Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
sub fázisbeállítás
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Tegnap még gondolkoztam rajta, hogy beírjam nem a Sal és Jamo s606 és társaiból kellene megközelíteni a témát!
Tudom miről beszélsz, mert volt mind a kettő! Sajnálatos, hogy ezt kell mondanom de a fenti hangfalak nagyon rosszak! Csattogó magassal, kiabáló közép és bebúgó mély tartománnyal!
És sajnos beleestél abba a hibába, mint általában a teszt írók kb 40%-ka, hogy általánosít!
Kedvelem az írásaidat, mert felhasználói szemszögből próbálod körbejárni a témákat! Csak mostanában inkább már meggyőződés szagú.
Az általánosításoddal jelen esetben az a baj, hogy egy nagyobb kategóriába tartozó (ahol már tervezés során ezeket a hibákat orvosolták) és hasonló felépítésű(elrendezésű) hangfaltól is elrémíted a vevőjelölteket! És lehet azok a hangfalak mérföldekkel jobbak az általad kifogásolt típusoknál.
És ebben igaza van Fapacinak, hogy nagyon nagy felelősséggel jár egy cikk közlése.
A 2 subos (próbáltam) megoldás sajnos az AVR erősítők gyengesége miatt kell és a gyártók ezzel is a spórolás nyomvonalát tapossák!
Olcsóbb egy jelet ketté osztani mint combosabb végfokpanelt és az ahhoz tartozó (kiszolgáló) tápegység pakolni a készülékbe!
Már régebben is mondtam, hogy a megfizethetőnek vélt nagy AVR erősítők 5 vagy 7 csatornás egyidejű hajtás (20Hz-20KHz) esetén nem tudnak csak 50-60Watt csatornánkénti teljesítményt leadni 1% torzítással!
Persze most jöhetnek azok, hogy egy filmben nincs egyszerre pl.: mind az 5 vagy 7 csatornán nincs 47Hz jel. De van! És sajnos a gyenge dinamikával rendelkező erősítő soha nem fog 80-95Db hangnyomással kiadni magából. És ilyenkor jól jön a gyártó kis trükkje, hogy ha nem elég dögös vagy dinamikus akkor a másik sub kimenetre akassz még egy subot!
Jól elkanyarodtam de szerintem a sub témához hozzá tartozik, hogy miért is kell egy rendszerbe 2 vagy több sub!
És ezekhez tartozik még az is, hogy a rendszerek 60-70%-kában a sub nagyon magas hangerőn van dolgoztatva, de ez már megint egy külön téma lehetne.
- TibiPapa
- V.I.P.

- Értékelés: 61
sub fázisbeállítás
Hogy mennyire a divat szülte ezt a megoldást, azt én nem tudom, de nyilván összefüggésbe hozható azzal, hogy a mostanában divatos vékonyka álló dobozok előlapján nem fér el egy méretes hangszóró.
Igen, valószínű ez lehet a baj, de ettől még valós a probléma, és nem egy jól sikerült darabok ezek. Az, hogy mi okozza pontosan a hibát, arra pedig tényleg csak tippjeim voltak. A cikkbe sem véletlenül ezt a képet szúrtam be. Minden esetre nálam ezután sem kerülnek be ezek a hangfalak az ajánlott kategóriába. Maradnék a jól bevált hagyományos felépítésnél.
Primare, ELAC, Sonus Faber, Naim, Dali, Magnat, Focal, Onkyo, Q Acoustics, Boston Acoustics, Wharfedale, Taga Harmony, Canton, Onkyo, Denon, Marantz, KEF, NAD, Bluesound, Bose, Tangent, Inakustik, XLO, QED, Norstone,
- TibiPapa
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Hogy mennyire a divat szülte ezt a megoldást, azt én nem tudom, de nyilván összefüggésbe hozható azzal, hogy a mostanában divatos vékonyka álló dobozok előlapján nem fér el egy méretes hangszóró.
Igen, valószínű ez lehet a baj, de ettől még valós a probléma, és nem egy jól sikerült darabok ezek. Az, hogy mi okozza pontosan a hibát, arra pedig tényleg csak tippjeim voltak. A cikkbe sem véletlenül ezt a képet szúrtam be. Minden esetre nálam ezután sem kerülnek be ezek a hangfalak az ajánlott kategóriába. Maradnék a jól bevált hagyományos felépítésnél.
Primare, ELAC, Sonus Faber, Naim, Dali, Magnat, Focal, Onkyo, Q Acoustics, Boston Acoustics, Wharfedale, Taga Harmony, Canton, Onkyo, Denon, Marantz, KEF, NAD, Bluesound, Bose, Tangent, Inakustik, XLO, QED, Norstone,
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11456
- Kapcsolat:
sub fázisbeállítás
Nagyon ritkán engedem moziban le ilyen alacsony frekvenciára a front hangfalat, mivel ahogy látod, a legtöbb házimozi erősítő 5, vagy 7 csatornás módban képtelen azt meghajtani.
Az oldalsó mélysugárzós hangfalakkal több problémám is van. A cikkben épp egy olcsóbb hangfalat tettem be illusztráció végett. A legtöbb ezekből fogy ugyanis ott a statisztikák szerint.
Leírnám észrevételeimet vele kapcsolatban. A legtöbb jó hangfalnak van egy bizonyos mélysége. Szükséges, hogy a hangszóró mögött legyen elég tér. Ez az oldalsó hangszóróknál nem adatik meg, mivel a mágnesük gyakorlatilag nekiér a másik oldalfal belsejének. Ezáltal egy elég komoly mély kiemelés keletkezik, és az független az elhelyezéstől. (Ez valószínű az állóhullámok miatt alakul ki, ami egy fajta búgásként jelentkezik) Sok ember ezért érzi azt, hogy igazán mélyre nem megy le, de egy ponton mégis túlságosan dübörög neki. Ezt valószínű méréssel alá is lehet támasztani) Kiegészítve mélysugárzóval sem oldódik meg a probléma, mivel ugyan olyan frekvencián találkozik nagyjából a két hang. Talán, mégsem ez a legnagyobb baj, hanem arról, hogy az elejében lévő középsugárzókat nagyon magasan vágták, így annak frekvencia átvitele nagyon messze esik az oldalában található mély hangszórótól. Ezáltal Fapaci példájával élve csukott szemmel átférek közöttük, úgy hogy egy hang is hozzám érne. Ilyen óriási lyukat semmilyen csoda bemérőrendszer nem tud helyreállítani. A másik amiért nem szimpatikus számomra az az, hogy nem felém, hanem a fal fele szól, ahol én speciel nem tartózkodom. Szerintem ezeket a hangfalakat inkább a divat szülte, és azoknak meg is felelnek.
Ugyan annyi pénzért egy klasszikus felénk sugárzó két utas hangfal minden esetben jobb választás volna, de akkor nem felelne meg a vásárlói elvárásoknak, miszerint legyen sok utas, nagy terhelhetőségű, és sok hangszórót tartalmazzon. Megjegyzem a 3 utas problémával még ennél sokkal magasabb árban is összefuthatunk.
A 20-30 cm-es belső faltávolság szerinted milyen frekvenciákon eredményez állóhullámokat? Ha kiszámolod a hullámhosszakat, ez bizony bőven a basszustartomány felett van, tehát a sejtésed téves. Ráadásul a hangszóró membránja befelé nem csak a vele szemben lévő falra sugároz, hanem pont olyan mértékben szórja meg az oldalfalakat is.
A doboz aljába, oldalába épített mélysugárzót jellemzően minimum 4 utas dobozoknál szokták alkalmazni eredményesen (a saját cikkedbe is ilyen doboz képét tetted be), tehát a középsugárzóhoz történő illesztési problémára igen ritkán van példa. Erre az alsó szekcióra csak a szubbasszus tartományt szokták bízni, ahol már nincs irányhatás, tehát az általad említett elhelyezési probléma sem valós. Hogy mennyire a divat szülte ezt a megoldást, azt én nem tudom, de nyilván összefüggésbe hozható azzal, hogy a mostanában divatos vékonyka álló dobozok előlapján nem fér el egy méretes hangszóró.
- TibiPapa
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Tibi, a sub hangjának besimítására a megoldásod, sajnos nem helytálló!
Mert mivan ha, a frontjaid 45Hz-től indulnak, és mondjuk az LFE 25 vagy a 30Hz jelét már csak kb 10-15Db ejtéssel tudják megszólaltatni ?
Szerintem totál feleslegesen terheled a frontokat olyan frekvenciákkal, amiket nagyon nehezen adnak le vagy egyálltalán nem is tudnak. És az eleve gyenge AVR erősítőket terheled!
A sub elhelyezéssel kell sokat foglalkozni, sokan nem is tudják, hogy a sub elhelyezés a legkényesebb.
Az, hogy egy hangfalban hol helyezkedik el egy mélysugárzó, az inkább elhelyezésnél kíván egy kicsit több odafigyelés. Mint sem, hogy mit keres ott. SZERINTEM !
Nagyon ritkán engedem moziban le ilyen alacsony frekvenciára a front hangfalat, mivel ahogy látod, a legtöbb házimozi erősítő 5, vagy 7 csatornás módban képtelen azt meghajtani.
Az oldalsó mélysugárzós hangfalakkal több problémám is van. A cikkben épp egy olcsóbb hangfalat tettem be illusztráció végett. A legtöbb ezekből fogy ugyanis ott a statisztikák szerint.
Leírnám észrevételeimet vele kapcsolatban. A legtöbb jó hangfalnak van egy bizonyos mélysége. Szükséges, hogy a hangszóró mögött legyen elég tér. Ez az oldalsó hangszóróknál nem adatik meg, mivel a mágnesük gyakorlatilag nekiér a másik oldalfal belsejének. Ezáltal egy elég komoly mély kiemelés keletkezik, és az független az elhelyezéstől. (Ez valószínű az állóhullámok miatt alakul ki, ami egy fajta búgásként jelentkezik) Sok ember ezért érzi azt, hogy igazán mélyre nem megy le, de egy ponton mégis túlságosan dübörög neki. Ezt valószínű méréssel alá is lehet támasztani) Kiegészítve mélysugárzóval sem oldódik meg a probléma, mivel ugyan olyan frekvencián találkozik nagyjából a két hang. Talán, mégsem ez a legnagyobb baj, hanem arról, hogy az elejében lévő középsugárzókat nagyon magasan vágták, így annak frekvencia átvitele nagyon messze esik az oldalában található mély hangszórótól. Ezáltal Fapaci példájával élve csukott szemmel átférek közöttük, úgy hogy egy hang is hozzám érne. Ilyen óriási lyukat semmilyen csoda bemérőrendszer nem tud helyreállítani. A másik amiért nem szimpatikus számomra az az, hogy nem felém, hanem a fal fele szól, ahol én speciel nem tartózkodom. Szerintem ezeket a hangfalakat inkább a divat szülte, és azoknak meg is felelnek.
Ugyan annyi pénzért egy klasszikus felénk sugárzó két utas hangfal minden esetben jobb választás volna, de akkor nem felelne meg a vásárlói elvárásoknak, miszerint legyen sok utas, nagy terhelhetőségű, és sok hangszórót tartalmazzon. Megjegyzem a 3 utas problémával még ennél sokkal magasabb árban is összefuthatunk.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1731
sub fázisbeállítás
Mert mivan ha, a frontjaid 45Hz-től indulnak, és mondjuk az LFE 25 vagy a 30Hz jelét már csak kb 10-15Db ejtéssel tudják megszólaltatni ?
Szerintem totál feleslegesen terheled a frontokat olyan frekvenciákkal, amiket nagyon nehezen adnak le vagy egyálltalán nem is tudnak. És az eleve gyenge AVR erősítőket terheled!
A sub elhelyezéssel kell sokat foglalkozni, sokan nem is tudják, hogy a sub elhelyezés a legkényesebb.
Az, hogy egy hangfalban hol helyezkedik el egy mélysugárzó, az inkább elhelyezésnél kíván egy kicsit több odafigyelés. Mint sem, hogy mit keres ott. SZERINTEM !
Az a sok mérnök, aki oldalra teszi a mélysugárzót, és az a sok felhasználó, aki ilyen felépítésű hangfalat hallgat otthon, mind meg lett vezetve!
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1731
sub fázisbeállítás
Én sem kötözködni akarok, de szerintem szakmai dolgokat csak szakmai alapon lehet megközelíteni, nem pedig érzelmi alapon. Nem éreztem kötekedésnek a fapaci által leírtakat, ellenben nagyon úgy tűnik igaza van. Sértődés helyett esetleg érveket kellene felhozni, hogy miben téved. Ja hogy azok nincsenek?
-
Vendég
sub fázisbeállítás
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
sub fázisbeállítás
Öntől ilyen segítőkész hozzáállást több év alatt nem olvastam.
12 éve tanítok, 8 évig vezettem egy HiFi klubot, több blogot jegyzek, 3 technikai újságnak írok cikkeket és egy könyv is megjelent a nevem alatt, no meg van itt 10k hozzászólásom és magasan vezetem a megköszönt posztok listáját, de oda se neki, nem vagyok segítőkész, túlbeszéltük!
sub fázisbeállítás
Nekem ez inkább kötözködés volt, mint magyarázat. Soronként kezdhetném a magyarázatot, de úgy is értelmetlen lenne, hisz két állítás lenne egymással szemben. Lehet, másnak hívni bizonyos jelenségeket, de amit leírtam, azt tapasztalatból írtam le, nem a mérőműszereket nézegetve. 15év alatt pár ezer rendszert telepítettem, így az itt leírtakat ennek megfelelően írtam le tapasztalatból. Ezekért kiállok, és a gyakorlatban bárkinek szívesen be is mutatom, hisz úgy hiteles. A személyes tapasztalat tény, ami mint tudjuk elég makacs dolog. Sok hülyeséget írnak a neten, amit készpénznek vesznek az emberek, aztán csodálkoznak, hogy épp az elellenkezőjét tapasztalják. Itt a neten így meghagynám a szájkarate ilyen formáját másnak. Nincs Hangmérnöki végzettségem, így kérem ezt elnézni nekem. Én legalább megpróbáltam érthetően megfogalmazni azt, amit sokunk tapasztalt odahaza. Öntől ilyen segítőkész hozzáállást több év alatt nem olvastam.
Remeljuk a kovetkezo 15 evben osszejon majd ket egyforma sub;) Nekem mar osszejott a ket JBL S1S-EX, de ahhoz me most epp egy haz hianyzik
- TibiPapa
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Tényleg nem kötözködni akarok, de
Nekem ez inkább kötözködés volt, mint magyarázat. Soronként kezdhetném a magyarázatot, de úgy is értelmetlen lenne, hisz két állítás lenne egymással szemben. Lehet, másnak hívni bizonyos jelenségeket, de amit leírtam, azt tapasztalatból írtam le, nem a mérőműszereket nézegetve. 15év alatt pár ezer rendszert telepítettem, így az itt leírtakat ennek megfelelően írtam le tapasztalatból. Ezekért kiállok, és a gyakorlatban bárkinek szívesen be is mutatom, hisz úgy hiteles. A személyes tapasztalat tény, ami mint tudjuk elég makacs dolog. Sok hülyeséget írnak a neten, amit készpénznek vesznek az emberek, aztán csodálkoznak, hogy épp az elellenkezőjét tapasztalják. Itt a neten így meghagynám a szájkarate ilyen formáját másnak. Nincs Hangmérnöki végzettségem, így kérem ezt elnézni nekem. Én legalább megpróbáltam érthetően megfogalmazni azt, amit sokunk tapasztalt odahaza. Öntől ilyen segítőkész hozzáállást több év alatt nem olvastam.
sub fázisbeállítás
Én becsülöm a cikk írójának fáradozását. Amit kritizáltok benne, javarészt jogos, de igazából aki most eregeti a szárnyát sub ügyben, annak nem kell mindent apróra megmagyarázni. Nem mindig szabatos, de nem is egy THX minősítésű mozi beállítási eljárását ecsetelte:)
Ettől függetlenül én mindenkinek javaslom, hogy próbálja a subokat manuálisan fázisba állítani, azaz fizikailag tegye oda a szobában, ahol 0fok fázishelyzetben pontos a hangja, ez javarészt a hallgató pozíciótól egyenlő távolságban lévő körön van a két frontsugárzó között (1 vagy 2 sub esetén), a fronthangsugárzókkal. Nyilván az elektronikák okozna némi késés különbséget, de el lehet vele játszani.
Persze ha nem fér ott el, vagy az életünk értelme oda egy virágcserepet tervezett, akkor nehezebb a helyzet:)
Én azt gondolom, hogy a frontsugárzók mély sugárzójánál legalább 2 mérettel nagyobb mély sugárzót használjuk, és ha lehet passzív modellt végfokkal hajtva. Egy Behringer corssover és egy hangosítási végfok 100-szor többet ér, mint a fedélzeti 250-300W-osnak kikiáltott 30W-os erősítő, a beépített hitvány szűrőtagról nem is beszélve. (Amikor szétszedtük a Focal SW900-asomat, mert elromlott a végfoka, sikító, üvöltő röhögésbe kezdtük kínunkban, mivel annyira szánalmas volt a belseje, aztán a fent említett cross és egy Sony TA-N-55 hídban, megmutatta mire képes a kicsike:)
Ha meg LFE csatornát alkalmazunk, akkor direktbe mehet a házimozi erősítőre.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
sub fázisbeállítás
Ezt kifejtenéd bővebben? Engem és szerintem sok más egyszerű felhasználót,akit érdekel a téma, nagyon kiváncsivá tettél, hogy milyen téves információkat tartalmaz a cikk és hogy mi akkor a helyénvaló.
Tényleg nem kötözködni akarok, de szinte egyetlen támadhatatlan mondat sincs a cikkben. Nem szeretném atomjaira szedni, így csak néhány példa:
"...rábeszélik az embereket egy olyan hangfalra, melynek az oldalában található +1 hangszóró, aminek persze semmi keresnivalója nincs ott."
Ugyan miért nincs? Indoklás? Magyarázat?
"A nagy teljesítmény viszont nagy hangszórókitéréssel is párosul. A nagy fizikai kilengés túl azon, hogy leveri a poharakat a polcról, nem túlságosan jó, ugyanis túl sok ideig tart, még a hangszóró visszatér a kiinduló pontjához. Mindez persze gyorsítható egy megfelelő végfokkal, aminek csillapítási tényezője kellően magas, és így gyorsan tudja mozgatni a mélysugárzót oda-vissza."
Miért veri le a poharat nagyobb valószínűséggel egy darab nagy kitérésű hangszóró, mint két kisebb (azonos hangnyomás mellett)?
Amennyiben a nagyobb membránok lassabban térnének vissza "kiinduló pontjukhoz", akkor ezeken a hangok alacsonyabb frekvencián, azaz mélyebben szólalnának meg, ami elég fura lenne. A valóságban pont a nagyobb kitéréssel dolgozó membránnak kell gyorsabban mozognia, hiszen a hang frekvenciája által megszabott idő alatt nagyobb utat kell megtennie.
"Egy jó beállítással teljesen eltűntethetők a mélysugárzók azzal, hogy azok hangját felkeverjük a hangfalak frekvencia átviteli képességének aljára. Illetve annál picit magasabbra, mivel figyelembe kell vennünk az erősítő képességeit, és a fázisproblémákat."
Mi az, hogy "azok hangját felkeverjük"? Ez miért okozná azt, hogy "eltűnnek" a mélysugárzók? Hogy jön ide az erősítő képessége? Miért jelent indoklást a fázisprobléma ebben a kérdésben?
"A vágás (Small, vagyis kis hangfal beállítás) nem csupán az erősítő lekönnyítésére szolgál. A magasabb vágás megkönnyíti a mélysugárzó illesztését is, mivel csökkenthető a fázisprobléma a kritikus pontokon."
A fázisprobléma és a vágási frekvencia között milyen összefüggés van? Miért enyhébb ez a probléma "magasabb vágás" esetén?
"...egy mélysugárzó használatával köztünk egy vonal húzható, így nem nehéz megállapítanunk annak irányát. Amennyiben viszont elhelyezünk a szoba egy másik, szimmetrikus pontján egy másikat, úgy már irányíthatóvá válik a mélyhang a háromszög által behatárolt területen belül."
Milyen háromszög? Egy szobában milyen módon irányítunk basszushangokat egy kommersz szubsugárzóval? Miért könnyebb ez két dobozzal, mint eggyel?
"A másik megoldás a szubwooferek sorba kötése. Egyes mélysugárzók ugyanis nem csupán RCA bemenettel rendelkeznek, hanem kimenettel is. Ebben az esetben egyetlen kábellel kötjük be a mélysugárzónkat, majd a másodikat innen tovább véve csatlakoztatjuk. "
Ez a bekötési mód párhuzamos kötés, nem soros.
"...Az a mélynyomó, ami nem megy le olyan mélyre hangosabbnak hallható"
Mert? Indoklás? Magyarázat?
"A két szubos rendszernél nem hallani majd olyan mélynek a mélyet"
Mert? Áthangoljuk a hangokat két szubsugárzóval, vagy mi történik?
Nem folytatom, mert itt gépelhetnék estig. Ismétlem, nem kötözködni akarok, de aki ennyire nincs tisztában az alapfogalmakkal sem, az ne akarjon másokat tájékoztatni, mert pont ellentétes eredményt fog elérni!
sub fázisbeállítás
Az ellen viszont mindig is fel fogom emelni a hangom, ha valaki téves, félrevezető információkat zúdít a gyanútlan olvasókra, márpedig a Maga írása hemzseg ezektől.Ezt kifejtenéd bővebben? Engem és szerintem sok más egyszerű felhasználót,akit érdekel a téma, nagyon kiváncsivá tettél, hogy milyen téves információkat tartalmaz a cikk és hogy mi akkor a helyénvaló.
- TibiPapa
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Sajnálom, ha ezt így éli meg. Nekem fogalmam sincs, kivel beszélgetek éppen, nem is emlékszem semmilyen köztünk lezajlott múltbeli eszmecserére, azaz nem ismerjük egymást, így nyilván nem indíthattam semmiféle háttértámadást sem személye ellen. "Rosszindulatú megkeresésem" egyáltalán nem a tárgyalt műszaki megoldások ellen intéztem, hiszen a két szubsugárzós rendszert én is alaposan védem évek óta. Az ellen viszont mindig is fel fogom emelni a hangom, ha valaki téves, félrevezető információkat zúdít a gyanútlan olvasókra, márpedig a Maga írása hemzseg ezektől. Lehet ezt részemről nagyképűségnek, tudálékosságnak, vagy akár rosszindulatnak is tekinteni (csak tudnám, mi okom lenne rá!), a lényegen semmit nem változtat. Aki veszi magának a bátorságot és publikál, az vegye észre az ezzel járó felelősséget is és készüljön fel a témából becsületesen! Szakmai kérdésekben szívesen vitázom, de ebben nem.
Sajnálom, hogy nem emlékszik. Részemről lezárnak tekintem a témát. Koncentráljunk továbbra is a fórumozók segítségnyújtására, és az itteni kultúrált beszélgetésekre.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
sub fázisbeállítás
Bevallom, az egyetlen rosszindulatú megkeresés Öntől érkezett...
Sajnálom, ha ezt így éli meg. Nekem fogalmam sincs, kivel beszélgetek éppen, nem is emlékszem semmilyen köztünk lezajlott múltbeli eszmecserére, azaz nem ismerjük egymást, így nyilván nem indíthattam semmiféle háttértámadást sem személye ellen. "Rosszindulatú megkeresésem" egyáltalán nem a tárgyalt műszaki megoldások ellen intéztem, hiszen a két szubsugárzós rendszert én is alaposan védem évek óta. Az ellen viszont mindig is fel fogom emelni a hangom, ha valaki téves, félrevezető információkat zúdít a gyanútlan olvasókra, márpedig a Maga írása hemzseg ezektől. Lehet ezt részemről nagyképűségnek, tudálékosságnak, vagy akár rosszindulatnak is tekinteni (csak tudnám, mi okom lenne rá!), a lényegen semmit nem változtat. Aki veszi magának a bátorságot és publikál, az vegye észre az ezzel járó felelősséget is és készüljön fel a témából becsületesen! Szakmai kérdésekben szívesen vitázom, de ebben nem.
- TibiPapa
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Mozinál toleránsabbak az emberek és kevésbé veszik észre a nem egyforma szubot.
De zenére csak egyformákat érdemes berakni.
Ez pontosan így van, ebben szerintem mindenki egyetért.
A legtöbb felhasználónál sajnos ennél még rosszabb a helyzet, hisz még a hangfalaik sem egy típusból/gyártótól kerülnek ki, ami sokkal nagyobb problémákat vet fel.
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Érdekes dolgok vannak itt.
Első kőrben aki arra vetemedik hogy a rendszerbe szubot illesszen annak nem árt figyelembe venni, hogy csakis akkor fog valahogyan is működni a dolog ha két azonossal tesszük ezt meg.
Ha ezt az alap dolgot nem tartjuk be neki se kezdjünk.Főleg ne zenén!!!!
Ha nincs két azonos akkor inkább csak eggyel tegyük!!!
Még így is jobb lesz a végeredmény mintha két különböző lenne.
Pont az ilyen probálkozások miatt jönnek a furcsa irományok.Amíg nem két egyforma a szub kár vele még probálkozni is.
Ha meg van a két egyforma lehet jtszani a beállítással.
De ha valaki ezt az alap dolgot figyelmen kívül hagyja az tojik arra, hogy mit hogyan érdemes.
Mozinál toleránsabbak az emberek és kevésbé veszik észre a nem egyforma szubot.
De zenére csak egyformákat érdemes berakni.
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Bontsuk két részre a kérdést!
...
Ha valaki, aki amúgy ért hozzá és szakértőnek tartja magát és mások is annak tartják, el fogja veszíteni a hitelét, ha átmegy nagyképűbe, tudálékosba, okoskodóba, lenézőbe, gúnyosba.
Az előző vadlovas beírásod után ennyit olvastam el az írásodból.
A többi nem érdekelt már.
- TibiPapa
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Szabad kérdezni, milyen volt az a bizonyos visszhang? Tippem szerint hasonlót kapnék én is, ha a mongol vadlovak bélműködéséről írnék egy szakkcikket.
Bevallom, az egyetlen rosszindulatú megkeresés Öntől érkezett. A többiek megköszönték, hogy időt fordítottam rá, és megírtam. Sok embernek felkeltette a figyelmét, hisz ez volt a célom vele. A cikk elején, és végén is felhívtam a figyelmet arra, hogy a pontos, műszeres beállítással tovább javítható a rendszer. Ez csupán egy ajánlás volt részemről. Akkor az AvFórumra tettem fel a cikket. Talán ennek hatására, de sokan kipróbálták, és a házimozis mag döntő többsége azóta is két, vagy több mélysugárzót használ. Amennyiben csupán egy embernek segítettem volna ezzel, én annak is örültem volna, hisz nekem ebben üzleti érdekem nem volt. Ajánlásommal inkább csak Önnek hoztam ügyfeleket, mint aki képes, és tud is műszeres bemérést végezni, ráadásul így két tápkábelt, és két mélysugárzó kábelt is tudna hozzá eladni.
Ennek tudatában elgondolkoznék a helyében a mongol vadlovak bélműködéséről szóló cikk írásának lehetőségéről, hisz aki még sosem hallott erről a témáról, annak valószínű tudna újat mondani. Később pedig tetszés szerint komolyabb kutató munkába kezdhetne, persze ha szeretne. Remélem érti a párhuzamot.
Megkérném, hogy kerüljük ezután a nyílt, és a háttérben folyó támadásokat, hisz az itt regisztrált felhasználók beszámolói szerint akármilyen lehetetlen feladatnak is állítja be a két mélysugárzós rendszert, a legtöbb esetben azért a gyakorlatban igen is leegyszerűsíti a dolgot, és komoly minőségjavulást hoz. Megjegyzem, legutóbbi hozzászólásából is ez jött le nekem. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy sok nappaliban nincs is lehetőség a mélysugárzók más helyre történő áthelyezésére, hisz a legtöbb rendszer nem dedikált moziszoba, hanem pusztán egy élettér.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
sub fázisbeállítás
Emiatt voltam kíváncsi a mások véleményére is, hogy nem követek-e el nagy szentségtörést azzal, ha két eltérő felépítésű mélysugárzót használok egy rendszeren belül.
Bontsuk két részre a kérdést!
1. Miért jobb a két szubsugárzó használata? Egy helyiségben egyetlen hangforrást feltételezve a visszaverődések miatt rengeteg olyan pont van, ahol az adott hanghullám alig hallható (kioltási pont), vagy éppen túlzottan is hallható (kiemelési pont). Mi történik, ha a hangforrást (esetünkben a szubsugárzót) máshova tesszük a helyiségben? Az imént említett kioltási és kiemelési pontok egy része is máshova kerül a szobában. Ha két szubsugárzót használunk (amik nyilván nem egy közös pontból fognak sugározni), a kioltási és kiemelési pontok komoly hányada enyhíti egymás hatását, tehát egy homogénebb hangteret kapunk, ráadásul nagyobb eredő hangnyomáson. A módszer hátránya, hogy 2 szubsugárzó jó beállítása, egymáshoz és a rendszer többi tagjához hangolása nyilván bonyolultabb, mint egy doboznál. Ha nem vagyunk elég figyelmesek, a két doboz akár egymás ellen is dolgozhat.
2. Nagyon eltérő szubsugárzók együttes használata? Sokan látták a Volvo reklámot, amiben hősünk két összehangoltan haladó teherautón támaszkodva spárgázik. Helyettesítsük az egyik járművet egy lovaskocsira, vezetését pedig bízzuk a nem teljesen józan Józsi bácsira! Van Damme úr hány másodpercig tudna egyensúlyozni a két jármű között? Ilyen alapon használhatnánk eltérő hangdobozokat sztereó rendszerekben is a két oldalra. Tisztában vagyok vele, hogy a házimozisok többségénél csak a basszus mennyisége számít és legszívesebben a 6 éves kislánynak is Godzilla hangot csinálnának, de aki kicsit feljebb lép a létrán, az többre tartja a pontos, artikulált basszushangokat, mint a szétfolyós, felismerhetetlen mormogást. Persze nem kötelezően kijelölt út ez sem.
sub fázisbeállítás
Köszönöm a gyors válaszokat, ill. hozzászólásokat.
Ez nagyon érdekes! Bár nem értem a teóriát, hogy hogy lehet, pontosabban milyen előnyt jelenthet egyszerre kettő, egymástól eltérő rendszerű doboz együttes használata.
Nos, eredetileg nem erre irányult a törekvés, mivel egy reflex szubot használtam eddig a rendszeremben és eddig nem is volt zárt ládám, csak reflexek, ki szerettem volna próbálni egy zárt dobozt is, mivel elég sokat hallottam már olyanokat, hogy a zárt szub pontosabb, gyorsabb, precízebb "minőségibb" mélyeket produkál stb.
Az ismerőseim körében nem találtam, akinek megfelelő méretű zárt szubja lenne, ezért aztán vettem egyet kipróbálás végett, egy olyat, amivel már elég régóta szemezgetek.
Konkrétan egy B&W ASW650 -ről beszélek.
A többi hangsugárzóm is ettől a gyártótól van és a reflex mélysugárzóm is Bowers, nevezetesen ASW1000, amelynél megjegyzem nem igen érezni mélyhiányt.
Mikor azonban bekötöttem a másik ládát is nagyot változott nemcsak a mély tartomány, hanem az egész rendszer összhangja is jó irányban.
Első hallgatásra külön-külön meghallgatva úgy éreztem, hogy nem tud a 650-es akkora basszust, mint az 1000-es, még úgy sem, hogy nagyobb teljesítményű az erősítője, de még nagyon keveset hallgattam ahhoz, hogy ezt a kijelentést megtegyem.
Na, lényeg a lényeg, azért kérdeztem az előző hozzászólásban a zárt ill. reflex doboz együttes használatáról, mert legszívesebben megtartanám mindkettőt, ugyanis tetszik az 1000-esnek is a hangja mozin, meg azt újonnan vásároltam még anno és sajnálnék megválni tőle,főleg azért is mert kapott egy kis tuningot úgymond.
Na nem kell nagy dolgokra gondolni, egy IEC aljzatot tettem fel a hátlapjára,hogy cserélhető legyen a tápkábele, az IEC-től belül a tápig kicseréltem a kábelt a tápkábel ereivel megegyezőre, kapott egy erenként 4mm2-es minőségi tápkábelt, illetve az erősítője és a hangszóró közti hangsugárzókábelt (ha azt annak lehet nevezni, amivel gyárilag szerelve volt) is kicseréltem egy jóval nagyobb keresztmetszetű és jobb minőségű Neotech hangsugárzókábelre.
A beállításokhoz nem nyúltam, mikor ez a tuning megtörtént, de utána tényleg érezhető javulás történt.
Emiatt voltam kíváncsi a mások véleményére is, hogy nem követek-e el nagy szentségtörést azzal, ha két eltérő felépítésű mélysugárzót használok egy rendszeren belül. Megjegyzem amit egyből észrevettem, hogy a dübörgőssége csökkent a mély hangzásnak, annak ellenére, hogy a basszus meg nagyot nőtt. Nekem már jobban tetszik a hangzás, mint egy reflex-szel.
TV: Samsung LE40M87 BD , Projektor: Optoma HD82, Projektorkonzol: Stell SHO 1029, Vászon: Grandview Fantasy Intelligent 106"Erősítő: Onkyo TX-NR905,DVD Player: Onkyo DV-SP800,Bluray: Onkyo BD-SP807 , Mediaplayer: DUNE HD duo,Hangsugárzók: B&W LCR6 S2, DM604 S2, DM602 S2, DM602 S2, Dynavoice T-12 Hálózati szűrő: Furutech e-TP80-E,Kábelek: HDMI: Audioquest Carbon,Inakustik Premium 8 m, Digicoax: QED Qunex P75, IC: QED Qunex 4S, Szub: Neotech NA011085, Hangsugárzó: Choseal LA-5101 (front), Neotech NS-1965 (center),Neotech KS1440 (surround, s.back), Táp: Furutech FP-3TS862, Neotech UP-OCC 3PS40 , Audioquest NRG1,Isotek EVO3 premier, Neotech NEP-3002
sub fázisbeállítás
A nem folyamatos fázisállítás egy adott dolog, ami mindenképpen kompromisszum.Ez érdekes dolog. Titulálhatjuk fontosnak is, vagy nem. A megléte, használata sokszor meg sem hozza a kívánt hatást. Egyrészt ismerni kellene a szatelitek ezen tartománybeli frekvenciafüggő viselkedését. Ezt bonyolíthatja a nem megfelelő frontsugárzó használata. Továbbá, és ami a legrosszabb, magának a helynek az adott tulajdonságai.
- viri
- V.I.P.

- Értékelés: 1671
sub fázisbeállítás
Az én tapasztalatom az, hogy ezen feltételek nem teljesülése sokaknak nem jelent gondot. Általában egyébként is túl vannak hajtva a szubok. A hangnyomás ezen tartományban sokaknak többet jelent. Még akár úgy is, hogy akár a hangbalansz elbillenésvel jár. Az átlagos minőségről nem is beszélve.
Biztos így van sokaknál, én nem tudom, gondolom főleg mozis rendszereknél, sztereónál viszont nagyon csinnyán kell bánni a hangerővel (is) (nálam az első vonalka alatt van a volume).
Nyilván a mérés segít, de azért nem nélkülözhetetlen. Szerintem mindenkinél úgy van, hogy úgyis van egy adott mozgástér, jó esetben mondjuk 2 m2 az elhelyezésre. Ha mérnénk, akkor is csak azon belül tudod tologatni (közelebb vszínű nincs is értelme) így több idő, és türelem, de fülre is meglehet csinálni. A nem folyamatos fázisállítás egy adott dolog, ami mindenképpen kompromisszum.
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition -Rythmik Audio F15 subok- sub ic-k: AQ Husky - Audience Conductor hf kábel+ic-k, tápok: Kondo Avocado, Kondo Persimmon, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
sub fázisbeállítás
Az én tapasztalatom az, hogy ezen feltételek nem teljesülése sokaknak nem jelent gondot. Általában egyébként is túl vannak hajtva a szubok. A hangnyomás ezen tartományban sokaknak többet jelent. Még akár úgy is, hogy akár a hangbalansz elbillenésvel jár. Az átlagos minőségről nem is beszélve.
Tökre egyetértek: sokaknak a hangnyomás - sokszor kontroll nélkül - jelenti a jó mélyet. Anno még én is így gondoltam, amikor asw1000-esem volt, de a "rutin + az évek" ;-)
Szóval minél többet kell hallgatni és tapasztalni, úgy dönthető el, mi tetszik.
Tök jó lenne, ha a hifi tényleg nem főleg elmélet / hit kérdése lenne...
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz
5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500
TÜŰ Bendegúz
5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500