Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Genelec

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Genelec

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Ezek mind waveguide-os közeltèri monitorok, amik messzebbről hallgatva már közel sem olyan jók mint a gyártó által specifikált távon belül (elszúrja az átvitelüket egy átlag nappali kezeletlen szoba-akusztikája).

Ebben van valami, de a waveguide-nak ehhez semmi köze. A nem waveguide-os dobozokat is elszúrja egy rossz szobaakusztika, sőt......

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Genelec

Én is hasonló cipőben járok mint Ludvig, itthoni zenehallgatásra keresek valami hasonló alternatívát, kb. 12m2-re, nem a legjobbak a hallgatási körülmények. Persze nekem is sokat segítettek tanácsaikkal és tapasztalataikkal Tomi és Kalmi és Flexxx is, amiért nagyon hálás vagyok. Tervezem én is végighallgatni a Genelec 80xx-as palettát, a 8030-al én is szimpatizálok, bár sokan mondják, hogy nem árt hozzá SUB, remélem már tényleg összejön egy hallgatózás. Persze a DIY-től sem zárkózom el Seas Excel vagy valami hasonlóan finom driverekkel. Dynaudio Bm15a-val is szimpatizáltam az olvasottak és fórumtapasztalatok alapján, de többen lebeszélnek róla. Mindenképpen tervezem egy Meyer Sound HD-1-es meghallgatásást is, igaz nem mai csirke és nem is olcsó mulatság. Persze Kalmi és Tomi DIY monitorjaira is nagyon kíváncsi vagyok már, remélem a jövőben meg is tudom majd egy alkalommal hallgatni őket.

12 nm-re felejtsd el szerintem a 8050-8040 és BM15A monitorokat. Ezek "sokak" lesznek ekkora szobába. 8020 vagy 8030. A 8020-at mérete alapján eléggé rosszul pozicionálják első körben. Emlékszem egyszer Szegeden az ATC-s meghallgatásról a külső szobában megszólalt a 8020 és mindenki kikerekedett szemekkel hallgatta. Nem értették honnan jön ez a testes, felnőttes hang, pedig a helyiség kb 40 nm!!!!

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Genelec

Sziasztok!

Végigolvastam a topikot, mert számomra is érdekes a Genelec téma. Egy 8030-as típust néztem ki, amelyet egy 12 m² alapterületű (5m x 2,5 m) szobába szánnék (belmagasság 4,4 m), elsősorban zenehallgatásra (Jelenleg egy DIY-t hallgatok). A gyártó által javasolt 1 m helyett kb. 1 - 2 méter között lenne a hallgatási pozíció. Több kérdés is felmerült bennem:

-Elegendő-e egy ekkora Genelec, be tud "tölteni" ekkora teret?
-A "sweet pot" mennyire széles? (azt szeretném, hogy ne csak egy egzakt ponton legyen jó a hang)
-Kalmi fórumtárs írta, hogy a 80-20-30-40 közül a 30-as a "legkevésbé jól" sikerült széria, ergo nem is ajánlott?
-Szkeptikus vagyok a mély 5"-os mérete miatt, keveslem. A 8040-esben is "csak" 6,5"".. Nem szempont a hallható mélytartományok feszegetése, de azért egy egészséges 30-50 hz környékére ha néhány dB eséssel is, de jó lenne ha lemenne.
-Fontos az ár, nem szeretnék a 8030-nál drágábbat venni, lehet építenem kellene egy új DIY-t? :-)

Ezek közül csak a 8020-t volt lehetőségem összevetni több másik monitorral, a 8030-40 még hátravan.

Köszönöm akinek van releváns tapasztalata!

Üdv, Ludvig

12 nm-re szerintem tökéletesen elegendő a 8030. Elég mélyre megy, és testes hangja van. Továbbra is azt gondolom, hogy elmarad a 80-as széria többi tagjától. Nem általános minőségben, mert összességében mindent hoz, amit kell, sőt kompakt méretéhez képest meglepő hangképe van. Inkább azt mondom, hogy a tipikus 80 as sorozatra jellemző mélyhangok ebben nem annyira vannak meg. Inkább kicsit a régebbi 10-es sorozatra hajaz, ami egyébként sok ember számára igen jót jelent.

Nem rossz doboz az a 8030, nyugodtan megveheted, elégedetten fogsz rajta minden zenét hallgatni. Nem mondanám műfaj függőnek, eléggé allrounder. A gyári 1m-en belüli ajánlást meg nyugodtan el lehet felejteni. Ezek azok a dobozok (a kialakításuknál, konstrukciójuknál fogva) amit az arcodba tolva és akár több méterről a szobában járkálva is nagy élvezettel lehet hallgatni. A waveguide-os kialakítás miatt nem csak egy pontból optimális a sztereókép és a frekiátvitel!

A 80-as sorozat mélyközepeinek és dobozainak mérete ne tévesszen meg, jóval mélyebbre mennek mint hasonló méretű passzív monitor hangdobozok.
A 8030 használt árából (200-220 ezer) nem tudsz ilyen minőségben semmiféle aktív monitort építeni, ami ilyen tulajdonságokat hozna. Hidd el nekem.

Ludvig
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Genelec

Hozzászólás Szerző: Ludvig »

Igen, itt az lehet az alapvető "gond" a 8030-al, hogy igazából közeltéri célra szánt monitort szeretnénk középtérinek használni, ami bizonyos távolság felett nem működik.

Gyakorlatilag 8260-t kellene venni a gyártó szerint, ha 1 m felett van a hallgatási pozíció, de árban ez már megint egy másik kategória..

@Flandy: Dynaudio DM50-t hallgattam meg, számomra kellemes volt a hangja a Genelec 8020-hoz viszonyítva, árban is hasonló kategória, de egyik sem győzött meg igazán.

IamMenyus
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 164

Genelec

Hozzászólás Szerző: IamMenyus »

A 8030 kilóg a 80XX sorból, vmièrt nagyon más a hangja mint a többinek,
ezèrt is kell meghallgatni, mert nem mindenkinek jön be.

Amíg a 8040 magában is el volt nekem egy 4.5x4.8m -es szobàban,
addig ugyanott a 8030 mellé nagyon kellett már a sub, nemcsak az alsó regisztereket kiegészíteni,
da tehermentesíteni a mélyközèp hangszórót, nagyon javítva ezzel a középtartományt is.

Ezek mind waveguide-os közeltèri monitorok, amik messzebbről hallgatva már közel sem olyan jók mint a gyártó által specifikált távon belül (elszúrja az átvitelüket egy átlag nappali kezeletlen szoba-akusztikája).

Flandy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Genelec

Hozzászólás Szerző: Flandy »

Én is hasonló cipőben járok mint Ludvig, itthoni zenehallgatásra keresek valami hasonló alternatívát, kb. 12m2-re, nem a legjobbak a hallgatási körülmények. Persze nekem is sokat segítettek tanácsaikkal és tapasztalataikkal Tomi és Kalmi és Flexxx is, amiért nagyon hálás vagyok. Tervezem én is végighallgatni a Genelec 80xx-as palettát, a 8030-al én is szimpatizálok, bár sokan mondják, hogy nem árt hozzá SUB, remélem már tényleg összejön egy hallgatózás. Persze a DIY-től sem zárkózom el Seas Excel vagy valami hasonlóan finom driverekkel. Dynaudio Bm15a-val is szimpatizáltam az olvasottak és fórumtapasztalatok alapján, de többen lebeszélnek róla. Mindenképpen tervezem egy Meyer Sound HD-1-es meghallgatásást is, igaz nem mai csirke és nem is olcsó mulatság. Persze Kalmi és Tomi DIY monitorjaira is nagyon kíváncsi vagyok már, remélem a jövőben meg is tudom majd egy alkalommal hallgatni őket.

Ludvig
Értékelés: 0

Genelec

Hozzászólás Szerző: Ludvig »

Sziasztok!

Végigolvastam a topikot, mert számomra is érdekes a Genelec téma. Egy 8030-as típust néztem ki, amelyet egy 12 m² alapterületű (5m x 2,5 m) szobába szánnék (belmagasság 4,4 m), elsősorban zenehallgatásra (Jelenleg egy DIY-t hallgatok). A gyártó által javasolt 1 m helyett kb. 1 - 2 méter között lenne a hallgatási pozíció. Több kérdés is felmerült bennem:

-Elegendő-e egy ekkora Genelec, be tud "tölteni" ekkora teret?
-A "sweet pot" mennyire széles? (azt szeretném, hogy ne csak egy egzakt ponton legyen jó a hang)
-Kalmi fórumtárs írta, hogy a 80-20-30-40 közül a 30-as a "legkevésbé jól" sikerült széria, ergo nem is ajánlott?
-Szkeptikus vagyok a mély 5"-os mérete miatt, keveslem. A 8040-esben is "csak" 6,5"".. Nem szempont a hallható mélytartományok feszegetése, de azért egy egészséges 30-50 hz környékére ha néhány dB eséssel is, de jó lenne ha lemenne.
-Fontos az ár, nem szeretnék a 8030-nál drágábbat venni, lehet építenem kellene egy új DIY-t? :-)

Ezek közül csak a 8020-t volt lehetőségem összevetni több másik monitorral, a 8030-40 még hátravan.

Köszönöm akinek van releváns tapasztalata!

Üdv, Ludvig

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Genelec

Hozzászólás Szerző: karbantartó »

És még szerintem az a jó a pro-audióban,hogy kevés készülékkel,nagyon jó hangot
ad,nem kell annyit vacakolni,mint a high-end-nél.

Flandy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Genelec

Js16 & Genelec 8260's @ Digi Expo 2012 Helsinki - Finnland

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Genelec

Én személy szerint a 8050-kel találkoztam a leginkább
tetsző zenével.Persze már tapasztaltam hiányosságokat.
A tere nem elég széles és valami egység is hiányzik
szerintem belőle.Amiben szerintem nagyon jó az a hangszerábrázolás.
Ebben szerintem nagyon analitikus és realisztikus.
Pl. a nagybőgőt eddig még nem igazán hallottam szebben.
És ami még tetszik,hogy a hangokat nem szedi szét.

IamMenyus
V.I.P.
V.I.P.

Genelec

Kalminak igaza van.Hiteles véleményt csak az tud mondani elektronikáról,
aki nap mint nap vele dolgozik.Én sem tudok,hisz a meghallgatások is felejtősek
idővel.

A 80as sorozatból kettővel èltem együtt huzamosabb ideig (1èv++), nap nem múlt el zene v mozi nèlkül;
akkortàjt nagyon szerettem őket, de idővel ez a lelkesedès elkopott, màra irritàl a hangjuk.

A 3utas monitoraik (8260 ès a 10xx sorozat) vitàn felül sokkal jobbak a 80XX sorozatnàl,
de azok nem hobby/home-sutio cèlra vannak àrazva, hanem pro stúdiókra ahol simàn behozzàk az àrukat;
abban a milliós àrsàvban pedig màr nagyon jó hifit lehet összerakni v barkàcsolni otthonra.

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Genelec

Kalminak igaza van.Hiteles véleményt csak az tud mondani elektronikáról,
aki nap mint nap vele dolgozik.Én sem tudok,hisz a meghallgatások is felejtősek
idővel.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11057
Kapcsolat:

Genelec

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Például a 1038-as?

Az egy jó példa. Sajnos ezek jóval drágábbak, mint a 80-as sorozat, de a hangjuk is más kategória. Nem érdemes ebből vitát keríteni, a 80-as család más célra és más közönségnek készül, a hangjuk modernebb, de nekem talán pont emiatt idegen és mesterkélt. Az viszont tény, hogy 1 MFt alatt erősen az élmezőnyben vannak.

Flandy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Genelec

Például a 1038-as?

Flandy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Genelec

Ezzel egyetértek egészen addig, míg el nem kezdünk beszélni a komolyabb Genelecekről, amik számomra tobábbra is etalont jelentenek. A 8-as család egy vicc hozzájuk képest.

Mit értesz komolyabb Genelec-ek alatt?

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Genelec

...nekem mèrföldekre vannak a jó-èrtelemben-vett hifitől.

Nincs jó èrtelemben vett hifi. Kompakt aktív kètutasban pedig a 8050 nek nincs alternatívàja 1 millió ft alatt. Mondom ezt egy év együtt élés és számtalan saját rendszerben tett összehasonlítás után, legyen az más aktív doboz vagy éppen saját fejlesztésű kompakt monitor. Sokan elmondjuk itt a véleményünket, a keresgélőknek csak meg kell tanulniuk kiszűrni, a tapasztalatból nyert értékes információt a sok levegőben puffogtatott közhelytől! Mert ne gondoljuk, hogy mindenki megfontoltan, tapasztalatból beszél. Manapság mindenki könnyedén leszarozik mindent, közben meg azt sem tudja miről beszél, mert tartós tapasztalata nulla! az adott terméket vagy márkát illetően.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Genelec

A kèt gyàrtó dobozai szèlsőségesen osztjàk meg a home-studio vilàgot,
de vannak olyanok is akiknek egyik doboz se jön be

Egyik sem tud folyamatos-lendületes részletgazdag zenèt tolni,
nekem mèrföldekre vannak a jó-èrtelemben-vett hifitől.

Ezzel egyetértek egészen addig, míg el nem kezdünk beszélni a komolyabb Genelecekről, amik számomra tobábbra is etalont jelentenek. A 8-as család egy vicc hozzájuk képest.

IamMenyus
V.I.P.
V.I.P.

Genelec

A kèt gyàrtó dobozai szèlsőségesen osztjàk meg a home-studio vilàgot,
de vannak olyanok is akiknek egyik doboz se jön be

Egyik sem tud folyamatos-lendületes részletgazdag zenèt tolni,
nekem mèrföldekre vannak a jó-èrtelemben-vett hifitől.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Genelec

Ennyire különbözőek az emberek hallása.
Én a 8040-t 30 perc után már nem bírtam hallgatni mert inkább irritálta a fülem. A leginkább hosszanhallgatható hangfal a Dynaudio BM15A/6A volt de viszont túl selymes, kevésbé részletező

Kevés unalmasabb és egysíkúbb aktív dobozt hallottam, mint ez a Dyno. Pont annak használható legkevésbé, aminek kitalálták: munkaeszköznek. A különbségeket megzabálja, a maga - nem túl szimpatikus - képére formál minden felvételt. Maximum házimoziban tudom elképzelni a forszírozott, de lötyögős basszusaival.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Genelec

Érdekes dolog,pont az általad említett elekronika volt,amin még gondolkodtam.Nekem a Genelec jobban tetszett.
Azóta nem is dilemmázok annyit.

Volt nálam 2 hétig BM15A. Először meg voltam lepődve, mert gyakorlatilag legelább annyira tetszett mint a 8050, ha nem jobban. Majd ahogy teltek a napok egyre inkább unalmassá vált, mert minden zenét egyformára vasalt, a saját képére formált. Minden jól szólt vele. Ez odáig fajult, hogy egy hét után már idegesítővé és unalmassá vált. A második hét végénél, mikor visszaadtam őket, és visszakötöttem a Genelec-eket, visszakaptam a rég várt és egyben jól megszokott, számomra a tökéleteshez nagyon közel álló hangot!

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Genelec

Én a 8040-t 30 perc után már nem bírtam hallgatni mert inkább irritálta a fülem. A leginkább hosszanhallgatható hangfal a Dynaudio BM15A/6A volt de viszont túl selymes, kevésbé részletező

Érdekes dolog,pont az általad említett elekronika volt,amin még gondolkodtam.Nekem a Genelec jobban tetszett.Azóta nem is dilemmázok annyit.

flexxx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 42

Genelec

Hozzászólás Szerző: flexxx »

A kábelezés résszel telsesen egyetértek.Én is egy 15000 ft-os klotz szimmetrikus interkonnektpárral hajtom
a 8050-ket.
Amúgy nem semmi,ahogy ez a csoda a mélyekkel bánik.Olyasmi,mintha egy kisebb szub is szólna mellette.És még ettől csak az a jobb,hogy egyátalán nem fáraszt,szinte hihetetlen.

Flandy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Genelec

A kábelezés résszel telsesen egyetértek.Én is egy 15000 ft-os klotz szimmetrikus interkonnektpárral hajtom
a 8050-ket.
Amúgy nem semmi,ahogy ez a csoda a mélyekkel bánik.Olyasmi,mintha egy kisebb szub is szólna mellette.És még ettől csak az a jobb,hogy egyátalán nem fáraszt,szinte hihetetlen.

Nagyon kíváncsi vagyok már a Genelec 8-as szériájára, már nagyon várom, hogy közeli kapcsolatba kerüljek velük, meghallgathassam őket, leginkább persze a 8050-essel, de a 8020-as is mozgatja a fantáziám. Használtan nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik, rengeteg jót, olvastam, hallottam róla.

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Genelec

Csak a studio monitorokról mondok véleményt amiket hallok, hifivel én nem foglalkozom max jókat nevetek a kábeles témákon (Mo. 2, igen komoly studiójában is csak egyszerű mezei Klotz kábelek voltak, a hangmérnökök akik több száz itthoni lemezt készítettek csak jót nevettek a sok emberen akik a részletekre pazarolják egész életüket)
Természetesen tesztelésre önmagában az elektronikus zene alkalmatlan, szakmai teszteknél is csak egy kis részét képezi (szinte mindig Prodgy számmal)
Kicsi koromtól a szintihangok, zajok jelentették számomra a zenét, Kraftwerkwen, Jean Michellen és italon nőttem fel, majd 50évesen 20év múlva lehet más lesz az ízlésem.

A kábelezés résszel telsesen egyetértek.Én is egy 15000 ft-os klotz szimmetrikus interkonnektpárral hajtoma 8050-ket.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Genelec

Sziasztok!

Böngészgettem a napokban, és találkoztam a Genelec "új" szériájával, amit otthoni felhasználásra szán, A hangfalak a G-széria, A Subok pedig az F.

http://www.genelec.com/home-audio/

Ahogy elnézem fehér a szín, nincs annyi beállítási lehetőség, a bemenet csak RCA, talán csak ennyi a különbség a 8-as szériához képest. Ezt leszámítva: A G one=6010, G Two=8020, G Three=8030, a G Four=8040.A subokból 3 féle van: F one, F two, 5051A. Van valakinek tapasztalata velük? Nálam eddig elég komoly alternatíva lehet számítógépgép mellé a 8-as széria, csak még informálódom.

Szia!
Nem tudom mennyi lesz az árkülönbözet a 80-as pro szériához képest, de mindenképpen jobban jársz ha a 80-as szériából választasz. Szerintem ebben a csoportban komolyabb lehet a minőségellenőrzés, és egyáltalán nem baj ha szimmetrikus XLR bejáratuk van, mert ettől még bármikor meghajthatod aszimmetrikus jellel, de később egy komolyabb hangkártyával szimmetrikusan is hajthatod. A skála két végét tudom ajánlani. A 8020 egy igazi kis közeltéri allrounder, méretéhez képest hihetetlen hangképpel! A 8050 a másik vége, ami egy teljes értékű kompakt monitor, de én már közepes távolságú lehallgatókhoz sorolnám. A 8030-at nem annyira ajánlanám, szerintem nem annyira eltalált darab, a 8040 is jó és hangképe közelít a nagytesóhoz, azonban mindenben kicsit elmarad tőle,, de számítógép mellé monitor két oldalára túlzásnak érzem. Én nyugodt szívvel ajánlom neked a 80-as szériát, minden tagját kipróbáltam és birtokoltam, nagyon szerettem őket, főleg az 50-est, meg a 20-ast!
Remélem segíthettem.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”