Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Swans M1
Swans M1
Íme egy pár kép:
1:
Swans D1080 MKII (aktív monitor)
Windows Vista PC + Soundblaster Connect külső USB-hangkártya
Swans M1
Sziasztok!
Mint már többen tudjátok, tegnap boldog tulajdonosa lettem egy Swans M1 monitorsugárzónak.
A váltás erre a dobozra tulajdonképpen a véletlennek köszönhető, de mondhatom, hogy ez egy olyan véletlen, melyet nem bánok. Nemrég "visszataláltam" régi hobbimhoz, a motorozáshoz és mivel motort szeretnék venni, úgy döntöttem, hogy eladom a Monitor Audio GS10 típusú dobozaimat.
Az eladás sokkal nehezebbnek bizonyult, mint azt gondoltam és az alatt az idő alatt sok időt töltöttem itt a fórumon, ahol egyre többet olvastam a Swans/HiVi és egyéb az ATC által forgalmazott termékekről és egy bizonyos hangfal - igen, az M1 - felkeltette érdeklődésemet.
Aztán Béla volt olyan rendes, hogy "megvette" tőlem a Monitor Audio dobozaimat. Tulajdonképpen egy értékegyeztetős csere történt, mert kaptam egy vadi új M1-et és még egy kellemes pénzösszeget is. Így emelkedett a motorra szánt tőkém és még egy nagyon érdekes és új hangsugárzóhoz is hozzájutottam :kiraly:
Tudnotok kell, hogy én német tanár vagyok, félig osztrák állampolgár, aki 7 évet élt gyerekkorában Bécsben, vagyis nekem a német a második anyanyelvem, így rengeteget bújom a német és osztrák audiofórumokat és honlapokat.
Nos, érdekes módon az M1-et egy imsert német oldalon jobbnak hoztak ki, mint az én Monitor Audio-mat és egy másik, neves audioújság tesztjében is igen lelkesen írtak róla szép dolgokat. Ráadásul pont azokat a tulajdonságokat emelték ki pozitívan, melyek számomra, mint az énekes-dalszerző vonal megszállottja, rendkívül fontosak, vagyis: az énekhang természetessége, részletezett magashangreprodukció, egyenes (nem csaló) frekvenciamenet és kiemelkedő térábrázolás. A hangoskodás számomra egyáltalán nem fontos.
És egy másik nem elhanyagolható szempont: ez a doboz Németországban bizony 1250 euróba kerül! Ez hozzávetőlegesen 330.000.- forint. És természetesen a tesztelők ennek tükrében tesztelték, tehát a hangját nem az 500-600 eurós kategóriához mérték.
Az első benyomásaim:
Közvetlenül a GS10-zel már nem tudtam összehasonlítani, de az biztos, hogy nem kell szégyenkeznie mellette. Nem értek ahhoz, hogy mennyi időre van szüksége egy doboznak, míg a meghajtók teljesen bejáródnak, de a hang már most is nagyon jó.
Az MA érzékenyebb, ez abból látszik, hogy ennél jobban fel kell tekerni a hangerőt, de hát ezzel semmi baj nincs és teljesen normális egy ilyen kompakt monitor esetében.
A GS10 mélytartományban valamivel többet nyújt talán, de ami a hangszerek hangját, az éneket és a természetességet illeti, nos, ebben bizony ebszolút nem marad le az M1 sőt. Tényleg elképesztő, hogy mennyire természetesek az énekhangok.
Mivel január 21-én Béláéknál lesz egy nagy kompatdoboz összehasonlító-teszt, amelyen ott lesz az én (volt) GS10-en, de az M1 is, így a résztvevők majd kialakíthatják a saját véleményüket. Én mindenesetre kíváncsian várom az ottani fejleményeket. Továbbra is tartom azon álláspontomat, hogy a GS10 egy nagyon jó doboz, de ha belegondolok, hogy az ATC-nél - még ha a rendes árat veszem is - majdhogynem harmadáron hozzá lehet jutni az M1-hez (ami a németeknél drágább, mint a GS10), akkor nem is tudom mit mondjak !36_7_11.gif' />
Később természetesen még írok a benyomásaimról és persze válaszolok minden felmerülő kérdésre is.
Üdv
Peti
Swans D1080 MKII (aktív monitor)
Windows Vista PC + Soundblaster Connect külső USB-hangkártya