Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Vinkler-féle AVX Fonó találkozó csevegő.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hozzászólás Szerző: AVX »

Kik voltak a nyertesek?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9661

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Adtam volna, csak mondtam, hogy nem vihetik haza a műanyag keretet, mert az kell a következő alkalomra is.
(de tombolát kaptak)

30 kitűző nem került vissza kb.
Remélem azt a következő találkozóra mindenki magával hozza majd!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2992

Hozzászólás Szerző: earforce »

Adtam volna, csak mondtam, hogy nem vihetik haza a műanyag keretet, mert az kell a következő alkalomra is.
Jóvammá, legközelebb! 
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Későn érkezőként nem jutott kitűző (Kimber brrr... ) viszont én voltam az sárga kabátban

Ez így nem igaz!
Volt még kitűző, max kimber nem adta oda.

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Még néhány pillanatkép a rendezvényről...

Sajnos csak az utolsó 2-3 órára estünk be, így lemaradtunk a Bodor rendszerről, viszont fülvégre kaphattuk még a Tüű/ATL mod-ot és a Tüű/TL-t is. Utóbbi jobban tetszett, de hiányoltam valamit.
Túl nagy volt a tér nekik és szerintem nem bírták azt a hangerőt, amit kaptak; néhol kopogóssá vált és picit fakó volt a teteje, viszont volt benne dinamika és élet. Ezt a hangot hívom úgy, hogy "öreguras hang" - el tudom képzelni, hogy ezt valaki kifejezetten szereti - én nem Sokkal kisebb térben biztosan többet nyújtottak volna, mint ahogy kb. az összes rendszer.

Aztán következett a Heed/AN lánc. Az AN dobozka zárt volt, viszont közelről hallgatva mégis ez volt az a hang, ami hozzám legközelebb állt, meglepett! Természetesen az a cirka 3000m3 amit be kellett -volna-  szólnia meghaladta az ő képességeit is. Javaslom, hogy az őszi rendezvényre hozzon valaki egy jó fajta szubot is (REL/Velodyne).

A zenék 90%-át nem ismertem, így valójában nem tudok messzemenő következtetéseket levonni a hallottakból, inkább egy AVX szakkör-és fórumtalálkozó volt ez, így is készültünk rá.
Jó volt végre névhez kötni sok arcot és elbeszélgetni a szakkollégákkal. Későn érkezőként nem jutott kitűző (Kimber brrr... ) viszont én voltam az sárga kabátban

Így tovább és köszönöm hogy ott lehetettem és a szervezést is! 

SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2390

Hozzászólás Szerző: cables »

Sajnos a HEED-JPW-ről lemaradtam. csodálkozom, hogy mennyién írjátok : Nem volt szinergia. Mivel ilyen összeállítást már hallottam, lényegesen kisebb szobákban, szerintem az alacsony hatásfokú JPW ebben a kubatúrában nemtudott megszólalni. Mondom ezt úgy, hogy - sajnos - a tegnapi hangott nem hallottam.

Ezt én pontosan így éreztem. A levegő tömeget meg kell mozgatni és ekkora teremben ilyen kis membránok erre nem képesek. Viszont a Presser suttogó hangjánál nekem közel ülve nagyon tetszett a hangzás, talán ez a hang tetszett a legjobban az egész nap folyamán.

Különben többet elárulna a rendszerekről, ha jó minőségű zenéket hallgatnánk, sajnos ebből kevés volt a találkozón. Teljesen érthető, hogy mindenki döbbenetes hangokat akar bemutatni egy ilyen alkalommal, azonban a hétköznapokban általában zenét hallgatunk a rendszerekkel nem demo felvételeket.

Sajnálom, hogy sokan nem tették fel a nick nevüket!

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Telefonnal valami elképesztően ergya képeket sikerült lőnöm, de azért beteszem hogy volt egy füles szekció is NOMONO/CONTAXG jóvoltából:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1448

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Sajnos a HEED-JPW-ről lemaradtam. csodálkozom, hogy mennyién írjátok : Nem volt szinergia. Mivel ilyen összeállítást már hallottam, lényegesen kisebb szobákban, szerintem az alacsony hatásfokú JPW ebben a kubatúrában nemtudott megszólalni. Mondom ezt úgy, hogy - sajnos - a tegnapi hangott nem hallottam.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 367

Hozzászólás Szerző: Thunder »

Valamelyik az én obimmal készült?
Igen, a harmadik kép (Bodor hangfal közelről), mégegyszer köszi a próbalehetöséget.
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

Patice
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: Patice »

Én is beállok a sorba és írok pár sort a mai eseményről. Előre jelezném, szubjektív lesz, mely egyesek nyugalmát megzavarhatja

Reggel nem sokkal 10 előtt sikerült odaérnem és addigra már állt a Bodor-lánc és Tüű Károly rendszere. A Rewox CD még szegény ott árválkodott áram nélkül, és Vinkler oda irányított, hogy oda pakolhatok. Nem volt túl sok cuccom, mert a mini-láncom nem sok helyet követelt magának az asztalon. Az esemény kicsit lassan indult be, de a Bodor rendszer bemutatóra szép számban összegyűltünk. A kiselőadás után rátértünk a zenére és meglepődve tapasztaltam, hogy egy fájllejátszásra dedikált PC-be miért kellett CD-t rakni. De ezt még elnéztem nekik, miután megszólalt már a PC-ről az anyag, hallhatóan jobb minőségben. Tetszett a Bodor Audio rendszerében az erősítő, a DAC és a Bege-féle, külső keresztváltós doboz, de úgy éreztem, hogy a PC-s forrás esetén még azért van mit tanulniuk, tapasztalniuk.
A rendszer tudásának jelentős részét nem hallottuk!
Hajrá!, Csak így tovább!

Tüű Károly rendszere egységes, kiforrott lánc volt. Hans Deutsch ATL-eket még nem hallottam, így nem tudtam, hogy a modifikáció mennyit hozott a dobozok (és persze az elektronikák hangján), de ez a hang nem az én világom. A másik dobozzal nekem is jobban tetszett a kapott hang, de még mindig nem az amit szívesen hazavinnék.

A Revox CD - Crown végfok - Infinity doboz kombó már inkább az én szájízemhez közelített, meglepődtem én is, hogy mit tudnak ezek a retró cuccok. Nem is gondoltam volna.

A Heed lánc délután érkezett, a JPW dobozokkal szerintem nem volt szinergia és az amúgy jó hangú csöppségek teljesítménye elveszett a nagy teremben. Így nem hallgattam ugyan sokáig, de ez volt a benyomásom. Egy előtéri fejes-hallgatós kitérő után visszatérve láttam, hogy a JPW-ket egy pár Audio Note doboz váltotta. A Rewox CD sajnos megbetegedett és így beugróként a lánc elé betettük az én forrásomat. A kis kocka-PC Bladelius USB DAC-kal párosítva érzésem szerint felvette a versenyt az ott lévő CD pörgetőkkel és örültem, hogy másoknak is ez volt a véleményük.
Sajnos a Heed lánc tulajának mennie is kellett pár per után, így visszaköltöztettem a kütyüjeimet a Crown-Infinity páros elé.

Ekkorra már sokan elmentek, de akik még maradtak, azoknak sikerült itt is megmutatni, hogy megfelelő hardveres és legfőképp szoftveres körítéssel egy PC is tud zenélni.
És ez a jövő zenéje szerintem is.
Rengeteg lehetőség van ebben a vonalban (szerintem), még csak most kezd igazán kibontakozni ez az egész irányzat és én örültem, hogy elvihettem és megmutathattam a fórumtársaknak, hogy viszonylag kevés pénzből is lehet egyszerűen építkezni.

Itt szeretném megköszönni a szervezőknek a lehetőséget és az egész rendezvényt. Az otthonos hangulat és baráti beszélgetések igazán emlékezetessé tették számomra. 
Várom a következő alkalmat!

A fejes-hallgatási lehetőségért az előtérben contaxg fórumtársunknak külön köszönet! Amíg a Heed lánchoz kölcsön adta a CD játékosát, addig megengedte, hogy nála is beüzemeljem a kis kockát.
Szerencsére a Heed DAC XMOS receiver chipje jó partner volt USB-n és a rendszer egyből felismerte és meghallgathattuk, hogy ott is megállta forrásnak a helyét.

Érdeklődőknek egy kis részletezés a forrásomról:

Amikor belekezdtem a hifibe a zenehallgatás miatt, akkor az elején a fájl alapú zenelejátszás mellett tettem le a voksomat és pár év alatt kipróbáltam már néhány megoldást, és mindig hajtott a kíváncsiság a jobb hang elérése érdekében. Természetesen a piszkos anyagiak miatt nem engedhettem meg magamnak azt, hogy több százezret elköltsek csak a forrásra, ezért nagyon érdekeltek az alternatív, viszonylag olcsó megoldások. A HTPC építésbe én is belekezdtem egy médialejátszó birtoklása után, és szerettem volna egy készülékben megvalósítani a jó képet és a jó hangot (mozi + zene), de akkoriban "fertőzött meg" Mézga Aladár fórumtársunk egy olyan Linux alapú, egyszerű, ingyenes zenelejátszó megoldással, amit először egy laptoppal kipróbálva azt éreztem, hogy igen, ez az az irány, amit kerestem. Erre érdemes elindulni, mert nagyon sok potenciált láttam benne. És eddig nem csalódtam.
A HTPC építése közben voltam éppen és más fórumtársak és agyalás után úgy döntöttem, hogy beruházok egy ilyen kis kocka/mini PC-re, amit használhatok dedikált zenelejátszónak. A kiválasztott termék a Solidrun Cubox-i2eX terméke lett, mely Németországból megrendelve 1 hét alatt nálam is volt. A Cubox-i sok Linux disztribúció kiemelt támogatását élvezi, elég sok Linux rendszert igazítottak ehhez a hardverhez, hogy az ember még válogatni is tud - hozzáértéstől, affinitástól függően. Amit a kiállításon hallhattak a többiek az a Volumio nevű rendszer volt egy microSD kártyán. A digitális zenei anyagok egy hétköznapi pendrive-on foglaltak helyet, a kockát pedig egy mezei wifis router segítségével, szintén mezei, androidos okostelefonról vezéreltem a Volumio-hoz használható egyik ingyenes kliens alkalmazással.
Egyszerű elemekből felépülő, lényegre törő megoldásokból akarok láncot építeni és úgy érzem a Cubox-i a Bladelius DAC-kal párosítva hosszú ideig fog még nálam zenélni.
Itthon a kockát hálózatról etetem egy NAS-ról, NFS megosztással, így a nap 24 órájában rendelkezésemre áll egy melegen tartott rendszer, hiszen a Cubox csak 2W-ot fogyaszt 100% terhelésen. A Volumio alatt zenélő mpd (music player daemon) pedig csak pár %-kal terheli a kétmagos (ARM) CPU-t.

Mézga Aladárral szerettük volna, ha a Bodor láncba is beköthettük volna ezt a forrást, mert szerintünk jobban szólt volna ma, mint a friss PC-je. Érdekes próba lehetett volna, de sajnos nem tudtuk elérni a sűrű program miatt. Talán legközelebb. 

Addig is mindenkinek kellemes zenehallgatást!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Szintén nagyon jó képek.

Lehet, hogy a következőre én is elmegyek és viszek pár cuccot.
Tetszik ez a szervezés és hogy ilyen sokan elmentek.

Úgy legyen!

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Pár képpel én is megtoldanám az élménybeszámolót.

Röviden pár mondat a rendszerekről:
1. Revox: meglepett, mert ránézésre pont feleannyit néztem ki abból a rendszerből, de bizonyos zenéknél azért volt benne potenciál.
2. Tüű féle rendszer: a két hangfal közül nekem az álló hangja jobban tetszett. Egy átlagos méretű nappaliban el tudom képzelni, hogy jól szólhat. Szívesen meg is hallgatnám nyugodtabb körülmények között.
3. Heed rendszer: a JPW-kkel nem nyújtott lehengerlőt, de azért a zongorát odatette picit, egy másik elektronikával és egy kisebb helységben a JPW is jó lehet.
4. Bodor Audio rendszer: Nekem ez a rendszer tetszett a legjobban, a hangok a helyükön voltak, bár a magas tartomány kicsit túlcsillapított volt a színpadon, de ezt leszámítva jó volt. A tere is megfelelő volt. Ezt is szívesen meghallgatnám nyugodtabb körülmények között.

Lőttem pár képet is:

DSC_0002.JPG

DSC_0003.JPG

DSC_0004.JPG

DSC_0011.JPG

DSC_0012.JPG

DSC_0016.JPG

DSC_0053.JPG
Valamelyik az én obimmal készült?
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Később írok pár sort a rendszerekről, de most hív a vacsi, addig is pár fotó:
Szintén nagyon jó képek.

Lehet, hogy a következőre én is elmegyek és viszek pár cuccot.
Tetszik ez a szervezés és hogy ilyen sokan elmentek.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Legyen meg a második is. 

Köszi.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Köszönet a szervezőknek az újabb remek hangulatú Vinkler találkozó lebonyolításáért, azoknak akik elhozták a különböző komponenseiket, illetve a sok résztvevőnek, melyből látszik, hogy nagyon is van igény a hasonló találkozókra.   Amivel én hozzá tudok tenni, azok az alábbi fotók...
Ezek nagyon jó képek.

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Később írok pár sort a rendszerekről, de most hív a vacsi, addig is pár fotó:

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 367

Hozzászólás Szerző: Thunder »

Pár képpel én is megtoldanám az élménybeszámolót.

Röviden pár mondat a rendszerekről:
1. Revox: meglepett, mert ránézésre pont feleannyit néztem ki abból a rendszerből, de bizonyos zenéknél azért volt benne potenciál.
2. Tüű féle rendszer: a két hangfal közül nekem az álló hangja jobban tetszett. Egy átlagos méretű nappaliban el tudom képzelni, hogy jól szólhat. Szívesen meg is hallgatnám nyugodtabb körülmények között.
3. Heed rendszer: a JPW-kkel nem nyújtott lehengerlőt, de azért a zongorát odatette picit, egy másik elektronikával és egy kisebb helységben a JPW is jó lehet.
4. Bodor Audio rendszer: Nekem ez a rendszer tetszett a legjobban, a hangok a helyükön voltak, bár a magas tartomány kicsit túlcsillapított volt a színpadon, de ezt leszámítva jó volt. A tere is megfelelő volt. Ezt is szívesen meghallgatnám nyugodtabb körülmények között.

Lőttem pár képet is:

Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

Egy pár szóval én is hozzászólnék a rendszerekhez.
1.Revox: Meglepődtem a hangján a korához képest egészen szépen muzsikált, ez egy modifikált lemezjátszó aminek meg is tekinthetünk a belsejét.A hangfalakat kinézetre nem biztos bevihetném a lakásba mert az asszony kivágna vele együtt egy olyan retró hatás eredményez kinézetre úgy összességében.Az erősítő se mai darab igazi nagy vas kategória volt egykoron.
A lemezjátszónak lehetett valami problémája mert hallani lehetett a cd olvasás kommunikációt egy kicsit zavaró volt a zenében, valószínű hogy szállítás közben történhetett valami vele.

2.Tűű fele rendszer: Szívesen hallgatom nem fárasztó a hangja. Igen ezt már szívesen hazavinném egy kiforrott rendszert hallgathatunk.Letisztult hangszerek kellemes énekhang jellemzi.
   A mester való színű szívét lelkét beleadta mire megalkotta azt a hangzást gratulálok hozzá és aki ilyet szeretne annak bátran tudnám ajánlani.

3.Heed: Kicsit későn érkezett egy két három számot hallgatunk meg, szerintem a jpw hangfalakat nem illeszkedik  a rendszerhez ezért nem is lehet nagyon értékelni a hallottakat.

4. Bodor audio: Egy nagyon szép megépített hangfalat láthattunk elsőre valami keményfából készült doboz szép hangszórókkal a váltó egy külön dobozba építették valószínű nem fért bele a dobozba olyan keskeny volt, a lakk még meg se száradt rajta olyan friss a doboz . Az erősítő egy D osztályú erősítő trafós változat és egy számítógép + DAC kombinációt hallgathattunk. A kábelezést néhai mesternek köszönték meg. Először hallgatva olyan átlagosnak nevezném a hangját aztán előkerültek a jobb felvételek. Eléggé ki lehetett hallani a zenék közti eltéréseket.
Összeségben nem dobogtatta meg a szívem talán a számítógépes forrásnak köszönhető be, bár a jövő ebbe az irányba tart.

MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Mézga Aladár
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: Mézga Aladár »

Első beírása Mézga Aladárnak, ÉN örülök, hogy megtisztelt ezzel, és abban is biztos vagyok, hogy fog még írni többet is.
Legyen meg a második is. 

Patice fórumtárs csábított el a találkozóra, nem bántam meg.
A közös hobbi összehozza az embereket és annak ellenére, én ismeretlen voltam a jelenlevők számára, nem éreztették hogy, kívülálló vagyok/voltam. 
Nagyon nagy respekt azoknak, akik fáradtak azzal, elhozták az otthoni berendezéseiket és önzetlenül megmutatták az érdeklődőnek.
A rendszerek nagyon széles ízléskört lefedtek, a nyugis közép-tartomány orientálttól, egészen a hihetetten ritmikával megáldott rendszerig. Szerintem mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelőt, és a többit meghallgatva, további tapasztalatokkal gazdagodott.
Bodor-féle rendszer, véleményem szerint, többet tud mint amit itt hallhattunk, persze még bejáratós dobozok voltak a végére kötve.
Érdekes volt az előadás, a d osztályú erősítőkről, SYN fórumtárs zavara ellenére. (Én legalább ekkora zavarban lennék ha beszélni kellett volna előttetek)
Nagy-nagy meglepetés volt számomra Revox-Crown rendszer, a közvetlenségével és ritmikájával levett a lábamról.
Az előtérben jó fajta füleseket lehetett hallgatni, nagy élmény volt. És a pici fekete kocka mint front-end ,szintén egy jó hangú meglepetés volt.
Jól éreztem magam, köszönöm hogy részt vetettem a rendezvényen.
Mindig, mindennél van jobb!

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 615

Hozzászólás Szerző: andarson »

Köszönet a szervezőknek az újabb remek hangulatú Vinkler találkozó lebonyolításáért, azoknak akik elhozták a különböző komponenseiket, illetve a sok résztvevőnek, melyből látszik, hogy nagyon is van igény a hasonló találkozókra.   Amivel én hozzá tudok tenni, azok az alábbi fotók...

Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Musical Fidelity M6x Vinyl
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 359

Hozzászólás Szerző: Shinagawa »

"A Bodor Audio elöadása nagyon érdekes volt,hallottam már a D osztályos erősitőkről de müködésükröl
nem tudtam semmit."

Sajnos nem sikerült átadnom azt az információt, melyet szerettem volna. Legközelebb segítségemre lesz egy tábla, vagy egy projektor, mert azon szemléletesebb elmagyarázni a működését.

Sokan kérdezték, hogy ez akkor most egy FET-es erősítő?

A válaszom: igen, de nem ez a lényeg. Hanem, a topológia.
Az, hogy itt kapcsolóelemként működik a MOSFET. 
Gyakorlatilag bármi más is lehet a kapcsolóelem, pl. bipoláris tranzisztor, vagy akár elektroncső is. Attól még D osztályú erősítő marad, maximum a hatásfoka romlik le drasztikusan.

Akinek még információéhsége van, bemásolnám egy korábbi irományom:

1958-ban megalkották a PWM (impulzus-szélesség modulált) erősítők alapjait. Az akkori technika még gyerekcipőben járt, nem voltak meg a megfelelő eszközök. Először elektroncsövekkel próbálták megoldani, de ez a kísérlet kudarcba fulladt. Csaknem 30 évvel később megjelentek az első félvezető alapú kapcsolóüzemű erősítők, amelyek akkoriban alulmaradtak lineáris (A- AB osztály) társaikkal szemben, ezért sokan negatív színben tüntették fel, szinte feledésbe merült ez a technika. A korai félvezetőkészlet lassúsága miatt kisebb volt a sávszélesség, nagyobb a torzítás. A XXI. század korszerű félvezetői már lehetővé teszik olyan D osztályú erősítők tervezését és építését, amelyek a High-End területeken is megállják a helyüket.
Kis összehasonlítás:
A hagyományos A-AB osztályú erősítők a kimeneti jelet a terhelés és a tápfeszültség között létrehozott feszültségosztással állítják elő, lineáris üzemben. Ennél fogva a teljesítményfokozat alkatrészeinek a megfelelő kimeneti teljesítmény létrehozásához a lineáris működés alatt tetemes teljesítmény-disszipációt kell elviselniük (és hő formájában leadniuk), hiszen a tranzisztorokon áram és feszültség egy időben jelen van, amely a rossz hatásfok mellett a végső méretet, és a minőségi jellemzőket is hátrányosan befolyásolhatja. Az eszközök egy másik csoportja a D osztályú erősítők, amelyek egy precíziós komparátor segítségével másodpercenként több százezer mintát vesznek a jelből, és a teljesítményfokozatot rendkívül gyorsan, kis periódusidővel kapcsolgatva vezérli. A kapcsolóüzemnek köszönhetően áram és feszültség csak rendkívül rövid ideig van jelen a félvezetőn, ennek köszönhetően számottevő disszipáció csak az átkapcsolási tranziens alatt keletkezik. A hangfrekvenciás vezérlési információt a be- és kikapcsolások időtartamának aránya (kitöltési tényező) hordozza.
Az így előállított impulzus-szélesség modulált jel spektrumából a kapcsolási frekvenciát, és annak egész számú többszöröseit kiszűrve visszanyerhető az impulzusok szélességét meghatározó hangfrekvenciás moduláló jel. A szűrő legtöbbször egy gyors, passzív, dinamikus aluláteresztő szűrő, amely kis kimeneti ellenállást biztosít, ezáltal lehetővé teszi a hangsugárzók határozott vezérlését (nagy damping faktor), és dinamikus jellegénél fogva megoldja a kimenet felőli teljesítmény visszatáplálást. (A hagyományos lineáris erősítők esetén a visszatáplált energia teljes mértékben hővé alakul. ) Ezen felül a kapcsolóüzemű erősítők a kis teljesítményveszteség miatt igen jó hatásfokkal működnek. így elődjeikhez képest kisebb súllyal és kisebb méretben valósíthatóak meg.
*A kapcsolóüzemű erősítő kimeneti árama (szűrő előtt) tartósan csak két szélső értéket vehet fel: amely vagy közel nulla, vagy az áramkör elemei által meghatározott maximális (általában tápfeszültség maximum) érték. A kimenő áram (szűrő után) átlagértéke (I*t) lesz a vezérlőjellel arányos.

Na jó, így már érthető, mint a lámpaláz is!
Aki állt már valaha színpadon, az tudja.

SNY
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 15

Hozzászólás Szerző: SNY »

"A Bodor Audio elöadása nagyon érdekes volt,hallottam már a D osztályos erősitőkről de müködésükröl
nem tudtam semmit."

Sajnos nem sikerült átadnom azt az információt, melyet szerettem volna. Legközelebb segítségemre lesz egy tábla, vagy egy projektor, mert azon szemléletesebb elmagyarázni a működését.

Sokan kérdezték, hogy ez akkor most egy FET-es erősítő?

A válaszom: igen, de nem ez a lényeg. Hanem, a topológia.
Az, hogy itt kapcsolóelemként működik a MOSFET. 
Gyakorlatilag bármi más is lehet a kapcsolóelem, pl. bipoláris tranzisztor, vagy akár elektroncső is. Attól még D osztályú erősítő marad, maximum a hatásfoka romlik le drasztikusan.

Akinek még információéhsége van, bemásolnám egy korábbi irományom:

1958-ban megalkották a PWM (impulzus-szélesség modulált) erősítők alapjait. Az akkori technika még gyerekcipőben járt, nem voltak meg a megfelelő eszközök. Először elektroncsövekkel próbálták megoldani, de ez a kísérlet kudarcba fulladt. Csaknem 30 évvel később megjelentek az első félvezető alapú kapcsolóüzemű erősítők, amelyek akkoriban alulmaradtak lineáris (A- AB osztály) társaikkal szemben, ezért sokan negatív színben tüntették fel, szinte feledésbe merült ez a technika. A korai félvezetőkészlet lassúsága miatt kisebb volt a sávszélesség, nagyobb a torzítás. A XXI. század korszerű félvezetői már lehetővé teszik olyan D osztályú erősítők tervezését és építését, amelyek a High-End területeken is megállják a helyüket.
Kis összehasonlítás:
A hagyományos A-AB osztályú erősítők a kimeneti jelet a terhelés és a tápfeszültség között létrehozott feszültségosztással állítják elő, lineáris üzemben. Ennél fogva a teljesítményfokozat alkatrészeinek a megfelelő kimeneti teljesítmény létrehozásához a lineáris működés alatt tetemes teljesítmény-disszipációt kell elviselniük (és hő formájában leadniuk), hiszen a tranzisztorokon áram és feszültség egy időben jelen van, amely a rossz hatásfok mellett a végső méretet, és a minőségi jellemzőket is hátrányosan befolyásolhatja. Az eszközök egy másik csoportja a D osztályú erősítők, amelyek egy precíziós komparátor segítségével másodpercenként több százezer mintát vesznek a jelből, és a teljesítményfokozatot rendkívül gyorsan, kis periódusidővel kapcsolgatva vezérli. A kapcsolóüzemnek köszönhetően áram és feszültség csak rendkívül rövid ideig van jelen a félvezetőn, ennek köszönhetően számottevő disszipáció csak az átkapcsolási tranziens alatt keletkezik. A hangfrekvenciás vezérlési információt a be- és kikapcsolások időtartamának aránya (kitöltési tényező) hordozza.
Az így előállított impulzus-szélesség modulált jel spektrumából a kapcsolási frekvenciát, és annak egész számú többszöröseit kiszűrve visszanyerhető az impulzusok szélességét meghatározó hangfrekvenciás moduláló jel. A szűrő legtöbbször egy gyors, passzív, dinamikus aluláteresztő szűrő, amely kis kimeneti ellenállást biztosít, ezáltal lehetővé teszi a hangsugárzók határozott vezérlését (nagy damping faktor), és dinamikus jellegénél fogva megoldja a kimenet felőli teljesítmény visszatáplálást. (A hagyományos lineáris erősítők esetén a visszatáplált energia teljes mértékben hővé alakul. ) Ezen felül a kapcsolóüzemű erősítők a kis teljesítményveszteség miatt igen jó hatásfokkal működnek. így elődjeikhez képest kisebb súllyal és kisebb méretben valósíthatóak meg.
*A kapcsolóüzemű erősítő kimeneti árama (szűrő előtt) tartósan csak két szélső értéket vehet fel: amely vagy közel nulla, vagy az áramkör elemei által meghatározott maximális (általában tápfeszültség maximum) érték. A kimenő áram (szűrő után) átlagértéke (I*t) lesz a vezérlőjellel arányos.
Klikk..

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 359

Hozzászólás Szerző: Shinagawa »

Nagyon jó kis nap volt, köszönet Vinklernek, és az összes résztvevőnek!
A rendezvény nem lett volna teljes értékű azok nélkül, akik vették a fáradtságot és elhozták rendszerüket, vagy csak egy-egy elemét!

Most már párosul arc is a nicknevekhez, és ez emberibbé teszi a fórumot, talán profitál belőle az avx.
Lehet küldeni a kövezős gif-eket, de a mai nap nekem inkább fórumtalálkozóként funkcionált.
Nem érzek késztetést, hogy véleményt mondjak (írjak) a megszólaló rendszerekről.
Volt olyan összeállítás ami egységes koncepció alapján épült fel, és ez tükröződött is a produkciójában (majd mások leírják melyik tetszett nekik), de ma nagyobb élmény volt az alkalmanként egymás mellé kerülő emberekkel a beszélgetés, aminek a témája persze a HIFI volt     .
Összességében nagy csalódás nem ért, volt ami többet hozott, volt ami maradt azon a szinten amit megszoktam.
Na tessék, mégis írtam valamit arról, amit hallottam.

Szóval a ma megjelent fórumtársaknak ( akik "csak" résztvevőként voltak ott) is kijár a dicséret, köszönöm nekik is a mai napot!
Várom a folytatást, izgalmas forgatókönyvekről beszélgettünk Vinklerrel, és kimberrel, hogy megvalósul-e, az a jövő zenéje...

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

Köszönöm a lehetőséget és a remek szervezést Vinklernek!!

Köszönöm a remek Crown erősítőtt Tanczinak nagyol jól illett a hangfalamhoz.
Köszönöm Tűű Károly segítő készségét és megértését!
Nagyon szimpatikus és a munkája alapján hozzáértő szakinak ismertem meg.

Köszönöm a srácoknak a ki és bepakolásnál nyújtott segítséget.
Remek társaság volt jelen és kitünnő volt a hangulat.

Nekem legjobban Tűű rendszere tetszett minden féle stílust remekül tudott prezentálni.
Hangzásilag az esett közelebb az én ízlésvílágomhoz.
Azután a Heed - JPW rendszer tetszett,hasonlóan az én Sonusomhoz  nagyot szól a mérete ellenére.

Patice Cuboxja és Bladelius DACja fantasztikusan zenéltek, szépen hozta a Wolfson dac zeneiségét és
addigra sikerült az Infinity hangfalnak is megtalálni az optimális helyét ( hátrább kellett tolni a hátsófalra)
Így sokkal egységesebb hangképet mutattott.

A Bodor Audio elöadása nagyon érdekes volt,hallottam már a D osztályos erősitőkről de müködésükröl
nem tudtam semmit.  Hát igen ez a jövő zenéje.
Tiszta részletgazdag nyugott hangzású rendszert mutattak be.

Ja igen a Beyer füles nagyon nagyon jól szól!!!  Most kezdhetek megint pénztgyüjteni.

Egyben köszönöm a társaság támogatását és érdeklődését a régi idök hifis cuccai iránt.

Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

4you
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1155

Hozzászólás Szerző: 4you »

Le a kalappal, ez tényleg egy jól szervezett találkozó volt. 

Én sem számítottam ennyi emberre. Az örömömnél csak a lámpalázam volt nagyobb, ezért mondtam mindenféle zöldséget, de majd korrigálom. Egyszerűen nem jöttek azok a szavak amiket mondani szerettem volna. (Nem vagyok én ehhez hozzászokva    )

Remélem a következő találkozóra sem hagy alább az érdeklődés, és a baráti összejövetelen kívül tudunk még részleteket mutatni a jelen / jövő technikájából.

Szerintem sokan jártunk már így,no problem,emberek vagyunk.
Rendszer:
Hangsugárzó: Focal Jm Lab cobalt 806/Dynaudio DM 2/8
Erősitő: Heed Obelisk pro/Diy Hybrid amplifier.
Forrás: Philips 618 csöves tuningolt/Cary CDP1

Válasz küldése

Vissza: “Készülék tesztek, találkozók”