Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

23. Házimozi & Hifi Show

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4392
Kapcsolat:

Re: 23. Házimozi & Hifi Show

Hozzászólás Szerző: revox »

Robici írta:
2024.10.22., kedd 10:00
revox írta:
2024.10.22., kedd 09:01
Ma már ott tartunk, hogy egy jól megépített egyutas nagyjából lemegy 30Hz-ig és felfele el lehet lőni 150kHz-ig.
Melyik az a hangszóró ami 30Hz-től 150kHz-ig átvisz? :o
szerintem a TJ Lowthere is kb tudja és ez is (lent,nem írom le feleslegesen kétszer :rolleyes: ). (semmi közöm hozzá, csak "felfedeztem" és rávettem,hogy ebből készítsen másnak is, ne tartsa magában). de a turpisságra rá fogsz jönni :kapdelm:

https://halfnote.hu/blogs/revox/rlc-206h-ujragondolva
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

revox írta:
Ma már ott tartunk, hogy egy jól megépített egyutas nagyjából lemegy 30Hz-ig és felfele el lehet lőni 150kHz-ig.
Melyik az a hangszóró ami 30Hz-től 150kHz-ig átvisz? :o

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

revox írta:
(pl a Furuyama C90-es driverek 12 kHz-ig dolgoznak, de a hangspektrum nagy részt ez le is sugározza. emlékeztetőül, valamikor egy magnókazetta normál szalagja kb 12kHz-et tudott. Persze, ezek kapnak egy tweetert is, de 12 kilon elváltani nem annyira zavaró). A

edit: nyilván ez csak a példa,arra,amikor nem megy fel 17-18kHz-re. ezek cserébe tölcsér és egyéb bűvészkedés nélkül nélkül hozzák a kb 25-27Hz-et alul.

már nem tudtam beleszerkeszteni... ez azért kell ide... az egyutasok nagy része ettől fentebb megy jóval és supertweeter szűrő nélkül rádolgozik
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
2024.10.22., kedd 08:48
revox írta:
2024.10.21., hétf. 23:31

túlgondoljátok ezt a "hang" dolgot. a jó mindenkinek tetszik, ha nincs borzalmasan torz értékrendje, vagy nem a "csakazértse tetszik" áll fenn (legtöbbször ez játszik, meg a saját rendszer megerősítésének igénye, vágya).
Szerintem meg nem.
Egy séta ezen a kiállításon, vagy a múltkori Expón, és 5 perc után belátható az ellenkezője.
Nem gondolnám, hogy a kiállítók többségének torz értékrendje lenne. Mozognak a saját vonalaik mentén, lelkesednek, mutatják a 'jó hangot', zenélnek, ez így jó is.
nem teljesen erre gondoltam, de nem érdekes :)
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ANDS írta:
2024.10.21., hétf. 20:07

Valamiért több cég is kiegészíti a szélessávú hangszórót egy magas - vagy egy mélynyomóval, csak akkor az mitől szélessávú?
Elvileg a szélessávú dobozokban régen nem volt hangváltó.
Feri leírta miért és hogy tették. Este már lusta voltam írni, de ha elbírja a topic, mint apró kitérőt, ez a kérdés megér egy misét, mivel azt látom, ez a dolog kezd egy kicsit felfutni, de illúzióim nincsenek vele kapcsolatban, nagy karriert nem fog befutni, de lesz pár ember,aki majd másként látja a világot. Kezdeném azzal, amit tegnap a saját posztomban zárszóként írtam:

"...olyan világba lehet repülni, ami 20-25-30 éve csak a nagyon kiváltságosok világa volt."

Bár,előrebocsátom,nem vagyok hangfalépítő, meg főként semmi, csak nyitott füllel járok,de a környezetemben van aki épít. Bár szélesávúm nagyon régen van, legalább 20-25 éve, miután az első próbálkozásokkal én is kicsit bolyongtam.
A sztélessáv nem feltétlenül csak azt jelenti, hogy egy szem hangszóró van. Általában a szélessáv lényege, hogy a kritikus hangtartományban,ahol a 2-3,stb.. utas hangsugárzók váltanak, nincs váltás. Ahol a szélessáv kiegészül felül, általában egy kondi választ le (pl a Furuyama C90-es driverek 12 kHz-ig dolgoznak, de a hangspektrum nagy részt ez le is sugározza. emlékeztetőül, valamikor egy magnókazetta normál szalagja kb 12kHz-et tudott. Persze, ezek kapnak egy tweetert is, de 12 kilon elváltani nem annyira zavaró). Alul szubot illeszteni nehezebb, van, hogy sikerül, van, hogy nem. Ma már ott tartunk, hogy egy jól megépített egyutas nagyjából lemegy 30Hz-ig és felfele el lehet lőni 150kHz-ig. Ez olyan atmoszférikus hangképet ad, ami szerintem az átlag zenehallgatók 95%-ának tökéletesen elegendő lenne (és tegyük hozzá,hogy a 95% 95%-a nem rendelkezik ezzel jelenleg). Inkább tiszteséges 30 Hz, mint rossz 20. Nos, igen, aki megszokta, hogy teljes lefedettséget kap és vannak olyan mozzanatok, amit nem hall, már, csak érez, az bár ezeket elismeri, szereti is (nekem 3 pár szélessávú van és amikor a negyedik sehova nem fért be, berágtam, még nekiálltam házat keresni, de egy nap után feladtam... ), de nehéz elengedni a "nagy" hangot, aminél az atmoszféra egy teljesen más értelmet nyer. Megoldás, hogy van ez is, az is.
Azt látom, most kezdenek előkerülni egyutas megoldások és azt látom, kezdik az emberek megérteni. Persze, azt is tudom, erre kb nem kell várni fél napot, valaki meg fog jelenni, miért baromság az egész, meg milyen torzításai vannak, én csak azt tudom, aki mostanában eljött és meghallgatta Laci haverom által épített egyutast, igen beseggelt, én magam is. Megmondom őszintén, engem ezek az elméletek, melyek próbálják az egyutasok létjogosultságát megkérdőjelezni, nagyon régen hidegen hagynak, ha beidézik az egész "építsünk hangsugárzót" kézikönyvet, akkor is. Ezt csak le kell ülni és meghallgatni, egyszer, csak egyszer... Nem mondom, hogy mindenkinek ez az álma, de sokan nem is tudják, hogy ez lenne a végső állomás, vagy a lottó ötösig kitartana :rolleyes:

adjunk a művészetnek, legyen keretes... aki nem hiszi, az písz-i :smile53:

"...olyan világba lehet repülni, ami 20-25-30 éve csak a nagyon kiváltságosok világa volt."
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2024.10.22., kedd 09:19-kor.
halfnote.hu

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1017

Hozzászólás Szerző: chord_ »

revox írta:
2024.10.21., hétf. 23:31

túlgondoljátok ezt a "hang" dolgot. a jó mindenkinek tetszik, ha nincs borzalmasan torz értékrendje, vagy nem a "csakazértse tetszik" áll fenn (legtöbbször ez játszik, meg a saját rendszer megerősítésének igénye, vágya).
Szerintem meg nem.
Egy séta ezen a kiállításon, vagy a múltkori Expón, és 5 perc után belátható az ellenkezője.
Nem gondolnám, hogy a kiállítók többségének torz értékrendje lenne. Mozognak a saját vonalaik mentén, lelkesednek, mutatják a 'jó hangot', zenélnek, ez így jó is.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3663

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

ANDS írta:
2024.10.21., hétf. 20:07
kaef2 írta:
2024.10.21., hétf. 18:52

És kint volt a kiállításon ez a deszka model is. A teteje Zsenák István-féle 6,5 inches egy utas. Ő készítette a szubos verziót is, itt most aktív hajtással, a részletek a videó leírásában megtalálhatóak. Egy Fiio M15s DAP volt a forrás.

https://youtu.be/08Crn8Z8zvE?si=of46N93NFJu_iNnF
Érdekes, erről nem tudtam, hogy szélessávú.
Valamiért több cég is kiegészíti a szélessávú hangszórót egy magas - vagy egy mélynyomóval, csak akkor az mitől szélessávú?
Az eredeti egy utas ez a képen.
A Kék.

Kép

Ebből, ennek a szélessávújából lett a szubos deszka modell, kisérletként.

Az egyik korlátja a szélessávúaknak a nagyobb hangtömegek mozgatása, a modern, hangosra maszterelt zenék nagy hangerejű lejátszása.

Ezen próbál segíteni a szubos megoldás. A kiállított hangsugárzó pár DSP-vel váltottan, 2x200W plus 2x800W teljesítménnyel hajtva elég hangosan is tud szólni, anélkül, hogy eltűnnének belőle a mélyek és zavaróvá válna a Doppler és más torzítások összessége.

165 Hz-en volt váltva, 24 dB/oktáv meredekséggel és a kiállítást közvetlenül megelőző mérés szerint 25 Hz - 17 kHz között +/- 3 dB-en belül volt a frekvenciamenete. A DSP 96 kHz/24 bites mintavétellel ment.
Szerintem jó kompromisszum a hangja.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
2024.10.21., hétf. 22:14
revox írta:
2024.10.21., hétf. 17:19
chord_ írta:
2024.10.21., hétf. 17:08

Veled az élen... :)

P.S.
Zorán is.
Amúgy én is.
a fülemben :D
de, persze, előítéleteim vannak, de már rég megtanultam, ne abból induljak ki. kicsit OFF, de gyors elmesélem, hátha nem rúgdosnak ki................
.
.
Ugyan már.
Történetek.
Nem kell egymást zsibbasszuk; én is írok eleget.
Előítéletek?, igen, nélkülük a cipőnket sem tudnánk megkötni. Így élünk, nincs ezzel semmiféle gond.
Hangilag pedig csak saját magadból indulsz ki, az ízlésedből, a preferenciáidból, amit a mindenféle külső / belső körülmények alakítanak / alakítottak ki - élükön a megélt rendszerekkel, és legfőképp, a zenékkel, amelyekkel körbeveszed magad. Nem, nem amiket demóra nyomsz, hanem amelyeket igazából szeretsz.
túlgondoljátok ezt a "hang" dolgot. a jó mindenkinek tetszik, ha nincs borzalmasan torz értékrendje, vagy nem a "csakazértse tetszik" áll fenn (legtöbbször ez játszik, meg a saját rendszer megerősítésének igénye, vágya). mellesleg a jó "hang" nem stílusfüggő. Jenőnél én zárás után toltam Tankcsapdát is, igaz a punk and rollt (tehát nem metált :rolleyes: ). Lehetett azt mondani rá, hogy ez a zene xar, de helyesen szólalt meg, ahogy a Lou Reed csellistája is, bár elég sajátságosan értelmezi a csellót :D de sajna, be kell látni, hogy mestere a hangszernek, csak kicsit másképp

youtu.be/Y8fe4hfmiUo
halfnote.hu

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

revox írta:
2024.10.21., hétf. 17:19
chord_ írta:
revox írta:
2024.10.21., hétf. 15:26

az a probléma, a hifisták 99%-a hisz valamiben

P.S.
Zorán is.
Amúgy én is.
de, persze, előítéleteim vannak, de már rég megtanultam, ne abból induljak ki. kicsit OFF, de gyors elmesélem, hátha nem rúgdosnak ki................
.
.
Ugyan már.
Történetek.
Nem kell egymást zsibbasszuk; én is írok eleget.
Előítéletek?, igen, nélkülük a cipőnket sem tudnánk megkötni. Így élünk, nincs ezzel semmiféle gond.
Hangilag pedig csak saját magadból indulsz ki, az ízlésedből, a preferenciáidból, amit a mindenféle külső / belső körülmények alakítanak / alakítottak ki - élükön a megélt rendszerekkel, és legfőképp, a zenékkel, amelyekkel körbeveszed magad. Nem, nem amiket demóra nyomsz, hanem amelyeket igazából szeretsz.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3206

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

O_S írta:
2024.10.21., hétf. 13:45
Ritkán írok, de ez most kikívánkozik belőlem, és az élmény forrása is megérdemli, hogy szóba kerüljön a beszámolók között.
Kint voltam mindkét eseményen, mindenhol a kellemes élmények győztek.
A legnagyobb hatással az Etalon rendszere volt rám.
Itt előre jelentkezni kellett egy zártajtós bemutatóra, én vasárnap 11-re kaptam időpontot.
Ott voltam időben, de csak ketten üldögéltünk, szólt valami szokásos demo zene, szépen, kellemesen.
A rendszer olyan törékenynek tűnt, kíváncsi voltam, hogyan szól rajta egy nagyzenekar.
Kértem egy Mahler szimfóniát, meg is kaptam az V. elejét.
Nem volt az igazi, nem volt benne energia, mintha a szomszédból szólt volna.
Aztán Sallai úr eszmélt, hogy valami előadással készült, és végül el is mondta, majd demozta, hogy
miért lett az új hangsugárzójuk egyutas.
A demo kamarazenékkel indult, majd következett egy Sosztakovics szimfónia, amit már a legjobb ülésből
hallgathattam.
Ekkor ért egy olyan élmény, amilyet én még kiállításon nem tapasztaltam. Ez az eddig félreismert rendszer olyan
energiával, hangtömeggel, dinamikával lepet meg, ami örök emlék marad.
A tiszta, részletgazdag hangzás kamarazenén is meg volt, most megjött hozzá az energia is.
Eddig nem hittem el, hogy egy szélessávú hangszóró erre képes.
Köszönet érte az Etalon csapatának.
Ahogy lentebb már írtam, nekem sajnos az Etalon szobája, az eldugottsága miatt kimaradt,(a külön regisztrációhoz kötött beléptetést, én nem tartom túl szimpatikusnak, nem örülnék, ha többen is rászoknának) pedig kíváncsi lettem volna rá. Már csak azért is, mert hozzám is közel áll az a hangzás, amit Ők képviselnek, évekig hallgattam Etalon elő-végerősítő párost elégedetten. Viszont a hangsugárzóik számomra nagy talányok, folyamatos útkereséseknek érződnek.
Az Etalon is már a kezdetek óta jelen van, 1-2 évet leszámítva mindig kiállítottak valamelyik shown, szerintem közel 30 rendszerüket hallottam(nem csak shown), de szinte minden alkalommal teljesen más jellegű hangsugárzókkal.
Értem ez alatt a mindig más koncepciót, dizájnt, folyton változó hangszórókészletet. Az elektronikáik mindig jól eltalált hangúak voltak, de a hangsugárzók terén tapasztalt csapongásaik számomra értelmezhetetlenek.
A kezdeti időkben(amikor én megismertem Őket), a Focal/Audax korszakuk futott, nagyon szerethető hanggal, viszont a későbbiek közűl, az alu membrános sorozatot én nagyon tévútnak éltem meg. Legutóbb, mikor hallottam Etalon rendszert, a viszonylag nagy doboz, a kicsi Scan Speak hangszórókkal felépítés már teljesen más, sokkal jobb hangot nyújtó konstrukció volt. Erre most előállnak egy olyan úttal, ami még sohasem volt tőlük, a szélessávú, ami egy merőben eltérő világ, koncepció, mint amit Ők az elmúlt évtizedekben képviseltek. Természetesen ettől még lehet nagyon jó, csak számomra kicsit érthetetlen ez egy ilyen komoly, nagymúltú gyártótól.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 719

Hozzászólás Szerző: ANDS »

kaef2 írta:
2024.10.21., hétf. 18:52

És kint volt a kiállításon ez a deszka model is. A teteje Zsenák István-féle 6,5 inches egy utas. Ő készítette a szubos verziót is, itt most aktív hajtással, a részletek a videó leírásában megtalálhatóak. Egy Fiio M15s DAP volt a forrás.

Érdekes, erről nem tudtam, hogy szélessávú.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

ANDS írta:
2024.10.21., hétf. 18:34
O_S írta:

A szélessávú hangszóróból csodálatos hangot is ki lehet hozni, nem mindenkinek sikerül, de többeknek igen.
Etalon hangja nekem már 2012 óta tetszik, de nagyon jó a Sonido is(Varga István gyártja).
Aztán Sabo audio (Süteményx) is csinált emlékeim szerint jó hangú szélessávú hangfalakat.
Régebben az Orion is.
Most Tunerman is összerakott egy szélessávú hangfalat.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

O_S írta:

A szélessávú hangszóróból csodálatos hangot is ki lehet hozni, nem mindenkinek sikerül, de többeknek igen.
Etalon hangja nekem már 2012 óta tetszik, de nagyon jó a Sonido is(Varga István gyártja).
Aztán Sabo audio (Süteményx) is csinált emlékeim szerint jó hangú szélessávú hangfalakat.
Régebben az Orion is.
Most Tunerman is összerakott egy szélessávú hangfalat.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.10.21., hétf. 10:31
ANDS írta:
2024.10.21., hétf. 01:15
Az ország tuti elbír két HiFi kiállítást...
….
A kiállítók a maguk részét egyre inkább megteszik, erre jó példa volt ez a rendezvény….

Némelyik terem simán hozta a nyugati rendezvények színvonalát és maga a szervező gárda is beletolt sok mindent, pl. az előadásokkal.
…..

Péntekig biztos voltam benne, hogy nem lesz több Soltész-féle HiFi Show, de most elbizonytalanodtam. A szervező csapat a kezdeti riadalom után felvette a kesztyűt, számomra többet adtak az elmúlt évekhez képest. ….

És ami legalább ennyire fontos, hogy a közönség soraiban sok, a korábbinál jóval több volt a fiatal, de nők is meglepő arányban jelentek meg (és nem mindegyikük volt egy férfihez csatolva), szóval lehetséges, hogy az évek óta tartó kihalási sirámaink okafogyottak….
A kiállítóknak nagyon jó, hogy két kiállítás van, kétszer tudják megmutatni magukat, sokkal több az esélyük az eladásra, nem a duplája, sokkal több. De nem két héten belül lesz vásárló sok emberből, lehet, hogy csak egy év múlva.

A nyugati színvonalú termeknek és a közönség fiatalodásának, bővülésének örülök (ez utóbbit szerintem a szervezők alaposan ki fogják elemezni, milyen célcsoportokat, hol és hogyan érdemes megszólítani).

A piaci verseny nagyon jó dolog, ha egy monopolhelyzetben levő cég kap egy versenytársat, akkor rákényszerül, hogy jobb szolgáltatást nyújtson. Nem lesz mindenki elégedett egyik vagy másik show- val, de ki fog alakulni mindkettőnek egy kiállítói- és egy látogatói köre, amelyek között lesz átfedés, és átjárás is.

A cégek mindig is harcoltak a vevők fejében elfoglalt helyért. Csak egy cég lehet az első helyen, és ennek megváltoztatásához sok idő és nagyon sok reklám (és reklámra elköltött pénz) kell. Bele lehet verni a piacba egy üzenetet, ami sok pénz elköltésével hamarabb megy. Aki többet költ reklámra (és jobb reklám-, meg marketing szakemberekből álló gárdája van), az előnyben lesz a versenytársaival szemben.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
revox írta:

P.S.
Zorán is.
Amúgy én is.
de, persze, előítéleteim vannak, de már rég megtanultam, ne abból induljak ki. kicsit OFF, de gyors elmesélem, hátha nem rúgdosnak ki. ToMPi,aki jóbarátom és a TMP Audiot is kedvelem, enyém a 001-es ANT erősítőjük. Na,elvittem neki a 47Lab Midnight Blue CD-játszót belenézni. Szétkapta és elrettentésként nem is rakta össze,hogy megmutassa, hogy néz ki belül. Tényleg,mintha én forrasztottam volna össze. De mondtam neki, higgye el,nem rossz a hangja (ő nekem elhisz mindent, de itt láttam a szemében, hogy ezt nem eszi meg :D ). Na, volt 3 belőle. Eladtam... Nem győzöm kapni a leveleket,telefont, mekkora kincset találtak. Én is hallgattam, tényleg jó. amúgy Neked is tetszene, amiket írsz a preferált hangról, pont beleillik. És most erre van sok pénzem, azt gondolod magadban, lófaxt :D (jegyezd meg ezt a sztorit, majd egyszer elmesélem a folytatását :rolleyes: de nem most)
halfnote.hu

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

revox írta:

P.S.
Zorán is.
Amúgy én is.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

O_S írta:
az a probléma, a hifisták 99%-a hisz valamiben :rolleyes:
pont ma rittyentettem erről pár sort, egy szombati, ettől kicsit komolyabb szélessávúval átélt sztori kapcsán :smile46:
halfnote.hu

O_S
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: O_S »

Ritkán írok, de ez most kikívánkozik belőlem, és az élmény forrása is megérdemli, hogy szóba kerüljön a beszámolók között.
Kint voltam mindkét eseményen, mindenhol a kellemes élmények győztek.
A legnagyobb hatással az Etalon rendszere volt rám.
Itt előre jelentkezni kellett egy zártajtós bemutatóra, én vasárnap 11-re kaptam időpontot.
Ott voltam időben, de csak ketten üldögéltünk, szólt valami szokásos demo zene, szépen, kellemesen.
A rendszer olyan törékenynek tűnt, kíváncsi voltam, hogyan szól rajta egy nagyzenekar.
Kértem egy Mahler szimfóniát, meg is kaptam az V. elejét.
Nem volt az igazi, nem volt benne energia, mintha a szomszédból szólt volna.
Aztán Sallai úr eszmélt, hogy valami előadással készült, és végül el is mondta, majd demozta, hogy
miért lett az új hangsugárzójuk egyutas.
A demo kamarazenékkel indult, majd következett egy Sosztakovics szimfónia, amit már a legjobb ülésből
hallgathattam.
Ekkor ért egy olyan élmény, amilyet én még kiállításon nem tapasztaltam. Ez az eddig félreismert rendszer olyan
energiával, hangtömeggel, dinamikával lepet meg, ami örök emlék marad.
A tiszta, részletgazdag hangzás kamarazenén is meg volt, most megjött hozzá az energia is.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

chord_ írta:
2024.10.20., vas. 21:23
Fody írta:
2024.10.20., vas. 15:46
Amúgy most több szobában is volt jó hang, a Jenőé különösen tetszett, most mély is jött a lowtherből. Tavaly a 7242 pse-ből kevés volt
Valóban, egy nagyon különleges hangot állított elő, amely valamelyest kilógott az egyen- feszesbasszus-gyorstranziensek-hangosság-nyomulós trendből.
Mindenképpen jó volt, hogy egy ilyen hangot is hallhattak a látogatók, lehet hogy van aki ezzel a filozófiával még nem is találkozott korábban. Azért annyi előnye Jenőnek mindenképpen volt, hogy sokkal kevesebb volt a kiállító és azon a szárnyon rajta kívül más nem is volt (csak a Kácsa, de ők nem zenéltek). Így sokkal kevesebb volt a szomszédból átszűrődő zaj.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11014
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

ANDS írta:
2024.10.21., hétf. 01:15
Az ország tuti elbír két HiFi kiállítást...
Ha az országos látogatói érdeklődésre gondolsz, akkor bizonyára negyedévente is megtelne egy kiállítás, ráadásul sok külföldi szót is lehetett hallani, szóval gondolkodhatunk akár országon kívül is. (Bár a Münchenből Bécsbe költöző High-End kiállítás felvet kérdéseket.) De nem az országnak kell elbírnia több ilyen rendezvényt, hanem a kiállítóknak, akik a költségek nagy részét állják. Ők pedig akkor fogják bevállalni a nem kis terhet, ha némi bevételt is generálnak ezek a rendezvények. Másik megoldás, hogy a szervezők felemelik a belépőjegyek árát 10-15e Ft környékére és a látogatóknak kell eltartaniuk a kiállításokat, de ez ügyben szkeptikus vagyok.

A kiállítók a maguk részét egyre inkább megteszik, erre jó példa volt ez a rendezvény is. Szombaton benéztem a legtöbb szobába, hogy ki mit hozott, hogyan oldotta meg a feladatot. A hangzásokról nem tudok mit írni, arra én semennyire sem vagyok ilyenkor kíváncsi, inkább a hozzáállást figyelem. Szerintem nagyon sokat fejlődött a HiFi Show és benne a kiállítók is. Nem mondom, hogy jobb már nem is lehetne, de szerintem sokkal többet már nem lehet ebből kihozni. Némelyik terem simán hozta a nyugati rendezvények színvonalát és maga a szervező gárda is beletolt sok mindent, pl. az előadásokkal. Ha valakinek így sem tetszett, amit kapott, az esetleg elgondolkodhatna azon, mennyire reálisak az elvárásai. Aki itt akarja élete legjobb hangját kapni, az biztosan csalódottan megy haza, mert ilyen körülmények között nem kaphatja meg (hacsak nem nagyon kezdő). Ha nagy a tömeg, az nehezíti az élvezkedést és sokakat bosszant, de ha kevesen vannak, akkor meg azt harsogják, hogy na ezt is elcseszték a szervezők. Van sapka, nincs sapka.

Hogy miért nem a legkomolyabb cuccokat viszik ki és kapcsolják be, az számomra logikus. A látogatók nagy része azt gondolja, a kiállítók között valamiféle hang-verseny zajlik, ezért is születnek a leg... listák, ami szerintem a helyzet izmos félreértése. A kiállítók leginkább azt mutatják be, amire számottevő piaci érdeklődés van, megspékelve néhány kuriózummal, mint pl. a Nagra, ami nyilván nem a magyar piacot célozza az áraival. Hiába ad nagyfiúsabb hangot a Manger hangdoboz, abból évente néhány párat vesznek idehaza és jellemzően olyanok, akik nem igazán járnak kiállításokra. A mellé tett, jóval olcsóbb és egészen más iskolát képviselő Cabasse gömbökből sokkal több kelt el a hétvégén és egy ilyen rendezvénynél, no meg a kereskedőknél is az eladás a végső cél. (Leszámítva azokat, akik ilyenkor az exhibicionista szereplési vágyaikat is kiélik.)

Péntekig biztos voltam benne, hogy nem lesz több Soltész-féle HiFi Show, de most elbizonytalanodtam. A szervező csapat a kezdeti riadalom után felvette a kesztyűt, számomra többet adtak az elmúlt évekhez képest. És ami legalább ennyire fontos, hogy a közönség soraiban sok, a korábbinál jóval több volt a fiatal, de nők is meglepő arányban jelentek meg (és nem mindegyikük volt egy férfihez csatolva), szóval lehetséges, hogy az évek óta tartó kihalási sirámaink okafogyottak. A hozzám intézett kérdések fele 40 alattiaktól érkezett, ami korábban nagyon nem így volt. Az 50-60-70-es korosztályt szépen leváltja talán egy új csapat és úgy sejtem, egészen mások lesznek a szempontjaik, velük nem kell már lefolytatni ugyanazt a 8-10 elcsépelt vitát, amiket évtizedek óta rágunk a megszokott arcokkal. Ennek a rendezvénynek számomra ez volt a fő hozadéka és tanulsága.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2773

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A negatív visszacsatolás nagyon sokadrangú probléma a felvételi láncban. Nem véletlen, hogy senki nem csinál enélkül aktív elektronikát a pro audió iparban.
Félreértetted Feri, én csak arról írtam, hogy gyakorlatilag NFB-s elektronikák vannak a felvételi láncban - NEM javasoltam én semmit :smile29:

Ami pedig a no NFB elvét, elméleti megoldásait és gyakorlati megvalósítását illeti - az nem téma az oktatási anyagok között, ezért nem is használják, tehát jogos az észrevételed ebben hiányfeltárásban :smile53:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2024.10.21., hétf. 08:06
chord_ írta:
Fody írta:
Amúgy most több szobában is volt jó hang, a Jenőé különösen tetszett, most mély is jött a lowtherből. Tavaly a 7242 pse-ből kevés volt
Valóban, egy nagyon különleges hangot állított elő, amely valamelyest kilógott az egyen- feszesbasszus-gyorstranziensek-hangosság-nyomulós trendből.
A tisztán akusztikus zenének itt akkora előnye volt, hogy a rendkívül igényesen felvett Diana Krall lemez a komolyzene után egy halom műanyag-hangnak tűnt... és ez nem ízlés kérdése. Vagy éppen pont? Nem tudom így hirtelen.:)

Néhány gondolat azokról a hangfelvételekről amiket hallgatunk:

- gyakorlatilag minden hangfelvétel negatív visszacsatolású (NFB) erősìtéstechnikával készül, ezek hangzásminőségét lejátszó oldalon a no NFB-s láncon jól lehet detektálni
TJ.
A negatív visszacsatolás nagyon sokadrangú probléma a felvételi láncban. Nem véletlen, hogy senki nem csinál enélkül aktív elektronikát a pro audió iparban. Ha 25 évnyi hangfelvételkészítési és 2018 óta kiadási gyakorlattal mondhatom, biztosan nincs az első száz probléma között a fontossági sorrendben.

Az egyetlen általam ismert zero feedback ADC például az Ayre Acoustics QA-9 USB A/D. Ez egy hifi termék volt, nem pro audio és nem is hallottam arról, hogy bármelyik stúdió az ismerettségemben használna ilyet. Nem hallottam mikrofon erősítőről, analóg kompresszor/limiterről sem, ami ezt alkalmazta volna, pedig sok százféle készült az elmúl 70 évben.

Ha építesz egy legalább két csatornás mikrofon erősítőt, amiben nincs negatív visszacsatolás, szivesen kipróbáljuk és készítünk vele felvételt akár szalagra is, ha van olyan magnó, amiben szintén nincs negatív visszacsatolás. De ha megcsinálod, szivesen kipróbálunk egy analóg-digitál konvertert is, aminek a bemeneti fokozatában nincs negatív visszcsatolás.

Az elmúlt hetven évben ezt a megoldást nem tartotta fontosnak a pro audió ipar. Nem zárnám ki, hogy okkal.

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 493

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

Tudja valaki, hogy hol lehet megnézni a tegnapi nyereménysorsolás nyerteseit? :smile53:
Usher - Valhalla - Emotiva

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2773

Hozzászólás Szerző: tunerman »

chord_ írta:
Fody írta:
A tisztán akusztikus zenének itt akkora előnye volt, hogy a rendkívül igényesen felvett Diana Krall lemez a komolyzene után egy halom műanyag-hangnak tűnt... és ez nem ízlés kérdése. Vagy éppen pont? Nem tudom így hirtelen.:)

Néhány gondolat azokról a hangfelvételekről amiket hallgatunk:

- nem a természetes hangzáshoz juthatunk el, hanem a hangfelvételi lánc minőségéig + mindez az aktuális hangmérnöki tudás szintjén
- gyakorlatilag minden hangfelvétel negatív visszacsatolású (NFB) erősìtéstechnikával készül, ezek hangzásminőségét lejátszó oldalon a no NFB-s láncon jól lehet detektálni
- a lejátszási oldalon használt zenehordozók között elképesztő különbségeket hallani
- de egyben azt is, hogy a hangzásminőség korlátja sok esetben maga ez a fizikai, vagy softver hordozó lett
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.10.20., vas. 08:46
akvapark írta:
2024.10.20., vas. 08:04
Ezek szerint - a lenti véleményeket összefoglalva - elbír egy ország két HiFi kiállítást két hét különbséggel. leborulok.gif
….Én 13 órakor mentem ki a Showra, akkor a bejáratnál egy méretes sor kígyózott. A tegnapi előadásomon akkora tömeg volt, amilyet ott még soha nem láttam, pedig abban a teremben volt már néhány rendezvény(ünk) és a szomszédban is zajlottak éppen a programok. ….

A magam részéről örülök, hogy nem sikerült meghekkelni a HiFi Showt és a folytatás a békés egymás mellett élésről fog szólni mindannyiunk érdekében.
Az ország tuti elbír két HiFi kiállítást, rövid időkülönbséggel is, ebben biztos voltam. Hosszú távon kérdéses csak, hogy megmarad- e mindkettő…

A látogatóknak nagyon jó, párezer forintért egész nap sokmilliós rendszereket lehet hallgatni, mostmár nem egy, hanem két hétvégén.

A kiállítóknak, ha mindkét rendezvényen kiállítanak, szintén nagyon jó, mert a potenciális vásárlók több impulzust kapnak, és lehet, hamarabb átbillennek, és vesznek valamit. Viszont sosem fogják tudni mérni, hogy melyik kiállításon szerezték a vevőt. És a látogatóból lehet, hogy csak 2 év múlva lesz vásárló, addig lesz még kétszer két kiállítás, jó esetben, a több megjelenés több marketing befektetést jelent, amit meg is kell finanszírozni. Előnyben lesznek azokkal a cégekkel szemben, akik csak az egyik rendezvényen vannak jelen.

A szervezőknek nem biztos, hogy meg fogja érni, hosszú távon, minden évben megszervezni, ha egyik vagy másik kiállítás nem éri el az optimális üzemméretet. Ezt bonyolult kiszámolni, és egy kiállítás alapján szerintem lehetetlen megítélni. 3 után már látni lehet valamit. A Látogatók által fizetett belépőjegyek, szponzorok hozzájárulása, kiállítók által fizetett helypénz, ezek könnyen kiszámolhatók, ezekből ha levonjuk a költségeket, könnyű kiszámolni az eredményességet - de csak utólag. Az, hogy jövőre, meg két év múlva hogyan alakulnak majd ezek a számok, főleg a kiállítás bevételi oldala, az nehezebben becsülhető, a várható költségek könnyebben, de az önmagában nem elég egy üzleti döntéshez.

Ami várható, hogy a kisebb kiállítók megszerzéséért fog élesedni a harc.

Személyes véleményem, hogy a Rezső show összekapja magát, végignézi majd a saját és a konkurencia gyengeségeit, megnézik, hol tudnak javítani, és sokkal jobban érvényre juttatják a kb. 30 éves múltjukat. Azért 20-30 év előnyt nem két hét ledolgozni, bármilyen szolgáltatással vagy termékkel lép ki valaki a piacra.

Válasz küldése

Vissza: “Készülék tesztek, találkozók”