Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
sub fázisbeállítás
sub fázisbeállítás
Fázis 0 fokra állítva, 180 fokon halkabb a szub. Így kapom fülre a legjobb eredményt.
Sajnos ezt 'kissé' félrehallottam.
180 fok a helyes állás (amúgy is mögöttem van ), a tüskéket is kivettem, most gumi bakokon áll, de a legjobb megoldás szerintem 4db sorbothane tappancs, így beszerzek azt is. Valakinek nincs eladó?
A normál fázisra, akkor jöttem rá, mikor SF-al 5mp-es 192kHz/32bit 30, 45, 60, 75 Hz-es mintákat generáltam, és összehallgattam a Chariokkal a szubot.
Jelentős a diff. Csak azt nem értem zenénél ez miért nem tűnt fel.
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X
- hangfaltunning
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 89
sub fázisbeállítás
Ez így elég tud lenni, bármire
Ez igaz.
Ha "divat" lenne hifi-berkekben az egymáshoz járás / meghallgatás, érdemesnek tartanám a mélyhangok szerelmeseinek ezt megfülelni ...
" Ha a hifi a szeretett hobbid, ne verd át magad: csak Rajtad áll, milyen hangot hallgatsz otthon... "
A gyári dobozokénál lényegesen jobb hang (nagyobb dinamika, részletesebb felbontás és térleképzés) érhető el minden dobozból, ill. hangszóróból.
Meglévő hangfalad és azok hangszóróinak modifikációja, javítása (peremezés is!)
Egyedi hangdobozok készítése, tervezése
Hangváltó finomítása, ill. új készítése
Érdemes megfülelni a hifit, hogy tudjuk, mihez adjuk véleményünket!
A telefonos érdeklődés preferált: +36702813249
LÁTOGASS EL OLDALAMRA, ahonnan közvetlenül eléred topikjaim!
sub fázisbeállítás
Mozira a legtöbben azt mondanák hogy semmi sem elég...
Nem bánom, ha itt is a kisebbségbe tartozom
Ez így elég tud lenni, bármire
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz
5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500
TÜŰ Bendegúz
sub fázisbeállítás
Jó választás, a megfizethető árú REL subok között a T2 vagy T7 a leggyorsabb legkontrolláltabb
hangú, a T3 / T5 kevés, a T1 / T9 nagyobbat szól mélyebbre megy de viszont lomhábbak.
Köszi. Az ex-tulaj is ugyanezt mondta amiket írtál, mármint a korábbi szériákról (T1,T2, T3).
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X
sub fázisbeállítás
Amúgy elég 20 centi egy átlagos szobába? (már szubra gondoltam ) Gondolom zenére simán, de mozira is?
Több mint elég. Meglepő amit ez a szub művel. A mozis rész nem izgat, akinek "olyan mély" kell, az úgysem REL-t vesz, a piac teli van 'mozis' szubokkal.
- hubee
- V.I.P.

- Értékelés: 162
sub fázisbeállítás
Amúgy elég 20 centi egy átlagos szobába? (már szubra gondoltam ) Gondolom zenére simán, de mozira is?
T2. ....az aktív mély benne -mely lefelé sugároz- mindössze 20cm-es, de dolgozik benne még -előrefelé- egy passzív 25cm-es membrán is. ..
Mozira a legtöbben azt mondanák hogy semmi sem elég...
- jános bácsi
- V.I.P.

- Értékelés: 132
sub fázisbeállítás
- Muszklismick
- V.I.P.

- Értékelés: 229
sub fázisbeállítás
Jó választás, a megfizethető árú REL subok között a T2 vagy T7 a leggyorsabb legkontrolláltabb
hangú, a T3 / T5 kevés, a T1 / T9 nagyobbat szól mélyebbre megy de viszont lomhábbak.
sub fázisbeállítás
A héten beköltözött a szobámba életem 3. REL szubja, történetesen egy T2. Eddigi szubjaim közül ez tetszik a legjobban, volt előtte Q100E és Q50 is. Érdekes, hogy a Q50 a gyengébb erősítője ellenére jobb volt, mint a Q100E, de a T2 mindkettőt megeszi reggelire.
Ez egy érdekes szub, REL-hez híven high levele inputtal; az aktív mély benne -mely lefelé sugároz- mindössze 20cm-es, de dolgozik benne még -előrefelé- egy passzív 25cm-es membrán is. A doboz természetesen zárt.
A vágási frekit 30Hz-től 120Hz-ig lehet állítani, de sajnos a potméteren nincs skálázás így hiszek annak, hogy középen van a 75Hz. Ha lehet hinni a Chario adatainak a -3dB-es töréspontja 50Hz-nél van, így a szubot kb. 55Hz-re lőttem be, hangerő állás 11 óra körül. Fázis 0 fokra állítva, 180 fokon halkabb a szub. Így kapom fülre a legjobb eredményt.
A szobáról:
14m2, frontok keresztbe elhelyezve, faltól 20cm-re elhúzva, hallgatási pozíció kb. 1,5m-re, szub mögöttem bal oldalt lent kb. fél méterre.
A REL kézikönyv is azt írja, hogy lehet játszadozni a szub elhelyezésével rengeteget és lehet csak a számok után menni, de mégis leginkább érdemes fül alapján belőni az ideális pozíciót - én is ezt tettem.
Azt írják az a tuti, ha oda helyezed, ahol a legmélyebbre menőnek, legpontosabbnak és leggyorsabbnak hallod a mélyeket, ill. ha megoldható a sarokban való installálás, az az igazi.
Szóval végre újfent élvezhetem a legalsó tartományokat minőségi szinten. Gyönyörűen egészíti ki az Academyk 13cm-es mélyközepeit, észre sem lehet venni. REL kikapcsolásakor viszont igen nagy űrt hagy maga után a hangban
REL-T-Series-Manual.pdf
Roppant érdekes, amit írsz! Tudom, hogy sokat foglalkoztál vele!
A rendszered miatt érdekes, mert nem nevezhető átlagosnak semmiképpen sem!
De ha a "frontok alja" a kiindulópont, akkor nálad pont furcsa a helyzet! gyakorlatilag nincs alja a frontjaidnak!
Simán tudják szerintem a 20Hz-et is!
Itt jön a képbe az, amit Rozoga62 írt. Más a 30Hz egy subbal, mint egy front hangfallal.
További érdekesség számomra az nálad, hogy mondjuk akkor a nagybőgő alsó hangjai, amelyek ha jól emlékszem olyan 40Hz-en szólnak egyszerre szólalnak meg a 4db front hagfalban lévő hangszórókból, továbbá a két sub-ból.
Hogy az utolsó gondolatoddal kezdjem, a nagybőgő nálam olyan, mintha egy nagybőgőből szólna Hú de nagyképű vagyok, de semmi furcsa nincs ebben, a T+A tényleg jól össze van lőve, a sub pedig csak a legalját egészíti ki, ahol már meredeken esik a hangfal átvitele, vagy legalábbis az átvitel ereje. Hiába van ráírva, hogy 18Hz-től visz, talán egy kis szobában, de itt annyi dB-el gyengébb alul, hogy a sub létkérdés. Még a tér is összezsugorodik nélküle, mert a térinformáció is tele van ilyen sub hangokkal. Ezt én nem tudtam régen,csak mióta hallom
A másik verzió, hogy a 45W-os csövesem nem tudja úgy meghajtani a T+A mélyeit, de ezt jó pár nagyobb tranyós (2x200W-os is) kipróbálásával kizártam, maradt az akusztikai magyarázat, tehát a fizika. Nagy szobába, sok légköbméterre, kell a membrán felület (na meg az 1250W is jól jön, amit a Velo tol , de csak finoman! ).
- viri
- V.I.P.

- Értékelés: 1663
sub fázisbeállítás
De ha a "frontok alja" a kiindulópont, akkor nálad pont furcsa a helyzet! gyakorlatilag nincs alja a frontjaidnak!
Itt jön a képbe az, amit Rozoga62 írt. Más a 30Hz egy subbal, mint egy front hangfallal.
További érdekesség számomra az nálad, hogy mondjuk akkor a nagybőgő alsó hangjai, amelyek ha jól emlékszem olyan 40Hz-en szólnak egyszerre szólalnak meg a 4db front hagfalban lévő hangszórókból, továbbá a két sub-ból.
Hogy az utolsó gondolatoddal kezdjem, a nagybőgő nálam olyan, mintha egy nagybőgőből szólna Hú de nagyképű vagyok, de semmi furcsa nincs ebben, a T+A tényleg jól össze van lőve, a sub pedig csak a legalját egészíti ki, ahol már meredeken esik a hangfal átvitele, vagy legalábbis az átvitel ereje. Hiába van ráírva, hogy 18Hz-től visz, talán egy kis szobában, de itt annyi dB-el gyengébb alul, hogy a sub létkérdés. Még a tér is összezsugorodik nélküle, mert a térinformáció is tele van ilyen sub hangokkal. Ezt én nem tudtam régen,csak mióta hallom
A másik verzió, hogy a 45W-os csövesem nem tudja úgy meghajtani a T+A mélyeit, de ezt jó pár nagyobb tranyós (2x200W-os is) kipróbálásával kizártam, maradt az akusztikai magyarázat, tehát a fizika. Nagy szobába, sok légköbméterre, kell a membrán felület (na meg az 1250W is jól jön, amit a Velo tol , de csak finoman! ).
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - AQ Husky - Audience Conductor hf kábel + ic-k, WW Platinum digi, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Nálam picivel 60Hz alatt van a vágás a Velón, de a frontokban is van 2x25cm sugárzó. És ami fontos, és a visszaolvasott pár oldalon nem írtátok, hogy az adott akusztikai körülmények, esetleges anomáliák is beleszólhatnak a pontos vágás beállításába, sőt az ízlés is, ezért majdnem hiába az elmélet, csak az fülre lehet belőni. Kiinduló pontnak azért jó a frontok alja.
Mikor már majdnem tutinak tűnik, akkor rendszerint klasszikus zenénél kiderül, hogy még egy kicsit vissza kell venni a vágásból. És szerintem, ez a helyes. Én is mozizom is, így sztereóban, és tapasztaltam, hogy ott tényleg feljebb lehet(ne) engedni, ott nem zavaró, de én pl. nem piszkálom, mert ez nálam már szent beállítás rocknál, jazznél, klasszikuson, minden műfajon jó, ugyanezen beállítással.
Sztereónál nagyon nehéz beállítani, főleg, ha valaki több stílust is szeret, nem?
Egy rock zenénél tomboljon az a sub, másnál viszont csak finoman kell kiegészíteni az alsó tartományt. Ezt össze lehet hozni?
Össze, de nem könnyű. Én sokat foglalkoztam ezzel, mert a nagy méretű, és erősen csillapított tetőtéri szoba (70nm) miatt kénytelen voltam, még nagy méretű hangfalak mellett is subot használni. Sajnos csak nagyon gyors, erős (értsd drága:)) subbal lehet ezt elérni. Más esetben biztos, hogy több-kevesebb kompromisszummal jár, hiszen ki fog lógni a hangképből, ez van. Ezért sem szeretik sztereón a subot.
Nálam picivel 60Hz alatt van a vágás a Velón, de a frontokban is van 2x25cm sugárzó. És ami fontos, és a visszaolvasott pár oldalon nem írtátok, hogy az adott akusztikai körülmények, esetleges anomáliák is beleszólhatnak a pontos vágás beállításába, sőt az ízlés is, ezért majdnem hiába az elmélet, csak az fülre lehet belőni. Kiinduló pontnak azért jó a frontok alja.
Mikor már majdnem tutinak tűnik, akkor rendszerint klasszikus zenénél kiderül, hogy még egy kicsit vissza kell venni a vágásból. És szerintem, ez a helyes. Én is mozizom is, így sztereóban, és tapasztaltam, hogy ott tényleg feljebb lehet(ne) engedni, ott nem zavaró, de én pl. nem piszkálom, mert ez nálam már szent beállítás rocknál, jazznél, klasszikuson, minden műfajon jó, ugyanezen beállítással.
Az előbb, azt hiszem Bubu kérdezted a két másféle subot, pont most lett ilyen tapasztalatom. Mindíg is két subot szerettem volna, hogy tökéletes legyen a sztereó, hiszen ha a nagybőgő pl. picit jobbra van pozicionálva, nem lesz olyan precíz, mint egy subbal, hiába minden elmélet a mélyhangok irányultságáról Szóval 2 éve nem kapok még egy ilyen Velo HGS 12-őt, és a hálóba vett REL Stormot kíváncsiságból felvittem, de hát az 25cm-es, lefelésugárzó, és még reflexes is, és totál meglepett, jobban tetszik kettővel, így ilyen bénán, asszimetrikusan, mint eggyel. Ezek után már még jobban hajtani fogom, azt a második darabot. Persze jó sokáig állítgattam, a lényeg, hogy észrevétlen legyen, csak akkor tűnjön fel a jelenléte (hiánya), ha levesszük a hangerőt. Persze én ezt meg zenére írom, mozinál sokminden belefér.
- viri
- V.I.P.

- Értékelés: 1663
sub fázisbeállítás
Sztereónál nagyon nehéz beállítani, főleg, ha valaki több stílust is szeret, nem?
Egy rock zenénél tomboljon az a sub, másnál viszont csak finoman kell kiegészíteni az alsó tartományt. Ezt össze lehet hozni?
Össze, de nem könnyű. Én sokat foglalkoztam ezzel, mert a nagy méretű, és erősen csillapított tetőtéri szoba (70nm) miatt kénytelen voltam, még nagy méretű hangfalak mellett is subot használni. Sajnos csak nagyon gyors, erős (értsd drága:)) subbal lehet ezt elérni. Más esetben biztos, hogy több-kevesebb kompromisszummal jár, hiszen ki fog lógni a hangképből, ez van. Ezért sem szeretik sztereón a subot.
Az előbb, azt hiszem Bubu kérdezted a két másféle subot, pont most lett ilyen tapasztalatom. Mindíg is két subot szerettem volna, hogy tökéletes legyen a sztereó, hiszen ha a nagybőgő pl. picit jobbra van pozicionálva, nem lesz olyan precíz, mint egy subbal, hiába minden elmélet a mélyhangok irányultságáról Szóval 2 éve nem kapok még egy ilyen Velo HGS 12-őt, és a hálóba vett REL Stormot kíváncsiságból felvittem, de hát az 25cm-es, lefelésugárzó, és még reflexes is, és totál meglepett, jobban tetszik kettővel, így ilyen bénán, asszimetrikusan, mint eggyel. Ezek után már még jobban hajtani fogom, azt a második darabot. Persze jó sokáig állítgattam, a lényeg, hogy észrevétlen legyen, csak akkor tűnjön fel a jelenléte (hiánya), ha levesszük a hangerőt. Persze én ezt meg zenére írom, mozinál sokminden belefér.
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - AQ Husky - Audience Conductor hf kábel + ic-k, WW Platinum digi, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
- jános bácsi
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Már hogyne volna: egy Sony mindent tud. 40 hz-től ha jól emlékszem 200-ig lehet állítgatni. Megmondom az őszintét, nem foglalkozom LFE tartománnyal, sem más dolgokkal, egyszerűen oda állítottam be a vágást (és a hangerőt) ahol szerintem legjobb a többi hangszóró és a szubwoofer együttes hangja, harmóniája. Ha 80-90-től feljebb állítom nekem zavarosnak és mély túlburjánzottnak hat, ha 80-tól lejjebb akkor keveslem a basszust. Zenén pedig kb 60 Hz körül kell lennie. Megjegyzem a frontjaim (saját készítés) oldalanként 2 db 20 centis mélyet tartalmaznak.
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Most egy 1080-as Sonym van.
Régen volt olyan erősítőm. Kicsit megfakultak már az emlékek, de ott lehet vágási frekvenciát állítani?
Úgy emlékszem ilyen lehetőség nincs is benne!
- rozoga62
- Fórumlakó

- Értékelés: 95
sub fázisbeállítás
Ezt még beszéljük meg bővebben!
Mivel nincs az erősítőn vágási lehetőség, a két hangfalad megkapja a full basszust is. Ha nagy hangfalaid vannak, amik mondjuk 30 Hz-ig is lemennek, akkor akár 30Hz-en is zenélnek.
Ha rákötsz egy jó subot, ami mondjuk 25Hz-ig muzsikál és a vágást 85Hz-re teszed, akkor mi történik?
25-85Hz között a sub is és a hangfalak mélysugárzói együtt dolgoznak! Ha ráadásul más márka a sub és a front hangfal, szerintem piszok nehéz egységes és jó hangot kapni.
Ilyen esetben szerintem a 85Hz túl magas érték!
Polcsugárzókkal használom, de egy front 30Hz vs. sub 30Hz nem ugyanaz.
- jános bácsi
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Most egy 1080-as Sonym van.
sub fázisbeállítás
Én úgy hallom (de mások is), hogy igen
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Szerintem a sztereo és a házimozi alkalmazásban nem annyira a vágási frekvenciában, mint inkább a szub beállított hangerejében van különbség. Zenére sokkal kevesebb hangerő kell.
Milyen erősítőd van?
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Ez igaz, ill. 2013 augusztus 29-én megírtam részletesen, hogy nálam van kicsi különbség a vágási feri beállításaiban (a külön rendszer miatt). Csak a szub a közös pont
(mivel monitort használok sztereóhoz, ezért ott kicsit több/magasabb megy a szubra, mint HM-nál).
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Ebben nem lennék olyan biztos. Egy szub kimenettel rendelkező sztereó erősítő esetében sincs lehetőség frekvencia beállítására, mégis kell vágni a szub erősítőn. (Nálam 85 Hz-en van)
Ezt még beszéljük meg bővebben!
Mivel nincs az erősítőn vágási lehetőség, a két hangfalad megkapja a full basszust is. Ha nagy hangfalaid vannak, amik mondjuk 30 Hz-ig is lemennek, akkor akár 30Hz-en is zenélnek.
Ha rákötsz egy jó subot, ami mondjuk 25Hz-ig muzsikál és a vágást 85Hz-re teszed, akkor mi történik?
25-85Hz között a sub is és a hangfalak mélysugárzói együtt dolgoznak! Ha ráadásul más márka a sub és a front hangfal, szerintem piszok nehéz egységes és jó hangot kapni.
Ilyen esetben szerintem a 85Hz túl magas érték!
sub fázisbeállítás
Zenére sokkal kevesebb hangerő kell.
Ez igaz, ill. 2013 augusztus 29-én megírtam részletesen, hogy nálam van kicsi különbség a vágási feri beállításaiban (a külön rendszer miatt). Csak a szub a közös pont
(mivel monitort használok sztereóhoz, ezért ott kicsit több/magasabb megy a szubra, mint HM-nál).
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz
- jános bácsi
- V.I.P.

sub fázisbeállítás
Szerintem a sztereo és a házimozi alkalmazásban nem annyira a vágási frekvenciában, mint inkább a szub beállított hangerejében van különbség. Zenére sokkal kevesebb hangerő kell.
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Ebben nem lennék olyan biztos. Egy szub kimenettel rendelkező sztereó erősítő esetében sincs lehetőség frekvencia beállítására, mégis kell vágni a szub erősítőn. (Nálam 85 Hz-en van)
Én folyamatosan csak házimoziról beszélek, nem sztereózok!
Minden erre vonatkozik!
- rozoga62
- Fórumlakó

- Értékelés: 95
sub fázisbeállítás
Sok erősítőben, ahogy Kimi példája is mutatja nincs a subra külön freki beállítási lehetőség.
Ilyen esetben szerintem magán a subon feltétlenül maxra kell állítani, mert különben elvész az információ.
sub fázisbeállítás
Sztem egyre jobb ez a topik, ha valaki a mélyben akar mélyen elidőzni
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz