Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3890

Re: Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2021.04.12., hétf. 11:13
Alex_Aston írta:
2021.04.12., hétf. 10:58
Nem, mérés nem volt. Meg itt már amúgy is mindegy, még bő 3 hónap, aztán irány a másik (nagyobb) tér. Ha mérni kellene, akkor azt már ott lenne érdemes.
Vagy ide hozni a hangfalakat hozzám, és ugyanoda állítva összehasonlítani.

Az erősítő amúgy milyen a 2.1-es felállásnál? Vagy sima passzív SUB, és "elbírja" a vas a 4db hangfalat? Mert nekem ugye aktív SUB kimenetem nincs, de 4db hangfal kimenet igen.
Nem arra gondoltam, hogy a mostani szobádba mi jó, hanem hogy esetleg ez az általad nagyon gyakran tapasztalt "hiuányzó mély" valódi-e vagy az otthon megszokott, a szobád által produkált basszus-anomália hiánya-e. Ha utóbbi, akkor jó eséllyel az új helyen azonnal észreveszed, hogy a Mission-ök is másként szólnak...

A kérdésed a sub bekötésével kapcsolatban teljesen jogos!
Nem értek az aktív subokhoz, nekem egy, a gyártótól közvetlenül rendelt B.K. Electronics Double Gem aktív szubom van, és azon van egy olyan, hogy "High Level Input", spéci csatlakozóval, ami szerintem tuti, hogy nem teljesen passzív bemenet, viszont hangfalkimemetre lehet csatlakoztatni. Juliush azt javasolta használni, igen, az erősítő hangfalkimenetére kötve (mintha biwire lenne, csak a második párat a szubba víve).
Sokan mondták, hogy én csak "hallani vélem" ezeket a mélyeket a szoba, vagy a sz@r Mission miatt, pedig fejhallgató (Sennheiser HD595) esetén is hallani, meg tegnap a nagy JBL 4333-as hallgatásakor is ott voltak, meg Cannonball Tannoyain is, illetve Monitor Audio 500-as teszt alatt is hallható volt mind (és akkor még egyéb helyeket nem is említettem, mint Sógoromnál a 35nm-es nappali, stb.). Erre mondtam, hogy akkor vagy minden említett hangfal loudnesses, és/vagy sz@r az akusztika náluk is, vagy bizony tényleg az általam említett hangfalak ott, ahol hallgattam őket (vagy amúgy sem), nem mennek elegendően mélyre.

SUB-tól kicsit ódzkodom egyébként, mert azt beállítani tényleg nagyon nehéz, hogy ne legyen tolakodó, vagy túl halk (anno autó hifinél is mennyit játszottam ezzel). Ezért lenne jobb egy olyasmi, mint a mostani hangfalam is, amiben gyakorlatilag a 120Hz-nél vágott, alulra beépített 20-as mély olyan, mint egy jól illesztett mélyláda.
Csak a Marantz! :-D

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6367

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2021.04.12., hétf. 10:58
Nem, mérés nem volt. Meg itt már amúgy is mindegy, még bő 3 hónap, aztán irány a másik (nagyobb) tér. Ha mérni kellene, akkor azt már ott lenne érdemes.

Az erősítő amúgy milyen a 2.1-es felállásnál? Vagy sima passzív SUB, és "elbírja" a vas a 4db hangfalat? Mert nekem ugye aktív SUB kimenetem nincs, de 4db hangfal kimenet igen.
Nem arra gondoltam, hogy a mostani szobádba mi jó, hanem hogy esetleg ez az általad nagyon gyakran tapasztalt "hiányzó mély" valódi-e vagy az otthon megszokott, a szobád által produkált basszus-anomália hiánya-e. Ha utóbbi, akkor jó eséllyel az új helyen azonnal észreveszed, hogy a Mission-ök is másként szólnak...

A kérdésed a sub bekötésével kapcsolatban teljesen jogos!
Nem értek az aktív subokhoz, nekem egy, a gyártótól közvetlenül rendelt B.K. Electronics Double Gem aktív szubom van, és azon van egy olyan, hogy "High Level Input", spéci csatlakozóval, ami szerintem tuti, hogy nem teljesen passzív bemenet, viszont hangfalkimemetre lehet csatlakoztatni. Juliush azt javasolta használni, igen, az erősítő hangfalkimenetére kötve (mintha biwire lenne, csak a második párat a szubba víve).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.04.12., hétf. 10:42

Eszembe ötlött valami, bár már lehet, hogy kérdezték, csak akkora itt a pörgés az "Alex hangfalat vásárol" szálon, hogy már nehéz mindent elolvasni...
Szóval: mérted már a szobád akusztikai viszonyait a hangfalaiddal pl. REW-ben egy kalibrált bemérőmikrofonnal?
Mert elvileg lehet egy olyan szcenárió, hogy egy igen komoly bassszuskiemelést produkál a szobád 30-40 Hz között/környékén, és ennek hiányát érzed máshol basszus hiánynak... Ez persze csak egy spekuláció...

Egyébként, amit nálam hallottál, ott 30Hz-en még teljesen korrekt hangnyomást (SPL) mértem (nagyjából a "középvonalán" a görbének, a 120 Hz-nél magasabb frekvenciák hasonló szint körül mozogtak), konkrétan ezzel az elhelyezéssel és abban a pozícióban, ahol Te is ültél. Egyébként nálam 40Hz környékén van egy komolyabb (hallható) kiemelés, és 115 Hz környékén egy rövidebb, tűszerűen "csúcsosodó" beszakadás. És itt a fórumon olvasgatva, azzal kecsegtettek, hogy elég nehéz megoldani a szoba basszus-anomáliáit. Hozzáteszem, hogy ezek laikus mérések, általam elvégezve...

ZolaBA javaslatát én sem tartom elvetendőnek. Ismereteim szerint juliush kolléga (aki számomra itt az egyik leghitelesebb "arc") hallgat nagyon jó eredménnyel zenét 2.1 felállásban (tehát subwooferrel ügyesen "megtámogatva"). És mutatta a mérési eredményeit is, számomra egészen elképesztő, hogy mekkorát javított a (nálam mérthez eredetileg hasonló jellegű) SPL-görbén. Csakhogy ahhoz egy olyan trükköt alkalmazott, hogy ha jól emlékszem 28 Hz-re állította a szub vágási frekvenciáját, amit az én szubommal egyszerűen nem lehet megtenni (40 alá nem tudom vinni). Ha olvassa ezt, akkor a részleteket esetleg megosztja...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6367

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 20:40
bitrograde írta:
2021.04.11., vas. 20:29
Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 20:01
Gyakorlatilag semmi baja. Nagyon úgy néz ki, hogy nincs mire lecserélni 1 misin innen.
Ide vajon milyen .gif illene?
Max még egy mondat kiegészítés, hogy a saját ízlésemhez megfelelően mélyre menő hangfalra
Eszembe ötlött valami, bár már lehet, hogy kérdezték, csak akkora itt a pörgés az "Alex hangfalat vásárol" szálon, hogy már nehéz mindent elolvasni...
Szóval: mérted már a szobád akusztikai viszonyait a hangfalaiddal pl. REW-ben egy kalibrált bemérőmikrofonnal?
Mert elvileg lehet egy olyan szcenárió, hogy egy igen komoly bassszuskiemelést produkál a szobád 30-40 Hz között/környékén, és ennek hiányát érzed máshol basszus hiánynak... Ez persze csak egy spekuláció...

Egyébként, amit nálam hallottál, ott 30Hz-en még teljesen korrekt hangnyomást (SPL) mértem (nagyjából a "középvonalán" a görbének, a 120 Hz-nél magasabb frekvenciák hasonló szint körül mozogtak), konkrétan ezzel az elhelyezéssel és abban a pozícióban, ahol Te is ültél. Egyébként nálam 40Hz környékén van egy komolyabb (hallható) kiemelés, és 115 Hz környékén egy rövidebb, tűszerűen "csúcsosodó" beszakadás. És itt a fórumon olvasgatva, azzal kecsegtettek, hogy elég nehéz megoldani a szoba basszus-anomáliáit. Hozzáteszem, hogy ezek laikus mérések, általam elvégezve...

ZolaBA javaslatát én sem tartom elvetendőnek. Ismereteim szerint juliush kolléga (aki számomra itt az egyik leghitelesebb "arc") hallgat nagyon jó eredménnyel zenét 2.1 felállásban (tehát subwooferrel ügyesen "megtámogatva"). És mutatta a mérési eredményeit is, számomra egészen elképesztő, hogy mekkorát javított a (nálam mérthez eredetileg hasonló jellegű) SPL-görbén. Csakhogy ahhoz egy olyan trükköt alkalmazott, hogy ha jól emlékszem 28 Hz-re állította a szub vágási frekvenciáját, amit az én szubommal egyszerűen nem lehet megtenni (40 alá nem tudom vinni). Ha olvassa ezt, akkor a részleteket esetleg megosztja...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7994

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Alex_Aston írta:
2021.04.12., hétf. 09:38
asebestyen írta:
2021.04.12., hétf. 09:00

A 702-es jó lesz, szinte az összes átviteli hibát produkálja plusz az erősítőt is megcibálja.
Van 1 jó hír is vele kapcsolatban, a magasa egészen tiszta. Viszont a középsáv (ahol a zene java történik) az borzalmas rezonáns, kontrollálatlan rezgések hegyekben, a basszus 100Hz-en feltupírozva, a bomlási görbe 4kHz-ig alulról katasztrófa, impulzusválasz katasztrófa, a 8Ohmos hangsugárzó impedancia minimuma 3Ohm alatt van, döntő többségében 6Ohm körül, az imedancia és fázisgörbe, mint a háborgó tenger. Ráadásul 100Hz alatt kicsivel impedanciaminimum ~ -45 fokos fázis-eltérés egyszerre kényezteti az erősítőt. :D A doboz erős saját rezonanciáját már ne is nézzük, többi mellett eltörpül.
Én csak annyit hallottam az Annex termében, hogy "sehogy" sem szól igazából, azon kívül, hogy a magasak élesek és tiszták voltak.
Nagyjából ezt is írtam anno, de lehurrogtatok, hogy az nem lehet (ezek szerint te nem voltál köztük ;) )

Mindenki azt javasolja, hogy otthon is kéne próbálni, az az igazi. Ezt sem vitatom, ezért is írtam, hogy mivel van rá lehetőség részükről, akkor élek vele egyik hétvégére.

De létezik, hogy egy közel másfél millás, neves gyártó hangfala ilyen lenne, mint amit írsz? gondolkodik.gif
Ne érts félre, nem a szavadat akarom megcáfolni, csak csodálkozom, bár amit hallottam ott, valóban nem győzött meg eddig.
Engem bátran lehet cáfolni, amit én írok, az nem a Szentírás, csak a saját meglátásom (direkt nem véleményt írtam). Továbbá nem szeretnék senkit lehurrogni, mindenki azt csinál, amit akar. Én csak arra szeretnék utalni, hogy ami egy egyszerű mérés során ennyire kontrollálatlanul rezonál, színezi, fedi a hangot, az összetett jeleknél biztosan gyenge érthetőséget ad. Ha csak mély-magas síkon gondolkozunk, akkor tetszhet valakinek, ami biztos így is van, máskülönben nem gyártanák.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:

A 702-es jó lesz, szinte az összes átviteli hibát produkálja plusz az erősítőt is megcibálja.
Van 1 jó hír is vele kapcsolatban, a magasa egészen tiszta. Viszont a középsáv (ahol a zene java történik) az borzalmas rezonáns, kontrollálatlan rezgések hegyekben, a basszus 100Hz-en feltupírozva, a bomlási görbe 4kHz-ig alulról katasztrófa, impulzusválasz katasztrófa, a 8Ohmos hangsugárzó impedancia minimuma 3Ohm alatt van, döntő többségében 6Ohm körül, az imedancia és fázisgörbe, mint a háborgó tenger. Ráadásul 100Hz alatt kicsivel impedanciaminimum ~ -45 fokos fázis-eltérés egyszerre kényezteti az erősítőt. :D A doboz erős saját rezonanciáját már ne is nézzük, többi mellett eltörpül.
Én csak annyit hallottam az Annex termében, hogy "sehogy" sem szól igazából, azon kívül, hogy a magasak élesek és tiszták voltak.
Nagyjából ezt is írtam anno, de lehurrogtatok, hogy az nem lehet (ezek szerint te nem voltál köztük ;) )

Mindenki azt javasolja, hogy otthon is kéne próbálni, az az igazi. Ezt sem vitatom, ezért is írtam, hogy mivel van rá lehetőség részükről, akkor élek vele egyik hétvégére.

De létezik, hogy egy közel másfél millás, neves gyártó hangfala ilyen lenne, mint amit írsz? gondolkodik.gif
Ne érts félre, nem a szavadat akarom megcáfolni, csak csodálkozom, bár amit hallottam ott, valóban nem győzött meg eddig.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

asebestyen írta:
Nem baj, majd a "szoba" korrigál. :D
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7994

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 22:06
K P írta:
2021.04.11., vas. 21:37
Alex_Aston írta:

Gyakorlatilag semmi baja. Nagyon úgy néz ki, hogy nincs mire lecserélni 1 misin innen.
Persze, az erősítő és CD csere után kicsit motoszkál a bogár, nem tagadom... :rolleyes:
Azt azért ne felejtsük el, hogy az általad fülelt dobozok egy merőben más akusztikai környezetben, és más rendszerekben szólaltak meg.
Ahogy lentebb Ákos írta 100 HZ alatt már a szobának igen nagy jelentősége van, ebben az esetben teljesen lényegtelen, hogy 50-, vagy 25 hz- re megy le az adott hangsugárzó. Valószínűnek tartom, (amit többen leírtak előttem ,ismétlés=fokozás :D ), hogy ragaszkodsz egy megszokott hangképhez, amivel a világon semmi gond nincs, mert egyszerűen neked az jön be.
Ellenben ha mégis szembe jönne a neked tetsző álom doboz, hallgasd otthon egy hétig ha lehet, mielőtt megveszed.
Ezért kérdeztem, hogy az akkor mégis, hogy van, hogy az egyik részük szépen gond nélkül lement mélyre, a másik meg nem. Csak és kizárólag a szoba miatt minden esetben?

Ezért is fogom a 702-eseket egyik hétvégére hazahozni. Ha más nem, kíváncsiságból.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

K P írta:
2021.04.11., vas. 21:37
Alex_Aston írta:
pärt írta:
2021.04.11., vas. 19:48
Én valószínűleg elvesztettem a fonalat nagyon sok oldallal ezelőtt. Szóval - tényleg minden cinizmus nélkül -a cseresznye furnéron kívül mi a fő probléma a 18 éve megelégedéssel hallgatott hangsugárzókkal, ami miatt most menniük kell? Pláne úgy, hogy a beirányzott keretből nem sikerült még csak esélyes kihívóra sem akadni.
Persze, az erősítő és CD csere után kicsit motoszkál a bogár, nem tagadom... :rolleyes:
Azt azért ne felejtsük el, hogy az általad fülelt dobozok egy merőben más akusztikai környezetben, és más rendszerekben szólaltak meg.
Ahogy lentebb Ákos írta 100 HZ alatt már a szobának igen nagy jelentősége van, ebben az esetben teljesen lényegtelen, hogy 50-, vagy 25 hz- re megy le az adott hangsugárzó. Valószínűnek tartom, (amit többen leírtak előttem ,ismétlés=fokozás :D ), hogy ragaszkodsz egy megszokott hangképhez, amivel a világon semmi gond nincs, mert egyszerűen neked az jön be.
Ellenben ha mégis szembe jönne a neked tetsző álom doboz, hallgasd otthon egy hétig ha lehet, mielőtt megveszed.
Ezért kérdeztem, hogy az akkor mégis, hogy van, hogy az egyik részük szépen gond nélkül lement mélyre, a másik meg nem. Csak és kizárólag a szoba miatt minden esetben?

Ezért is fogom a 702-eseket egyik hétvégére hazahozni. Ha más nem, kíváncsiságból.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.04.11., vas. 20:53
Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 20:44

Ha gondolod, szívesen elviszem hozzád a hangfalakat, hogy meglássuk, miről is beszélgetünk valójában.
Én egyáltalán nem vagyok kíváncsi erre a hangsugárzóra és mint írtam, nem ismeretlen számomra. Mindig kihagyod azt a tételt a sztoridból, hogy NEKED mennyire jó ez a Mission. Másnak meg lehet max virágtartónak felelne meg. Ilyen a hifi.
Csak a képzelt és a létező mély hangokra gondoltam ;)

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 286

Hozzászólás Szerző: K P »

Alex_Aston írta:
pärt írta:
Én valószínűleg elvesztettem a fonalat nagyon sok oldallal ezelőtt. Szóval - tényleg minden cinizmus nélkül -a cseresznye furnéron kívül mi a fő probléma a 18 éve megelégedéssel hallgatott hangsugárzókkal, ami miatt most menniük kell? Pláne úgy, hogy a beirányzott keretből nem sikerült még csak esélyes kihívóra sem akadni.

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1338

Hozzászólás Szerző: kupecke »

pärt írta:
2021.04.11., vas. 20:53
De nagy itt a csend.
Senki más nem akar új hangsugárzót venni?
Dehogynem :D , sok jót olvastam róla, tegnap megvettem, hazahoztam, már hirdetem :smile29: , ez ilyen.
Holnap jön a következő ;peace; , másképpen nem megy jaj.gif

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1533

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 20:44

Ha gondolod, szívesen elviszem hozzád a hangfalakat, hogy meglássuk, miről is beszélgetünk valójában.
Én egyáltalán nem vagyok kíváncsi erre a hangsugárzóra és mint írtam, nem ismeretlen számomra. Mindig kihagyod azt a tételt a sztoridból, hogy NEKED mennyire jó ez a Mission. Másnak meg lehet max virágtartónak felelne meg. Ilyen a hifi.

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5268

Hozzászólás Szerző: pärt »

De nagy itt a csend.
Senki más nem akar új hangsugárzót venni?

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1338

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Késtél néhány évet, Jani nem igazán kíváncsi már senki hangfalára :D
Valaki írta már korábban, kettő lesz az egyből, ha nem elég. :yingyang:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.04.11., vas. 20:19

A választ pedig pont, hogy te nem tudod, különben nem kérdezősködnél hetek óta...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

bitrograde írta:
2021.04.11., vas. 20:29
Alex_Aston írta:
Max még egy mondat kiegészítés, hogy a saját ízlésemhez megfelelően mélyre menő hangfalra

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.04.11., vas. 20:19
Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 20:02

Látom nem megy, de sebaj... :)
Ha nem tudod a választ, nem baj, csak ne próbáld rám kenni ;)
Valóban... Nos, nem te vagy az első olyan friss fórumos, aki tokostól berúgja az ajtót és először kérdez, majd később nagyképűen elkezdi kioktatni a nála tapasztaltabbakat, öregebbeket. Ennek két kimenetele szokott lenni. Az egyik, hogy addig húzod a csapatot, hogy lapáton leszel egy idő múlva. A másik, hogy észhez térsz és megpróbálsz viselkedni. Ahogy nézem, nem biztos, hogy az utóbbi fog bekövetkezni.

És igen, hallottam a Mission hangsugárzódat (nem nálad), meg még pár hasonló Missiont. És igen, az általad megfüleltekből is nem egyet, JBL-em meg hasonló van évek óta és még azokból is nagyon sokfélét hallottam és birtokoltam. Tehát a tapasztalatlanság témáját a helyedben nem feszegetném.

A választ pedig pont, hogy te nem tudod, különben nem kérdezősködnél hetek óta...
[/quote]
Se kioktatni , se ráerőltetni nem akarok senkire semmit, pont ezt te is teszed velem szemben.

A kérdés egyszerű volt. A kérdéses mély frekvenciás hangok, amik hallhatóak egyes hangfalakon, másokon meg nem, az mitől lehet? Ha sz@r az akusztika ennyire, az is egy válasz, ez lehetséges. Erről volt s szó. A másik lehetőség volt az, hogy a hangfal nem megy le addig. De erre jött a loudness opció, mint harmadik, vagyis inkább a második helyetti lehetőség, meg az, hogy az a hang nem is kell...

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Alex_Aston írta:
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 20:02

[/quote]

Valóban... Nos, nem te vagy az első olyan friss fórumos, aki tokostól berúgja az ajtót és először kérdez, majd később nagyképűen elkezdi kioktatni a nála tapasztaltabbakat, öregebbeket. Ennek két kimenetele szokott lenni. Az egyik, hogy addig húzod a csapatot, hogy lapáton leszel egy idő múlva. A másik, hogy észhez térsz és megpróbálsz viselkedni. Ahogy nézem, nem biztos, hogy az utóbbi fog bekövetkezni.

És igen, hallottam a Mission hangsugárzódat (nem nálad), meg még pár hasonló Missiont. És igen, az általad megfüleltekből is nem egyet, JBL-em meg hasonló van évek óta és még azokból is nagyon sokfélét hallottam és birtokoltam. Tehát a tapasztalatlanság témáját a helyedben nem feszegetném.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.04.11., vas. 19:53
Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 19:51

Márpedig a JBL és Tannoy esetében is ott voltak azok a mély hangok, amik az említett hangfalak esetében nem voltak.
Ezt mivel magyarázod? Loudness hang, vagy sz@r akusztika? ;) Mert nyilván lehetetlen, hogy azok a hangok létezzenek (hiába hallotta más is rajtam kívül), ezt már megtudtam tőled is.

Tapasztalatlanságról pedig EZEN esetben csak a te részedről beszélhetünk, mivel te nem hallottad az összes szóban forgó hangfalat. Én már igen.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

bitrograde írta:
2021.04.11., vas. 19:31
Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 16:48
Mégis sokan szeretik itt is, nem véletlenül van ennyi rajongója pl. ezeknek a nagy JBL és Tannoy dobozoknak.

Hogyha egy zenében lévő hang gyárilag ott van, de nem hallani, akkor az én nézetem szerint hiányos az elérhető élmény. És ehhez nem táp kábel, meg mittomén milyen csoda elektronika kell, hanem olyan eszköz, ami képes megszólaltani.

Persze megértem, ha valakinek nem hiányzik a "rendes" mély, mert végül is lehet élni nélküle. Csak akkor ne nézzen úgy a másikra, amint egy ufóra, vagy ne a rendszerét hibáztassa annak, aki meg szeretné azt hallani.
Megértem őket, valóban kiválóak, bár én némileg túlzónak érzem a hozzájuk tapadó kultuszt. Személyes tapasztalataim alapján vannak olyan zenei műfajok, ahol egészen kiválóan teljesítenek, de ennek ára van. Csak egy példát mondok: a kontratenoros lamentók hallatán én nem a közvetített érzelmek miatt akartam sírva fakadni, hanem azok hiánya miatt (JBL 4311, AVA elő-végfokkal). A filmzenéken, rockon viszont elsöprően teljesített. A Tannoyok jó része számomra színezetten szól, az általad itt várva-várt B&W 7XX (rossz térben hallottam) dübög-dühög, még rendes elektronikával is. Az, hogy mi az a hang, ami "gyárilag ott van", azt te csak a lehallgatás tökéletlen körülményei között tudok megsejteni. Ennek azonban kevs köze van a zenéhez, és a zenehallgatáshoz. Ezért lenne jó, ha a hallgatózás mellett élőzenei koncertélményekhez viszonyítanál, és megértenéd: mennyi a konzerv anyagok hallgatásakor a kompromisszum. A mély hangok visszaadásának (többen próbáljuk ezt neked mondani) hihetetlen korlátai vannak. A dobozaidat rajtad kívül abban a térben, ahol hallgatod, nem sokan hallották, és te saját magadnak ugyan megteheted feltétlen mércének, de garantáltan másképp fog viselkedni egy másik térben. Csak példa: a Virgo sem tetszett neked, pedig abból is olyan mélyeket lehet előcsalni megfelelő forrással és elektronikával, hogy igencsak meglepődnél. De ehhez megfelelő térben megfelelően installált rendszer kell. Ezt kellene megértened, elfogadnod. Sokunk tapasztalata ez itt, és leírhatod még ezerszer itt, hogy "Mission", meg "mély hangok" százezerszer is, attól még nem lesz igazad.
Ha neked az tetszik, ám legyél boldog vele. De saját elszigetelten szubjektív tapasztalatodat ne próbáld meg általános mércéve tenni. Itt a feketeöves hifisek is tudnak neked olyan meglepetésekről beszámolni, amit el sem nagyon hinnél. (Én például az egyik legmeglepőbb mélyhangot egy Rega Ela és egy Dénes Péter 211SE találkozásakor hallottam. Ha kétkedsz, joggal: nézd meg annak a hangsugárzónak a motorjait és a konstrukcióját.)
Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes.
Értelek, nincs is ezzel lényegében semmi gond.
De.
Nem vélt, hanem valós mély hangokról beszélünk. Tények, ha úgy tetszik. Ami rajta van a felvételen, és van, amelyik hangfal képes megszólaltani, van amelyik meg nem, vagy csak bizonyos Mars meg Hold állás mellett.

A másik, hogy én senkire nem akarok erőltetni semmit, mert pont, hogy rám akarják sokan a saját nézeteiket, és személyes sértésnek veszik, ha mégis más a véleményem, vagy az ízlésem.

Ezt a hangfalamat már több helységben hallgattam.
Az említett B&W-t is két helyen, és nem egyszer.

És ezért mondtam, hogy várok mindenkit szeretettel, lehet fülelni, ahogy nekem is szoktátok javasolni, mert ebben egyet értünk, ennél jobb megoldás nincs.
De, hogy valamiről szinte mindenki úgy mond véleményt, hogy gyakorlatilag még képen sem látta, úgy azért eléggé ellentmondásos a dolog szerintem.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 19:51

Márpedig a JBL és Tannoy esetében is ott voltak azok a mély hangok, amik az említett hangfalak esetében nem voltak.
Ezt mivel magyarázod? Loudness hang, vagy sz@r akusztika? ;) Mert nyilván lehetetlen, hogy azok a hangok létezzenek (hiába hallotta más is rajtam kívül), ezt már megtudtam tőled is.

Tapasztalatlanságról pedig EZEN esetben csak a te részedről beszélhetünk, mivel te nem hallottad az összes szóban forgó hangfalat. Én már igen.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.04.11., vas. 19:22
Alex_Aston írta:
2021.04.11., vas. 16:00

Két lehetőség van. A JBL is loudness hangú, vagy a Mission sem az.
Melyik a jó megoldás? ;)
Nincs két lehetőség, csak tapasztalatlanság a részedről. :) Megpróbálok még egyszer rávilágítani a lényegre, hátha segítség lesz számodra. Az módszer, hogy otthon meghallgatod a Missiont, majd egy másik hangsugárzót, másik helyen, eltérő akusztikai környezetben és rendszerben hallgatsz meg sosem ad neked választ a kérdésedre, rossz összehasonlításokat eredményez. Ezt ekkora hifis múlttal már illene tudnod. Tehát vagy vidd magaddal a Missiont, vagy a meghallgatandó hangsugárzót vidd haza és otthon füleld meg. Lennének meglepetések...

Attól JBL-től a Mission pedig minden szempontból fényévekre van, a többi csak önámítás.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”