Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mélysugárzók
Mélysugárzók
Lacy köszi a választ.
Nem tudom ismeri e valaki az ősrégi Orion orister 1015-ös erősítőt.Na azt akarja haver hídba kötni,és azzal meghajtani.Őszinte legyek nem tudom mekkora a teljesítménye.
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "
-
Vendég
Mélysugárzók
Miért lepődtél meg?Azt mondod érdemesebb zárt ládát építeni?Miért?
És miért nem ajánlanád a reflex ládát?
Elvileg a zárt ládák jobb mélyátvitellel, un. pontosabb basszussal rendelkeznek, a reflexek búghatnak, a cső szájánál susoghatnak (persze ha rosszul méretezik) rezonálhatnak.
A zártnak viszontrosszabb a hatásfoka, jóval nagyobb erősítőteljesítményre van szüksége, a reflex "nagyobbat" szól.
Mindenkinek magának kell eldönteni, melyiket szereti jobban, mindegyiknek megvan a maga előnye meg a hátránya is.
A bandpass azaz sáváteresztő dobozokat kell nagyívben elkerülni.
Mélysugárzók
Miért lepődtél meg?
Azt mondod érdemesebb zárt ládát építeni?Miért?
És miért nem ajánlanád a reflex ládát?
-
Vendég
Mélysugárzók
Vagy esetleg van valakinek egy bevált ládamérete sal sbx 2530-as mélyhez?
Hm...most meglepődtem, egy zárt ládában (kb. 40-50 l, tetszés szerint) egész szép görbével rendelkezne. Reflexbe sem rossz, de annyira nem ajánlanám.
Léva
Mélysugárzók
Vagy esetleg van valakinek egy bevált ládamérete sal sbx 2530-as mélyhez?
Mélysugárzók
Köszönöm a válaszokat.Akkor szerintem nem változtatok a méreten.
Csak készítek egy másik dobozt,hogy valahogy kinézen
-
Vendég
Mélysugárzók
Ugyanaz a reflexcső,kisebb doboz->magasabb hangolásifreki.
Kisebb doboz,ugyanaz a hangolásifreki->hosszabb reflexcső(értelemszerűen a csőkeresztmetszet állandó a példában).Viszont hiába ugyanaz a hangolásifreki,mert egy rakat paraméter megváltozik,pl. a frekimenet,impedanciamenet,csoport késleltetés...
Konklúzíó:bármit változtat,az ki vog terjedni a hang megváltozására is.
Üdv!
Mélysugárzók
Hát én nem tudom, de ha megfigyeled a "nagy" hangfalgyártó cégeket, akkor ott is teljesen más méretű dobozokkal jönnek kis sokaszor azonos hangal, csak más teljesítménnyel!
No de Ronin ezt Te sem gondolod komolyan ebben az esetben.
Itt egy házi hangfal átalakításáról van szó, nem gyári produktumról.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy a gyári dobozba kerülő hangszórók egyéb paraméterei sokkal fontosabbak, mint a membrán átmérője.
Ugyanaz a kosár és membrán akár 3 féle módon is dolgozhat 3 féle dobozba, mert a merevség, a kitérés, az engedékenység, stb az mind mind meghatározza egy adott hangszóró megszólalását, mélyátvitelét.
Jó én értelek, de akkor magyarul az a válasz, hogy évekig próbállkozhatna ugyanazt a hangot elérni. De pl. a membrán merevségét megoldhatja egy nagyobb reflexnyílással egy kissebb dobozban, csak az megintcsak válltoztat a kiemelési frekin.
-
Vendég
Mélysugárzók
Van egy adott ládám.Házilag készítették.Az lenne a kérdésem,hogy lehet e csökkenteni a ládaméretet úgy,hogy a hangja ne változzon.Esetleg a cső hosszával lehet?
Nem!
-
Vendég
Mélysugárzók
Hát én nem tudom, de ha megfigyeled a "nagy" hangfalgyártó cégeket, akkor ott is teljesen más méretű dobozokkal jönnek kis sokaszor azonos hangal, csak más teljesítménnyel!
No de Ronin ezt Te sem gondolod komolyan ebben az esetben.
Itt egy házi hangfal átalakításáról van szó, nem gyári produktumról.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy a gyári dobozba kerülő hangszórók egyéb paraméterei sokkal fontosabbak, mint a membrán átmérője.
Ugyanaz a kosár és membrán akár 3 féle módon is dolgozhat 3 féle dobozba, mert a merevség, a kitérés, az engedékenység, stb az mind mind meghatározza egy adott hangszóró megszólalását, mélyátvitelét.
Mélysugárzók
Van egy adott ládám.Házilag készítették.Az lenne a kérdésem,hogy lehet e csökkenteni a ládaméretet úgy,hogy a hangja ne változzon.Esetleg a cső hosszával lehet?
Elméletileg lehetne, de szerintem ne foglalkozz a hangvállzozással! A karaktere azonos lesz, csak az ereje fog csökkenni (jó azárt minimálisan válltozik a hang is, de ez hanyagolható).
A hangja a reflex hosszától, a doboz anyagától a membrán fajtájától, az elektronika minőségétől, a doboz kialakításától, a membrán sugárzási irányától, stb. függ!!! Ezek megválltoztatásával lehet nagyobb külömbséget elérni. A doboz mérete nem a hangját válltoztatja meg legfőképp.
NoNo
Ha a doboz méretét változtatod, akkor drasztikusan is eltérhet a hang az eredeti (mondjuk úgy)- ideálistól.
Ha már csökkenteni akarod a doboz méretét, akkor a zárttá alakítást ajánlom.
Ez persze nem ökölszabály, de egy kb. 45-60 literes reflex dobozba való mélysugi 20-30 literes zárt dobozban kellően jól érzi magát.
De ehhez számolni mérni, valamint a hangszóró kellően sok paraméterét ismerni kéne
-
Vendég
Mélysugárzók
Elméletileg lehetne, de szerintem ne foglalkozz a hangvállzozással! A karaktere azonos lesz, csak az ereje fog csökkenni (jó azárt minimálisan válltozik a hang is, de ez hanyagolható).
A hangja a reflex hosszától, a doboz anyagától a membrán fajtájától, az elektronika minőségétől, a doboz kialakításától, a membrán sugárzási irányától, stb. függ!!! Ezek megválltoztatásával lehet nagyobb külömbséget elérni. A doboz mérete nem a hangját válltoztatja meg legfőképp.
NoNo
Ha a doboz méretét változtatod, akkor drasztikusan is eltérhet a hang az eredeti (mondjuk úgy)- ideálistól.
Ha már csökkenteni akarod a doboz méretét, akkor a zárttá alakítást ajánlom.
Ez persze nem ökölszabály, de egy kb. 45-60 literes reflex dobozba való mélysugi 20-30 literes zárt dobozban kellően jól érzi magát.
De ehhez számolni mérni, valamint a hangszóró kellően sok paraméterét ismerni kéne
Mélysugárzók
Mélysugárzók
Van egy adott ládám.Házilag készítették.Az lenne a kérdésem,hogy lehet e csökkenteni a ládaméretet úgy,hogy a hangja ne változzon.
Igen! Ha nem kötöd rá az erősítőre!
Tv:Panasonic TH-42PA60E DVD/SACD:Pioneer 585-A Erősítő:Pioneer VSX-AX3 Hangfalak:Front:Dali AXS 5000 Center:Dali AXS center Sorrund:Dali AXS 1000 Sorrund back:Saját gyártmány Sub:Klipsch RW10 Kábelek:Front, Center,Sorrund,: SilverLine, Sub: Vianco digital coax
Szinti: Yamaha PSR520 Roland RA95
Mélysugárzók
Mélysugárzók
Arról nem beszélve, hogy jó páran tapasztaltak már olyat, hogy egy papiron érzéketlenebb doboz mégis hangosabban, dinamikusabban szól... azaz sajna a hangnyomással is trükköznek a gyártók.
Hát egyre inkább értem, miért az a válasz minden kérdésemre hogy "meg kell hallgatni" ...ami nekem kicsit körülményes
Mélysugárzók
Azért ez a körül nem mindegy! Egy 88dB-s és egy 91dB-s közötti 3dB-s különbség azt jelenti, hogy az előbbinek kétszer akkora teljesítmény kell ugyanakkora hangerőhöz....
sajti
Arról nem beszélve, hogy jó páran tapasztaltak már olyat, hogy egy papiron érzéketlenebb doboz mégis hangosabban, dinamikusabban szól... azaz sajna a hangnyomással is trükköznek a gyártók.
Mélysugárzók
A WH 210 -es a mediába 37,000 Ft!! Ti mit mondotok?
Én még negyvené' vettem.
Valdusaimmal jól harmonizál, ellentétben a Magnat (Motion 125A) előddel szemben. 80Hz Vágási Feri, fél állás, ~20nm.
Így két hét használat után mondhatom, ha most vennék, megint ilyet vennék.
TV: JVC 28' Erősítő:Denon AVR-1705 DVD:Pana RV32 Vidijó: Aiwa FX 5200 Mély: WH210 Hang: Wharfedale Valdus 400, 200, Center:WH20, BCenter:Valdus
Mélysugárzók
A WH 210 -es a mediába 37,000 Ft!! Ti mit mondotok?
- en magamnak nemvennem meg!
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Mélysugárzók
A WH 210 -es a mediába 37,000 Ft!!
Megvegyem ? Megér annyit? Jó lesz a rendszeremhez?
Ti mit mondotok?
JBL Pro Sound Comes Home!!
Tv: LG 72 cm, DVD Recorder: Philips Recorder R75,DVD: Thomson DTH 210,front:JBL ATX40, Center: JBL ATX10C ,Surround: JBL ATX 40 , Erősitő : Yamaha RXV 450
Monitor : Sony SDM-HS95P
Mélysugárzók
- szvsz. mindent elmondtunk!
T A M I . H U
Mélysugárzók
Azért ez a körül nem mindegy! Egy 88dB-s és egy 91dB-s közötti 3dB-s különbség azt jelenti, hogy az előbbinek kétszer akkora teljesítmény kell ugyanakkora hangerőhöz....
sajti
ja ezt jó tudni...kicsit nem értek hozzá
még infot...még
Mélysugárzók
- nem ezek az ismervek hatarozzak meg egy hangfal eseteben, hogy dinamikusan szol-e vagy sem! - ebben az esetben a hangfal erzekenysege az amit erdemes nezni, pl. hiaba van rairva egy hagfalra, hogy 500W-al terhelheto, ha az erzekenysege kisebb mint pl. egy 250W-osnak, ebben az esetben fennalhat az a helyzet, hogy a kisebb terhelhetosegu hangfal ugyanazon teljesitmennyel hajtva nagyobb hangnyomast fog produkalni mint a nagyobb terhelhetosegu.
- a maximalis terhelhetoseg pedig nemmond semmit ebbol a szempontbol, max az erosito-kivallasztasanal kell/lehet figyelembe venni.
Az érzékenység mindig 90dB körül van... így nem tudok különbséget tenni
sajti
Mélysugárzók
- nem ezek az ismervek hatarozzak meg egy hangfal eseteben, hogy dinamikusan szol-e vagy sem! - ebben az esetben a hangfal erzekenysege az amit erdemes nezni, pl. hiaba van rairva egy hagfalra, hogy 500W-al terhelheto, ha az erzekenysege kisebb mint pl. egy 250W-osnak, ebben az esetben fennalhat az a helyzet, hogy a kisebb terhelhetosegu hangfal ugyanazon teljesitmennyel hajtva nagyobb hangnyomast fog produkalni mint a nagyobb terhelhetosegu.
- a maximalis terhelhetoseg pedig nemmond semmit ebbol a szempontbol, max az erosito-kivallasztasanal kell/lehet figyelembe venni.
Az érzékenység mindig 90dB körül van... így nem tudok különbséget tenni
Mélysugárzók
...Mert olvastam olyat is egy hangfal jellemzésnél ami 250Wattos volt, hogy halk zenére nem ajálnják mert 2 db 25cm mély nem annyira dinamikus halkan, inkább csak hangosan
- nem ezek az ismervek hatarozzak meg egy hangfal eseteben, hogy dinamikusan szol-e vagy sem!
- ebben az esetben a hangfal erzekenysege az amit erdemes nezni, pl. hiaba van rairva egy hagfalra, hogy 500W-al terhelheto, ha az erzekenysege kisebb mint pl. egy 250W-osnak, ebben az esetben fennalhat az a helyzet, hogy a kisebb terhelhetosegu hangfal ugyanazon teljesitmennyel hajtva nagyobb hangnyomast fog produkalni mint a nagyobb terhelhetosegu.
T A M I . H U