Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangfalbejáratás

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: lehoako »

#mekkeltartani.
+1

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8914

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Azért nem semmi hangfal ez amit 100watt A osztályban sem képes kihajtani :-)
Nem kell elájulni a teljesítmény adatoktól, ebből is látszik...
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

theo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 432

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: theo »

Gyakran felmerülő kérdés a különböző hifis fórumokon, hogy tulajdonképpen miért is van szükség 10-20 Wattól nagyobb teljesítményű erősítőre - az Audiostatic önmaga a válasz.
Musical Fidelity Nu-Vista 800 erősítőt használok, amely készülék a 2 db 1,5-1,5 kWattos transzformátorával, 2170 W / 1 ohm teljesítményével már képes kordában tartani és zenélésre késztetni a DCI-t. A fórumtársunknál történtek azonban ismét bebizonyították, hogy "kisebb" erősítővel ez sajnos, reménytelen vállalkozás.
Azért nem semmi hangfal ez amit 100watt A osztályban sem képes kihajtani :-)

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Nekem egyszer mpróbaltak eladni (szakkereskedő) egy audiostaticot egy 2x30W-os csüvessel hajtva.Természetesen lány gitár demolemezzel.
A 2. Medeski Martin & Wood számnál már neki is derengett,hogy ez így nem ok.

Ma visszakerült az Audiostatic.
A 100W/ch A osztályban nem hogy nem volt elég, hanem kb. annyit ért neki mint a bolhafing.
A hangot ráragasztották a panelekre, ami különösen paradox egy olyan hangfaltól, mely megfelelő amplifikáció esetén nincs is 'jelen' a hangképzésben. Szóval nem volt jó. Se mély se közép se magas. Semmi.
Bejáratás ide, vagy oda, ez most nem azon múlt.
Amúgy a 2. nap még rosszabbul szólt mint az első nap

Gyakran felmerülő kérdés a különböző hifis fórumokon, hogy tulajdonképpen miért is van szükség 10-20 Wattól nagyobb teljesítményű erősítőre - az Audiostatic önmaga a válasz.
Musical Fidelity Nu-Vista 800 erősítőt használok, amely készülék a 2 db 1,5-1,5 kWattos transzformátorával, 2170 W / 1 ohm teljesítményével már képes kordában tartani és zenélésre késztetni a DCI-t. A fórumtársunknál történtek azonban ismét bebizonyították, hogy "kisebb" erősítővel ez sajnos, reménytelen vállalkozás.
longkft.hu/audioblog/

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2481

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: supravox »

A 100W/ch A osztályban nem hogy nem volt elég, hanem kb. annyit ért neki mint a bolhafing.
A hangot ráragasztották a panelekre, ami különösen paradox egy olyan hangfaltól, mely megfelelő amplifikáció esetén nincs is 'jelen' a hangképzésben. Szóval nem volt jó. Se mély se közép se magas. Semmi.

Nekem egyszer mpróbaltak eladni (szakkereskedő) egy audiostaticot egy 2x30W-os csüvessel hajtva.Természetesen lány gitár demolemezzel.
A 2. Medeski Martin & Wood számnál már neki is derengett,hogy ez így nem ok.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2934

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: earforce »

SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Hangfalbejáratás

#mekkeltartani.Ma este újabb teszt lesz.Tegnap este 8-tól folyamatosan fesz alatt van.
Nagyon kíváncsi vagyok!
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

aeternum
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 174

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: aeternum »

#mekkeltartani.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű.

Bohumil Hrabal

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Hangfalbejáratás

Az új elektrosztatikokat, pl. az ML-ek ha nem kapnak jelet leveszik a nagyfeszt a CLS panelről, meghosszabbítva ezáltal az élettartamukat. Tehát kapcsolgatnak, nincs állandóan fesz. alatt.
Elvileg az Audiosztatiknak kell idő, mire beér, bejáratódik. Mennyi idő kell vajh? Mi lenne ha ezt is "kapcsolósra" csináltak volna? Az nem lenne hatással a hangra?
Sztem a -számomra- fakóbb hang a vas gyengesége miatt van. Lehet hogy a 100w/ch class A nem elég nekik.
Mindenesetre Long szakkolléga jóvoltából most nálam járatódnak a falak. Szerintem gyönyörűek. Ipari teknós külseje nagyon bejön. Patent holland munka.
Egyelőre a Magnepant jóval melegebbnek érzem, a zenét közelebb hozza. De ez lehet persze ízlés béli difi miatt is. Vagy mást keresek az áhított hangban. Nem is tudom neki úgy tekerni, mert elfogy a kraft, érzéketlenebb lévén.

Bekapcsolva hagyom pár napot, ki se húzom. Meglátjuk én is úgy járok-e mint Long

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Hangfalbejáratás

Remélem, hogy most 1 hét nem kell neki.
De az első 3 órában ez fakó és sávhatárolt. Gondoltam teszek egy próbát

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Egy hangsugárzó-bejáratás története
Ma már teljesen elfogadottá vált, hogy a hangsugárzóknak, mint elektromechanikus eszközöknek szükségük van a bejáratódásra, "betörésre". Egy jól bejáratott hangsugárzónak a gyári állapothoz képest (akár jelentősen!) csökken a torzítása, megnő a mikro- és makrodinamikája, kiszélesedik és egyenletesebbé válik a frekvenciamenete.
Ez olyan tény, amit a kereskedők ki is használnak - az eladásra szánt típusból általában egy alaposan bejáratott, akár több éves példányt mutatnak be, míg az összehasonlítás "eleve vesztese" egy frissen kicsomagolt, "szűz" hangsugárzó...
A bejáratáshoz szükséges időtartamról már nem egységes az álláspont. Vannak, akik 8-10 órában határozzák meg, vannak, akik 100 óra körüli időt javasolnak és vannak (vagyunk), akik azt tartják, egy hangsugárzó a valódi tudását csak több ezer óra intenzív működés után képes megmutatni. Talán ez is oka lehet annak, hogy 30-40 éves hangsugárzók, melyek épségben (érintetlenül, eredeti hangszórókészletükkel) megmaradtak, szinte mindig jobban, hallgathatóbban szólnak, mint napjainkban gyártott kategóriatársaik.
A bejáratással kapcsolatban van még egy általánosítható észrevétel, amit viszont már kevesebben fogadnak el. Eszerint, hiába működött már egy hangsugárzó több száz, vagy akár több ezer órát, ha hosszasan áll (pl. a sarokban, de persze nem büntetésből), újra kell kezdeni a bejáratási procedúrát, ami ebben az esetben szerencsére sokkal gyorsabban megtörténik.
Október 22-én reggel átmenetileg beköltözött hozzám a sztatikus hangsugárzók egyik igen prominens képviselője, az Audiostatic DCI2. A konkrét pár nagyon régóta, legalább egy éve állt némán egy bemutatóteremben.
A továbbiakban eme hangsugárzók "felélesztésének", újra bejáratásának történetét olvashatjátok.
- Tehát október 22-én megjöttek. Beállítottam a Magneplanárjaim helyére, a sztatikus paneleket csatlakoztattam az elektromos hálózatra, bekötöttem a hangszórókábeleket és türelmesen vártam. A sztatikus hangsugárzók mozgó egységét (magát a hangkeltő "eszközt") fel kell tölteni több ezer Voltra, ami időbe telik. Néhány óra múlva elindítottam az első zenét és felröhögtem (de tényleg). Aki emlékszik még, milyen ciripelő hangot ad, amikor a lemezjátszótű siklik a hanglemez barázdáiban, az tudja, milyen hangot(?) produkált az Audiostatic - csak persze szobahangerőn. Egy vicc volt, nem pedig 6500 eurós hang.
Természetesen nem ijedtem meg, hisz volt már korábban elektrosztatikus hangsugárzóm, így hagytam töltődni és járatódni a fóliát.
- Október 22 este. Beültem kedvenc "sztereófotelembe", hogy esti szokásomnak megfelelően zenét hallgassak, de reménytelen volt. A felcsendülő hang sávhatárolt, se mélye, se magasa, se tere, se zenéje típusú volt. Meghagytam háttérzenének és inkább olvastam.
- Október 23. A hangsugárzók egész nap szóltak mindenféle zenével, halkabban, hangosabban. Ráadásul, amíg nem voltam itthon, több órára egy bejárató CD társaságában hagytam.
Este ismét leültem volna zenét hallgatni, és bár jobb volt, mint előző este, de reménytelen volt - így maradt háttér "zajkeltőnek".
- Október 24. Valami történt "az erőben", mert szokás szerint egész nap szólt és időnként azt vetten észre, ha kevés, vagy szólóhangszer van a zenében, azt kifejezetten szépen jeleníti meg. Nagyobb tömeg esetén meg összeomlik - nincs jobb szó rá.
Este beültem a "sztereófotelembe", de nagyjából 3 számig lehetett kibírni a hallottakat, így még órákig háttérben szólt rajta a zene.
- Október 25. Reggel ismét elindítottam a zenét és valami megváltozott! Megjelent a basszusnak egy olyan minőségi szintje, amivel korábban nem nagyon találkoztam (úgy globálisan). Ezen felül megjelent a tér, a hangok leszakadtak végre a hangsugárzókról - talán feltöltődtek végre a panelek? Délelőtt jött egy fórumtárs, aki panelsugárzók terén kevésbé járatos, így számára már így is rendkívül megnyerő volt az Audiostatic.
Délután (újabb sok-sok óra járatás után) érkezett egy vevőjelölt, aki egy héttel korábban hallotta saját Magneplanárjaimat és teljesen beléjük szeretett.
Meghallgatva a DCI-t nagyon gyorsan el tudta dönteni, ez nem kell neki, mert klasszisokkal rosszabb, mint a saját (7 éve folyamatosan szóló) Planárjaim. Abszolút megértettem őt. Igaz, hogy sokat javult, igaz, hogy voltak előnyös, dobozos hangsugárzóhoz szokott fül számára rendkívül megnyerő tulajdonságai, de tulajdonképpen nagyon rosszul szólt.
Este háttérzenészként tovább működött.
- Október 26. Azzal kezdtem a napot, hogy felhívtam a bemutatótermet, hogy vigyék vissza, mert hallgathatatlan! Majd egész nap szólt a sztatikusokról a zene. Délután ismét meglátogatott (azaz a paneleket meglátogatta) egy fórumtárs.
A látogatásáig kb. 50-55 órát szóltak már a panelek, és megtörtént az, amit már nagyon vártam, végre el kezdtek jól szólni. Hallgattuk együtt a zenét, egymás után tettem fel a CD-ket és mindketten élveztük.
Este némi óvatossággal beültem "sztereószékembe" és bár hallottam a jelentős javulást, de valahogy az esti, meghitt, "nagybetűs" zenehallgatásra még alkalmatlan volt a megszólaló hang.
- Október 27. Természetesen egész nap szólt a zene - mindenféle műfaj. A legjelentősebb változást, a szinte vég nélkül növelhető hangerő jelentette. Megjelent végre a dinamika, megjelentek a magashangok és kitágult a tér. Annyira "látványos" volt a változás, hogy délután beültem fotelembe és meghallgattam Beethoven "Hármas koncertjét", este pedig egy kétórás Pat Metheny koncertet a Youtube-ról!
- Október 28. A járatás folyt tovább, egész nap szólt a zene.
- Október 29. A járatás folyt tovább, egész nap szólt a zene. Este beültem "sztereófotelembe" és csak annyit tudtam mondani, ez igen! Igazi zene szólt, hihető zenészekkel, légkörrel, térérzettel, mérhetetlen nyugalommal. A sztatikusok felbontása, finomsága párosult egy hihetetlenül mély, dinamikus és részletező basszustartománnyal. Beleszerettem és úgy döntöttem (volna, ha megtehetném), hogy megtartom.
- Október 30. A járatás folyt tovább, egész nap szólt a zene. A bejáratás során van egy érdekes és tulajdonképpen értelmezhetetlen folyamat, ugyanis időnként minőségi visszalépés történik (kábeleknél különösen jellemző). Délután a megszólaló hang maga volt a katasztrófa. Megszűntek a mélyhangok, minden csörgött, csattogott, összeesett a tér. Mivel nagyon jó tápellátással rendelkezem, a változást nem a táp nagyobb torzítása, hanem tényleg a hangsugárzó bejáratási folyamata okozta. Mivel délelőtt egy ismerősömnél Magneplanar hangsugárzókat hallgattam, így különösen nagy volt a kontraszt az ottani csodálatos Magneplanar hang és az itthoni katasztrofális sztatikus között. Ismét felhívtam a bemutatótermet, hogy vigyék vissza, mert nem tudom elviselni az Audiostatic hangsugárzókat.
Az említett hibák néhány óra alatt elsimultak, visszaállt a rend és este több órára elmerültem Eric Clapton koncertfelvételeiben a Youtube-ról - úgy feküdtem le, hogy ismét azt éreztem, bármeddig együtt tudnék élni ezekkel a panelekkel.
- Október 31. A járatás folyik tovább, ami bőven túl van immár a 100 órán - egész nap szól a zene. Nem tudok (mondom, nem tudok!) egyetlen negatívumot sem írni a hangról, vagyis inkább a zenéről, ami betölti szobámat. Mindegy, milyen műfaj, milyen felvétel, mindegy, milyen hangerő - csak áramlanak, gördülnek a hangok. Minden magától értetődő, minden természetes, minden a valóságot idézi.
A mai Audiostatic-nak semmi köze ahhoz, amit elhoztak hozzám, semmi köze ahhoz, amit múlt héten hallottak nálam. Eltelt 10 nap és a "vicc kategóriából" életre kelt egy ritkán hallható és nagyon szerethető "csoda".
Kellene valami konklúzió is a végére, de tulajdonképpen még nincs vége, hisz érzem (és a tapasztalataim is azt sugallják), hogy még nem tudhatom és talán nem is fogom soha megtudni, valójában hogyan is szólnak ezek a sztatikusok.
"Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes."
longkft.hu/audioblog/

V.Norbi86
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: V.Norbi86 »

Szia
Ez teljesen természetes jelenség.
Nekem eddig 5 pár vadiúj hangfalam volt
Focal jbl atc
Mindegyiknek a javára vált a bejáratás.
Ezért szerintem nem is szabad megitélni egy frissen kicsomagolt hangfal hangját.

Akkor jó!Kissé kétségbe voltam esve,hogy fátyolos és elkenődött a hang!Most már egyre inkább kezdem megkedvelni!

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2481

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: supravox »

Srácok az lehetséges,hogy egy új hangsugárzó hangja 3 hét után használat után rengeteget változik?Még panaszkodtam is,hogy nem tetszik a hang!Minél többet használom annál inkább kezdenek a hangok a helyükre kerülni!Vagy ez nem lehetséges? SziaEz teljesen természetes jelenség.
Nekem eddig 5 pár vadiúj hangfalam volt
Focal jbl atc
Mindegyiknek a javára vált a bejáratás.
Ezért szerintem nem is szabad megitélni egy frissen kicsomagolt hangfal hangját.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

V.Norbi86
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: V.Norbi86 »

Srácok az lehetséges,hogy egy új hangsugárzó hangja 3 hét után használat után rengeteget változik?Még panaszkodtam is,hogy nem tetszik a hang!Minél többet használom annál inkább kezdenek a hangok a helyükre kerülni!Vagy ez nem lehetséges?

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 830

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: Red75 »

konkrétan úgy néz ki a dolog, hogy van egy mély-sugárzó, ami saját magát a spéci tekercselésével választja le a keresztezési frekinél, aztán van egy középsugárzó és egy magassugárzó, és ezeknél (a panel rá van ragasztva a csatlakozó-terminálra, így nem látok alá) van egy tekercs és az egy kondi. a magassugárzóhoz menő kivezetések az összes sugárzó közösített 'negatív' pontjánál illetve a kondi után vannak. gyárilag a 'pozitív' a sok 'negatív'ak közül, a 'negatív' pedig a konditól ment a magasra, s ezt ajánlotta megfordítani a kérdésem után a gyár
Akkor ez inkább két és fél utas a leírás alapján. Első rendű váltással így. Minden hangszórót a pozitív pozitívval kell kötni elméletileg.
Szerintem.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10984
Kapcsolat:

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

konkrétan úgy néz ki a dolog, hogy van egy mély-sugárzó, ami saját magát a spéci tekercselésével választja le a keresztezési frekinél, aztán van egy középsugárzó és egy magassugárzó, és ezeknél (a panel rá van ragasztva a csatlakozó-terminálra, így nem látok alá) van egy tekercs és az egy kondi. a magassugárzóhoz menő kivezetések az összes sugárzó közösített 'negatív' pontjánál illetve a kondi után vannak. gyárilag a 'pozitív' a sok 'negatív'ak közül, a 'negatív' pedig a konditól ment a magasra, s ezt ajánlotta megfordítani a kérdésem után a gyár
Zavaros ez így nekem. A középsugárzó ágában milyen alkatrészek vannak? Egy fotó, vagy legalább típusszám alapján lehetne értelmesebben beszélgetni a kérdésről.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10984
Kapcsolat:

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

az 90 fokban van
de ha az mond valamit, egy tekercs és egy kondi van benne mindössze

Utanként, vagy összesen van benne ennyi alkatrész? Ha utanként van egy tekercs és egy kondenzátor, akkor 2. rendű váltásról van szó, ebben az esetben a két hangszórót általában ellentétes polaritással kell bekötni. Ha utanként van egy-egy alkatrész, akkor 1. rendű váltás működik, ebben az esetben a két hangszórót azonos polaritással kell bekötni. Azonban vannak fura fázismenetű hangszórók, dobozkialakítások, amik miatt néha el kell térni a szokásos módszerektől.

Vendég

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

mivel új témát nem lehet nyitni a NAGY topic-on belül, így itt kérdeznék> adott egy szimplán kábelezhető 2-utas hangfal. a magassugárzója gyárilag fordított fázisba volt kötve, ezért megkérdeztem a forgalmazót, biztosan így van-e ez jól , aki a gyár szervizesével egyeztetve azt a választ adta, hogy fordítsam meg a fázist a magasaknál (azaz tkp. most már legyenek helyes fázisban, + a +hoz, - a -hoz). ezt megtéve a hang mintha kevésbé lenne levegős, ill. az LP-ken és az analógul felvett CD-ken kevesebb a (szalag)sustorgás. (annyit zárójelben megjegyeznék, a forrasztás friss.) szerintetek így van 'jól' a dolog, vagy állítsam vissza az eredeti verziót? vagy ha esetleg lenne vaki itt, akinek kettős-kábelezhető a hangfala, és a 'kedvemért' megcserélné a magasakon a fázist, s meghallgatná úgy...?    köszi

Úgy kell azt bekötni ahogy gyárilag volt. Nem is értem miből gondolják az emberek, hogy bármit is változtatni kellene. Gyárban kimérték a fázis, frekvenciamenetet stb... néha megesik, hogy ellentétes polaritással kell magasat a mélyhez képest bekötni. A 6dB/oktáv sem biztos. Ha hozzászámoljuk a hangsugárzó jelleggörbéjét akkor az a valóságban nagyobb esést is eredményezhet

Most feltehetőleg a keresztezési frekvencián csináltál egy pár dB-es beesést, amitől egyes részletek elvesztek. Kétlem, hogy gyárilag elrontották volna. Lehetséges, hogy valami félreértés van a dologban. 

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: muvimi »

az 90 fokban van
de ha az mond valamit, egy tekercs és egy kondi van benne mindössze

Akkor ez 6 dB per oktáv, azaz mindkét hangszórónál plusz a pluszhoz kell bekötni, szóval jó volt az gyárilag.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: muvimi »

mivel új témát nem lehet nyitni a NAGY topic-on belül, így itt kérdeznék> adott egy szimplán kábelezhető 2-utas hangfal. a magassugárzója gyárilag fordított fázisba volt kötve, ezért megkérdeztem a forgalmazót, biztosan így van-e ez jól , aki a gyár szervizesével egyeztetve azt a választ adta, hogy fordítsam meg a fázist a magasaknál (azaz tkp. most már legyenek helyes fázisban, + a +hoz, - a -hoz). ezt megtéve a hang mintha kevésbé lenne levegős, ill. az LP-ken és az analógul felvett CD-ken kevesebb a (szalag)sustorgás. (annyit zárójelben megjegyeznék, a forrasztás friss.) szerintetek így van 'jól' a dolog, vagy állítsam vissza az eredeti verziót? vagy ha esetleg lenne vaki itt, akinek kettős-kábelezhető a hangfala, és a 'kedvemért' megcserélné a magasakon a fázist, s meghallgatná úgy...?    köszi
A keresztváltó meredekségétől függ, hogyan kell bekötni a magassugárzót.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: AVX »

mozi
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: mozi »

Hali Ezzel a lemezzel érdemes járatni a frontokat DTS-CD (NATIVE DISC)TELARC DTS Music Demo and Set-Up Disc vagy van ennél jobb?
Nekem ez van meg,vannak rajta számok+hangmélységek és magasságok .

Mindegy,hogy teszt lemez,vagy csak a kedvenc válogatásod szól a lényeg a fokozatos és következetes zenehallgatás!
Tv:Lg 65"UHD, Media player::Lg, Dvd:Pionneer, Erősítő:Rotel, Front:Dali Evidence 470, Háttér:Dali Evidence 470, Center:Scan-Speak Solist. Kábel:HDMI:Audioquest HDMI-3, Hangfalkábel:Diy, Interkonekt:Diy

midian
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: midian »

Hali
Ezzel a lemezzel érdemes járatni a frontokat DTS-CD (NATIVE DISC)TELARC DTS Music Demo and Set-Up Disc vagy van ennél jobb?
Nekem ez van meg,vannak rajta számok+hangmélységek és magasságok .
Erősítő(k):mozi:Onkyo SR605,sztereo:Jungson JA66C
CD:PhilipsCD 584
Doboz(ok):Front:Celestion F28,Center:Dali Concept ,Háttér:Wharf.:Diamond 9.0
Kábel(ek): IC (T),Gotham
Dac:Styleaudio Carat HD1 V
Mplayer:A.C.Ryan playon hd2 mini
Gitár:Hohner B Bass

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: AVX »

Ez még ma is aktuális.
Érdekes olvasni 6-7 éves beírásokat.

Vendég

Hangfalbejáratás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A hangsugárzók bejáratása

Az új, még nem használt hangsugárzók hangja első meghallgatásakor legtöbbször nyers, kevésbé finom, mint ahogyan azt a bemutatótermekben hallhatta. Ennek oka az, hogy a hangszórók mechanikus bejáratást igényelnek, a keresztváltó passzív alkatrészei pedig villamos bejáratást. Így miután megvásárolta a hangsugárzóit, célszerű "bejáratni" azokat.
A hangsugárzók bejáratására többféle módszer létezik, a két leggyakrabban alkalmazott módszer:

1. Bejáratás zenével
2. Bejáratás erre a célra gyártott "bejáratójelet" tartalmazó CD-lemez segítségével.

Az egyszerűbb és olcsóbb, viszont hangosabb megoldás a zenével történő bejáratás. Ehhez csupán megfelelő zenei anyagra van szükség. Amennyiben CD-lemezt használ, célszerű kiválasztani egy olyan zenei számot róla, amelyikben dinamikus mélyhangok hallhatók, erős dob ütések, és lehetőleg ne legyenek benne csendes részek. Fontos, hogy a jobb és bal csatora tartalma nagyjából megegyező legyen.
A felvételt a CD-játszón folyamatosan ismételtetni kell, a "repeat" (ismétlés), vagy a "program" és "repeat" funkciók segítségével. (Némely CD-játszón nincs külön egy számra vonatkozó "repeat" funkció.)
Az erősítőn a hangerőt a normál zenehallgatásnál valamivel hangosabbra kell állítani, de arra ügyelni kell, hogy semmiképpen ne torzítson egyik hangszóró sem!
Vásárlás után, az első alkalommal a hangsugárzókat legalább 3-4 órán keresztül célszerű így járatni, mivel ettől jelentős hangminőségjavulás áll be. A bejáratást napi rendszerességgel célszerű folytatni, pl. minden nap 1-2 órán keresztül. A legjobb hangminőséget a legtöbb hangsugárzó általában meglehetősen hosszú idő alatt éri el, 100-200 órás bejáratás után, de a legnagyobb mértékű javulás az első órák alatt jelentkezik, ezt követően inkább a finomságok reprodukálása és a részletező-képesség javul.
Természetesen, amennyiben nem járatja be hangsugárzóit, "normál" használat (zenehallgatás vagy filmnézés) közben is bejáródnak, viszont így a végleges hangminőség eléréséhez esetlegesen jóval több időre van szükség.
A másik módszerhez szükség van úgynevezett "bejárató-jelet" tartalmazó CD-lemezre. A CD-lejátszón a fent leírt módon a bejárató-jelet tartalmazó sávot kell ismételtetni, de valamivel kisebb hangerőn. A bejáratási-zajszint ebben az esetben lecsökkenthető a következő módszerrel: Állítsa a két hangsugárzót egymással szembe, úgy, hogy egymáshoz a lehető legközelebb álljanak. Az egyik hangsugárzó kábelét kösse be ellentétes fázisban. (A "piros" kábelt a fekete aljzatba, a "fekete" kábelt pedig a piros aljzatba.) Mivel csak az egyik hangsugárzó fog helytelen fázisban működni, így a hangszórók részben kioltják egymás hangját. Tovább csökkenthető a zajszint, ha a hangsugárzókat letakarja valamilyen hangelnyelő anyaggal, ruhával, paplannal, stb.
Olvassa el a hangsugárzó gyártójának a bejáratáshoz adott instrukcióit, amennyiben rendelkezik ilyennel.

Én ezt találtam hozzá. Különben én úgy járattam be hogy kíméletesen max 0.5 hangerőn minden stílusú zenével hallgattam de különösen nem kell vele foglalkozni, ha normál hangerőn hallgatod akkor magától bejáródik kb 1 hét.
És simán észrevenni a különbséget és a mély terén vettem észre a különbséget főleg ....
csá csumi csá
:smile40: :smile40:

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”