölcsönözték, merthogy az Erzsébet Királyné 1944 áprilisában aknára futott, és elsüllyedt.
Marin Marais 300 éve a St. Genevieve templom harangjaira írt improvizációt - Szemző a lapátkerekek hangjára...

Lenyűgöző zene.
Feltétlen ajánlott.

youtu.be/El4G-qoGtLE

chord
Beköltözött
Beköltözött

Montserrat Figueras sok szép dolgot hagyott ránk.
Annyira különleges a hangja, hogy rendkívül nehéz olyan hifi rendszert összeállítani, hogy kedvünk legyen figyelni a belső rezdüléseit, meg pl. azt a hajszálvékony, furcsa 'akcentust', amely jellemzi a kiejtését.
Nehéz.
Mint a csembalónál. Van egy rendkívül sérülékeny terület, amely, ha valami hibát összeszed, akkora zavar lesz, hogy élvezhetetlenné válik az egész produkció. Mindig rendszerekben kell gondolkodni, de ennél az énekhangnál a CD játszó, ill. a forráskészülék minősége perdöntő.

Aztán, ha sikerül a dolog, akkor valami olyasmi történik, hogy elsőre, egy szép szoprán, aztán egyre jobban figyelve, egyre több dolog hallatszik, egyre több szín kibomlik a látszólag nem túl széles hangból, egyre jobban beszív a zene belsejébe.

Van egy régi Folia alapú dal, a du Bailly féle Yo soy la Locura, itt sok elképesztő dolog történik egyszerre, pedig az akkordok nem túl bonyolultak.
Csak figyelni kell.

Hangerővel csak bátran.

youtu.be/62aTwCnb2eA

Kép

Rotox
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1317

Hozzászólás Szerző: Rotox »

Aszpirin írta:
2019.08.12., hétf. 23:29
Ezt most fedeztem fel. ...
Én először íróként találkoztam vele, ez a könyv a mai napig ott van a polcomon: https://www.antikvarium.hu/konyv/dimitr ... rasa-88271

Ha eddig nem volt még szerencséd Cantemirhez, egy "kontraajánló", korábban volt már itt, valószínűleg Chord fórumtárs érdeme; Montserrat Figueras emlékére tartott hangverseny (mindig megkönnyeztet a vége sad.gif):

youtu.be/jCq5GiqvMhU

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6103

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Ezt most fedeztem fel. Többeknek itt biztosan nem újdonság, de engem annyira megragadott a története, és a zene maga, hogy bátorkodom itt megosztani.

Történt tehát, hogy egy Dimitrie Cantemir nevű román herceg (a moldovai fejedelem fia), aki rendkívül jólnevelt és intelligens fiatalember volt, és sok tehetsége és tudása mellett virtuóz tambura-játékosként is számon tartották, a kegyetlen politikai játszmák eredmenyeként a XVII. század legvégétől jónéhány évet a világ egyik meghatározó korabeli nagyhatalmának, az Ottomán Birodalomnak a fővárosában kényszerült tartózkodni, eleinte egyfajta túszként, majd hazája isztambuli nagyköveteként.

Ha már ott volt, elhatározta, hogy összegyűjti és megörökíti az utókornak a korabeli legfelsőbb oszmán nemesség “edukált” zenéjét, amelyet megannyi keleti és nyugati - de hallhatóan főleg keleti - hatás alakított. Igenám, de egyetlen általa ismert akkori kottarendszer sem tudta pontosan leírni azt a zenét, így feltalált egy saját “kottatechnikát”, az egyetlent, amivel pontosan le tudta írni minden nűanszát.
Az egészről írt egy könyvet, melyet a szultánnak ajánlott. Több mint 350 korabeli darabot örökített így meg, melyek közüll kilencet ő maga komponált.

A hálás utókor nevében pedig Savallék (ki más?) elhatározták, hogy ebből a hatalmas örökségből legalább párat bizony elő kell adni, és lőn... egy zenei album az Alia Vox kiadásában, melyet szíves figyelmetekbe ajánlok.

Lehet, hogy tetszik majd, lehet hogy nem. Ez is komolyzene, és ez is régi, csak NEM a nyugati fül által megszokott. Én mindenesetre imádom, felvettem a kedvenceim közé. Tidalon (nagyon jól szól egy tisztességes hifi berendezésen) és Youtube-on is meghallgatható teljes terjedelmében, itt álljon egy kis ízelítő:
.

youtu.be/c0r2ZIAFg4Y
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

perempe
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: perempe »

ez meggyőzött. az album könnyen elérhető, be fogom szerezni.
TV: Panasonic TX-32PX20 * DVD: LG DVX9700 * Jazz J9940 hangfalak * DD dekóder: Audio Storm 5.1 Pro * Beltéri: RADIX Delta 2000 plus * épülő alu polcsugárzó (Fountek FW168, Seas 27TBFC/G)

chord
Beköltözött
Beköltözött

Mindenre van megoldás.
Ez az óriási a régizenében.
Hogy akkor nézzünk egy másik hangszerelést, mert nem vagyunk a precíz kottába beleragadva.
Nó dob.
Van?
De még mennyire.

Kép

Jó rendszerrel, nagyobbacska hangerőn - brutáljó.

youtu.be/y1SeLkaHo8o

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 437

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Pedig Pedro Estevan ütős eszközei mindig brutál jól szólnak, és nem csak Alia Vox lemezen, hanem vendégszereplésein is, pl. a Glossa-nál, pl. Gaspar Sanz művek kíséréseként.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Hifis probléma.

(Itt szinte mindenkinek van ilyen...:))

perempe
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: perempe »

chord írta:
2019.08.07., szer. 15:36

youtu.be/1lQ8VghjMdE
tetszene, de a dob nehezen hallgathatóvá teszi...
TV: Panasonic TX-32PX20 * DVD: LG DVX9700 * Jazz J9940 hangfalak * DD dekóder: Audio Storm 5.1 Pro * Beltéri: RADIX Delta 2000 plus * épülő alu polcsugárzó (Fountek FW168, Seas 27TBFC/G)

chord
Beköltözött
Beköltözött

Teljesen jól látod, a gitártab innen jön.
Ill. a 'short-handed' Alfabeto rendszer jött a lanttabulatúrából, Itáliában és az Ibériai részen, és hihetetlen népszerűvé tette a gitárt, ill. a dallamok ide-oda vándorlását, aztán ez lett a mai 'tab' lejegyzés alapja.

Kép

Az lent említett előadás, reneszánsz lanton, aki játszott, civilben zenetanár, gitárt tanít, sokat beszélgettünk erről.
Mármint arról, hogy a gitártanárok általában kiütést kapnak, amikor látják, hogy a gyerekek tabból játszanak, és irtják tűzzel-vassal.
Ez a Kodály-módszer sajnos betett nekünk... pedig a szándék nemes volt.

És a net azért van tele mégis, mert más országokban ebből is megy az oktatás, tehát a kánonban benne van; a gyerekek részére egyértelműen kedvezőbb.
Vagyis, komoly szolfézsismeret nélkül is tökéletesen használható; a mai kottalejegyzési rendszer jóval bonyolultabb és komplexebb, cserében nálunk rengeteg-rengeteg fiatal kiesik a zenélésből...

Ezen aztán megy a vita, pro és kontra, itt ez most nem annyira lényeges, de jómagam is mindig meglepődök, amikor látom, hogy tabból játszanak a lantosok, mármint a reneszánsz lantosok, sokszor a többszáz éves tabulatúra valamelyik másolatából, olykor megkérdem, hogy nincs mai kotta-átirat?, azt mondják, hogy persze, hogy van, de minek, amikor így jobb játszani??...

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

chord írta:
2019.08.10., szomb. 15:54
A zene az 1507-es velencei Petrucci-féle kiadásból való.
És a mai napig ilyenekből játszanak a lantosok, tegnap volt szerencsém szem-, ill. fültanújának lenni.

Kép
Ez nagyon hasonlít egy mai gitártabulatúrára... Ha jól sejtem, a vízszintes “kottavonalak” a húrokat jelölik, a számok az ujjak pozícióját az adott húr pengetésénél (0 a szabadon hagyott de pengetett húr), a “hangjegszárak” pedig a pengetendő hangjegy/akkord hosszát. A függőleges vonal ütemzáró, a kotta elején található függőleges vonallal áthúzott C-szerű jel pedig ugyanúgy a kétnegyedes ütemet jelőli, mint a hagyományos ötvonalas kottákban.
Mivel ez a kottafajta a pengetős hangszereknél sokkal logikusabb és sokkal könnyebben tanulható/olvasható, mint a hagyományos ötvonalas, ma is igen elterjedt a használata a gitárosoknál (a könnyűzenében tul.képpen ma EZ a gitárkotta, az internet tele van vele, kissé modernizált formában /a hangjegyhosszokat pl. ma nem így jelölik, meg vannak ligatúrákat, csúsztatásokat, nyújtásokat, egyéb, a gitárra jellemző jelölések benne/). De azért érdekes látni, hogy a gitártabulatúra mint kottafajta eredete milyen régi időkre nyúlik vissza.

De lehet, hogy tévedek, és itt valami egész más kottarendszerről van szó?
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kép

A zene az 1507-es velencei Petrucci-féle kiadásból való.
És a mai napig ilyenekből játszanak a lantosok, tegnap volt szerencsém szem-, ill. fültanújának lenni.

Kép

A reneszánsz lant - hifiileg is - az egyik legfinomabb tónusú hangszer.
Meg talán a leghalkabb is. Azért, egy átriumos Balaton-felvidéki udvarban, tökéletesen hallható volt minden rezdülése.

A lemezen, bár a helyszín meg az előadó teljesen más, ennek az élménynek a hangi lenyomata nekem visszajön, nagyon is szépen.
Komoly, különleges darabok.

youtu.be/3KAz4QHpivg

HifiSpectrum
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 13

Hozzászólás Szerző: HifiSpectrum »

Üdv mindenkinek!

Ugyan elég régóta hűséges olvasója vagyok ennek a Fórumnak, (hálás köszönet a sok-sok figyelemre méltó muzsikáért!) - de eddig még nem szóltam hozzá egyik témához sem. Mint egykori kamarazenekari "sokadik-hegedűsnek" (és vegyeskórus-béli "tenoristának") mind a mai napig sok kötődésem van a zenéhez, de már csak a koncert-látogatások és otthoni zenehallgatás terén. Ezért is örültem anno, amikor rábukkantam eme "becses társaságra", és most úgy érzem, hogy érdemes volna megosztanom egy friss zenei élményt.
Még úgy 2013-táján volt itt szó Michel Godard "a trace of grace" című nagyszerű lemezéről, amit én is rögvest beszereztem. Mindmáig az egyik kedvenc CD-m, (azóta már megvettem a HiRes-24/192-es változatának letöltését is).
Michel Godard Youtube-os videót is figyelemmel kísérem, és nemrég egy olyan koncert-fölvétel láttam tőle, ami nagyon megérintett: itt nem a "megszokott" zenésztársaival adja elő az említett lemez címadó számát, hanem Alim Kazimov (https://en.wikipedia.org/wiki/Alim_Qasimov) azerbajdzsáni ének-mondóval, aki talán a leghíresebb manapság ebben a műfajban.

youtu.be/8JLpz03PkSQ

Az énekes által - Godard csodálatos kíséretében - előadott dal Ashik Abbas Tufarqanli (https://en.wikipedia.org/wiki/Ashik_Abb ... qanl%C4%B1) XVI. században élt azeri énekes-költő műve. A látvány és a hang egyszerűen magával ragadó: Kazimov mintha a Mennyországba fülelne át révületbe ringatózva - pont úgy segíti karjával az Ég felé dalát, mint egykori híres erdélyi és somogyi nótafáink....
Amikor vége, talán nem is juthat más eszünkbe:
"...Láttyátuk feleim szümtükkel..." (és halljátok fületekkel) "... mik vogymuk..."

Tavaly - "Awakening" címmel - lemezen is megjelent ez a csodálatos egymásra-találás, - ezt pont ma kaptam kézhez.
Őszintén ajánlom mindenkinek!
Awakening.jpg
Awakening.jpg (1.57 MiB) Megtekintve 3100 alkalommal
Micromega Logic+Trichord Clock2 (1992) - Pioneer A400 (1993) - Celestion SL6 (1982)
Raspberry Pi3B+(5 GHz WiFi) - Allo Boss DAC - PiCorePlayer+Squeezelite + NAS: 2x3 TB.
Belden 8412 és 9497
Zenehallgató-szoba belmagassága: 3,95 m.

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 548

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Német barokk különlegesség.
Heinrich Schütz- Symphoniae Sacrae II.
1988 world première recordings

A német nyelvezetet azért szokni kell.
Csatolmányok
3 cd set
3 cd set
DSC_0121.JPG (1.85 MiB) Megtekintve 3051 alkalommal

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

chord írta:
2019.08.08., csüt. 16:23
Az a Rameau csembalólemez, én attól egyre jobban el vagyok ájulva.
Próbálom megsaccolni, másnál hogyan szól, de reménytelen vállalkozás...
Épp hallgatom, jól szól :D

chord
Beköltözött
Beköltözött

Az a Rameau csembalólemez, én attól egyre jobban el vagyok ájulva.
Próbálom megsaccolni, másnál hogyan szól, de reménytelen vállalkozás...

De mégis, aki esetleg hifiileg is bekóstolna ebbe a hangszerbe, bizonyosan nem rossz választás.

És látom, első kiadás.

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 858

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Nálam ezek vannak porondon a napokban! :)
Csatolmányok
IMG_20190808_122831__01.jpg
IMG_20190808_122831__01.jpg (3.76 MiB) Megtekintve 3009 alkalommal
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

chord írta:
2019.08.08., csüt. 09:58
Még annyi, hogy egyfolytában belefutok abba az érthetetlen dologba, hogy a Youtube hirtelen teli lett robotok által generált videókkal. Ez a lenti felvétel is az. (sőt, az előtte lévő is). Lassan már alig van olyan ritkaság, amit nem lehet előtalálni. A párszázas megtekintés sugallja az ízlés-helyzetet, ezt eddig is tudtuk. De hogy miért lett ez az automata felrakosgatás, ezekkel a zenékkel, az most nekem kérdőjel.
Amúgy igen örvendetes.:)
Nekem is feltűnt, de szerintem ez "beetetés", a Youtube maga építgeti a Youtube Music-ot ezekkel. Amíg még ezeket a "robot-videókat" ingyen elérjük, inkább örüljünk nekik. Attól tartok, nem sokáig.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Még annyi, hogy egyfolytában belefutok abba az érthetetlen dologba, hogy a Youtube hirtelen teli lett robotok által generált videókkal. Ez a lenti felvétel is az. (sőt, az előtte lévő is). Lassan már alig van olyan ritkaság, amit nem lehet előtalálni. A párszázas megtekintés sugallja az ízlés-helyzetet, ezt eddig is tudtuk. De hogy miért lett ez az automata felrakosgatás, ezekkel a zenékkel, az most nekem kérdőjel.
Amúgy igen örvendetes.:)

chord
Beköltözött
Beköltözött

Most jöjjön a mérhetetlen kommersz-áradat után egy jóval komolyabb zene.
Régi francia ballada meg a Ferrara Ensemble.
Ferrara, az minimum két dologról híres, az a fehér márvány, meg hogy ott született Frescobaldi... :)
De ez majd csak 200 év múlva, mert most az évszám 1390 előtti.

Kép

Másfajta harmóniaépítkezés, az rögtön hallatszik ebben a terc-terhelt új világban. Szép, megnyerő énekhang.
Meg még mi hallatszik?, hát, ahhoz ki kell jobban nyitni a fülünket.
Három szólam, az ének, a violon, meg a lant, és ami nagyon szokatlan, hogy vannak szakaszok, amikor izoritmiába állnak. Mi is ez?, hát az a furcsaság, hogy a szólamok ritmusa szétválik, mindegyik megy a maga útján, aztán megint találkoznak.

youtu.be/z-ViUaQZQaQ

Egy perui Cachua vagy egy Chopin után elég meredek a kanyar.
Talán lesz, aki beveszi.:)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

chord írta:
2019.08.07., szer. 15:36
AliaVox-ot, eredetit, kézbe fogni, az mindig egy érzés. A hangminőség meg olyan, hogy mindig ez jut eszembe, hogy 'hangtér'; valami egységes, összefüggő, élő dolgot hoznak létre.
Nagyon egyetértek. Nekem meg - juliush kolléga segítségével - ezek jutottak pár napja (meg egy harmadik AliaVox is, ami nincs a képen). A felsőről volt már szó itt, de az alsó is egy érdekes és finom kétlemezes kollekció:
.
.
IMG_3637.JPG
IMG_3637.JPG (2.75 MiB) Megtekintve 2797 alkalommal

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 858

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Annyira tisztelem ezeket a zenészeket, akik ilyen műveket prezentálnak. Köszönöm nekik, és nektek az ismertetőket. És az jut eszembe, hogy ők egy ilyen mű előadása után végeznek, haza mennek, másnap mennek a boltba vásárolni, viszik a gyereküket ide-oda, stb. :D El nem tudom képzelni róluk, pedig gondolom, hogy de. Számomra ők nem e világról valóak! :rolleyes:
Köszönöm.
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

chord
Beköltözött
Beköltözött

Tegnap a CD bárban - egyik szerzemény:

Kép

Improvizáció egy kedvelt, tengeren megutaztatott, régi spanyol táncra.
Különösen elvarázsoló.
AliaVox-ot, eredetit, kézbe fogni, az mindig egy érzés. A hangminőség meg olyan, hogy mindig ez jut eszembe, hogy 'hangtér'; valami egységes, összefüggő, élő dolgot hoznak létre.

youtu.be/1lQ8VghjMdE

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”