Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3488

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

AVRO Baroque around the Clock
kiváló internet rádió, 256kb rátával jó és minőségi zenék

http://avrobaroque.rad.io/

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord »

Paolo Pandolfo: Improvisando

Pici részlet - már ennyi is zseniális - itt.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Vendég

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Manzéről már ejtettem pár szót Tartini "Ördögszonátája" kapcsán, de most végre sikerült megszereznem vele Corelli hegedűszonátáit, és hát le vagyok nyűgözve. Erről van szó:

Nem is csak Manzétől, hanem tőle és a csembalistától, Richard Egarrtól, mert egészen elképesztő, amit ezek együtt művelnek. Van ebből egészen más ízlés szerint való (Savall pl.), de engem ez most kifektetett:

http://www.youtube.com/watch?v=wiZjALaEb1M

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Kicsit a koncerthez visszakanyarodva.
Vihuelán nem túl sokan játszanak; a nagy lantosokat viszont mind 'megkísértette'.
Kézben fogva, megpengetve - aránylag halk, könnyű, picit fojtott, de különlegesen rezonáló és nagyon sok felharmonikussal.
Egy jó gitár ehhez képest egy nehéz, hangoskodó monstrum.

Hopkinson Smith is erősen szereti.
Élőben:

Lemezen:

Okkal így említik: 'a vihuela-játékosok Glenn Gould -ja'

A felvétel kellemesen közelmikrofonozott; nagyon élő.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Elég szépen szól a letölthető, megvásárolható 24/88.2 anyag is!

Santiago de Murcia: La Guitarra Espaňola
A lemez 2006 -os Linn Records; SACD meg HDCD kódolt; én az utóbbi réteget tudom hallgatni, ezen a hangminőség nagyon-nagyon jó. Pici alapzaj, a háttérben a fecskéket nemhogy hallani, szinte látni lehet...

Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 854

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

koncert Alsóőrs

DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Pár kép a koncertről.
Csodás volt.

Szombaton, aki a Balatonon jár, egy koncert:

Nagyon-nagyon jó, gyertek el.

DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

", ezen a hangminőség nagyon-nagyon jó. Pici alapzaj, a háttérben a fecskéket nemhogy hallani, szinte látni lehet... ""
Ne Péter, ezt nem lehet bírni, már a "nyálam csorog".
Mit tud ez a naim..?
elnézést a kitérőért.

S. de Murcia madridi születésű, V. Fülöp udvari 'gitármestere'. Két kézirata maradt fenn, a "Passacalles y obras" és a "Codice Saldivar no. 4". Ez utóbbi a híres 'Codex', tele Mexikói és Latin-Amerikai dallamokkal.
Nagyon finom zenei keveredés a spanyol barokk - Újvilág között.

Van egy kis kavarás, mert az sem biztos, hogy S. de Murcia kitette a lábát/gitárját Spanyolországból - komoly kapcsolatai viszont megvoltak, az bizonyos.

A lemez 2006 -os Linn Records; SACD meg HDCD kódolt; én az utóbbi réteget tudom hallgatni, ezen a hangminőség nagyon-nagyon jó. Pici alapzaj, a háttérben a fecskéket nemhogy hallani, szinte látni lehet...

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

S. de Murcia madridi születésű, V. Fülöp udvari 'gitármestere'. Két kézirata maradt fenn, a "Passacalles y obras" és a "Codice Saldivar no. 4". Ez utóbbi a híres 'Codex', tele Mexikói és Latin-Amerikai dallamokkal.
Nagyon finom zenei keveredés a spanyol barokk - Újvilág között.

Van egy kis kavarás, mert az sem biztos, hogy S. de Murcia kitette a lábát/gitárját Spanyolországból - komoly kapcsolatai viszont megvoltak, az bizonyos.

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Egy nyári délután Melis Györgynél

m2 - 2012-07-03, 20:10 óra

m2 - 2012-07-04, 13:10 óra

Czigány György beszélget Melis György operaénekessel otthonában, pályájáról, szerepeiről.

.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Ismét reneszánsz.
'La Istoria de Purim' - Ensemble Lucidarium

Az énekes hölgyek - döbbenet...
Feltétlen ajánlom.

Ez utóbbiban a jófülűek felismerhetik a 'régi' Folia dallamát.

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Csodálatos autentikus környezetben egy nagyon jó "finom" koncert volt.
Köszi Péter !

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Lehet, de az bizonyos, hogy a lemezekben óriási tartalékok vannak hangminőséget illetően.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Valószínű, inkább a berendezéseink gyarlóságáról van szó.

Szerintem meg inkább az ízlésbeli különbségekről.

.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Valószínű, inkább a berendezéseink gyarlóságáról van szó.
Szerintem az AliaVox -ok nagyon jól szólnak; ill. elő lehet olyan rendszert állítani, hogy jól szóljanak.
Csöves láncban nagyon-nagyon finomak voltak; a mostanival meg főleg nincs okom panaszra.
Olyannyira, hogy HighEnd Show -k alkalmával pl. a lejjebb tárgyalt 'Altre Folie' Savalltól mindig nálam volt, annyira brutál jó a felvétel szerintem.
Az igazi kihívás Montserrat Figueras hangja az AliaVox -okon. Nem könnyű olyan láncot összehozni, hogy igazándiból jól szóljon. Viszont kevesen hallgatják, kevesen erőlködnek ezzel.
Bár lehet, hogy azért tetszenek ezek a lemezek, mert régóta hallgatom, a választások/fejlesztések/drótozások többek között az ő hangja körül is forogtak.
Pl. a hangminőség miatt is ezt a lemezt erősen ajánlom; nálam a belinkelt szám az 'elképesztő' kategóriában van:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

A Savall lemezeket én sem kedvelem, mert nekem erőszakosan, tolakodóan szólnak. Azt érzem, hogy nagyon, de nagyon akarnak valamit megmutatni, szinte már izzadtságszagú erőlködéssel akarnak valamit belém sulykolni, és ezzel elveszik a zene intimitása, ami nekem nagyon fontos.

valóban, dinamikusabbak mint az átlag, vagy az alatti klasszikus kamarazenei felvételek, hogy ez tolakodás lenne? inkább a klasszikus felvételek többségénél tapasztalható laposabb, nekem ezért kevésbé érdekes, hangzás, fel- és háttérhangokban szegényebb felvételekhez képest Savall hallgathatóbb. Ez nem azt jelenti, hogy nálam ők a TOP felvételek, én már erről leszoktam, inkább szívesen és hosszan hallgathatók csoportjában van.
Az értékelés szempontjaiban előbbre esik maga a zene, előadás, nekem Savall repertoárja nagyon szimpatikus, jó rendszeren, jó zenék, jó felvételek, jó élvezet ..

elefantman
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 2

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: elefantman »

A Savall lemezeket én sem kedvelem, mert nekem erőszakosan, tolakodóan szólnak. Azt érzem, hogy nagyon, de nagyon akarnak valamit megmutatni, szinte már izzadság szagú erőlködéssel akarnak valamit belém sulykolni, és ezzel elveszik a zene intimitása, ami nekem nagyon fontos.
.

Köszönöm a támogatást!
Full DIY:(sk)Lowther Fidelio hangfal DX4 hangszóróval. Kondo Spz hangfalkábel, EML 300B MESH végerősitő, DC csatolt MM fokozat, WE417a kimenő trafós vonal erősítő, közte Kondo Vz és AN Sogon kábelek, Orpheus Lp játszó AN 1s Sogon kar AN IO2 hangszedő, Marantz CD85 full BG

Vendég

Komolyzenei ajánló

nem igazán értem mi lehet a Savall felvételekkel a kifogásod. .......

A Savall lemezeket én sem kedvelem, mert nekem erőszakosan, tolakodóan szólnak. Azt érzem, hogy nagyon, de nagyon akarnak valamit megmutatni, szinte már izzadtságszagú erőlködéssel akarnak valamit belém sulykolni, és ezzel elveszik a zene intimitása, ami nekem nagyon fontos.

.

elefantman
♥︎ R.I.P. ♥︎

Komolyzenei ajánló

nem igazán értem mi lehet a Savall felvételekkel a kifogásod. Savall-nak van egy "házi" kiadója, az Aliavox, de sok felvétele jelenik meg más kiadóknál is. Azt nem lehet beazonosítani hogy a nem Aliavox kiadású felvételeit melyik stúdió rögzítette, de nekem egyikkel sem volt soha kifogásom. Korrekt, kevés mikrofonos, kevés keverésű, jó akusztikájú és főleg nem utómunkás-manipulált felvételek, nem úgy mint a legtöbb hifis, demós parasztvakítós nagyon high-end lemez, melyek között szerencsére kevés a klasszikus zene.

Nyugi nem a hájendes hifis demós lemezek a profilom! Ezeket én nem favorizálom viszont egy Alpha felvétellel összevetve számomra az Aliavox lemezek elektronikusan szólnak. Az Alpha nekem természetesebb hangzást nyújt. De ezen felesleges vitatkozni nem ez volt a szándékom csak a saját véleményemet írtam ide. Sajnos nem kapok ezért semmit sem az Alpha kiadótól... !36_7_11.gif Ha neked az Aliavox esik jobban vagy nem hallod rajta azt amit leírtam az legyen a Te szerencséd. Biztos jobb a hangfalad.
Full DIY:(sk)Lowther Fidelio hangfal DX4 hangszóróval. Kondo Spz hangfalkábel, EML 300B MESH végerősitő, DC csatolt MM fokozat, WE417a kimenő trafós vonal erősítő, közte Kondo Vz és AN Sogon kábelek, Orpheus Lp játszó AN 1s Sogon kar AN IO2 hangszedő, Marantz CD85 full BG

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

A Savall lemezek hangja nekem nem igazán tetszik. Nem az előadással van gondom hanem a felvételekkel. De lehet hogy nem megfelelő felvételekkel próbálkoztam... majd pótolom.

nem igazán értem mi lehet a Savall felvételekkel a kifogásod. Savall-nak van egy "házi" kiadója, az Aliavox, de sok felvétele jelenik meg más kiadóknál is. Azt nem lehet beazonosítani hogy a nem Aliavox kiadású felvételeit melyik stúdió rögzítette, de nekem egyikkel sem volt soha kifogásom. Korrekt, kevés mikrofonos, kevés keverésű, jó akusztikájú és főleg nem utómunkás-manipulált felvételek, nem úgy mint a legtöbb hifis, demós parasztvakítós nagyon high-end lemez, melyek között szerencsére kevés a klasszikus zene.

elefantman
♥︎ R.I.P. ♥︎

Komolyzenei ajánló

A második: Folia -ra inkább a korábbiakat javaslom.
Savall -nak van rögtön három lemeze; itt már beszéltünk róla.

Igen régi portugál tánc, már 1490 -ből van lejegyzése. A Tarantellához hasonlóan részese volt néhány 'táncjárvány' -nak, mint zenei alap; akkoriban sem értették, mi is történik, a mai kutatók is inkább csak vitatkoznak.
egy cikk
Az tény, hogy egy furcsa 'divergencia' van benne: a lassú részek egyre lassabbak lesznek (nekem van olyan, ahol kb. 2-3 mp -ig 'áll' a zene), a gyorsak meg egyre gyorsabbak; nincs zárás, gyakorlatilag befejezhetetlen. A korabeli táncosokat olykor egy vödör víz tudta csak leállítani.

(egy ismert Corelli -féle), aki esetleg nem ismeri. 
Rengeteg lemezen szerepel, túlélte a századokat, a mai zenékben is ott figyel sokszor mint basszus-alap.
még info

A Savall lemezek hangja nekem nem igazán tetszik. Nem az előadással van gondom hanem a felvételekkel. De lehet hogy nem megfelelő felvételekkel próbálkoztam... majd pótolom.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

A második: Folia -ra inkább a korábbiakat javaslom.
Savall -nak van rögtön három lemeze; itt már beszéltünk róla.

Igen régi portugál tánc, már 1490 -ből van lejegyzése. A Tarantellához hasonlóan részese volt néhány 'táncjárvány' -nak, mint zenei alap; akkoriban sem értették, mi is történik, a mai kutatók is inkább csak vitatkoznak.
egy cikk
Az tény, hogy egy furcsa 'divergencia' van benne: a lassú részek egyre lassabbak lesznek (nekem van olyan, ahol kb. 2-3 mp -ig 'áll' a zene), a gyorsak meg egyre gyorsabbak; nincs zárás, gyakorlatilag befejezhetetlen. A korabeli táncosokat olykor egy vödör víz tudta csak leállítani.

(egy ismert Corelli -féle), aki esetleg nem ismeri. 
Rengeteg lemezen szerepel, túlélte a századokat, a mai zenékben is ott figyel sokszor mint basszus-alap.
még info

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Az első az különlegesen jó.
Egy ici-picit átdolgozzák a korabeli népszerű dallamokat. Igazából nem is tudni, mert akár így is elhangozhattak. A lényeg, hogy a darabok különleges basso-continuo kíséretet kapnak, lantra, basszuslantra vagy billentyűsre, olykor hárfára; van úgy, hogy a gamba 'kontra' lesz, stb...
Nagyon harmonikus hangszerelés kerekedik ki ezekből egy különleges ízzel, ami jól passzol ezekhez a zenékhez.
Rögtön az első szám egy Monteverdi sinfonia; hihetetlenül finom játék - gyönyörű hang.

Van egy lemezük, ami hasonló, már volt szó róla; szerintem a legjobb.

a cím:
Sainte Colombe volt, aki a hetedik húrt 'feltette' a viola de gambára

elefantman
♥︎ R.I.P. ♥︎

Komolyzenei ajánló

No és ezeket ismeritek?
Hille Perl - Doulce Memorie
http://www.amazon.com/Doulce-Memoire-Cl ... B00004YMIY

Nils Mönkemeyer - La Folia
http://www.jpc.de/jpcng/classic/detail/ ... um/4979925

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”