Ez a 1038BE II egy jóval magasabb kategóriájú hangfal után érkezett meg hozzám, így miután az erősítő vásárlás után kissé megerősödtem anyagilag, elkezdtem nézelődni, hogy mihamarabb újra a Confidence, Utopia, Magellan szériában találjam magam. Próbálkoztam becsületesen, de ezek a próbálkozások kétszer is nem várt módon sültek el...
Az első lehetséges utód jelölt egy Triangle Magellan Quatuor volt. Számomra igen nagy csalódás volt. Nem mondom, hogy ez a hfal ilyen, csak azt, hogy nálam így sült el. A magastartományt a Beryllium magasa után elég nehezen értékelhetőnek éreztem, a középtartományt vékonynak és testetlennek, a basszusára meg már nem is emlékszem igazán. Persze voltak jó tulajdonságai is, de az akkori produkció negatívumain nem igazán tudtam felül kerekedni, így elég hamar visszaadtam. Pl. kifejezetten transzparens volt és olyan ritmikai finomságokba adott egészen könnyed betekintést, amiről nem is álmodtam, mégis... vagyis inkább mégse. . Egy McIntosh MA7000-rel hajtottam és míg a Focal-lal azt csinált a Meki amit akart, addig a Quatuor-ral messze nem ez volt a helyzet. Egyenrangú félként viselkedett, éreztette, hogy ide ettől komolyabb erősítő szükséges.

- IMG-baf8ee0cd9db8930af220ca28a9a7d53-V.jpg (240.33 KiB) Megtekintve 3293 alkalommal
A Triangle után újra Focal felé fordultam, felbukkant egy régi vágyálom, egy olyan tétel, amiben biztos voltam, hogy csak jobb lehet, mint a 1038BE II. Egy Alto Utopia. Elmentem, megvettem, (6000€!!!) hazahoztam, bekötöttem - ekkor már Krell Evo 222 - 302 elő-végfok - és nem nagyon akartam hinni a fülemnek. Azok mentén a preferenciák mentén amik nekem fontosak, a 1038 egyértelműen jobbnak tűnt. Frissebb, gyorsabb, elevenebb, ritmikusabb volt. Illetve még valami nagyon zavart; a 'matek'... Nem tudtam elfogadni, hogy majd dupla annyiba került az Alto, mint a 1038, és alig voltak olyan pontok, amire azt mondtam volna, hogy oké, ez sokkal jobb, mint a 1038. Legalábbis számomra. Persze átbeszéltem pár barátommal ezeket a dolgokat és nincs ebben nagy csoda. A 2 hangsugárzó között eltelt több, mint 10 év, és a fejlődés nem állt meg, sőt az Utopia széria fejlesztései leszivárogtak az Electra szériába, pl. a 1038-ban már Utopia szériás tweeter van. 27mm-es.

- IMG-baf8ee0cd9db8930af220ca28a9a7d53-V.jpg (240.33 KiB) Megtekintve 3293 alkalommal
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> Audio Research LS28 --> Balanced Audio Technology VK600SE --> Sonus Faber Stradivari Kábelezés: MDA