Robici írta: ↑2019.09.24., kedd 15:01
Jónéhány kereskedőnél tett látogatás után (mivel sehol se találtam igazán azt amit kerestem) nekem is képbekerültek a stúdiós cuccok és különösen az ATC. A hitspace-ben meghallgattam az SCM19-et a saját erősítőjükön és azóta jutottam oda, hogy egyelőre nem keresgélek tovább. Építkezés miatt valamikor jövőre, de lehet hogy csak egy év múlva fog felmerülni a jelenlegi rendszerem lecserélése de most ott tartok, hogy az SCM19 lesz az első amit el fogok vinni otthoni kipróbálásra.
Szinte kizárólag komolyzene érdekel, de az a szóló hegedűtől a nagyzenekarig minden. Régi archív felvételek is.
A kérésemre a hitspace-ben össze is hasonlíthattam a Genelec 8040-el, de azonnal kiderült, hogy nem egy ligában játszanak.
Lebilincselő volt az ATC hangja, talán először tényleg hangszerszerűen szólaltak meg a hangszerek, mindennek megvolt a maga karaktere. Nagyon tetszett a pontossága, precizitása, gyorsasága, pont ezt kerestem. Amikor pedig az Alpesi szimfónia elején meglódult a zenekar, pedig jó hangosra vettem, mégis azt éreztem, hogy semmi erőlködés nincs benne, a leghangosabb fortisszimókban is megmarad a precizitása, mintha csak kisujjból kirázná az egészet. Ilyet még addig nem hallottam más rendszeren. Még most is libabőrös leszek, ha arra az élményre visszagondolok.
Két dolog volt ami kérdéses: a részletessége is olyan volt amit addig nem hallottam. Ott akkor úgy éreztem, hogy mindent megmutat a felvételből (ilyet is kerestem), de utóbb azért eszembe jutott, hogy ez a tulajdonság, hogy minden apró nesz jól hallható, amikről addig fogalmam se volt, vajon nem válik-e hosszú távon idegesítővé. Nem tűnt analitikusnak, egyszerűen csak oda tette elém, úgy hogy amúgy a megszólalás koherenciája megmaradt, de mégis úgy gondolom, hogy legalább pár nap együttélés és sokkal több felvétel meghallgatása kell, hogy kiderüljön, ez zavaró-e vagy sem hosszú távon.
A másik hogy ott a hitspace szerintem közel sem ideális bemutatóterében nekem kevés volt a mélye. Pedig szélessávúhoz vagyok szokva, de pont a nagyobb súlyú megszólalás igénye miatt szeretnék tovább lépni (szubot meg nem akarok, mert annyira azért nem vagyok mély-fétisiszta). És ott az ATC-ket egyáltalán nem éreztem testesebbnek mint a szélessávúmat. Ez a másik ami miatt majd otthoni környezetben ki kellene próbálni, ahol normális zenehallgató szobában és fotelből, nem kerekes gurulós székből hallgatom. Arra is gondoltam, lehet a hitspace-es 50W-os erősítő kevés hozzá, bár ők azt állítják nincs hallható különbség az ATC saját 100 W-os erősítőjéhez képest de majd azért még döntés előtt meg fogom kérni őket, legalább a boltban ki lehessen próbálni vakteszten mindkettőt, hátha én hallok különbséget.
Az Amused to death alapján pedig azt éreztem, hogy ez a cucc még műfajilag se válogatós, szóval akár még ha Pink floyd-hoz támad kedvem, azzal se lenne gondja.
Bár jóval magasabb (hosszabb távú) cél, de még jobban tetszene valamelyik aktív változat, ahol erősítő-párosítási meg hangfalkábeles kérdéskör fel se merülne. Itt képbe jöhetne talán még az SCM19A, de mivel nekem alapvető elvárás, hogy a hangszórók a fülem magasságában legyenek (sámlira meg nem fogok ülni), ez egyszerűen túl alacsony. (Az én 15 nm-es szobámba más meg már túl nagy.) Az SCM20ASL ami még abban a kategóriában van, azt szerintem a hitspace-nél szintén meg lehet hallgatni, de felmerül a kérdés, az hosszú távú otthoni zenehallgatásra alkalmas-e vagy pedig erre jobb a sima SCM19, ami kifejezetten otthoni használatra van tervezve. Csak hát csábító, hogy az erősítős-kábeles macera egy aktívval teljesen megszűnne.
Hát ennyi eddig az én ATC-s élményem.