Nem vagyok biztos, hogy a "mélyebbre menés"-ben keresendő a megoldás. Hiszen ugyanazon a zenén (mondjuk egy Paganini Capriccon, ami nem megy mélyre a hegedű legmélyebb húrja a 'G' talán 100 Hz körül van) is tapasztalható a dolog. Inkább a doboz térfogatában, és a benne lévő levegő mennyiségére gyanakszom. De mindegy is.denesdr írta: ↑2026.02.03., kedd 07:51Hadd segítsek, hátha tisztább lesz a kép. Itt a "megmozgatott levegő menyisége" azt jelentheti szerintem, hogy mélyebbre megy a hangfal, mivel ha ugyanolyan érzékenységű és névleges impedanciájú, de jóval nagyobb méretű a doboz, akkor alacsonyabb lesz az alsó határfreki.
Egyébként próbáltad a nagy böhömöt "kraftosabb" erősítővel, amivel végül ő is jól szólt? Ha igen, akkor miféle volt ez az erősítő?
Illetve azt hozzátenném, hogy a gyárilag megadott érzékenységi adatok gyakran nem fedik kellőképpen a valóságot.
Most egy 2x9 wattos csöves SE erősítő hajtja böhöm hangfalamat, az tökéletesen kihajtja, de nem hallgatom hangosan. Viszont az az erőlködés (nem tudok kakilni érzés
A fene se érti ezt, bár biztos van rá magyarázat, csak az a baj, hogy én a "nyi-ha"-n kívül mást nem értek meg a kínaiból.