Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)
- Den
- Fórumlakó

- Értékelés: 120
Re: Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)
Polcsugárzót keres az úr, ezért polcsugárzót ajánlottam.
Ha megnézed a hátát, azonnal meggyőz, hogy ez komoly hangfal, teljesen egyedi tervezésű méllyel.
Én elmentem meghallgatni polchangfalakat 3 helyre. Az összes többi 2-3-400 ezerért komolytalan volt, pedig ennek párja 124 e Ft volt- csak.
Hátránya a Polknak: valós, színezetlen hangja van, amit hamar meg lehet szokni és előnnyé válik.
A bejáratás után megkétszereződik a hallgatási élmény.
Ha megnézed a hátát, azonnal meggyőz, hogy ez komoly hangfal, teljesen egyedi tervezésű méllyel.
Én elmentem meghallgatni polchangfalakat 3 helyre. Az összes többi 2-3-400 ezerért komolytalan volt, pedig ennek párja 124 e Ft volt- csak.
Hátránya a Polknak: valós, színezetlen hangja van, amit hamar meg lehet szokni és előnnyé válik.
A bejáratás után megkétszereződik a hallgatási élmény.
Frontok: SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center: SVS Ultra
Subok: SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back: SVS Ultra Tower,
8 atmos + 2 surround: Polk Signature ES20 Elite
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
3 végfok: 2xEmotiva XPA GEN3 7ch, Audiolab 8300MB 1ch
400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
Megint nem célom megbántani senkit de : a Focal-okkal vigyázz! Az tény, hogy a "legteteje" (Utopia) az nagyon-nagyon jó, viszont ehhez azt ki is kell szolgálni, alsóbb kategóriák viszont szerintem nem túl jók. Olyan elég átlagos kissé "futtotakmég" kategóriás hangjuk van, egy-két kivételtől eltekintve.
A Revel-ek tudtommal elég drágák. Ezen kívül - most biztos kapok a pofámra - a Revel-eknek un. "USA nyugati parti" hangjuk van általában. (E mögött leginkább építkezésbeli különbségek vannak : Californiában aki ilyet vesz, az leginkább valami hodály méretű szobát kell, hogy bezenéljen, nem valami japó 10 nm-es szobát, vagy valami angol telebútorozott "sittingroom"-ot ... stb. ne menjünk bele jobban). Szóval a Revel-eknek kicsit nyomulós hangjuk van. Persze sokaknak pont ez tetszik, nincs is ezzel semmi baj, de fel kell rá készülni, hogy az olyan. (Lásd még Klipsh). Ezeknek a dobozoknak a hangjára azt szokták mondani, hogy ezt vagy csak imádni vagy csak utálni lehet. (Mondjuk lehet rossz a példa, mert én se nem utálom, se nem imádom őket, nekem egyszerűen sok.)
Hát ezt így nem mondtam, hogy a "legalja", csak hogy a hangja nem túl jó. Pl. a régi 305-ös sokkal jobb. A DM602 S3 köszönő viszonyban sincs az S2-vel, az S2 szerintem annyival jobb. Az még zenére készült nem házimozira, és ezt nagyon hallani.
Az hogy a 105.000 jó ár-e sajnos nem tudom mert már rég nem adtam-vettem nagyon semmit max. megbízásból (családon belül). Én az enyémet még 2006-ban vettem 70.000-ért szóval ha figyelembe veszem a hatalmas inflációt, persze az avulással együtt talán jó.
De mint írtam a B&W-k általában háklisak az erősítőre (de ha passzol akkor szuper jó) ezért nem merem tiszta szívből ajánlani. Ilyen hangfalat csak úgy szabad venni szvsz., ha lehetőséged van több erősítőt is kipróbálni-párosítani hozzá. Szóval ha "hallatlanul" megvennéd, és a NAD-al szarul szól, akkor egyrészt ráfáztál, másrészt én meg minden leszek csak rendes ember nem,
Még valami a 601-esek (S2, S3 is, olyanom is van) szintén köszönő viszonyban sincs a 602 S2-vel. Én a 601 S3-at olyan zenék hallgatásához használom, amiknél a minőség nem nagyon érdekel, viszont maga a zene nagyon tetszik. (Régi 80-as évek rap-funky meg ilyesmi.)
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1723
Én csak annyit mondanék, hogy ami 15 éve 1000£ volt, azt most kb. 2000£-ért kell keresni. Rengeteget drágult minden.
Ha a DM309 a B&W legalja, akkor annál jobb lesz lecserélni.Snipi írta: ↑2024.06.10., hétf. 17:28Nem akarván senkit megbántani, azt azért megjegyezném, hogy a B&W DM309-es a gyártó egyik leggyengébb terméke, így annál jobbat nem lesz nehéz találni. Amúgy a Polk-ok tényleg jók, bár én csak nagy dobozt (már nem emlékszem a pontos típusra) hallottam, de az nagyon szépen természetesen szólt, bár tán az én ízlésemhez kicsit túl élénk volt.Tredqill írta: ↑2024.06.10., hétf. 16:33Sziasztok!
Polcsugárzó vásárláshoz várok tanácsokat.
Eddig két álló B&W DM309-est hallgattam. Egy kisebb helyiségbe fogom átköltöztetni a rendszert, emiatt is szeretnék polcsugárzót venni.
Egy 11-13 m2-es szobáról van szó. Egy NAD C355 bee erősítőt használok CD lejátszóval és hálózati lejátszóval.
Mindenféle zenét hallgatok, így nem a műfaj dönti el, hogy milyen hangsugárzót vegyek.
100-150 ezer forintot költenék használt polcsugárzóra.
Mindenképpen jobb hangminőséget szeretnék, mint amit a B&W nyújtott, eltekintve a mély hangoktól, mivel tudom, hogy egy polcsugárzó nem fog olyan mélyeket produkálni, mint az álló B&W.
Mindezek mellett olyan polcsugárzót keresek, ami képes a mély tartomány megszólaltatására, már amennyire ezt a mérete engedi. Így a kicsi 30 cm magas, 20 cm mély dobozok kiesnek a lehetőségek közül.
Szerintem legalább 16 cm-es mélysugárzó lenne szükséges az elvárások teljesítéséhez.
Kérdésem a következő:
A megadott ársávban melyek azok a dobozok, amelyek a leginkább megfelelnek a fentebb kiírt feltételeknek?
Ha valami kimaradt, kérdezzetek!
Köszönöm,
Tredqill
Mondanám, hogy adná magát egy B&W polc sugárzó (mondjuk a 602 S2 nekem is van olyan és nagyon szeretem) de sajna ezek a B&W-k nagyon háklisak az erősítőre, és nem tudom, hogy a NAD-al hogyan szólna.
105 000Ft-ért találtam DM602 S2-t.
Ez jó ár?
Illetve mennyivel lehet jobb a DM602 S3 az S2-höz képest?
Pont ezt próbálom itt megértetni (csak sehogyan sem sikerül), hogy minden hangfal kompromisszum, és nincs kivétel, milliókért sem, mert ez fizika. De komolyan érdekel az ES20, mert alapvetően a kétutas konstrukciót preferálom, és azt is izgalmasnak tartom, ha több pár szól egyszerre. A saját DIY hangfalaim kétutas TL-ek, aktív (miniDSP 2x4HD) keresztváltással , és 4 pár szól belőlük egyszerre, ami által csekély torzítással igen nagy hangerőt produkál, kellemes hangzással, ami miatt az ember egyre csak feljebb tekerné a hangerőt :-) Nálam ez a zenehallgatás "non-plus-ultrá"-ja, és nem érdekel, hogy ez mennyire "audiofil".
Ez azt jelenti, hogy ott bennfentes vagy? (Voltam már ott párszor.)
Snipi írta: ↑2024.06.10., hétf. 17:28Nem akarván senkit megbántani, azt azért megjegyezném, hogy a B&W DM309-es a gyártó egyik leggyengébb terméke, így annál jobbat nem lesz nehéz találni. Amúgy a Polk-ok tényleg jók, bár én csak nagy dobozt (már nem emlékszem a pontos típusra) hallottam, de az nagyon szépen természetesen szólt, bár tán az én ízlésemhez kicsit túl élénk volt.Tredqill írta: ↑2024.06.10., hétf. 16:33Sziasztok!
Eddig két álló B&W DM309-est hallgattam. Egy kisebb helyiségbe fogom átköltöztetni a rendszert, emiatt is szeretnék polcsugárzót venni.
Ha valóban a DM309 a B&W legalja, akkor annál jobb lesz cserélni valami másra.
DM602 S2-t 105000Ft-ért találtam.
Ez jó ár?
A DM602 S3 mennyivel lehet jobb?
A számok szerint szélesebb a frekvencia ávitele, meg ez ugye újabb is.
Egy 11-13 m2-es szobáról van szó. Egy NAD C355 bee erősítőt használok CD lejátszóval és hálózati lejátszóval.
Mindenféle zenét hallgatok, így nem a műfaj dönti el, hogy milyen hangsugárzót vegyek.
Mindenképpen jobb hangminőséget szeretnék, mint amit a B&W nyújtott, eltekintve a mély hangoktól, mivel tudom, hogy egy polcsugárzó nem fog olyan mélyeket produkálni, mint az álló B&W.
Mindezek mellett olyan polcsugárzót keresek, ami képes a mély tartomány megszólaltatására, már amennyire ezt a mérete engedi. Így a kicsi 30 cm magas, 20 cm mély dobozok kiesnek a lehetőségek közül.
Szerintem legalább 16 cm-es mélysugárzó lenne szükséges az elvárások teljesítéséhez.
Kérdésem a következő:
A megadott ársávban melyek azok a dobozok, amelyek a leginkább megfelelnek a fentebb kiírt feltételeknek?
Köszönöm,
Tredqill
Mondanám, hogy adná magát egy B&W polc sugárzó (mondjuk a 602 S2 nekem is van olyan és nagyon szeretem) de sajna ezek a B&W-k nagyon háklisak az erősítőre, és nem tudom, hogy a NAD-al hogyan szólna.
Ez a Polk jobb, mint egy pl 15 éves Revel vagy Focal, ami újonnan £1000-ért ment?Den írta: ↑2024.06.10., hétf. 16:53Akik megfogadták a tanácsomat, köszönő emaileket írtak nekem. Egyetlen 1 polcsugárzó létezik, amit meg szabad venni, mert annyival jobb mindegyiktől. Én 8- at használok otthon, de még kettőt fogok venni: 8 atmos mozihoz, 2 kicsi hifihez, de óriásit szól.
Mélyhangban teljesen egyedülálló, a Hi- res tanusítvánnyal is rendelkezik: Polk SE20 Signature Elite. A hátránya minden hangfalnak, hogy be kell járatni, kb 2- 3 hónap, járatástól függő, utána kétszer jobban szól.
Szenzációs a részletessége, 400 e Ft- os polc hangfalat akartak velem megvetetni, ami semmi mélyet nem tudott, a Polk minden téren elképesztően jobb lett.
24 m2- es szobát simán kierősít csodaszép és mély hangokkal, több zenei műfajban.
(Nem hallottam még Polk hangfalat, de ha lehetőség nyílik rá, kipróbálom.)
Köszönöm a tippet!
- Den
- Fórumlakó

Az összes elvárásodnak a végletekig megfelel és használatlan, újat tudsz venni. Pláne ennyiből extra.
Ha a Dali Zensor 3- al annyira elégedett vagy, akkor felesleges mással összevetned.
Este 7- re érek haza vonattal Bpestről, a 18. kerületi Home Movie- ba több, mint 3 óra kocsival az út.
Ha a Dali Zensor 3- al annyira elégedett vagy, akkor felesleges mással összevetned.
Este 7- re érek haza vonattal Bpestről, a 18. kerületi Home Movie- ba több, mint 3 óra kocsival az út.
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
Nem akarván senkit megbántani, azt azért megjegyezném, hogy a B&W DM309-es a gyártó egyik leggyengébb terméke, így annál jobbat nem lesz nehéz találni. Amúgy a Polk-ok tényleg jók, bár én csak nagy dobozt (már nem emlékszem a pontos típusra) hallottam, de az nagyon szépen természetesen szólt, bár tán az én ízlésemhez kicsit túl élénk volt.Tredqill írta: ↑2024.06.10., hétf. 16:33Sziasztok!
Kérdésem a következő:
Köszönöm,
Tredqill
Bocs, de "ES20" lesz az, és nem "SE20". Személy szerint nem várok tőle sokat, de felajánlom, hogy futtassuk meg a Dali Zensor 3 ellenében A/B tesztben, ha budapesti vagy, vagy el tudsz jönni a XVIII. kerületbe.Den írta: ↑2024.06.10., hétf. 16:53Akik megfogadták a tanácsomat, köszönő emaileket írtak nekem. Egyetlen 1 polcsugárzó létezik, amit meg szabad venni, mert annyival jobb mindegyiktől. Én 8- at használok otthon, de még kettőt fogok venni: 8 atmos mozihoz, 2 kicsi hifihez, de óriásit szól.
Mélyhangban teljesen egyedülálló, a Hi- res tanusítvánnyal is rendelkezik: Polk SE20 Signature Elite. A hátránya minden hangfalnak, hogy be kell járatni, kb 2- 3 hónap, járatástól függő, utána kétszer jobban szól.
Szenzációs a részletessége, 400 e Ft- os polc hangfalat akartak velem megvetetni, ami semmi mélyet nem tudott, a Polk minden téren elképesztően jobb lett.
24 m2- es szobát simán kierősít csodaszép és mély hangokkal, több zenei műfajban.
- Den
- Fórumlakó

Akik megfogadták a tanácsomat, köszönő emaileket írtak nekem. Egyetlen 1 polcsugárzó létezik, amit meg szabad venni, mert annyival jobb mindegyiktől. Én 8- at használok otthon, de még kettőt fogok venni: 8 atmos mozihoz, 2 kicsi hifihez, de óriásit szól.
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
Sziasztok!
Kérdésem a következő:
Köszönöm,
Tredqill
Kérdésem a következő:
Köszönöm,
Tredqill
Egyetlen egy esetben tudom elképzelni, hogy tényleg ezt tapasztalta, aki ezt bejegyezte: ha rátolta a falra. A 3-asnak ugyanis hátul van a reflex nyílása, az 5-ösnek meg elöl. Pont ezen gondolkodtam egyébként ma, hogy segítene-e az 5-ösnek egy hátsó reflexnyílás? :-) Lyukat fúrni emiatt a kísérlet miatt nem fogok rajta, de kipróbálom úgy, hogy a hátsó fal felé fordítom az elejét.Leo66 írta: ↑2024.06.06., csüt. 17:22Egy érdekes vásárló i vélemény:
"Tavaly vettem egy Zensor 3-at, legelső felismerésem a hangszóróval az volt, hogy hiányoznak a mélyek, nincs meg bennük az a tér ami kitöltené a szobát, ne értsen félre senki, imádom a zensor 3-at de több kellett ennél. Viszonylag olcsón jutottam hozzá a Zensor 5ös szériához az utóbbi hetekben, és kérem szépen velük megérkezett a tér is immár : ) a basszusokkal együtt. Nem sok, de pont annyi ami szerintem zenehallgatáshoz kell."
Egy érdekes vásárló i vélemény:Roni72 írta: ↑2024.06.07., pén. 07:31Ha - érthető okokból - nem tudsz tartani 2 pár dobozt, akkor inkább a 3-ast vedd. Azon jól szól a zenék 90%-a: széles színpadképe van, "eltünteti dobozt", és hogy nem lesz mélyhang hiányérzeted, azt garantálom (de ha mégis, akkor az elhelyezés vagy a szobaakusztika a problémás). Az 5-ös nem annyira "allround" hangfal, a középmagas-magas tartománya számottevően jobb, de közben meg nem megy olyan mélyre. A jófogáson hirdet a "Dali" Attila, neki van 3-asa és 5-öse is, nála össze tudod hasonlítani a kettőt.
"Tavaly vettem egy Zensor 3-at, legelső felismerésem a hangszóróval az volt, hogy hiányoznak a mélyek, nincs meg bennük az a tér ami kitöltené a szobát, ne értsen félre senki, imádom a zensor 3-at de több kellett ennél. Viszonylag olcsón jutottam hozzá a Zensor 5ös szériához az utóbbi hetekben, és kérem szépen velük megérkezett a tér is immár : ) a basszusokkal együtt. Nem sok, de pont annyi ami szerintem zenehallgatáshoz kell."
Ha - érthető okokból - nem tudsz tartani 2 pár dobozt, akkor inkább a 3-ast vedd. Azon jól szól a zenék 90%-a: széles színpadképe van, "eltünteti dobozt", és hogy nem lesz mélyhang hiányérzeted, azt garantálom (de ha mégis, akkor az elhelyezés vagy a szobaakusztika a problémás). Az 5-ös nem annyira "allround" hangfal, a középmagas-magas tartománya számottevően jobb, de közben meg nem megy olyan mélyre. A jófogáson hirdet a "Dali" Attila, neki van 3-asa és 5-öse is, nála össze tudod hasonlítani a kettőt.
Miért kellene egyetértenem veled vagy éppen mással ha én máshogyan gondolom???Roni72 írta: ↑2024.06.05., szer. 08:13Felesleges veled vitatkozni, mert kiforgatod a szavaimat, és nem vagy konstruktív.kargidje írta: ↑2024.06.05., szer. 08:021: tehát otthon a több milliós hangfal elvérzett a Dali Zensor 3 és 5 mellett, persze...![]()
2. nem mondtam, a basszusból sosem elég, de kell egy megfelelő alap, pl. rock zenéhez, mert nélküle olyan lesz a hangzás, mint a polcsugárzó+állvány látványa: megvan az alja, csak kissé filigrán, hiányos!
3. képzeld, vannak olyan hangsugárzók, amik elég sok zenei stílusra megflelnek egymagukban. ha valóban megfordult nálad k. sok hangfal, akkor tudhatnád...![]()
4. tehát veszek egy LUB-27-est + 6-7pár hangfalat + 2 erősítőt - nálam ez laza 10misiből meg is lenne használtan - és kapcsolgatom, tesztelem egymáshoz őket melyik maradjon meg... érdekes lenne.![]()
Van élet a Dalin kívül is. Szerintem!![]()
Neked a kötekedés a hobbid, és nem a zenehallgatás: úgyhogy nincs köztünk átfedés.
Nálam is megfordult már néhány hangfal + sokféle zenei stílust hallgatok, szóval nekem sem felel meg az 1-2 stílushoz passzoló hangfal, mégsincs 2-3pár hangfalam
De az, hogy a Dali Zensor 3 mindent visz a drágább hangfalak között is, nem kicsit
Felesleges veled vitatkozni, mert kiforgatod a szavaimat, és nem vagy konstruktív.kargidje írta: ↑2024.06.05., szer. 08:021: tehát otthon a több milliós hangfal elvérzett a Dali Zensor 3 és 5 mellett, persze...![]()
2. nem mondtam, a basszusból sosem elég, de kell egy megfelelő alap, pl. rock zenéhez, mert nélküle olyan lesz a hangzás, mint a polcsugárzó+állvány látványa: megvan az alja, csak kissé filigrán, hiányos!
3. képzeld, vannak olyan hangsugárzók, amik elég sok zenei stílusra megflelnek egymagukban. ha valóban megfordult nálad k. sok hangfal, akkor tudhatnád...![]()
4. tehát veszek egy LUB-27-est + 6-7pár hangfalat + 2 erősítőt - nálam ez laza 10misiből meg is lenne használtan - és kapcsolgatom, tesztelem egymáshoz őket melyik maradjon meg... érdekes lenne.![]()
Van élet a Dalin kívül is. Szerintem!![]()
Neked a kötekedés a hobbid, és nem a zenehallgatás: úgyhogy nincs köztünk átfedés.
1: tehát otthon a több milliós hangfal elvérzett a Dali Zensor 3 és 5 mellett, persze...Roni72 írta: ↑2024.06.04., kedd 19:44
Ahogy fogalmaztál, "k." sok hangfalat kipróbáltam. Drágákat is. Itthon is, nem csak demón.
Sajnos a "basszusból sose elég" szemlélet nagyon félrevisz, és az ilyennek a vége vagy egy szubláda, vagy egy Klipsch: számomra mindkettő vállalhatatlan. Na és aztán esetleg a sokadik sapkányi eltapsolt pénz után rájön a delikvens, hogy 1., alkalmatlan a szobája az igazán mély hangok reprodukciójára (erre amúgy 90% feletti az esély: én úgy terveztem a házunkat, hogy a hifi fő szempont volt), 2., a zenei (művészi) minőség és a mély basszus meglehetősen ritkán találkoznak.
Fenntartom a véleményem, hogy amit ajánlottam, az egy józan kompromisszum, amivel igen sok felesleges kör megspórolható: és ehelyett inkább lehet a "szoftverre" koncentrálni. (Mondjuk a számunkra igazán kedves felvételeket a legjobb kiadásban GYŰJTENI, és nem csak streamelni a "felhőből".)
A LUB-27 2 forrást tud kapcsolni 7 pár hangfalra: nálam ez úgy van megoldva, hogy egy audiofilek által le se sajnált Sony receiver az egyik forrás, a másik pedig egy komolyabb audiofil készülék. És ez még fokozva van azzal, hogy két alapjaiban (gyártó és chipset szinten is) különböző DAC-ról vannak az erősítők meghajtva. Aki csak nálam jár demózni, kifejezetten kérem tőle, hogy váltson forrást is, és azt is tesztelje: 5-ből talán 1, aki hall különbséget, a bebeszélés határán. (4 Ohmos hangfalat egyébként nem használok, ez fontos.) Ezt a játékot is eljátszottam már nem egy erősítővel, és azt kell mondjam, a 2. pár hangfalhoz képest egy drágább erősítő: ablakon kidobott pénz.kargidje írta: ↑2024.06.04., kedd 11:29Nálam pl. az új hangfal nem passzol az erősítőmhöz, legalábbis source direct módban vérszegény, ahogyan szól! Az előző hangfal - Elac álló - évekig ebben a módban szólt és semmi hiány nem volt, sőt ezzel az erősítővel jobban szólt az Elac, mint előtte egy Marantz PM15S1-el! Naakkor...![]()
3. képzeld, vannak olyan hangsugárzók, amik elég sok zenei stílusra megflelnek egymagukban. ha valóban megfordult nálad k. sok hangfal, akkor tudhatnád...
4. tehát veszek egy LUB-27-est + 6-7pár hangfalat + 2 erősítőt - nálam ez laza 10misiből meg is lenne használtan - és kapcsolgatom, tesztelem egymáshoz őket melyik maradjon meg... érdekes lenne.
Van élet a Dalin kívül is. Szerintem!
Volt vele egy próbálkozásom, hogy meglegyen a sorozat, de nem hallottam jónak, sajnos, így nem vettem meg (illetve helyette egy Q Acoustics 3050i lett). Az Oberon is rosszul sikerült, botrányosan csillapítatlanok a mélyei, "uborkásüveg". A Spektor 6 még ígéretes, de elég rossz körülmények között tudtam csak meghallgatni. Szóval (az ismert közmondást kicsavarva): nem minden fénylik, ami Dali ;-)
És a Dali Zensor 7 milyen lenne? A Zensor 5 vagy 3-hoz képest?
Nekem már nincsenek illúzióim semmivel kapcsolatban sem, így győzködni sem fogok senkit. Ma már simán ott tart a világ, hogy sokan valószínűleg akkor sem hinnék el, ami tapasztalatokat megosztottam, ha mindezt a saját fülükkel hallanák. (Egyébként egy A/B tesztelő szerkezet mindössze egy 4 áramkörös kapcsoló, és pár méter 2-eres kábel kérdése.) És ebben semmi túlzás nincsen, sajnos :-I Nyugodtan a fejemhez lehet vágni, hogy álomvilágban élek, mert már ezt is megkaptam. Nekem csakis az a néhány ember fontos, aki hajlandó még újragondolni a belénk kondicionált hazugságokat: mert ez a világ a hazugságokra épül, és ebben a hifi csak egy jelentéktelen szegmens.