Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)
-
Vendég
Csak a nyugalom megzavarása végett;)
Hangsugárzóknál a névleges teljesítmény nem más, mint a szinuszos terhelhetőség. A "nagyobb doboz" fogalmát sem ártana pontosítani
A kis teljesítményű, keményen klippelő félvezetősökkel pedig bizony nem árt vigyázni, a klippeléskor keletkező rengeteg, ultrahang tartományig terjedő torzítási komponens könnyebben túlterhelheti, leégetheti a magassugárzót, mint gondolnád.
Ha erősen klippel, akkor ott ugye egyenáramról beszélhetünk, ami inkább a mélyet vágja agyon - tapasztalat
Továbbá a kis teljesítményű erősítőt (is) jobban fel kell csavarni egy 83dB-s doboz esetén, mint egy 90dB-esnél, így mégis csak a nagyobb dobozzal járunk jobban.
Aztán, hogy tovább zavarjuk a nyugalmat - a nagyobb teljesítmény sem garantálja, hogy mennyire birkózik meg egy erősítő egy nehezen hajtható dobozzal..
-
Vendég
Csak a nyugalom megzavarása végett;)
Hangsugárzóknál a névleges teljesítmény nem más, mint a szinuszos terhelhetőség. A "nagyobb doboz" fogalmát sem ártana pontosítani
A kis teljesítményű, keményen klippelő félvezetősökkel pedig bizony nem árt vigyázni, a klippeléskor keletkező rengeteg, ultrahang tartományig terjedő torzítási komponens könnyebben túlterhelheti, leégetheti a magassugárzót, mint gondolnád.
A hangfalnak terhelhetősége van, nem teljesítménye.
...
...
Kis teljesítményű erősítőhöz pont valami nagyobb dobozt választanék
Érdekes gondolatmenet. A hangfalnak terhelhetősége van, nem teljesítménye. Tehát egy nagyobb terhelhetőségű állódoboz, mely pl 90dB-eles érzékenységű, azt mondod, nem hajtható egy pl 30W-os Pass Labs A osztályú végfokkal? Szerintem meglepődnél.. https://passlabs.com/images/uploads/Pro ... _large.jpg
De mondok ellenpéldát is. Pont a kis dobozok nehezen hajthatóak, pl egy 82-83dB érzékenységű minőségi monitor jobban meg tud izzasztani egy gyenge végfokot, mint egy nagyobb állódoboz..
Kis teljesítményű erősítőhöz pont valami nagyobb dobozt választanék, mert könnyebben hajthatóak..
Szerintem gondolkozz kicsit, mert elég blődség, amit leírtál....
Gondolkoztam mielőtt írtam.
Én egy általános mezei erősítőre gondoltam, nem pedig egy A osztályú erősítőre. Persze más eset amit te mondasz. És más eset ha egy csöves erősítőről beszélünk, mert ott telejesen más értelmet nyer a Watt fogalom. A kérdező egy hagyományos Pioneer erősítőről beszélt, így ennek megfelelően válaszoltam neki. Nyilvánvaló mivel kezdőnek vallotta magát nem fogok belemenni olyan dolgokba amiről te beszélsz.
maradok tisztelettel
Nem feltétlen jó választás ár-érték arányban a retro cajg. Csak abban az esetben, ha nem tekergették, kapcsolgatták, dugdosták, halálra a kontaktokat, az elkók nem szárazak benne a HB-en nem hajtották ki a lelket belőle. Szóval lutri hogy mit veszel. Egy dolog, hogy a kinézetre un. gyűjtői állapotban van, de az csak otthon derül majd ki, használat során, mit is vettél valójában.
Értem mit mondasz. Persze van ilyen eset is ez így igaz. Szerencsére jó cimborától tudtam hozzájutni erősítőkhöz, úgy hogy még válogatni is tudtam, és garanciát is vállalt érte. Sőt idaadta több hétre kölcsön, hogy kipróbálhassam. Így esetemben nem voltak ilyen gondok.
Volt pl: rotel ra-840bx4 -em is, ami 1 hét után egyik napról a másikra behalt. Pontosabban a toronytrafó adta meg magát.
Ezt felváltotta a mostani Pioneer A-616, amivel nagyon elégedett vagyok.
De ezért is kell nagyon jól megnézni honnan is vásárolunk. Sajnos ma már nem gyártanak olyan minőséget mint régen. Ugyanez tapasztalható pl a mobiltelefonoknál.
Ár/érték arányra gondoltam.
Persze mindentől van jobb, ez tény.
Nem feltétlen jó választás ár-érték arányban a retro cajg. Csak abban az esetben, ha nem tekergették, kapcsolgatták, dugdosták, halálra a kontaktokat, az elkók nem szárazak benne a HB-en nem hajtották ki a lelket belőle. Szóval lutri hogy mit veszel. Egy dolog, hogy a kinézetre un. gyűjtői állapotban van, de az csak otthon derül majd ki, használat során, mit is vettél valójában.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Ez pedig nagyon erősen viszonyítás kérdése - hallgass meg egy régi Arcam, Musical Fidelity, Rotel stb erősítőt..
Az pedig teljesen abszurd, hogy ma is a legjobbak ezek a Pioneer-ek..
Ár/érték arányra gondoltam.
Persze mindentől van jobb, ez tény.
-
Vendég
Ezek a régi pioneer-ek még ma is a legjobbak teljesítményben és hangzásban is.
Ez pedig nagyon erősen viszonyítás kérdése - hallgass meg egy régi Arcam, Musical Fidelity, Rotel stb erősítőt..
Az pedig teljesen abszurd, hogy ma is a legjobbak ezek a Pioneer-ek..
-
Vendég
A lényeg hogy nagy teljesítményű hangfalhoz sose párosíts alacsony teljesítményű erősítőt.
Érdekes gondolatmenet. A hangfalnak terhelhetősége van, nem teljesítménye. Tehát egy nagyobb terhelhetőségű állódoboz, mely pl 90dB-eles érzékenységű, azt mondod, nem hajtható egy pl 30W-os Pass Labs A osztályú végfokkal? Szerintem meglepődnél.. https://passlabs.com/images/uploads/Pro ... _large.jpg
De mondok ellenpéldát is. Pont a kis dobozok nehezen hajthatóak, pl egy 82-83dB érzékenységű minőségi monitor jobban meg tud izzasztani egy gyenge végfokot, mint egy nagyobb állódoboz..
Kis teljesítményű erősítőhöz pont valami nagyobb dobozt választanék, mert könnyebben hajthatóak..
Szerintem gondolkozz kicsit, mert elég blődség, amit leírtál....
Sziasztok! Most regisztráltam ide a fórumra.Van nekem egy Pioneer A-445 (stereo) 80 W erősítőm.Nagyon kezdő vagyok hangfal témába.Most szeretnék az erősítőhöz hangfalt venni.Úgy tudom túl kell a méretezni a hangfalakat.Az lenne a kérdésem hány wattos hangfalt vegyek hozzá és mire figyeljek oda?Most egy 60 w hangfal van rákötve.A válaszokat előre is köszönöm.
Szia!
Nagy erősítők nagy hangfalakhoz valóak, hogy meg tudják küldeni a nagy membránt.
Tiszta fizika az egész.
Én is így gondolkoztam régebben, de felejtsd ezt el.
A lényeg hogy nagy teljesítményű hangfalhoz sose párosíts alacsony teljesítményű erősítőt.
A Pioneer A-445 2x60 Watt 8 ohm-on. Általában 8 ohm-on szoktuk a teljesítményt megadni. Tehát 60 wattos erősítőd van.
Ez elég sokmindenre jó, úgyhogy szinte teljesen mindegy milyen hangfalat veszel.
Visszatérve az erősítőre, ha nagyon gyenge erősítőt kapcsolsz nagy hangfalakra, a kis teljesíményű erősítőd nagyobb hangerőn torzítani fog, mivel nem tudja meghajtani a hangfalaidat. Gondolkozz úgy, mintha az erősítőd 1 autó lenne, amivel mindig szállítasz valamit.
Tehát ha keveset akarsz szállítani azaz kis hangfalat akarsz megszólaltatni nincs semmi gond, viszont ha nagy dolgot akarsz vele "hajtani" akkor akár le is éghet a rendszered emiatt. Minél erősebb az erősítőd annál nagyobb hangfalat tud meghajtani gond nélkül, azaz torzítás nélkül. pl kis motor kis szállítmány, nagy motor nagy szállítmány.
Tehát az hogy érdemes nagyobb hangfalakat rakni rá, ez hülyeség, mert az erősítő gyengesége is tönkreteheti.
Vagy a túl nagy hangerő vagy a kevés erősítő teljesítmény égetheti le a rendszert.
Jó ha mindkettőből jófajta van. Ez a lényeg. És akkor nincs gond.
Ez az erősítő amid van elég jó, már abból is kiindulva, hogy régi eredeti japán gyártmány, nem pedig mai egyéb hulladék, amit lehet kapni a boltokban.
Ezek a régi pioneer-ek még ma is a legjobbak teljesítményben és hangzásban is.
Technics társait veri simán, minőségben, alkatrészekben, és kinézetre is, a hangjáról meg nem is beszélve.
Újat vagy 5.1-et nem is érdemes venni, mert stereo-ban mindig ezek a régi stereók fognak nyerni.
Ha mostani új 60 W-os erősítőt akarnál venni, nem fog úgy teljesíteni mint a mostani A-445 -ösöd. Elég csak megnézni a belsejét, külsejét az erősítőknek.
Spórolnak az alkatrészekkel, műanyag előlap, hitvány csavarok és összeszerlés. Kicsi pufferkondik és pár év után recseg meg ropog a hangerő, meg a kapcsolók.
remélem tudtam segíteni.
üdv
Wharfedale WH-20 -at keresek
Ma nyitási akció van a Bécsi saturnban, érdekes árron van Canton fal
Marantz SR6003, Marantz PM-15S1, NEC Cd-600, Philips BD-9600
, Swans D-stand, AE Linear1(Palko tunig), Phonar ethos c 140g, Phonar ethos 100, Jungson Super Tweeter , Hangfal kabel Wireman fele ezust(Palko Cable), Wireman ezust XLR, Jungson XLR ,Sheng Ya CD10
Letölhető Zenék(Falc,Ape)
, Swans D-stand, AE Linear1(Palko tunig), Phonar ethos c 140g, Phonar ethos 100, Jungson Super Tweeter , Hangfal kabel Wireman fele ezust(Palko Cable), Wireman ezust XLR, Jungson XLR ,Sheng Ya CD10
Letölhető Zenék(Falc,Ape)
nem rossz erősítő az a h/k 970. miért nem inkább a Valdus-t cseréled le egy jó hangfalra?
A HK 970 már nincs meg!!Van egy SONY STR DB 940 Qs erősítőm a szűlői házban,ehhez az erősítőhőz nem tudom milyen hangfal illene igazán mert még esetleg ezt is betehetném a lakásba!!Majd a későbbiekben egy HK 3490 et szeretnék!
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1719
nem rossz erősítő az a h/k 970. miért nem inkább a Valdus-t cseréled le egy jó hangfalra?
milyen zenére és mekkora szobába kellene?
Hát elég vegyes mert én inkább rock zene kedvelő vagyok a párom viszont a mai RnB és hasonló műfajű zenéket kedveli!A szoba mérete kb 20 m2!
- -KP-
- V.I.P.

Meglehet!Mondjuk a 300 ezer tényleg nagyon sok lenne!Nem tudom foglalkozzak e a dologgal
milyen zenére és mekkora szobába kellene?
akkor én néztem be valamit, mert az aymara listáján 150ezer/db van írva az árlistába.
Meglehet!Mondjuk a 300 ezer tényleg nagyon sok lenne!Nem tudom foglalkozzak e a dologgal
- -KP-
- V.I.P.

Az új ára 135 ezeft de én használtan venném ennél jóval kevesebbért de tanácstalan vagyok,hogy megéri e ezeket a dobozokat megvenni!
akkor én néztem be valamit, mert az aymara listáján 150ezer/db van írva az árlistába.
hát én biztos nem adnék ki 300 ezer forintot rá. ennyi pénzből már elég komoly dobozokat lehet venni.
Az új ára 135 ezeft de én használtan venném ennél jóval kevesebbért de tanácstalan vagyok,hogy megéri e ezeket a dobozokat megvenni!
- -KP-
- V.I.P.

Sziasztok!Olyan kérdéseel fordulnék hozzátok,hogy esetleg hallotte már valaki B&W MM1 dobozokat?Mennyire jók ezek a kis dobozok?Nagyon tetszik de sajnos nem tudom őket élőben meghallgatni!Köszönöm előre is!
hát én biztos nem adnék ki 300 ezer forintot rá. ennyi pénzből már elég komoly dobozokat lehet venni.
Sziasztok!Olyan kérdéseel fordulnék hozzátok,hogy esetleg hallotte már valaki B&W MM1 dobozokat?Mennyire jók ezek a kis dobozok?Nagyon tetszik de sajnos nem tudom őket élőben meghallgatni!Köszönöm előre is!
Tanácsotokat szeretném kérni,hogy melyik hangfalszett lenne jobb a pioneer erősítőhöz a mordaunt short aviano 8-as,taga platinum f-100-as cinema pack mission mx-5-ös szett vagy a Dynavoice Definition DF-6 5.0-ás szett vagy a jamo c6-os szett?
Házimozi szoba:Projektor:Samsung A600Vászon:Bydium keretes 113x200/8cm. Processzor:sherbourn PT-7020,Erősítő:Pioneer vsx-1015 ,Médialejátszó:popcorn A-210esHangfalak:front:Mission MX-5,center:Mission Mxc2,Háttérsugárzók:Mission Mx2
Nappali:TV:lg42lw5590 3D-Médialejátszó:WD LIVE- Samsung BD-E5500 l
Hello
Szerintetek megéri megvenni ezt a hangcuccot?
http://www.thomann.d...amp_pa_4080.htm ez csak egy leaírás itthon is lehet venni
otthoni zenehallgatásra? house elektronikus zenét hallgatok milyen lenne?
Sziasztok!
Pár éve egy Harman HK 670+ JBL L830 párost használok. Most adódott az anyagi lehetőség fejlesztésre. De csak az egyik elemet tudnám feljeszteni. Ha marad az erősítő akkor esetleg milyen hozá való polcsugárzót ajánlotok? Csak és kizárólag elektronikus zenét hallgatok és nem is tervezem a jövőben megváltoztatni a zenehallhgatási szokásaim. (másik lehetőségként az erősítő cseréje adódik HK 970 vagy 980-ra.)
Köszönöm a segítségeteket.
Amp: Harman/kardon Hk 670 Speaker: JBL L830
Speaker Cable : Van den Hul Royal Jade Hybrid
Körülbelül max 50 000 Ft szánnék rá.És jó sima beltéri is.Csak legyen 100 w körül.
Nézz szét az eladó dobozok között, van néhány böszme közöttük, jó áron.
Körülbelül max 50 000 Ft szánnék rá.És jó sima beltéri is.Csak legyen 100 w körül.