alto írta: ↑2024.06.19., szer. 21:02
4. Mivel az új árak kevés kivételtől eltekintve nagyjából egyformák bármelyik országban, a használt árak is nagyjából egyformák lesznek. Fura elképzelés, hogy az itthoni alacsonyabb jövedelem szint miatt itt olcsóbbnak kellene lennie bárminek is. Aki nem talál itthon vevőt a használt holmijára, el tudja adni külföldön is, feltéve, hogy nem csak magyarul tud.
Az előző pontjaiddal teljesen egyetértek, de ez azért ennél bonyolultabb, és szerintem valóban van hatása az itthoni jövedelemszintnek a hazai használtpiaci árakra.
Elmagyarázom, hogy szerintem miért.
Ha átlag magyar magánszemélyként (aki nem "hivatásszerűen" űzi az adásvételt) egy nagy globális platformon hirdetnél külföldieknek, enyhén szólva is nehezített pályán mozogsz. Sorolnám az általam azonosított akadályokat, a leküzdésük növekvő nehézségi fokának sorrendjében:
1. kulturális különbségek - ez nagyon összetett téma, szerencsére talán a legkevesebb gondot okoz, és a tapasztalatlan eladók vagy nem foglalkoznak vele, vagy az idegenekkel való kommunikáció, idegen országban való üzletelés túlzott félelmet ébreszt. De ha nem foglalkozik vele, akkor is van némi esélye, hogy hamar és gyorsan szembesül a kulturális különbségek egyéb aspektusaival, és akkor bizony lehet, hogy egy életre elmegy a kedve globális vagy külföldi fórumokon hirdetni. Egyetlen példa: egy német vagy egy holland vevő általában komolyan gondolja azt, hogy a termék minden bajáért az eladó felel, ennek többféle következménye van, de pl. ha nem tetszik valamiért a termék viselkedése, jó esélyed van rá, hogy vissza fogja küldeni, akkor is, ha ez gyárilag ilyen, és neked semmi hibád nincs benne. Ráadásul a visszaküldés költségét is be fogja rajtad hajtani. Mondom, ez nem kifejezetten nagy valószínűségű, de konkrét esetekről tudok, ezért nem is elhanyagolandó.
2. az általad is említett nyelvi nehézségek. Ez a téma elvileg a legkönnyebben leküzdhető, de sokakat már ez is visszatart, hogy angolul/németül stb kell meghirdetni egy terméket, illetve a potenciális vásárlókkal idegen nyelven kell kommunikálni. Ha nem is tart vissza, akkor is lehet, hogy ebben a kommunikációban a nem megfelelő szóhasználat vagy gyenge google-fordítás miatt nem tűnsz eléggé megbízhatónak, és a potenciális vevő elbizonytalanodik.
3. a megadandó szállítási költségekkel kapcsolatos bizonytalanságok és a nemzetközi szállítás további macerái - sokaknak ez teljesen ismeretlen terület, ami miatt félnek a külföldre küldéstől.
4. és végül a legnagyobb probléma: a nyugati vevők előítélete a kelet-európai eladókkal szemben. Ez tényleg nagyon komoly probléma szerintem. Okkal vagy oktalanul, de pl. egy átlag német vevő - miközben gond nélkül belemegy egy német "kevés-eladásos" magáneladóval való kapcsolatfelvételbe, és a biztonságosnál is jobban megbízik benne, ha kedvesen és gyorsan válaszol neki az eladó - addig egy kelet-európai eladót túlzottan rizikósnak tart, és jó eséllyel nem is kezdeményez, elkerül. Ez bizony igencsak szűkíti a potenciális vevők körét, és közvetve a keresletet is. Ami oda vezet, hogy olcsóbban kell kínálnod a portékát, mint a nyugati eladók, nem is kevéssel, mert a vélt rizikót beárazzák a vevőjelöltek. De ha jelentősen olcsóbban adod, még gyanúsabb vagy, és ez egy ördögi kör. Bizalmat csak igen nagy mennyiségű, eladásból származó pozitív értékeléssel tudsz növelni, ami magányszemélyként szinte lehetetlen: nekem pl. az ebayen kb 15 éven át mindössze 75 pozitív értékelésem lett, és egyik sem eladásból.
Természetesen a fentiekre mind van megoldás, de az kétségtelen, hogy
nehezített a pálya, ami miatt a túlnyomó többség inkább a csak magyaroknak szóló platformokon hirdet - amelyeknek a célközönsége 99%-ban magyar. Magyar vásárlóerővel, a hazaira korlátozott keresleti szinttel, és a használt cuccok eladási árával szemben támasztott, kifejezetten a magyar ill. keleteurópai piacra jellemző elvárásokkal, amelyek ebben a topikban is nagyon jól tetten érhetőek.
Innen már egyértelmű szerintem, hogy a hazai keresetek miért befolyásolják a hazai használtpiaci árakat.
SZERINTEM.