Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Vinyl - amit hallgatunk
Vinyl - amit hallgatunk
az 1961-es Columbia CS-8456-os első nyomás tisztán analog (all analogue) reissue kiadványa a korai 1970-es évek PC-8456-os Észak-Amerikai utánnyomása. Ezért szól(hat) majd’ olyan jól mint az orig. első nyomás.
A filctollas törlés rövid történelme:
Egy lemezkiadó nagyvállalat kiadványainak katalogizálása nem kis feladat, és a neten terjedő 'miskoncepciók' mellet talán a leghitelesebb forrásnak a korabeli Billboard és a The Encyclopedia of Music in Canada, Sony Music Entertainment Inc. kapcsolódó írásai tekinthetőek;
http://books.google.com/books?id=eQsEAA ... 22&f=false
A lényeg az, hogy a (US) Columbia irányítása számos kézen átment míg 1938-ban a CBS megvásárolta, ami 1939-ben a Sparton records - mint kanadai licensz felvásárlása értelmében, a Columbia-vonal nyomásainak és disztribúciójának a felelőse. Később a Columbia önmagában (újra) Kanadába költözött. 1961-ben a CBS lezárta a megállapodását a Philips Records-al és kialakította a saját nemzetközi szervezetét CBS Records néven; az 1962-ben az Észak-Amerikán és Kanadán kívül kibocsátott Columbia felvételeket már CBS labelen. A recordokat ugyanakkor nem tudták/lehetett kibocsátani a Columbia Records név alatt mert az EMI egy különálló rekord labelt működtetett azon a néven Észak-Amerikán kívül.
>
Köszönöm NJ!
Lesz mit olvasnom holnap! :taps:
"Torzítatlan vétel, zavartalan adás, fausti pillanat, örök maradás."
Vinyl - amit hallgatunk
matrica:
Nekem van szinten ilyenem, egy Columbia alltal kiadott Soft Machine lemezem!
Ugy tudom, akkor valtott a Colunbia ceg vagy beolvadt talan a CBS-be, es ezert takartak le a regi feliratot. Amugy az egy 70-es evek beli utannyomas Miles Davis, es USA kiadasu Columbia vinyl! Jol szolnak attol meg:-) Persze a nagy korszaka a Columbia-nak az 50-es evek vege beli 6 szemes cimkesek, es a 60-as evekbol a 360-as label-el kiadottak. Szerencsere elofordulnak ilyenek a polcomon, es meg az uzletben is:-P
Köszönöm Viktor!
Kiegyeznék azzal, hogy minden lemezem legalább megüsse ezt a minőségi szintet! :taps:
Abból a bizonyos, "nagy" korszakból is van mutatóban néhány lemezem, - a tesztlemezeken szocializálodottak számára, a hangzás valószínűleg maga a dögunalom-
én nem bánnám ha a fejlődés megállt volna ezen a szinten!! :taps:
az 1961-es Columbia CS-8456-os első nyomás tisztán analog (all analogue) reissue kiadványa a korai 1970-es évek PC-8456-os Észak-Amerikai utánnyomása. Ezért szól(hat) majd’ olyan jól mint az orig. első nyomás.
A filctollas törlés rövid történelme:
Egy lemezkiadó nagyvállalat kiadványainak katalogizálása nem kis feladat, és a neten terjedő 'miskoncepciók' mellet talán a leghitelesebb forrásnak a korabeli Billboard és a The Encyclopedia of Music in Canada, Sony Music Entertainment Inc. kapcsolódó írásai tekinthetőek;
http://books.google.com/books?id=eQsEAA ... 22&f=false
A lényeg az, hogy a (US) Columbia irányítása számos kézen átment míg 1938-ban a CBS megvásárolta, ami 1939-ben a Sparton records - mint kanadai licensz felvásárlása értelmében, a Columbia-vonal nyomásainak és disztribúciójának a felelőse. Később a Columbia önmagában (újra) Kanadába költözött. 1961-ben a CBS lezárta a megállapodását a Philips Records-al és kialakította a saját nemzetközi szervezetét CBS Records néven; az 1962-ben az Észak-Amerikán és Kanadán kívül kibocsátott Columbia felvételeket már CBS labelen. A recordokat ugyanakkor nem tudták/lehetett kibocsátani a Columbia Records név alatt mert az EMI egy különálló rekord labelt működtetett azon a néven Észak-Amerikán kívül.
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith
Vinyl - amit hallgatunk
matrica:
Ugy tudom, akkor valtott a Colunbia ceg vagy beolvadt talan a CBS-be, es ezert takartak le a regi feliratot. Amugy az egy 70-es evek beli utannyomas Miles Davis, es USA kiadasu Columbia vinyl! Jol szolnak attol meg:-) Persze a nagy korszaka a Columbia-nak az 50-es evek vege beli 6 szemes cimkesek, es a 60-as evekbol a 360-as label-el kiadottak. Szerencsere elofordulnak ilyenek a polcomon, es meg az uzletben is:-P
Köszönöm Viktor!
Kiegyeznék azzal, hogy minden lemezem legalább megüsse ezt a minőségi szintet! :taps:
Abból a bizonyos, "nagy" korszakból is van mutatóban néhány lemezem, - a tesztlemezeken szocializálodottak számára, a hangzás valószínűleg maga a dögunalom-
én nem bánnám ha a fejlődés megállt volna ezen a szinten!! :taps:
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 784
Vinyl - amit hallgatunk
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2800
Vinyl - amit hallgatunk
Jefferson Airplane..
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
- LaurensHammond
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 26
Vinyl - amit hallgatunk
matrica:
"music is the best"
Frank Zappa
Frank Zappa
Vinyl - amit hallgatunk
matrica:
Vinyl - amit hallgatunk
Van egy Miles Davis Sextet - Someday My Prince Will Come lemezem, úgy néz ki mintha Colombia lenne, de mind az 5 helyen, ahol a Colombia felirat van, vastag filcel áthúzták. ( hátoldalon 3 X, 1 front, 1 gerinc)
A matricán a szélen körbe, fedőmatrica fut, eltakarva a feliratokat.
A vinylbe karcolt jelzések: ( H-TR ) XSM-533316 GIA G, és G1 XSM 53315-1K
Soha nem találkoztam még ilyennel, mi lehet ennek az oka?
USA gyártmány.
1. kép hátoldal:
Vinyl - amit hallgatunk
PI víz is jó? :taps:
Lemosni vele az ámítógépet? Arra biztosan.
félig viccesen, félig komolyan kérdeztem.
tkp. az is erősen szűrt víz.
A Pi víz előállítása során nem az az elsődleges cél, hogy minden oldott és oldatlan anyagot eltávolítsanak a vízből, hanem az, hogy a csapvizet egészséges ivóvízzé alakítsák. Az alkalmazott szűrési technológia jóval kevesebb oldott ásványi anyagot távolít el a vízből, mint a többlépcsős desztilláció vagy fordított ozmózis.
LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio
Heed Thesis rendszer
Vinyl - amit hallgatunk
félig viccesen, félig komolyan kérdeztem.
tkp. az is erősen szűrt víz.
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X
Vinyl - amit hallgatunk
LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio
Heed Thesis rendszer
Vinyl - amit hallgatunk
Ok, köszöntem akkor patikába veszek.
Pana 37PV70 Plazma ,LG BP125 BD player , Kenwood Home KRF-V5560D DD/DTS erösitö, SONY SS-FCR 115 hangszóró szett , Neotec KS-1007B 2,5 mm2 hangszóró kábel.
Vinyl - amit hallgatunk
PI víz is jó?
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X
Vinyl - amit hallgatunk
csak patikai deszt víz jó? pl az autó hűtésére való desztvíz nem jó?már elnézést..
Nem igazán. Mondjuk nem muszáj patikában venni, sok állatkereskedésben lehet kapni fordított ozmózissal tisztított vizet, az is megfelel. Próbaképpen forralj el egy kis adagot a bolti deszt. vízből és rögtön meglátod, az miért nem az igazi.
„már elnézést...”
„Elnézem...” :taps:
dörmögi kollega pontos, mint mindig!
murray,
más nyelven is lehet erről a kérdésről beszélni, mégpedig a szerves és a szervetlen analitikus kémia nyelvén, de Itt nem biztos, hogy célravezető. A patikai megkülönböztetést a könnyebb érthetőség miatt tettem, mert más fórumon, ahol sokkal bővebben és hosszabban kitárgyaltuk a lemeztisztítás folyamatát és eszközeit, ott előszeretettel használták a „patikai deszt.víz” megkülönböztetést.
Többféle desztillálási módszer létezik munkafolyamat szerint illetve alkalmazás szerint, és fogadd el, ahány desztillálási módszer és eljárás, annyi BIOLÓGIAI és KÉMIAI értelemben vett eredményt kapunk. Tessék utána olvasni ALAPOSABBAN a desztillálásnak mint eljárásnak, a desztilláló berendezéseknek és a desztillálás során a lepárlási melléktermékek %-os összetételének, a visszamaradó alkotórész kromatográf elemzéseknek (egyes mikroorganizmusok, mérgező ásványi anyagok, szerves vegyszerek és illó szerves alkotók, radioaktív anyagok, adalékanyagok, íz -és aromaanyagok stb.) Meglepõ eltérések...
Hogy lemeztisztítás szempontjából biológiai és kémiai értelemben melyik a legtisztább ergo a *legjobb* demineralizált és deionizált ultratiszta víz...? A tapasztalatom azt mondatja, hogy a lemeztisztításra specializált VALÓDI (nem csak reklám) ultratiszta vizek speciális lepárlással készülnek/készíttetnek. Érezhető is némi hangzásbeli eltérés ugyanazon enzimatikus koncentrátum és KÜLÖNBÖZŐ ultratiszta vizek katalízises alkalmazásával megvalósított egyes lemezmosások után, mivel KÜLÖNBSÉGKÉNT ELTÉRŐ tömeg%-os arányú visszamaradó alkotórész -és lepárlási melléktermékkel rendelkeznek az adott eljárás-technológiájú és ciklusszámú ultratiszta vizek. A lemeztisztításban pedig minden az adott helyen (barázda), adott fizikai feltételek (hőmérséklet, nyomás, stb.) mellett megvalósított alkalmazott kémia hatékonysága, és annak fokmérőjeként a visszamaradó melléktermékek „körül forog”. Az autók hűtőrendszerében használatos desztillált víz viszont több visszamaradó mellékterméket is tartalmaz, ami a barázdában maradva hangzásbeli eltérést okoz(hat).
...
A patikában kapható ultra tiszta víz a jó lemeztisztítási gyakorlat egyik legkönnyebben elérhető, bizonyított és elfogadott eleme (pl. a Walker és a The Disc Doktor ultratiszta vizei mellett…)
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
Vinyl - amit hallgatunk
csak patikai deszt víz jó? pl az autó hűtésére való desztvíz nem jó?már elnézést..
Nem igazán. Mondjuk nem muszáj patikában venni, sok állatkereskedésben lehet kapni fordított ozmózissal tisztított vizet, az is megfelel. Próbaképpen forralj el egy kis adagot a bolti deszt. vízből és rögtön meglátod, az miért nem az igazi.
Heed Thesis rendszer
Vinyl - amit hallgatunk
csak patikai deszt víz jó? pl az autó hűtésére való desztvíz nem jó?
már elnézést..
Pana 37PV70 Plazma ,LG BP125 BD player , Kenwood Home KRF-V5560D DD/DTS erösitö, SONY SS-FCR 115 hangszóró szett , Neotec KS-1007B 2,5 mm2 hangszóró kábel.
Vinyl - amit hallgatunk
A lemezeket hány fokig lehet biztonságosan tárolni? Valahol 30, máshol 35 fokot olvastam. Csak nálam nyáron ez a hőmérséklet simán megvan (talán még több is).. no nincs sok lemezem, pár darab, de azért mégse menjenek tönkre. Előre is köszi a választ.
NEM AZ A LÉNYEG, HOGY A SZOBÁBAN "PONTOSAN ÉS CSAK" HÁNY FOK VAN!
A vinyl akkor lehet hosszú életű, ha tárolása alatt viszonylag (szabályozott) alacsony páratartalmat tartunk, a szobahőmérséklet nem túl magas (preferáltan 35 fokCelsius alatt, vagy még alacsonyabb), a recordokat távol tartjuk a közvetlen napsugárzástól, valamint a fűtő-források közvetlen sugárzásától, illetve a polcokon szorosan egymás mellett függőlegesen állítva helyezzük el a lemezeket úgy, hogy ne legyen "helyük" meghajolni. Extrém esetekben külön (sőt szabályozott légterű -páratartalmú & hőmérsékletű) szobában szokták a lemezeket raktározni a ház/lakás északi oldalán, aholis a (tároló)polcoknak ajtóik vagy hő -és fényvédő függönyeik vannak. Egyébként nem "baj" ha a szobának eleve függönyei vannak! (Érdemes megfontolni az alábbi képen látható roppant egyszerű ábra metodikáját;)
FONTOS: függetlenül attól, hogy MIKOR illetve HÁNYSZOR tisztítunk nedvesen,
lényeges, hogy MINDIG TÖKÉLETESEN SZÁRAZ LEMEZT TEGYÜNK A(Z ÚJ) BELSŐ TOKBA!
ha Magyarországon nem találhatóak megfelelő külső -és belső tokok, akkor tapasztalatból az alábbiakat ajánlom:
http://www.elusivedisc.com/prodinfo.asp ... JPNOUTERLP
https://db4.gemm.com/item/SQUARE--DEAL- ... 435963159/
http://www.sleevetown.com/lp-sleeves-outer.shtml
>
- Subspinipes
- Újonc fórumos

- Értékelés: -1
Vinyl - amit hallgatunk
A lemezeket hány fokig lehet biztonságosan tárolni? Valahol 30, máshol 35 fokot olvastam. Csak nálam nyáron ez a hőmérséklet simán megvan (talán még több is).. no nincs sok lemezem, pár darab, de azért mégse menjenek tönkre. Előre is köszi a választ.
Vinyl - amit hallgatunk
Másik: hol lehet itt képet, meg aláírást felrakni?
OFFTOPIC:
jobb felső sarok: beállítások ---> aláírás szerkesztése és/vagy avatar beállítások
Vinyl - amit hallgatunk
Az első örök probléma: hogyan tisztítsuk meg a régi, erősen szennyezett lemezeket?
Üdv a fórumon! Mielőtt tönkretennéd a lemezeidet, a helyedben én elvinném őket lemezmosógéppel lemosatni. Ha bp-i vagy, akkor ez viszonylag könnyen megoldható, több helyen vállalnak ilyet, akár itt a fórumon is.
Tehát nem volt kockázat mentes a néhány eljárás, amit említettem...
Persze én is a 100Ft-os lemezeken próbálkoztam be... mennyi pénz egy lemez tisztítása?
(szintén a 100 Ft-os lemezből kiindulva)
Persze vannak drágább darabjaim is, de azok meg jó állapotban.
Ja amúgy biztos nem mondok újat, de pl a könyvtárunkban van zeneszoba és onnan meglepően jó lemezeket lehet kölcsönözni és van köztük újszerű (pl AC/DC)! A DP.: Child In Time-tól lehidaltam, pedig csak egy használt öreg Technicsem van. Nem gondoltam volna, hogy így tud szólni...
Minden vinyl az ’életében’ legalább 1X megérdemli az alapos vákuumos tisztítást, legyen az új lemez, talált lemez, kapott lemez, turkált lemez, stb…de semmi esetre SEM AJÁNLOM semmiféle barkács -vagy konyhai tisztító eljárás, eszköz vagy anyag használatát!
Viszont van egy egyszerű megoldás, amit általában azok a zenehallgatók alkalmaznak, akiknek főleg régi, használt lemezei vannak, de nem kívánnak lemezek tisztításával nyűglődni, azokat bárhová elhurcolni, szavaiddal élve 100Ft-os lemezekről lévén szó, és ergó nem is érdekli őket, hogy a lehető legjobb minőségben szóljanak a lemezek…csak az, hogy Ne zavaró felületi zajokkal szólaljanak meg. Nos Nekik szokták a NEDVES közegben történő lejátszást javasolni. CSAK PATIKAI DESZTILLÁLT VÍZ használható. Persze a deszt.víz némileg befolyásolja a tűcsúcs mozgását, de nem számottevően. Ellenben jól redukálja a felületi zajt. Ajánlott egy a futómű struktúrához illeszkedő hatásos lemez leszorító súly vagy stabilizátor használata, és fontos, hogy a nedves lejátszás után TÖKÉLETESEN SZÁRAZ állapotban kerüljenek vissza a lemezek a tokokba. De így, vagy úgy, vagy bárhogy, a TŰ ÁLLANDÓ TISZTÁN TARTÁSA elengedhetetlen.
>
- charlie-obrian
- V.I.P.

- Értékelés: 366
Vinyl - amit hallgatunk
Az első örök probléma: hogyan tisztítsuk meg a régi, erősen szennyezett lemezeket?
Üdv a fórumon! Mielőtt tönkretennéd a lemezeidet, a helyedben én elvinném őket lemezmosógéppel lemosatni. Ha bp-i vagy, akkor ez viszonylag könnyen megoldható, több helyen vállalnak ilyet, akár itt a fórumon is.
Tehát nem volt kockázat mentes a néhány eljárás, amit említettem...
Persze én is a 100Ft-os lemezeken próbálkoztam be... mennyi pénz egy lemez tisztítása?
(szintén a 100 Ft-os lemezből kiindulva)
Persze vannak drágább darabjaim is, de azok meg jó állapotban.
Ja amúgy biztos nem mondok újat, de pl a könyvtárunkban van zeneszoba és onnan meglepően jó lemezeket lehet kölcsönözni és van köztük újszerű (pl AC/DC)! A DP.: Child In Time-tól lehidaltam, pedig csak egy használt öreg Technicsem van. Nem gondoltam volna, hogy így tud szólni...
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
Vinyl - amit hallgatunk
Heed Thesis rendszer
- charlie-obrian
- V.I.P.

- Értékelés: 366
Vinyl - amit hallgatunk
Sziasztok!
Két kérdésem van:
Én próbáltam éppencsak langyos vízben fürdetni és folyékony szappannal símogatni.
Meg tegnap bepróbáloztam néhánynál egy kis WD40-el, lehet, hogy tök hülyeség, de jobban szóltak!
Meg próbálkoztam faragasztóval is. Lejönni lejött, de nem volt katasztrofális minőségjavulást.
Másik: hol lehet itt képet, meg aláírást felrakni?
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
Vinyl - amit hallgatunk
Még nem került a kezembe ilyen régi original lemez
Ez a lemez megvan énnékem is. Milyen üzletben dolgozol, ha megkérdezhetem?
Lemezbolt.
Vinyl - amit hallgatunk
Tetszik, finom zene, a dobos stílusában van egy kis Neil Peart, de lehet csak a stílus miatt érzem így.
Neil Peart szerintem egy egészen más ligában játszik, ahogy a Rush maga is olyan szintet képvisel, ahol az összehasonlításoknak már nincs gyakorlatilag értelme. Miről is beszélek? Itt van:
Persze, igazad lehet, csak ahogy belenéztem a videóba, a dobos játékából egy két szösszenet Neil Peart-öt idézte, attól még persze nem biztos hogy a zene egy kategória.
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/