Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mélysugárzók

szami
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szami »

Aktív sub nélkül nem hiszem, hogy egykönnyen megoldható lenne ez a probléma.
A másik nagy probléma, ha ezt filmekhez (5.1) is használni akarod.
Ez a megoldás nem igazán jó filmhez.
Ha lekeverteted (márpedig ebben az esetben le kell!) az LFE csatorna hangját a jobb és bal oldalra, akkor a csak bal és jobb oldalra jutó mélyek keverednek az LFE csatorna mélyeivel és így ez a "kevert" mély fog a sub-ra kifutni, ami már NEM az, amit a hangmérnök "megálmodott".
Ha csak zenére használod (sztereo) akkor jó.

szami
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Az is egy megoldás, amit szamóca írt, de a legtöbb subon, amin van magas szintű bemebet (high level in), vagy hogy a francba hívják, azokon már kimenet is van (high level out).
Leegyszerúsítve: az erősítőről Pl. a left-ről leveszed a magas szintű jelet az aktív sub-ra, amin VAN magas szintű bemenet és kimenet. Onnan tovább viszad a left frontra - és kész.
Ugyanígy a right-en.
Ha az aktív sub-odon L+R high level in és high level out van, akkor marha nagy mázlista vagy, mert csak egy sub kell.

Vardanov
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Vardanov »

Két 6 ohm-os hangfalat ne kössél párhuzamosan!
Az erősítődön van preout kimenet?
Akkor aktív subbal sima ügy.

Nincs rajta preout, csak hangfalkimenetek, de abból két pár (A és B ).

A párhuzamos kötést meg úgy értettem, hogy most a fölső (A) sorra van kötve a két hangfalam, és ha meglesz az aktív sub, akkor azt vajon az alsó (B ) sorral kell-e összemadzagolnom, vagy pedig a B csatlakozókat üresen hagyva a subot ugyanoda kössem-e, ahova a két hangfal van kötve (tehát valahogy így - ahogy szamóca korábban lerajzolta valakinek).
A lényeg, hogy az erősítő hátulján ez az
"A or B: 6~16 ohm/speaker
A + B: 12~16 ohm/speaker"
információ nekem magas, mert ezekhez a dolgokhoz sajnos teljesen buta vagyok, és nem tudom, mit szabad és mit nem, azt viszont nem szeretném, ha elszállna a füst akár az erősítőből, akár a hangfalakból.

szami
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Két 6 ohm-os hangfalat ne kössél párhuzamosan!
Az erősítődön van preout kimenet?
Akkor aktív subbal sima ügy.

Vardanov

Mélysugárzók

Ok, köszi, minden világos. Akkor még egy debil kérdés: az erősítőm hátulján a hangfalcsatlakozók (2 pár) alatt a következő vagyon írva:
A or B: 6~16 ohm/speaker
A + B: 12~16 ohm/speaker
Na mármost a hangfalaim 6 ohmosak. Ha meglesz a sub, akkor annyi a teendőm, hogy a két hangfalat hagyom az A csatlakozókra kötve, a subba pedig a B-ket vezetem? Vagy éppen hogy nem így kéne, hanem a hangfalakat és a subot is csak mondjuk az A-ra kötni (párhuzamosan)?
Ja és még valami: valaki itt korábban említette, hogy az efféle 'speaker level in'-es megoldás "elég csúnyán bele tud rondítani a hangba". Ha így van, akkor ez konkrétan mit jelent?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Napi 1 film megtekintésével számolva egy szubsugárzó egy hónapban kb 5 kWh fogyasztást jelent, ami kb 120 Ft a havi villanyszámlában.

Másrészt egy hangszóró nem szólal meg energia nélkül. Ha passzív szubsugárzót használunk, azt is meg kell hajtani valamivel.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Sziasztok! Előre is bocs, ha nagyon hülye lesz a kérdés, de totál laikus vagyok. Szóval, egy sub beszerzésén gondolkozom, amit sztereó erősítőmre (Denon DRA-325R) szeretnék kötni. Az erősítőnek nincs sub kimenete, csak 2 pár hangfalkimenete (A+B = 8 csatlakozó). Azt már tudom, hogy aktív subbal (speker level-in bemenettel) megoldható a dolog, viszont arra lennék kíváncsi, hogy (elkerülendő egy aktív sub pluszfogyasztását) vajon passzívval is megoldható-e, de persze úgy, hogy állítható legyen, tehát be tudjam lőni, hogy az összhangzás ne tolódjon el a mélyek felé. Létezik ilyen sub? Vagy kizárólag aktív jön szóba? Illetve pl. ha egy akítv sub nincs áram alá helyezve, az attól még működik passzívként?

Hajjaj! Nos először is Passzív sub általában nem tartalmaz sem erősítő egységet, sem frekvencia váltót. ( bár állítólag van passzív váltósba) Ha simán rákötöd valamelyik csatorna kimenetre az nem fogja szűrni a magasabb,nem kívánatos frekvenciákat. Ahhoz az erősítő végfok része előtt kellene egy freki szűrő egység. Állítható törésponti frekvenciájú passzív subról meg aztán végképp nem tudok. (hacsak nem hangolod saját magad az alkatelemek cseréjével. :-)) Ha az aktív sub-ot nem helyezed áram alá, nem jön ki hang rajta.
Ha a kérdés az energia takarékosság, akkor D-osztályú meghajtó egységgel rendelkező aktív sub-ot kell preferálnod. Annak legjobb a hatásfoka.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Vardanov

Mélysugárzók

Sziasztok! Előre is bocs, ha nagyon hülye lesz a kérdés, de totál laikus vagyok. Szóval, egy sub beszerzésén gondolkozom, amit sztereó erősítőmre (Denon DRA-325R) szeretnék kötni. Az erősítőnek nincs sub kimenete, csak 2 pár hangfalkimenete (A+B = 8 csatlakozó). Azt már tudom, hogy aktív subbal (speker level-in bemenettel) megoldható a dolog, viszont arra lennék kíváncsi, hogy (elkerülendő egy aktív sub pluszfogyasztását) vajon passzívval is megoldható-e, de persze úgy, hogy állítható legyen, tehát be tudjam lőni, hogy az összhangzás ne tolódjon el a mélyek felé. Létezik ilyen sub? Vagy kizárólag aktív jön szóba? Illetve pl. ha egy akítv sub nincs áram alá helyezve, az attól még működik passzívként?

Vendég

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ez nem olyan biztos, ugyanis a hangsugárzók impedanciája mélytartományban nem konstans, és épp a töréspont környékén emelkedik meg, tehát valószínűleg kisebb értékű kondenzátor is elég.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Mélysugárzók

Szerinted érdemes passzívan levágni az állványos hangsugárzókról a legalsó frekvenciákat? Vagy többet árt, mint használ? (Egyelőre inkább csak a végfok után gondolkodva; a kisjelű váltás macerásabb lenne [konnekt 8-cal]).

Igen, a 6 dB/oktáv meredekséghez elég egy kondenzátor, bár jó nagy kell belőle a 100-200 Hz-es passzív vágáshoz. Hasonlóan egyszerű, de jobb megoldás az erősítő elé kötött, néhány alkatrészből készült mélyvágó szűrő, ami akár a csatlakozóban is elfér.

A Konnekt 8 sajnos nem tudja, amit a Konnekt Live. Utóbbiban van DSP, amivel aktív módon is megoldható a vágás.

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: KMT »

Nem csak az elektronikus zenének van sok mélyfrekvenciás tartalma. Egy akusztikus jazztrió felvételen is meglepő hangok tudnak előfordulni,

Röviden, zárójelben én is ezt írtam, csak már nem akartam hosszabban kifejteni.

Olyan tartományban kényszerítjük, ahol már komoly torzítások lépnek fel. Ha ez a szerencsétlen hangszóró esetleg a középsáv sugárzásáért is felelős, akkor már a középtartomány modulációja is erős lesz.

Szerinted érdemes passzívan levágni az állványos hangsugárzókról a legalsó frekvenciákat? Vagy többet árt, mint használ? (Egyelőre inkább csak a végfok után gondolkodva; a kisjelű váltás macerásabb lenne [konnekt 8-cal]).

szerk:
Ez utóbbi kérdésed kihagyhattad volna.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2950

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: earforce »

micsoda Ö N R E K L Á M fapaci!

engedd meg, hogy gratuláljak
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Mélysugárzók

Nem is a mennyiség miatt kellenek a ládák, hanem pont, hogy a minél lineárisabb átvitel miatt. Ha jól be van állítva a rendszer, akkor nem több lesz a basszus, csak mélyebbre megy. Ezáltal pont, hogy közelebb kerülünk a hanghordozón lévő zenéhez. (De szerintem neked nem kell magyarázni, hogy egy-két elektronikus (de nem csak ilyen) zene mennyire más dimenzióba kerül egy 30-35 Hz-ig lemenő rendszerrel, mint egy 50-55 Hz-ig lemenővel... )

Véleményem szerint épp a monitor + szub rendszer a nyerő egy állóhoz képest. Megmarad a pontosabb térábrázolás, alul sem lesz hiány, ráadásul könnyebben elhelyezhető az akusztikailag legproblémásabb frekvenciákat sugárzó sugárzó.

Van ebben sok igazság, de kicsit kiegészíteném:

Nem csak az elektronikus zenének van sok mélyfrekvenciás tartalma. Egy akusztikus jazztrió felvételen is meglepő hangok tudnak előfordulni, sőt ott még hatásosabb tud lenni az emberi hallás elfedési jelensége miatt, mint egy közép-mély hangokban bővelkedő muzsikánál.

Egy jó szubsugárzó jelenléte nem csak mennyiségi kérdést csinál a mélyhangokból, ennél komplexebb a hatása. A HiFi frontsugárzók membránmérete jellemzően 13-20 cm. Az ilyen hangszóró erősen megszenvedi, ha megfelelő energiájú basszus lesugárzására akarjuk fogni. Olyan tartományban kényszerítjük, ahol már komoly torzítások lépnek fel. Ha ez a szerencsétlen hangszóró esetleg a középsáv leadásáért is felelős, akkor már a középtartomány modulációja is erős lesz. Ugyanakkor nagyon ritka a magas minőségű HiFi rendszerekbe illeszthető szubsugárzó, pedig elvi alapon is szükség lehet rá. A megfelelő térábrázolás érdekében a frontsugárzókat néha olyan helyre kell állítani, ahol a mélyfrekvenciás viselkedés problémás.

A házimozis - jellemzően bassreflex - bummdobozok sokmindenre alkalmasak, de zenehallgatásra nem igazán. Ezeket egy célra lehet használni: a filmek hangeffektjeinek megtámogatására, ahol nem igazán fontos szempont a hanghűség, artikuláltság. Minőségi zenehallgatáshoz ennél jóval több kell. A pontos hangzáshoz paraméterezhető, igen gyors és lineáris viselkedésű szubsugárzó kell. Nem véletlen, hogy a hifisták ódzkodnak a szubsugárzóktól, akkor is, ha a rendszerük erősen mélyhiányos.

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Találtam egy alig használt REL Q150E mk2-t 70 ezerért. Ez megéri?

bőőőven
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Találtam egy ilyen szubot: Velodyne VX-10 (78.000 Ft).
Aki tud jobbat olcsóbban, az most szóljon, mielőtt nagyon bevásárolok!

Találtam egy alig használt REL Q150E mk2-t 70 ezerért. Ez megéri?
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Asszem ez utóbbi hozzászólásban a lényeg. Mármint, hogy ki lehet kapcsolni, és akkor csak minimálisan hat a hangra.

Basszus, earformance, csak elfelejtettem figyelni a térre.

rozoga62
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 95

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: rozoga62 »

Bizony, elég gyakran bekapcsolom én is a szubot a monitorok mellé. Persze zenéje válogatja. Még mindig sokkal jobb, mintha a hangszínszabályzó potikat tekergetné valaki az erősítőn.

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

@KMT
realfidelity-vel részben egyetértek. sejtem mit akar mondani azzal, hogy felborítja a hangképet.
ha nálam megy a szub, összehúzódik kicsit a tér, tudod, hogy térbuzi vagyok így ezt egy picit sajnálom, de emellett megkapom a legalsó tartományt, úgy hogy mindeközben nem ül rá az a húsos/mócsingos/gusztustalan/zsíros, mindent elnyomó mély a hangra, nem nyomja össze az egészt, nem lesz kevesebb.
pont hogy több lesz, szélesebb spektrumú.

sajnos azt pedig ki kell hogy kérjem magamnak, hogy a REL Q széria mozis szub lenne

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Másik topikból...

Az a gond, hogy szerintem a zenei élvezetben nem nyom sokat a latba, hogy mennyi a basszus tömege.
Nem is a mennyiség miatt kellenek a ládák, hanem pont, hogy a minél lineárisabb átvitel miatt. Ha jól be van állítva a rendszer, akkor nem több lesz a basszus, csak mélyebbre megy. Ezáltal pont, hogy közelebb kerülünk a hanghordozón lévő zenéhez.

(De szerintem neked nem kell magyarázni, hogy egy-két elektronikus (de nem csak ilyen) zene mennyire más dimenzióba kerül egy 30-35 Hz-ig lemenő rendszerrel, mint egy 50-55 Hz-ig lemenővel... )

Ebből a megfontolásból egy monitorhoz szerintem vétek szubot illeszteni, mert azon kívül, hogy felborítod a hangzási arányokat, semmit nem nyersz.
Pont hogy nem... Milyen hangzási arányokat borít fel? A mélyebbre menő hang a gond? Állóhoz szerinted már jobb a szub?

Véleményem szerint épp a monitor + szub rendszer a nyerő egy állóhoz képest. Megmarad a pontosabb térábrázolás, alul sem lesz hiány, ráadásul könnyebben elhelyezhető az akusztikailag legproblémásabb frekvenciákat sugárzó sugárzó.

Azok a konstrukciók, amelyeket szubokhoz terveztek, természetesen mások, [...] Egyébként mind a Quadnak, mind az ALR-nek vannak saját szubjaik, amelyek valószínűleg együtt jobban teljesítenek, mint bármi mással.
Na ez az, amiben alapvetően nem értünk egyet. A hangerő állítható a szubon. A keresztváltási frekvencia is. Innentől kezdve miért lehetünk annyira biztosak abban, hogy felcserélve a szubokat rosszabb hangot kapunk? SZVSZ a/egy jobb szub mindkét rendszerben jobb.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Csak azért javasoltam, mert most 99eFt az ASW608...

Akkor már inkább egy 25 cm-es Velo 78-ért.

hotspace
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 28

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: hotspace »

Csak azért javasoltam, mert most 99eFt az ASW608...

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

hotspace
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 28

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: hotspace »

250-es épp elég. A nagyobbak lassabbak, puffogósak, főleg az olcsóbb kategóriákban.

Esetleg nézd meg az ASW608-ast. Valószínűleg passzolni fog a 602-esekhez. Bár az ára újonnan "kicsit" magasabb, mint 50-60, de hátha használtan kifogsz olcsón egyet.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Ma beszéltem egy sráccal és ő azt javasolta hogy mindenképpen zárt doboz legyen és 250mm feletti.

Üdv.:Endre

250-es épp elég. A nagyobbak lassabbak, puffogósak, főleg az olcsóbb kategóriákban.

dödi8
Értékelés: 7

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: dödi8 »

OK.
Köszönöm a segítséget mindenkinek aki válaszolt.
Nem gondoltam volna, hogy ilyen komoly különbségek vannak a subokban.
Esetleg akinek van tapasztalata, hogy melyik típus a tuti az kérem írja meg.
Első körben én 50-60e-re gondoltam de látom, hogy ez vakvágány lenne.
Ma beszéltem egy sráccal és ő azt javasolta hogy mindenképpen zárt doboz legyen és 250mm feletti.

Üdv.:Endre

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”