Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Súlyos keresztváltók

Vendég

Súlyos keresztváltók

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ezek alapján valamilyen DSP-s varázslás lehet a dolog mögött, különösen a régi felvételek térhatásánák tökéletes megvalósítása tűnik érdekesnek
Felteszem az LP-t és Lárika besétál az ajtón.. Hopp az ablakon jött be... Meg kell fordítani a madzagokat...

Vendég

Súlyos keresztváltók

Engem a 16-20x-os javulás gondolkodtatott el, vajon ezt mivel mérték le? Notebookba meg minek hangrendszer, abban van egy szélessávú ahhoz meg nem kell váltó. Az origo-n tisztára olyan a szöveg, mintha olyan írta volna akinek fogalma sincs róla mit is ír valójában. Amúgy szerintem sosem tudjuk meg valóban mit is "talált fel".
Üres szöveg. Figyelemfelkeltési céllal. Gondolom kevés még a befektető. Mondjuk most ebben mi is segítünk azzal, hogy egyáltalán "beszélünk" róla, és hogy Béla kilinkeli, stb... Tehát a célt elérte a szersző és a riportalany. A ValDeal nevét azért csak elírták a cikkben...

Ha tényleg szabadalom lesz, akkor rögvest megtudjuk, mert a szab. leírásban részletesen közölni kell hogy miféle találmányról van szó.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3574

Súlyos keresztváltók

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Engem a 16-20x-os javulás gondolkodtatott el, vajon ezt mivel mérték le? Notebookba meg minek hangrendszer, abban van egy szélessávú ahhoz meg nem kell váltó. Az origo-n tisztára olyan a szöveg, mintha olyan írta volna akinek fogalma sincs róla mit is ír valójában. Amúgy szerintem sosem tudjuk meg valóban mit is "talált fel".
A cikket egy ujságíró írta,aki biztosan nem szakember.
Jó lenne,ha valaki utánanézne,hogy mi is ez valójában.

Lásd előző hozzászólásomat.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Súlyos keresztváltók

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Akár lehettél volna te is. Akár.
Én nem lehettem volna. Ilyen szöveget nem hagynék megjelenni, ha bármi szabadalomra érdemeset kitalálnék, mert ebből a szövegből az az egyetlen leszűrhető tény, hogy a "feltaláló" legfőbb célja az üzleti működőképesség.

Szerintem minden találmány gyanús, amire rámondják, hogy mindjárt szabadalom lesz. Ez ilyen reklámfogás. A szabadalom kb csak annyit jelent, hogy nem mond ellent a természettudomány törvényeinek, tehát megvalósítható. De az emberek fejében az van, hogy akkor az biztos működik is.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Súlyos keresztváltók

Az új fejlesztés annyira jól sikerült, hogy dokumentáltan 16-20-szoros hangminőségjavulást hozhat azoknál a hangrendszereknél, ahol alkalmazzák.

16-20-szoros hangminőségjavulás? Milyen mértékegység szerint? Mihez képest?

Ez egy elég hasbaakasztós cikk. Inkább a Valdeal Innovációs Zrt reklámja, mint sem a Babos Sound Kft ötletének a bemutatása. Az un projektverseny projektjeinek felsorolása között nagyjából ez az egyetlen, ami egy átlagembernek is mond valamit.

http://www.valdeal.com/cms/2008_as_projektverseny_18/

A cég honlapján ez a hangos projekt összefoglalója:

"Babos László a Lineáris hangátvitel című projekttel jutott a legígéretesebbek közé
A találmány lényege egy olyan elektronikus áramkör kifejlesztésében rejlik, melynek segítségével elérhető a ma legjobbnak minősített hangzásvilág többszörös túlszárnyalása, és mindez csupán egy hangfalpárral. Az élethű térhatású hangzás tökéletesen megvalósítható akár régebbi felvételeknél is."

Ezek alapján valamilyen DSP-s varázslás lehet a dolog mögött, különösen a régi felvételek térhatásánák tökéletes megvalósítása tűnik érdekesnek

Vendég

Súlyos keresztváltók

Akár lehettél volna te is. Akár.
Én nem lehettem volna. Ilyen szöveget nem hagynék megjelenni, ha bármi szabadalomra érdemeset kitalálnék, mert ebből a szövegből az az egyetlen leszűrhető tény, hogy a "feltaláló" legfőbb célja az üzleti működőképesség.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Súlyos keresztváltók

Hozzászólás Szerző: AVX »

A cikket egy ujságíró írta,aki biztosan nem szakember.
Jó lenne,ha valaki utánanézne,hogy mi is ez valójában.

Vendég

Súlyos keresztváltók

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Súlyos keresztváltók

Ez eddig csak szöveg. Majd ha valaha tényleg szabadalom lesz, akkor megtudjuk, mit is talált ki.
Mi lenne,ha egyszer örülnél egy ilyen hírnek?
Én szurkolok a feltalálónak,hogy sikerüljön neki.
Akár lehettél volna te is.
Akár.

Itt van a cég oldala:
http://babossound.com/

Vendég

Súlyos keresztváltók

Ez eddig csak szöveg. Majd ha valaha tényleg szabadalom lesz, akkor megtudjuk, mit is talált ki.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Súlyos keresztváltók

Találtam egy érdekes cikket.
Bemásolom ide:
Szuperhangfalat fejlesztett ki egy magyar feltaláló

A jelenlegi legjobb hangsugárzók által produkált hangminőségénél 16-20-szoros javulást képes elérni egy magyar hobbiműszerész, akinek terméke hamarosan világhírnévre tehet szert. A hangrendszer érdekessége, hogy nemcsak a szuperhangrendszereket vásárló gazdagok kiváltsága lehet, hanem például autóba vagy notebook-ba is be lehet szerelni. A termék piacra vitel előtt áll, a találmány a Valedeal Zrt. innovációs versenyén is bemutatkozott. Mfor.hu háttér.

Hamarosan megkaphatja a nemzetközi és magyar szabadalmi bejegyzést az a hangrendszer, amely egy magyar fejlesztő "garázsműhelyében" készült. Babos László, a Babos Sound Kft. tulajdonos-igazgatója hét évet töltött azzal, hogy olyan hangrendszert fejlesszen ki, amely - jelen állás szerint - a világ legélethűbb hangzását képes majd ötvözni a sokoldalú felhasználás lehetőségeivel.

"A rendszer titka az úgynevezett keresztváltó elektronikájának fejlesztése. A keresztváltó felelős elvileg azért, hogy elossza a hangokat a különbözős sugárzók között. Azaz a magas hangok csak a magas hangokat megjelenítő hangfalakra menjenek, a mélyek pedig csak a mélyekre. Én ezt a szerkezetet vizsgáltam hét évig, gyakorlatilag egy garázsműhelyben. Mostanra értem el oda, hogy a szabadalmaztatás után egyből piacra is vihetem a szerkezetet" - mondta lapunknak Babos László, aki egyébként kereskedőből lett a hangtechnika megszállottja.
Innováció
InnovációTovább erősödött a gyógyszeripar exportorientációjaTovábbfejleszti technológiai központját Japánban a RicohMagyarok oldhatják meg a műanyaglebomlás rejtélyétA kémegér és Jedi-kés után jöhet a videó-szemüvegEsélyesként pályázik Budapest az EIT székhelyéreTovábbi cikkek

Az új fejlesztés annyira jól sikerült, hogy dokumentáltan 16-20-szoros hangminőségjavulást hozhat azoknál a hangrendszereknél, ahol alkalmazzák. Nagy előnye még, hogy sokoldalúan felhasználható. "A találmány alkalmazható például színházi, koncerttermi hangosításra éppúgy, mint például kisebb autórádióknál, vagy akár a notebook-ok beépített hangszóróinál. Több nemzetközi szakértő is látta, illetve hallotta mire képes a rendszer, ők mondták, hogy eddig ez a legélethűbb hangzást produkáló megoldás, amit az utóbbi időben hallottak" - fejtette ki a feltaláló.

Babos László több üzleti megoldást is lát ötlete hasznosítására. Az egyik, hogy magát az ötletet, azaz a licenszet értékesíti majd a nagy gyártók felé. Szerinte ez főleg a tömeges felhasználásra szánt termékek esetén lehet működőképes, azaz megfelelő licenszdíj ellenében például a Sony vagy a Blaupunkt beépítheti a "tudást" saját termékeibe.

Márpedig, úgy tűnik van igény a jobb hangrendszerekre. "Egy nemrég lezajlott szakmai kiállításról olvastam nemrég a HVG-ben, ott nyilatkozta egy gyártó, hogy a nagy szórakoztatóelektronikai cégek eddig túl nagy hangsúlyt fektettek a képre és elhanyagolták a hangot. Magyarul, a hiper-szuper és egyre olcsóbb plazmatévék kifejlesztésekor elfeledkeztek arról, hogy az igazi élményhez a hang is hozzátartozik" - fejtette ki Babos László. Szerinte épp ezért érdemes minél hamarabb kilépni termékével erre a piacra.

A szakember másik nagy vágya, hogy saját márkás termékekkel jelenjen meg a nagyfelhasználók, azaz a professzionális hangosítást vásárlók - mint például a már említett színházak, koncerttermek - felé. Ennek megvalósításához saját üzemre is szükség lesz, amelynek építése már folyamatban van, kockázati tőke bevonásával.
hirdetés

Befektetőket egyébként folyamatosan keres továbbra is a cég. Jelenleg a Babos Sound Kft-ben a fejlesztőn kívül két magánember tulajdonos, ők eddig néhány tízmillió forinttal támogatták Babos László munkáját. A feltaláló időnként kénytelen volt mélyen a zsebébe nyúlni, hogy "garázscégét fenntarthassa": egy fél ház ára már odavan - fogalmazott. A fejlesztésnek azonban úgy tűnik meg lett az eredménye, mivel a szerkezet a második legjobb helyezést érte el a Valdeal Zrt. legutóbbi innovációs versenyén, a mérnöki tudományok kategóriában pedig első helyezett lett. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy jó eséllyel lépnek piacra a versenyen eredményt elérő termékek.

"Ez a verseny is megmutatta, hogy azért van hova fejlődni. Korábban Németországban vettünk részt szakkiállításokon, de a nagy nemzetközi befektetők minden erőfeszítésünk ellenére nem fordítottak elég figyelmet a munkánkra. A Valdeal-tól viszont megtanulhattuk azokat a varázsszavakat, amiket egy ilyen üzleti folyamatban alkalmazni kell" - fejtette ki a feltaláló.

Vendég

Súlyos keresztváltók

...Nem tekintélykedem....... csak hát ez van.tényleg.
Neki valamiért elhiszem, hogy mi jó egy Xo-ban.

Van a lófenét. Tekintélyelv és vak hit van. .
Kb 1 hónap múla lesz pár Jeff Rowland klón erősítőm a meglévő dobozaimhoz. Hifit kilóra kell ám venni.

pagrus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 3

Súlyos keresztváltók

Hozzászólás Szerző: pagrus »

Énsem értek hozzá, és benne vagyok..... de egy olyan embernek elhiszem aki 35 év alatt a legnagyobb cégeknek fülelt és ...
Ezzel elismered azt, ami egyébként is nyilvánvaló, olyasmit prédikálsz, amit te magad nem értesz, vagy csak részben. Sok jó dolgot leírtál de a fele homály, és ez a legrosszabb, mert a teljes homályt könnyebb észrevenni, az ilyen féligazság-félhomály a kezdőket és a hívő típusúakat beviszi az erdőbe (az utóbbiakért nem kár), ebből a katyvaszból csak a hozzáértők tudják szétválogatni az ocsút a búzától, de azoknak meg minek.
Nevezd meg a forrást, a "kapcsolatodat", ez a sötétben bujkálás, ködösítés minden, csak nem tiszta, világos tanítás, márpedig te itt valami oktatást mímelsz, vagy mi. Nézd csak meg a tudományos publikációkat vagy a tudományos igényű ismeretterjesztő műveket, ott az irodalomjegyzék a végükön.

Egyébként nekem is vannak ilyen kapcsolataim akiktől sokat tanulok, tanultam, pl. a szűrőtervezés területén, lehet ám neki írni, fog válaszolni, pedig világnagyság, de nem árulom ám el, hogy kicsoda, mert akkor az én zsenialitásom háttérbe szorul De elárulom: Siegfried Linkwitz. Ja, hogy így már nem is olyan érdekes?

Vendég

Súlyos keresztváltók

nem a súly, hanem a keresztmetszet, 
Az viszont bevallom rusnya egy dög, de az aztán tényleg csak indukál.

és mint már említettem, pl pont ez nagyon kiérződik.

az átmérő meg nem olyan kritikus, ha csak pár, vagy pár 10Wattal használod.

de ott is jó, ha nem azért szól szépen 10 watton, mert már 15nél kezd trutymósodni, és ez a tervezett vége.

Az eltolódás most részemről azt jelenti, hogy nem arra koncentrálsz ami a lényeg. A légmagos tekercs nem csak induktivitás, jelentős szórása is van, ha elég közel kerülnek egymáshoz ez biztosan érződik is.

Az a max 15W akkor lenne igaz, ha 0,15-ös drótból készülnének az induktivitások... Érdekes éretékelési szempont, hogy hol kezd "trutymósodni"... Úgy látom szeretsz túlozni. Mondjuk tudnod kéne, hogy a tekercs terhelhetősége szempontjából nem csak az lényeges milyen vastag a drót, hanem az is, mekkora az egyenáramú ellenállás. És ahogy már számtalanszor leírtam, van eset emikor csak nagy DCR-el szól jól egy hangszóró...

madam
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Súlyos keresztváltók

Hozzászólás Szerző: madam »

Az baj, hogy eltolódnak a hangsúlyok. És a befolyásos idős ismerősöd miatt elhiszed, hogy minden azon múlik milyen nehéz a váltó. Pedg nem.
nem a súly, hanem a keresztmetszet, és a kapcsolatok az alkatrészek között. a vezető anyaga, annak minősége.

A súly, csak az indukciós tekercs huzalátmérőjéből adódik.
A többi nem valami batár.

Az viszont bevallom rusnya egy dög, de az aztán tényleg csak indukál.

és mint már említettem, pl pont ez nagyon kiérződik.

az átmérő meg nem olyan kritikus, ha csak pár, vagy pár 10Wattal használod.

de ott is jó, ha nem azért szól szépen 10 watton, mert már 15nél kezd trutymósodni, és ez a tervezett vége.

éshogy eltolódnak a hangsúlyok.... hááát ezt nagyon sok féle fajta megoldásban lehet visszarángatni. És lehet, hogy nem is oda fogod bekényszeríteni, ahol eddíg volt, hanem egy teljesen más hangulatba.... és az vagy kedvesebb NEKED, vagy nem...

Miértne sasolnék bele, és csereberélnék ki mindent ki, úgy, hogy eredetibe visszaálhassak?? mit veszthetek? a belefeccölt melót és az alkatrészeket... ami ha van... hát ingyen csereberélsz.

Vendég

Súlyos keresztváltók

Az baj, hogy eltolódnak a hangsúlyok. És a befolyásos idős ismerősöd miatt elhiszed, hogy minden azon múlik milyen nehéz a váltó. Pedg nem.

madam
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Súlyos keresztváltók

Na és? Esetleg a kérdésemre is válaszolnál a tekintélyfitogtatás helyett?Ugyanis az nem hat meg.
Ha nem valami hardwired anyag van benne és csöpnyi kis nyákon filléres alkatrészekkel, akkor megpróbálkoznék egy komolyabb dologgal, mindenféleképpen.

Ha a kitalált, és működő Xo-t megcsinálod jobban, bobból, akkor eleinte lehet, hogy nem azt kapod, ami volt, de azt ha finomhangolod, akkor jobbat tudsz kihozni belőle.

Vátozik a hangkép, a fókusz, a válaszidő az összes dolog, ami miatt alapvetően beleszeret egy ember egy hangfalba.

de ha jól dolgoztál, akkor hosszútávon is hallgathatóbb, emberközelibb, ás nagyobb hangerőnél is ugyanolyn minőséggel szóló doboz boldog tulaja leszel.

Ha meg nem..... akkor még mindig ott a régi Xo, visszapakolod és szereted úgy ahogy most van.

Nem tekintélykedem....... csak hát ez van.
tényleg.
Neki valamiért elhiszem, hogy mi jó egy Xo-ban.

Kb 1 hónap múla lesz pár Jeff Rowland klón erősítőm a meglévő dobozaimhoz.

Majd hallgasd meg....

Vendég

Súlyos keresztváltók

...Na aki ezt nyomatja 15 éve függetlenként és pár világmárkának ő az egyetlen dealere itt meg ott.... én vele vagyok kapcsolatban.
Na és? Esetleg a kérdésemre is válaszolnál a tekintélyfitogtatás helyett?Ugyanis az nem hat meg.

Vendég

Súlyos keresztváltók

Ha tudod, hogy mit cseréltél, és tudod, hogy mire, akor talán azt is tudod, mit és hol kell kompenzálni.
Hát akkor már lehet, hogy egyszerűbb előlről kezdeni az egészet..

Vendég

Súlyos keresztváltók

Énsem értek hozzá, és benne vagyok..... de egy olyan embernek elhiszem aki 35 év alatt a legnagyobb cégeknek fülelt és Xo fejlesztéseket csinált nekik, hogyha azt mondja, hogy az Xo-nak ilyennek meg olyannak kell lennie. ugyanúgy, mint 1 20 vagy 30 éve hanfalakkal meg dobozokkal foglalkozónak is, hogy a doboznak ilyennek meg olyannak kell lennie.  és a "nagy neveknek" is elhiszem, hogy ők nagy nevek. [...] ha nem komolyak a vezetők átmérői, meg az alkatrészek akkor mindennek kell tudni a melegedéssel járó változásait. aszerint kell tervezni, de ez a kölcséghatékony megoldás. (nem is szól jól a max teljesítmény közelében 2 óra után. majd csak 10 perc "pihi" után, mikor kihült) 
a másik az, ha értelmesen túlméretezel mindent, és/vagy olyan alkatrészekkel dolgozol, amiket külön neked gyártanak le a legjobb cégek a legobb gyártósoraikon, és csak tajtad keresztül jön forgalomba (illetve a gyártó is az őáltala előállított plusz darabokra neked fizet egy bizonyos jogdijjat)

Az idő meg a név önmagában még semmire sem garancia.

Ez a túlméretezősdi meg zsákutca. Nem mindig erre van szükség a jó eredményhez. Gondold csak végig. Adott egy bőven 15ohm fölötti átlagimpedanciájú mélyközéphangszóró, és egy 0,5ohm egyenáramú ellenállású tekercs. Vajon hány % jut a felvett teljesítményből a tekrencre elfűtési céllal? kb 3%. Szóval előbb kezd füstölni a lengőcséve, mint a tekercs érezhetően melegedni. Tehát itt is arra jutunk, hogy a hangszóró nagy jelek hatására bekövetkező változásai sokkal lényegesebbek, mint a váltóban az alkatrészek melegedése.

Az utolsóra: most akkor mégis van legjobb? Van legjobb cég? Én a marketingnek nem dőlnék be minden áron...

Vendég

Súlyos keresztváltók

Na aki ezt nyomatja 15 éve függetlenként és pár világmárkának ő az egyetlen dealere itt meg ott.... én vele vagyok kapcsolatban.

A függetlenség, meg a kizárólagos dealerség nem tűnik egyszerre megvalósíthatónak

Ugyanmár. Káosz az egész. De lehet hogy a mesternél is, nem csak a tanítványnál. ;-)

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Súlyos keresztváltók

Szegény ember meg vízzel főz.... aztán soxor finomabb, mint a Hiltonban.

Ez különösen akkor hangzik jól, ha valaki még esetleg nem járt a Hiltonban...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Súlyos keresztváltók

Na aki ezt nyomatja 15 éve függetlenként és pár világmárkának ő az egyetlen dealere itt meg ott.... én vele vagyok kapcsolatban.

A függetlenség, meg a kizárólagos dealerség nem tűnik egyszerre megvalósíthatónak

madam
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Súlyos keresztváltók

Énsem értek hozzá, és benne vagyok..... de egy olyan embernek elhiszem aki 35 év alatt a legnagyobb cégeknek fülelt és Xo fejlesztéseket csinált nekik, hogyha azt mondja, hogy az Xo-nak ilyennek meg olyannak kell lennie. ugyanúgy, mint 1 20 vagy 30 éve hanfalakkal meg dobozokkal foglalkozónak is, hogy a doboznak ilyennek meg olyannak kell lennie.

és a "nagy neveknek" is elhiszem, hogy ők nagy nevek.

de nehogy már megvegyek egy nagy nevet, akiről tudom, hogy kitől veszi az ÖSSZES alkatrészét, csak azért mert az nagy név.

7 millát egy olyanért, amit megveszek 2500 dollárért, és itthon megvan a hozzávaló doboz 20-40 ezer/dbért. (bezonyám)

csak körül kell tudni nézni és akkor pár Ft a zsbedben marad(hat) vagy elköltheted másra.

és szerintem minden tuningolható (max csak nem éri meg)

nincsen legjobb és sosincs legrosszabb.

ha nem komolyak a vezetők átmérői, meg az alkatrészek akkor mindennek kell tudni a melegedéssel járó változásait. aszerint kell tervezni, de ez a kölcséghatékony megoldás. (nem is szól jól a max teljesítmény közelében 2 óra után. majd csak 10 perc "pihi" után, mikor kihült)

a másik az, ha értelmesen túlméretezel mindent, és/vagy olyan alkatrészekkel dolgozol, amiket külön neked gyártanak le a legjobb cégek a legobb gyártósoraikon, és csak tajtad keresztül jön forgalomba (illetve a gyártó is az őáltala előállított plusz darabokra neked fizet egy bizonyos jogdijjat)

Vendég

Súlyos keresztváltók

Ha valaki nem ért hozzá, akkor az dobja is el. Vagy inkább bele se kezdjen.

Nem értek hozzá,nem dobom el.És belekezdek(tem).De ettől függetlenül nem biztos,hogy a beírásaid alapján megbíznék abban a magabiztosságban,amit sugallsz.
Az alább már leírta valaki,hogy a b&w-nél,dynaudio-nál... bizti tudatlanok űcsörögnek,akik mindenféle gagyi elkókkal,vasas tekercsekkel szórják tele dobozaikat.Tudod kétféle doboz létezik:a zegyik tuningolható,a másik nem.Vajon honnan ismered fel,melyik aza mihez ne barkácsolj?Ugye nem abból,hogy belesasolsz,és nem húszkilós váltó van benne,akkor neki kell esni...

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”