Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1533

Re: Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 19:51

Márpedig a JBL és Tannoy esetében is ott voltak azok a mély hangok, amik az említett hangfalak esetében nem voltak.
Ezt mivel magyarázod? Loudness hang, vagy sz@r akusztika? ;) Mert nyilván lehetetlen, hogy azok a hangok létezzenek (hiába hallotta más is rajtam kívül), ezt már megtudtam tőled is.

Tapasztalatlanságról pedig EZEN esetben csak a te részedről beszélhetünk, mivel te nem hallottad az összes szóban forgó hangfalat. Én már igen.
Látom nem megy, de sebaj... :)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3890

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

dbrnsk írta:
2021.04.11., vas. 19:22
Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 16:00

Két lehetőség van. A JBL is loudness hangú, vagy a Mission sem az.
Melyik a jó megoldás? ;)
Nincs két lehetőség, csak tapasztalatlanság a részedről. :) Megpróbálok még egyszer rávilágítani a lényegre, hátha segítség lesz számodra. Az módszer, hogy otthon meghallgatod a Missiont, majd egy másik hangsugárzót, másik helyen, eltérő akusztikai környezetben és rendszerben hallgatsz meg sosem ad neked választ a kérdésedre, rossz összehasonlításokat eredményez. Ezt ekkora hifis múlttal már illene tudnod. Tehát vagy vidd magaddal a Missiont, vagy a meghallgatandó hangsugárzót vidd haza és otthon füleld meg. Lennének meglepetések...

Attól JBL-től a Mission pedig minden szempontból fényévekre van, a többi csak önámítás.
Márpedig a JBL és Tannoy esetében is ott voltak azok a mély hangok, amik az említett hangfalak esetében nem voltak.
Ezt mivel magyarázod? Loudness hang, vagy sz@r akusztika? ;) Mert nyilván lehetetlen, hogy azok a hangok létezzenek (hiába hallotta más is rajtam kívül), ezt már megtudtam tőled is.

Tapasztalatlanságról pedig EZEN esetben csak a te részedről beszélhetünk, mivel te nem hallottad az összes szóban forgó hangfalat. Én már igen.
Csak a Marantz! :-D

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5268

Hozzászólás Szerző: pärt »

Én valószínűleg elvesztettem a fonalat nagyon sok oldallal ezelőtt. Szóval - tényleg minden cinizmus nélkül -a cseresznye furnéron kívül mi a fő probléma a 18 éve megelégedéssel hallgatott hangsugárzókkal, ami miatt most menniük kell? Pláne úgy, hogy a beirányzott keretből nem sikerült még csak esélyes kihívóra sem akadni.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 16:48
Mégis sokan szeretik itt is, nem véletlenül van ennyi rajongója pl. ezeknek a nagy JBL és Tannoy dobozoknak.

Hogyha egy zenében lévő hang gyárilag ott van, de nem hallani, akkor az én nézetem szerint hiányos az elérhető élmény. És ehhez nem táp kábel, meg mittomén milyen csoda elektronika kell, hanem olyan eszköz, ami képes megszólaltani.

Persze megértem, ha valakinek nem hiányzik a "rendes" mély, mert végül is lehet élni nélküle. Csak akkor ne nézzen úgy a másikra, amint egy ufóra, vagy ne a rendszerét hibáztassa annak, aki meg szeretné azt hallani.
Megértem őket, valóban kiválóak, bár én némileg túlzónak érzem a hozzájuk tapadó kultuszt. Személyes tapasztalataim alapján vannak olyan zenei műfajok, ahol egészen kiválóan teljesítenek, de ennek ára van. Csak egy példát mondok: a kontratenoros lamentók hallatán én nem a közvetített érzelmek miatt akartam sírva fakadni, hanem azok hiánya miatt (JBL 4311, AVA elő-végfokkal). A filmzenéken, rockon viszont elsöprően teljesített. A Tannoyok jó része számomra színezetten szól, az általad itt várva-várt B&W 7XX (rossz térben hallottam) dübög-dühög, még rendes elektronikával is. Az, hogy mi az a hang, ami "gyárilag ott van", azt te csak a lehallgatás tökéletlen körülményei között tudok megsejteni. Ennek azonban kevs köze van a zenéhez, és a zenehallgatáshoz. Ezért lenne jó, ha a hallgatózás mellett élőzenei koncertélményekhez viszonyítanál, és megértenéd: mennyi a konzerv anyagok hallgatásakor a kompromisszum. A mély hangok visszaadásának (többen próbáljuk ezt neked mondani) hihetetlen korlátai vannak. A dobozaidat rajtad kívül abban a térben, ahol hallgatod, nem sokan hallották, és te saját magadnak ugyan megteheted feltétlen mércének, de garantáltan másképp fog viselkedni egy másik térben. Csak példa: a Virgo sem tetszett neked, pedig abból is olyan mélyeket lehet előcsalni megfelelő forrással és elektronikával, hogy igencsak meglepődnél. De ehhez megfelelő térben megfelelően installált rendszer kell. Ezt kellene megértened, elfogadnod. Sokunk tapasztalata ez itt, és leírhatod még ezerszer itt, hogy "Mission", meg "mély hangok" százezerszer is, attól még nem lesz igazad.
Ha neked az tetszik, ám legyél boldog vele. De saját elszigetelten szubjektív tapasztalatodat ne próbáld meg általános mércéve tenni. Itt a feketeöves hifisek is tudnak neked olyan meglepetésekről beszámolni, amit el sem nagyon hinnél. (Én például az egyik legmeglepőbb mélyhangot egy Rega Ela és egy Dénes Péter 211SE találkozásakor hallottam. Ha kétkedsz, joggal: nézd meg annak a hangsugárzónak a motorjait és a konstrukcióját.)
Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

ZolaBA írta:
2021.04.11., vas. 18:08
Alex meghallgathatnál egy jól belőtt 2.1 rendszert is, vagy még inkább egy pár Devialet Phantom-ot ;)
utóbbinak mondjuk komoly baja, hogy nem kell hozzá a Maranzt :D viszont gyönyörű fehér, szerintem a feleségek többsége imádná.
Mutass nekem olyat, szívesen meghallgatom. Mint mondtam, nyitott vagyok. Örülök az összes lehetőségnek, mint pl. a mai JBL felajánlás is volt.

B&O-t köszönöm nem. Az nekem mindig a túlárazott design termék volt, többszörös áron.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:

Melyik a jó megoldás? ;)
Nincs két lehetőség, csak tapasztalatlanság a részedről. :) Megpróbálok még egyszer rávilágítani a lényegre, hátha segítség lesz számodra. Az módszer, hogy otthon meghallgatod a Missiont, majd egy másik hangsugárzót, másik helyen, eltérő akusztikai környezetben és rendszerben hallgatsz meg sosem ad neked választ a kérdésedre, rossz összehasonlításokat eredményez. Ezt ekkora hifis múlttal már illene tudnod. Tehát vagy vidd magaddal a Missiont, vagy a meghallgatandó hangsugárzót vidd haza és otthon füleld meg. Lennének meglepetések...

Attól JBL-től a Mission pedig minden szempontból fényévekre van, a többi csak önámítás.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Alex meghallgathatnál egy jól belőtt 2.1 rendszert is, vagy még inkább egy pár Devialet Phantom-ot ;)
utóbbinak mondjuk komoly baja, hogy nem kell hozzá a Maranzt :D viszont gyönyörű fehér, szerintem a feleségek többsége imádná.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Block írta:
2021.04.11., vas. 17:39
" Némi dühöt és meg nem értettségből származó csúsztatásokat vélek felfedezni."

Biztos azért,mert nem raktam vidám jelet.. Hidd el jó szórakoztat a topik olvasása....de igazad van nem kellett volna beírnom semmit..
Most utólag pótolom.. 36_1_11.gif
Amikor a gagyi autóhifihez hasonlítottad a hangzást, nem tudtam másra gondolni ;)

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 162

Hozzászólás Szerző: Block »

" Némi dühöt és meg nem értettségből származó csúsztatásokat vélek felfedezni."

Biztos azért,mert nem raktam vidám jelet.. Hidd el jó szórakoztat a topik olvasása....de igazad van nem kellett volna beírnom semmit..
Most utólag pótolom.. 36_1_11.gif

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
2021.04.11., vas. 17:07
Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 16:41

Akkor hol is az igazság...? gondolkodik.gif
Nah, szerinted hol az igazság? Az eddigi meghallgatásokból milyen következtetéseket vonsz le?
Azt, hogy még fényképen sem láttak hasonló hangfalat sem. Én legalább vettem a fáradtságot és meghallgattam minél többet. Ma is azonnal.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Block írta:
2021.04.11., vas. 17:02
"mélyhang-fetisizmus."

Végre már valaki leírta.... Mert ,ha van kábel-fetisizmus,akkor ilyen is van...
A leírásokban soha nem szerepelt a magas és középhangok milyensége.. Vagy az mindig mindenhol jó volt,csak a mély nem?
Mintha csak az számítana,...mint a verdákban a jó mélynyomó.. Mindegy,hogy semmivel nincs arányban,de az jó sok legyen.
Pedig a zeneművek lesugárzásában csak kis százalékot foglalnak el..
Közben már megtudtam azt is,ha nem megy le a hangfal 23.5 Hz-ig akkor az szar. Szegény monitort hallgatók,...most mind vehetnek szubot,..vagy tehetik fel az apróba. Legyen legalább 38-as hangszóród,mindegy mekkora a szoba,..rezegni kell a gyomornak. Azután,ha a hang olyan ,mint egy autó hifi,az nem baj,csak a légmozgás legyen meg...
Pedig leírtam, hogy közép és magas rendben, csak nincs mély.
Nem értem miért írod ezt a hozzászálásod többi részében. Némi dühöt és meg nem értettségből származó csúsztatásokat vélek felfedezni.

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 619

Hozzászólás Szerző: andarson »

bitrograde írta:
2021.04.11., vas. 16:34
andarson írta:
2021.04.11., vas. 16:31
...de a fogyasztói inflációs index alapján a 2000 USD ma 2800 USD (internetes keresésem alapján) ami meg mai árfolyamon már több mint 800e Ft, (18 év alatt felére gyengült a Ft ezek szerint ) azaz nagyából mai árszínvonalra számolva egy 800eFt-os hangfalat készül leváltani Alex, hát nincs könnyű helyzetben...
Arról nem is beszélve, hogy közben a hifiben mennyit inflálódott ez az érték, pl. a hangsugárzók terén.
Ettől még szerintem elég szimptomatikus ez a mélyhang-fetisizmus.
Részben megértem és egyet is értek. A kulcs jelen helyzetben úgy gondolom az, hogy a Missionok a felépítésük révén, méretükhöz képest, sok mély hangot tudnak (hogy mennyire loudnessesen/helyesen vagy sem, azt nem tudom, nem hallottam őket) amit bizonyos körülmények miatt (legyen az eltérő szoba akusztikai) és amiatt is, hogy Alex a Missionokhoz szokott hozzá 18 év alatt (azaz fejben eldölve is), Alex nem kap vissza sok 5-800eFt-os új hangfaltól. Szerintem a régi, megszokott hanghoz hasonlítunk mindig és ha azt megelégedéssel hallgatjuk 18 éven keresztül, hát, akkor onnan fejben is nehéz váltani és elmozdulni.

Ezért is mondom, amit elsőre is írtam a témában Alexnek: elősször új környezetben kell a Missionoket tesztelni, majd ha valamiért nem jók ott és vagy a feleségének "szépérzékét" bántja a rózsafa szín (ami egyébként nagyon szép szerintem), akkor kezdődhet az igazi hangfal vadászat, de addig viszonylag lutri lenne egy új hangfal is az új környezet hiányában.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7994

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 16:41

Nah, szerinted hol az igazság? Az eddigi meghallgatásokból milyen következtetéseket vonsz le?
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 162

Hozzászólás Szerző: Block »

"mélyhang-fetisizmus."

Végre már valaki leírta.... Mert ,ha van kábel-fetisizmus,akkor ilyen is van...
A leírásokban soha nem szerepelt a magas és középhangok milyensége.. Vagy az mindig mindenhol jó volt,csak a mély nem?
Mintha csak az számítana,...mint a verdákban a jó mélynyomó.. Mindegy,hogy semmivel nincs arányban,de az jó sok legyen.
Pedig a zeneművek lesugárzásában csak kis százalékot foglalnak el..
Közben már megtudtam azt is,ha nem megy le a hangfal 23.5 Hz-ig akkor az szar. Szegény monitort hallgatók,...most mind vehetnek szubot,..vagy tehetik fel az apróba. Legyen legalább 38-as hangszóród,mindegy mekkora a szoba,..rezegni kell a gyomornak. Azután,ha a hang olyan ,mint egy autó hifi,az nem baj,csak a légmozgás legyen meg...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

bitrograde írta:
2021.04.11., vas. 16:34
andarson írta:
...de a fogyasztói inflációs index alapján a 2000 USD ma 2800 USD (internetes keresésem alapján) ami meg mai árfolyamon már több mint 800e Ft, (18 év alatt felére gyengült a Ft ezek szerint ) azaz nagyából mai árszínvonalra számolva egy 800eFt-os hangfalat készül leváltani Alex, hát nincs könnyű helyzetben...
Arról nem is beszélve, hogy közben a hifiben mennyit inflálódott ez az érték, pl. a hangsugárzók terén.
Mégis sokan szeretik itt is, nem véletlenül van ennyi rajongója pl. ezeknek a nagy JBL és Tannoy dobozoknak.

Hogyha egy zenében lévő hang gyárilag ott van, de nem hallani, akkor az én nézetem szerint hiányos az elérhető élmény. És ehhez nem táp kábel, meg mittomén milyen csoda elektronika kell, hanem olyan eszköz, ami képes megszólaltani.

Persze megértem, ha valakinek nem hiányzik a "rendes" mély, mert végül is lehet élni nélküle. Csak akkor ne nézzen úgy a másikra, amint egy ufóra, vagy ne a rendszerét hibáztassa annak, aki meg szeretné azt hallani.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

andarson írta:
Alex_Aston írta:

Melyik a jó megoldás? ;)
Alex gyorsan meg is fordult nálam, örömmel láttam.

Úgy gondolom az igazság az hogy a Mission olyan álló hangfal, melynek az oldalán a tövében, egy reflexnyiálással megtámogatott 20cm-es mélysugárzó is van, ezért méretéhez mérten, Alex elmondása alapján is, jól sugároz mély hangokat.

Tekintve, hogy Alex 18 éve újonnan vette (elmondása alapján, ha jól emlékszem 300eFt-ért nemzetközi piacon 2000USD-s lista ár mellett, tehát még olcsón is, mert netes keresések alapján akkor 220Ft körül mozgott az USD) így teljesen összenőtt a hangjával és megértem, hogy nehezen vált, illetve azt is megértem, hogy a mély hangokhoz hozzászokott amit a Missionok tudnak és hogy szalonokban sok hangfal nem közelítette meg azt amit a Missionok tudnak.

Egyébként nem vagyok pénzügyi szakember, még akkor is ha dolgozom pénzügyi számokkal (könyvelek), de a fogyasztói inflációs index alapján a 2000 USD ma 2800 USD (internetes keresésem alapján) ami meg mai árfolyamon már több mint 800e Ft, (18 év alatt felére gyengült a Ft ezek szerint ) azaz nagyából mai árszínvonalra számolva egy 800eFt-os hangfalat készül leváltani Alex, hát nincs könnyű helyzetben...
Igen, igen. És köszönöm a lehetőséget, egy élmény volt. Megérte azt az árat, amennyiért vetted, nem kérdés (a Missionok egyébként 356eFt-ok voltak akkor lista áron).
Nagyon jók ezek a JBL-ek is, ahogy a hasonló Tannoyok is.
Viszont érdekes módon ezeken a 4333-asokon is ott az az általam keresett mély tartomány, ami az általam mostanában próbált, messze nem belépő szintű hangfalak esetében legtöbbször sehol sem volt.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

andarson írta:
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:

Melyik a jó megoldás? ;)
Alex gyorsan meg is fordult nálam, örömmel láttam.

Úgy gondolom az igazság az hogy a Mission olyan álló hangfal, melynek az oldalán a tövében, egy reflexnyiálással megtámogatott 20cm-es mélysugárzó is van, ezért méretéhez mérten, Alex elmondása alapján is, jól sugároz mély hangokat.

Tekintve, hogy Alex 18 éve újonnan vette (elmondása alapján, ha jól emlékszem 300eFt-ért nemzetközi piacon 2000USD-s lista ár mellett, tehát még olcsón is, mert netes keresések alapján akkor 220Ft körül mozgott az USD) így teljesen összenőtt a hangjával és megértem, hogy nehezen vált, illetve azt is megértem, hogy a mély hangokhoz hozzászokott amit a Missionok tudnak és hogy szalonokban sok hangfal nem közelítette meg azt amit a Missionok tudnak.

Egyébként nem vagyok pénzügyi szakember, még akkor is ha dolgozom pénzügyi számokkal (könyvelek), de a fogyasztói inflációs index alapján a 2000 USD ma 2800 USD (internetes keresésem alapján) ami meg mai árfolyamon már több mint 800e Ft, (18 év alatt felére gyengült a Ft ezek szerint ) azaz nagyából mai árszínvonalra számolva egy 800eFt-os hangfalat készül leváltani Alex, hát nincs könnyű helyzetben...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.04.11., vas. 12:43
andarson írta:
2021.04.11., vas. 11:30
yere nyugodtan: JBL 4333-as '70-es évek vége '80-as évek elejei studió monitorok, mint ős munkaeszközök szolgáltatják a zenét, melyek még nekem is újak, 1 hónapja vannak meg, így szinte minden egyes nap még nekem is egy tesztnap ;) :rolleyes:.
Előre borítékolom, hogy nem lesz jó, mert nincs loudness-es mélye (hála a magasságosnak). Tudom, mivel hasonló vonalon mozgok. 15 coll rulez! :D
Melyik a jó megoldás? ;)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
2021.04.11., vas. 12:30

A HiFi alapvető feladata a szórakoztatás.
Így van.

A töbiröl meg annyit, hogy persze nem vagyok fekete öves hifista, sőt nem is akarok az lenni.
De azért az alapok bőven megvannak, mert a Puskást végeztem, és még figyeltem is az órákon, meg érdekel a téma ;)

Szóval a hallás fiziológiája, meg hasonlóak azért megvannak, meg ha nem is látszik :napsut:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.04.11., vas. 12:43
andarson írta:
yere nyugodtan: JBL 4333-as '70-es évek vége '80-as évek elejei studió monitorok, mint ős munkaeszközök szolgáltatják a zenét, melyek még nekem is újak, 1 hónapja vannak meg, így szinte minden egyes nap még nekem is egy tesztnap ;) :rolleyes:.
Előre borítékolom, hogy nem lesz jó, mert nincs loudness-es mélye (hála a magasságosnak). Tudom, mivel hasonló vonalon mozgok. 15 coll rulez! :D
Hányszor hallgattál 783-as Missiont? ;)

Amúgy mint mondtam, én is a minél nagyobb mélysugárzó felület párti vagyok.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

andarson írta:

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7994

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 11:44
asebestyen írta:
2021.04.11., vas. 11:25

Áhhhá! Te ezt a loudnesses hangot kergeted... Mondjuk sejthető volt. Így könnyű dolgod van/lesz.
.
B&W 703
Van ilyen adatod mondjuk Mission 783-hoz is?
Érdekelne Focal Aria 936-ról is.

Vagy miként kell keresni?

Ennek a karakterisztikája nagyon hasonlónak tűnik, vagy rosszul értelmezem?

https://www.stereophile.com/content/foc ... asurements

Meg ez is kiemel? Mert ennek mégsem volt hallhatóan sok mélye
https://www.stereophile.com/content/bow ... asurements
Bele lehetne mászni ebbe az egészbe, de nem tudom, kell-e...
A HiFi alapvető feladata a szórakoztatás. Egy (zenehallgatási szokásokat tekintve) átlagembernek, ha csak feltekered picit a hangerőt, már jobban fog tetszeni neki a hang. Ha teszel rá pici mélyet meg magasat, még inkább. Az erősítők és a hangsugárzók eltérő viselkedést mutatnak annak függvényében, hogy milyen elektromos vagy akusztikai teljesítményt veszel ki belőlük. Az emberi fül mélyhang-érzékenysége is változik a hangnyomás szint emelkedésével. A basszust tekintve pedig van még az ún. basszus érzet, amikor a hanghullámok a szöveteidet rezgésbe hozzák, a testeden is érzed a basszus jelenlétét.
Namost otthoni körülmények között nem egyszerű egy 4X12"-es basszus láda hangját megjeleníteni valóságában, mert a környezet erre nem alkalmas sok szempontból. A hifiben ezt sokszor úgy oldják meg, hogy a felső basszust a hangsugárzón eleve megemelik, mivel az képtelen lenne lesugározni a mély hangokat, viszont az első-másod felharmonikusokat megemelve, azt az érzetet keltik benned, hogy az alaphang is ott van. Persze érzed, hogy csak illúzió, hiszen a testeddel nem érzed a basszust. Autókban meg tesznek az ülés alá olyan motyót, ami rázza alattad az ülést, érzed hogy ott van a basszus, csak nem hallod.
További probléma, hogy az embert hamar a hatása alá vonó mélyben-magasban kiemelt hangzás hamar elfárasztja. Úgy a fül fizikai részét (izom), mint az idegrendszert. A fáradással még többet kérne ezekből, hogy a hatást fenn tudd tartani, azaz még mindig legyen olyan mély-magas érzeted annak ellenére, hogy a füled fárad, már nem képes úgy reagálni, mint pihenten és az idegrendszered is fárad a sok kompenzáció miatt.
A hifisták ezért vannak bajban sokszor, lehetetlenek az elvárások. Szóljon kis hangerőn is teljes értékűen, dinamikusan, de nagy hangerőn se boruljon meg az egyensúly és ne fárasszon. Nehéz ügy. Kevés rendszer képes ezt jó kompromisszumokkal közelíteni.
Sokáig lehetne a témát boncolgatni, ráadásul rengeteg aspektusa van, mind elektronika, mind elektroakusztika, mind pszichoakusztika, mint anatómia és hát személyenként pszichológiai síkon is.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
2021.04.11., vas. 11:25

Áhhhá! Te ezt a loudnesses hangot kergeted... Mondjuk sejthető volt. Így könnyű dolgod van/lesz.
.
B&W 703
Van ilyen adatod mondjuk Mission 783-hoz is?
Érdekelne Focal Aria 936-ról is.

Vagy miként kell keresni?

Ennek a karakterisztikája nagyon hasonlónak tűnik, vagy rosszul értelmezem?

https://www.stereophile.com/content/foc ... asurements

Meg ez is kiemel? Mert ennek mégsem volt hallhatóan sok mélye
https://www.stereophile.com/content/bow ... asurements

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 11:11
...Ezért gondolnám azt, hogy kötelesség lenne az ilyen helyeknek, hogy kifogástalan legyen valamennyire a hallgatói tér. Az ember lássa, hogy mit "tud" a hangfal. Ha meg otthon nem teljesen jó, az akkor tényleg a lakás hibája legyen. Vagy túlzó elvárás lenne ez?

Ja, és irigylem azt a 38-as mélyet. Elvinném a teszt zenéimet megfülelni ;)
Hogy a forgalmazók milyen teret tudnak berendezni valahol jogosnak tartom az elvárásod, bár abban is biztos vagyok, hogy törekednek erre, de tudom valahol ez egy költői kérdés is volt részedről, nem tőlem várod a megfejtését ;).

A teszt zenéiddel várlak, szavamon foghatsz, gyere nyugodtan: JBL 4333-as '70-es évek vége '80-as évek elejei studió monitorok, mint ős munkaeszközök szolgáltatják a zenét, melyek még nekem is újak, 1 hónapja vannak meg, így szinte minden egyes nap még nekem is egy tesztnap ;) :rolleyes:.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”