Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mélysugárzók
Mélysugárzók
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Én magam az LFE sávot nem vágom, teljesen a subra bízom 120 Hz-ig. Az egyéb sávokon lévő mélyek vágásáról írtam (vagy legalábbis arról akartam)
Ez viszont amennyire tudom nem így van (de fentiek okán sosem néztem utána):
"Ugyanis a frontok, hiába vannak akár full-ra állítva, azzal csak a front csatornák jeleit szólaltatják meg, az LFE csatorna jelei arra nem keverednek át."
Kezdünk elkanyarodni a témától, de alábbi egyetlen esetben kerülnek a frontokra a diszkrét LFE sáv hangjai:
nincs subwoofer (processzorban OFF)
(Ha a frontok LARGE, és az LFE+Main (vagy hasonló) beállítást választottunk, ilyenkor mind a subwoofer mind a frontok megkapják az frontok basszus sávját aminek a vágását szintén állíthatjuk. Az LFE sáv továbbra is csak a subwooferen jelenik meg. Messze kerülendő beállítás!)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11012
- Kapcsolat:
Mélysugárzók
"Ugyanis a frontok, hiába vannak akár full-ra állítva, azzal csak a front csatornák jeleit szólaltatják meg, az LFE csatorna jelei arra nem keverednek át."
Ez beállítás kérdése a processzorban, az LFE sáv tartalma alapból nem jut a frontokra.
Mélysugárzók
Ez hibás megközelítés. Ugyanis a frontok, hiába vannak akár full-ra állítva, azzal csak a front csatornák jeleit szólaltatják meg, az LFE csatorna jelei arra nem keverednek át. Tehát, ha szubot megvágod 60Hz-nél, akkor az LFE csatornára kevert információ 60-120Hz között elveszik.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Én magam az LFE sávot nem vágom, teljesen a subra bízom 120 Hz-ig. Az egyéb sávokon lévő mélyek vágásáról írtam (vagy legalábbis arról akartam)
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Mélysugárzók
Ez hibás megközelítés. Ugyanis a frontok, hiába vannak akár full-ra állítva, azzal csak a front csatornák jeleit szólaltatják meg, az LFE csatorna jelei arra nem keverednek át. Tehát, ha szubot megvágod 60Hz-nél, akkor az LFE csatornára kevert információ 60-120Hz között elveszik.
Bizony, LFE csatorna natív használatához mindenféle váltást célszerű kikapcsolni a szubsugárzón és a processzor szub sávján.
Mélysugárzók
Én többször teszem inkább 60Hz-re a vágást 80 helyett, ott már a frontok is simán dolgoznak, erősítő teljesítményét sem éri nagy megterhelés.
Mélysugárzók
Elég szépen fel lehet engedni a subjaimat. Igaz a malac csak 250Hz engedi. Azt kell mondjam nem jött be. Egyszer majd még futok egy kört vele, még egy esélyt adva.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP
Mélysugárzók
Éveken át moziztam, de csak film. A sub 80 Hz-en, zenén az 5.1 nem érdekel. A subom viszont nem tud megszólalni 80 Hz felett ez egy subwoofer, nem mélysugárzó.
Az, hogy nincs rá igényed az egy dolog. Azoknak próbálok egy másik utat ajánlani, akik moziznának és azt a legjobb minőségben szeretnék élvezni. 80 Hz-nél vágva a csatorna teteje elveszik.
- Muszklismick
- V.I.P.
- Értékelés: 229
Mélysugárzók
Éveken át moziztam, de csak film. A sub 80 Hz-en, zenén az 5.1 nem érdekel. A subom viszont nem tud megszólalni 80 Hz felett ez egy subwoofer, nem mélysugárzó.
80 Hz felett már ott van az irányhallás is ami nagyon zavaró, 99%-ban nem tökéletes akusztikákban vannak használva
Mélysugárzók
Ez egy érdekes megközelítés, én a subot kizárólag a szubbasszus tartományra használom mert az a dolga, a jelenlegi sztereó
rendszeremben zenére 40 Hz-től lefelé van a hangfalhoz illesztve, nagyon finoman meg van vele támogatva a legalsó tartomány
amit már nem képes a hangfalam megszólaltatni úgy ahogy nekem tetszik
Amit leírtál, az esetedben a kizárólagos megoldás. Ha mozinál is használnád, biztatnálak, hogy engedd el teljesen a tetejét.
Ha valakinek van rá módja kipróbálni (és eddig még nem tette volna), örülnék egy két visszajelzésnek.
- Muszklismick
- V.I.P.
Mélysugárzók
Ez egy érdekes megközelítés, én a subot kizárólag a szubbasszus tartományra használom mert az a dolga, a jelenlegi sztereó
rendszeremben zenére 40 Hz-től lefelé van a hangfalhoz illesztve, nagyon finoman meg van vele támogatva a legalsó tartomány
amit már nem képes a hangfalam megszólaltatni úgy ahogy nekem tetszik
Mélysugárzók
Nem hiszem, hogy a hallható 10 oktávból bármelyik is hanyagolható lenne. Egy hibátlan előadáshoz mindnek rendben kell lennie, de az igaz, hogy otthoni körülmények között a legalsó oktáv minőségi lesugárzásával van a legtöbb gond, elsősorban akusztikai okok miatt.
Teljes mértékben egyetértek!
Mélysugárzók
Visszaolvasva korábbi beírásokat, megjegyzem, hogy a szub hangsugárzók bármilyen mért adatlapjára hagyatkozni veszélyes.
A szub pontosan az a tartomány, amelyik a leginkább érzékeny az elhelyezésre. Előfordulhat az is, hogy sok kísérlet ellenére sem kapunk több mély hangot, mint 2 front csatorna megszólalásakor, vagy egy második, … negyedik szub inkább csökkenti a mély érzetet, mint növelné azt.
Ennek kizárólagos megoldása a nagyon pontos akusztikai mérés lehet, ami a teljes csatorna frekvenciáira és fázisára kiterjed. Egy összelőtt rendszer nem összevethető egy simán „ledobott” hangrendszerrel.
Mélysugárzók
Nálunk a házimozihoz készült szubok legalább 500 Hz-ig visznek át. Ezt azért tartjuk jónak, mert így a nincs szükség hangváltó alkalmazására a közép tartomány levágásához. Filmeknél a szub csatorna önálló tartalommal bír, így azt vágni nem ildomos. Sokan tekergetik a szubon a vágási pontot. De miért is?
Sokkal fontosabb lenne, hogy azonos fázisú, jól elhelyezett eszközökkel, egyező hangnyomással nézzünk filmeket.
Mielőtt bárki kételkedésének adna hangot, igen, jól értelmezed, így működik és tökéletes a mozi hangélménye. A jó szubot nem kell vágni, linearizálni viszont érdemes!
Hátránya az, hogy zenéhez kiegészítő sugárzónak így nem használható, csak kiegészített hangváltó taggal, vagy másik önálló hangváltóval.
Miről ismerhető fel a jó szub sugárzó?
- alacsony a torzítási terméke
- kiváló az impulzus válasza
- bírja a +10 dB mély tartományban jelentkező többlet hangnyomás igényét (ezt a front sugárzók nem képesek hosszú távon kibírni, hacsak nem valami szörnyről beszélünk).
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Mélysugárzók
A szub-kérdést továbbgondolva pedig idézem önmagamat:
"Azonban a zene, vagy a film lényegét nem ez az oktáv adja, sokkal fontosabb feladat a felette lévő 9 minél valósághűbb megszólaltatása."
Nem hiszem, hogy a hallható 10 oktávból bármelyik is hanyagolható lenne. Egy hibátlan előadáshoz mindnek rendben kell lennie, de az igaz, hogy otthoni körülmények között a legalsó oktáv minőségi lesugárzásával van a legtöbb gond, elsősorban akusztikai okok miatt.
Mélysugárzók
...Amúgy meg szerintem messze nem az alsó határfrekvencia a legfontosabb paraméter egy szubsugárzónál, ezzel maximum a kezdők villognak. Kétlem, hogy sokan meg tudnának különböztetni két hangsugárzót, amik csak abban térnek el, hogy az egyik 22, a másik 26 Hz-ig megy le. Azt viszont mindenki meghallja, hogy mennyire pontos, megfogott és követhető az a basszushang.
Akkor egyetértünk.
A szub-kérdést továbbgondolva pedig idézem önmagamat:
"Azonban a zene, vagy a film lényegét nem ez az oktáv adja, sokkal fontosabb feladat a felette lévő 9 minél valósághűbb megszólaltatása."
longkft.hu/audioblog/
Mélysugárzók
LFE 120Hz-ig tartalmazHAT hangokat, de ahogy olvastam, íratlan szabály (amit túlnyomó részt betartanak), hogy csak 80Hz-ig tesznek rá jelet.
Nem gondolom problémának T12 szűk tartományát. Ott dolgozzon ahol kell, ott viszont jó minőségben. Lent a 22Hz teljesen jó eredmény (főleg zárt ládától), felül pedig a 80 körüli érték is pont jó. Én többször teszem inkább 60Hz-re a vágást 80 helyett, ott már a frontok is simán dolgoznak, erősítő teljesítményét sem éri nagy megterhelés.
Kb. egyről beszélünk, csak másképp fogalmazva. Tartalmazhat, sztem hagyjuk az íratlan szabályokat, ha nem tartalmaz, akkor nem fog megszólalni, attól még lehet 120Hz vágni az LFE-t. Ha meg nem szól na bumm.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP
- füci
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 110
Mélysugárzók
LFE 120Hz-ig tartalmazHAT hangokat, de ahogy olvastam, íratlan szabály (amit túlnyomó részt betartanak), hogy csak 80Hz-ig tesznek rá jelet.
Nem gondolom problémának T12 szűk tartományát. Ott dolgozzon ahol kell, ott viszont jó minőségben. Lent a 22Hz teljesen jó eredmény (főleg zárt ládától), felül pedig a 80 körüli érték is pont jó. Én többször teszem inkább 60Hz-re a vágást 80 helyett, ott már a frontok is simán dolgoznak, erősítő teljesítményét sem éri nagy megterhelés.
Ebben tökéletesen egyet értek
nem akarok számháborút indítani, de az is elég gyakori a szuboknál:
egy példa:
http://www.manualslib.com/manual/759862 ... =18#manual
Amplifier Output .................................................. 250W/5Ω
Power Consumption ................................................... 60W
60W felvett teljesítményből, hogy ad le 250W-ot az erősítő?? A nagyobb, kommersz márkák nagy részénél tapasztaltam ilyet (pl. egyes yamaha, klipsch, velodyne subok is - típusra már nem emlékszem - tévedés jogát fenntartom). újabban meg már nem is adják meg sokszor ezt az adatot.
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1685
Mélysugárzók
nem akarok számháborút indítani, de az is elég gyakori a szuboknál:
egy példa:
http://www.manualslib.com/manual/759862 ... =18#manual
Amplifier Output .................................................. 250W/5Ω
Power Consumption ................................................... 60W
60W felvett teljesítményből, hogy ad le 250W-ot az erősítő?? A nagyobb, kommersz márkák nagy részénél tapasztaltam ilyet (pl. egyes yamaha, klipsch, velodyne subok is - típusra már nem emlékszem - tévedés jogát fenntartom). újabban meg már nem is adják meg sokszor ezt az adatot.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Mélysugárzók
Egy olyan országban, ahol a "totál kezdő" 1000 dollárt a komplett házimozijára sem biztos, hogy elkölt, ahol a "totál kezdő" jobb esetben Médiamarkt-ban vásárol szubot, nem félrevezető 1000 dolláros termékkel bizonyítani, hogy még a "gagyi" szubok is lemennek 30 Hz-ig?
Változatlanul úgy gondolom, abban az ártartományban, amelyben a nagy átlag gondolkodik, a szubok legfeljebb csak be-be kukkantgatnak 40 Hz alá - aztán, ha mégsem így van, legfeljebb pozitívan csalódnak.
A példámban szereplő szubsugárzó nyilván nem a gagyi kategóriába esik, de nem is nevezném drágának. Az olcsó szubsugárzók is mélyre tudnak menni, a fogyatékosságuk nem ebben rejlik , hanem hogy milyen áron teszik ezt. A megcélzott alacsony határfrekvencia és a gyenge hangszóró miatt beáldozzák az impulzusok gyorsaságát, a basszushangok pontosságát. Ezért is produkálnak szörnyű eredményt ezek a gagyi típusok zenehallgatás közben, értékelhető hangszerhangra nem képesek, csak valami elmosódott brummogásra. Persze a hallgatók többségének ez is elég.
Amúgy meg szerintem messze nem az alsó határfrekvencia a legfontosabb paraméter egy szubsugárzónál, ezzel maximum a kezdők villognak. Kétlem, hogy sokan meg tudnának különböztetni két hangsugárzót, amik csak abban térnek el, hogy az egyik 22, a másik 26 Hz-ig megy le. Azt viszont mindenki meghallja, hogy mennyire pontos, megfogott és követhető az a basszushang.
Mélysugárzók
20 - 120Hz ideális, erről szól az LFE csatorna. De nem kell kardba dőlni ha mondjuk 25Hz-től indul. Sőt az általam berakott T12 egy igen jó hangú láda. Pedig igen szűk tartományban dolgozik. A papírforma amúgy is szép meg jó, de a mérések az igaziak, ott látni a frankó adatokat.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Mélysugárzók
"A szabadtéri (klasszikus zenei) koncertek hangulatának, hangképének visszaadásához le kellene menni 7 Hz-re - ezzel a kilencvenes évek elején sokat foglalkoztak. "
Ezt egy olyan cikkben olvastad, ami úgy kezdődött, hogy "Angol tudósok bebizonyították..."? Szerintem Te sem gondolod komolyan, hogy le KELL menni 7 Hz-ig. Ezek szerint minden rendszer, ami ezt nem teljesíti, hibás? Mégis milyen hangsugárzóval oldanád meg a feladatot?
"A filmeknél, s a belőlük készült digitális adathordozóknál élnek is eme alsó tartomány előnyeivel, s kevernek jeleket a szub csatornára 10 Hz alatt is."
Garantálom Neked, hogy a digitálisan kiadott filmek 99 %-ának hangsávjain nincs semmilyen hasznos jel 18 Hz alatt. Nem is lenne értelme, mivel itt már szinte minden házimozis szubsugárzó leszabályozza a jelet a hangszóró védelmében.
"Az az igazság, hogy a ládák nagyobbik része inkább 40 Hz-től felfelé."
Még a gagyi szubsugárzók is lemennek 30 Hz-ig, kicsit normálisabbak 25 Hz-re is rákacsintanak. Itt egy általam elkövetett hangnyomás görbe egy olcsó, de jófajta szubsugárzóról (Rythmik Audio F12SE):
LFE - AVR12 - 80.jpg
A -3 dB-es frekvencia 24 Hz-en van!
Az a baj, hogy ha egy totál kezdő a beírásodat veszi alapul, besétál a nagy sötét erdőbe és egy jó ideig nem is talál ki onnan. Nem állítom, hogy totális valótlanságokat állítottál, de a kezdőket ne ilyen bulvárszövegekkel fogadjuk már, hanem használható infókkal! Ezért merészeltem közbeszólni.
Egy felvetésre válaszoltam - igen, lehetnek jelek 20 Hz alatt, melyek halhatóak, érezhetőek, azonban egyetlen szavammal nem utaltam arra, hogy azt kötelezően le is kellene tudni játszani.
Példáimat mint információt említettem meg, egyetlen szóval sem utaltam az infrabasszus szükségességre, egyetlen szavammal sem kérdőjeleztem meg, hogy úgy általában 18 Hz alatt nincsenek jelek a hangsávokon.
Egy kicsit most úgy érzem, ha valaki autót vesz és Dáciában gondolkodik, mert azzal találkozik általában, tilos lenne számukra megemlíteni, hogy van más is. Nem hiszem, hogy szegény kezdő autóvásárlót megkavarnánk, ha írnánk neki a Bugattiról.
A szabadtéri koncertek infrabasszus tartományával kapcsolatban egyébként így hirtelenjében Graham Holliman-t és Paul Messenger-t említeném, akik ezen témában elmélkedtek
Az említett filmek hangsávjai pedig (akár bulvártéma, akár nem) tartalmaznak infrabasszus jeleket.
Más.
Tetszik a bemásolt frekvenciagörbe, amit megmutattál, tényleg elég szép.
Egy olyan országban, ahol a "totál kezdő" 1000 dollárt a komplett házimozijára sem biztos, hogy elkölt, ahol a "totál kezdő" jobb esetben Médiamarkt-ban vásárol szubot, nem félrevezető 1000 dolláros termékkel bizonyítani, hogy még a "gagyi" szubok is lemennek 30 Hz-ig?
Változatlanul úgy gondolom, abban az ártartományban, amelyben a nagy átlag gondolkodik, a szubok legfeljebb csak be-be kukkantgatnak 40 Hz alá - aztán, ha mégsem így van, legfeljebb pozitívan csalódnak.
longkft.hu/audioblog/
- Muszklismick
- V.I.P.
Mélysugárzók
80 Hz fölött én biztos hogy nem használnék subwoofert, persze ha bögreszettet kell kiegészíteni akkor muszály.
A basszust a hangfalaknak kellene reprodukálniuk, a szubbasszust kellene a subwoofernek.
Mélysugárzók
Bocsánat úgy értettem hogy e-között induló Hz től a kb 140-250hz ig ládákra gondoltan
( 28-140 Hz
24-250 Hz
25-120 Hz stb)
És mi a kérdés?
Gyártója válogatja, h mi az alsó illetve felső határ. No meg a pénztárca. 20 - 120Hz ideális, erről szól az LFE csatorna. De nem kell kardba dőlni ha mondjuk 25Hz-től indul. Sőt az általam berakott T12 egy igen jó hangú láda. Pedig igen szűk tartományban dolgozik. A papírforma amúgy is szép meg jó, de a mérések az igaziak, ott látni a frankó adatokat.
- G-Bali
- Újonc fórumos
- Értékelés: 0
Mélysugárzók
Igazából már azt sem értettem mi az a " sok láda 25-40Hz közt " megállapítást, vagy kérdést vagy mit. Nem ismerek olyan sub ládát ami ebben a tartományban dolgozna.
Bocsánat úgy értettem hogy e-között induló Hz től a kb 140-250hz ig ládákra gondoltan
( 28-140 Hz
24-250 Hz
25-120 Hz stb)
LG 55LF652V, Marantz SR 7009, QUADRAL -ARGENTUM 570 5.0,velodyne wi-q 12, Néhai Titan STD mk1 - EPSON EH-TW6700
Mélysugárzók
Akkor most hogy is van ez...
Igazából már azt sem értettem mi az a " sok láda 25-40Hz közt " megállapítást, vagy kérdést vagy mit. Nem ismerek olyan sub ládát ami ebben a tartományban dolgozna.