Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mélysugárzók

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: viri »

Sajnálom, de hitvitákat nem tudok már folytatni. Ha így gondolod, tőlem csak egészen nyugodtan. ;-)

Ok,
és Köszönöm a magánvéleményt, roppant tanulságos! Jó tudni egyesek álláspontját, tkp. mindig megerősít abbéli hitemben, hogy meglehet semmi értelme akár egyetlen egy szót vagy írásjelet pazarolom az időmből és a türelmemből a fórumozásra...

Nehogy abbahagyd! Hidd el, a csendes többség (velem együtt), örül, hogy van valaki aki az átlagnál jóval mélyebbre merült a témában, és akitől tanulni lehet. Az ilyen érv nélküli kötekedéseket pedig mindenki átlátja. Most majd jön, hogy van egy hívőd stb. stb... Nem érdekes... Jöhetnek továbbra is az infók...! :kiraly:
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Sajnálom, de hitvitákat nem tudok már folytatni. Ha így gondolod, tőlem csak egészen nyugodtan. ;-)
:kiraly:
Ok,
és Köszönöm a magánvéleményt, roppant tanulságos! Jó tudni egyesek álláspontját, tkp. mindig megerősít abbéli hitemben, hogy meglehet semmi értelme akár egyetlen egy szót vagy írásjelet pazarolom az időmből és a türelmemből a fórumozásra...

Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Vendég

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Vendég »

:kiraly: Sajnálom, de hitvitákat nem tudok már folytatni. Ha így gondolod, tőlem csak egészen nyugodtan. ;-)

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Sztem gondold ezt még át. A mozgásvisszacsat nem SPL szinteken működik. A második fejtegetésed is hibás, kivéve az utolsó, mástól idézett mondatot. 
Szóval röviden: NEM. Vagyis inkább nem, mint igen.

Illetve az az utolsó mondat sem stimmel egészen, jobban elolvasva, de közelít a jó irányhoz.

„A mozgásvisszacsat. nem SPL szinteken működik.”
persze nem Csak, de miért a dogmatikus nem, amikor inkább igen mint nem?
márha' a mozgásvisszacsatolásról mint olyanról ugyanarról beszélünk... :kiraly:

mégegyszer,
az spl tisztán az elmozdulás és frekvencia egy funkciója. az elmozdulás feltételek négyszereződnek minden oktávért ami megérkezik frekvenciában, jelentve azt, hogy a kilengés növekedések 4-szeresek egy zárt rendszerben, mikor nem változtatjuk meg az átmérőt.

„„the purpose of the closed-box1.xls spreadsheet is to study the power requirements of a particular driver in a box of specified size. It is assumed that the driver has adequate cone excursion capability to provide the desired sound pressure level at the lowest frequency of its intended operating range. The maximally obtainable SPL can be determined from the spreadsheet spl_max1.xls, but is also calculated by 'closed-box1'.””

tehát ismét,
www.linkwitzlab.com/spl_max1.xls

„A második fejtegetésed is hibás, kivéve az utolsó, mástól idézett mondatot.”
melyik a második, és miért hibás?

„Illetve az az utolsó mondat sem stimmel egészen, jobban elolvasva, de közelít a jó irányhoz.”
háát ha nem stimmel, de jó az irány...kíváncsi lennék Szerinted melyik hangsugárzó konstrukció tesz eleget a 3 feltételnek egy időben...?
...
-kis kabinet, ésszerűen magas hatékonyság, nincs mély basszus kiterjesztés= Ok!
-kis kabinet, mély basszus kiterjesztés, nincs magas hatékonyság= Ok!
-mély basszus kiterjesztés, magas hatékonyság, nincs kis kabinet= Ok!
-kis kabinet, ésszerűen magas hatékonyság, mély basszus kiterjesztés= Nincs!
vagy Van?!
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

Vendég

Mélysugárzók

Sztem gondold ezt még át. A mozgásvisszacsat nem SPL szinteken működik. A második fejtegetésed is hibás, kivéve az utolsó, mástól idézett mondatot.

Szóval röviden: NEM. Vagyis inkább nem, mint igen.

Illetve az az utolsó mondat sem stimmel egészen, jobban elolvasva, de közelít a jó irányhoz.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

az sw-k cone méretétől, és magától az sw-k design-jától (zárt, szellőzetett, servo-kontrollált, stb.), stb.Na ezektől nem függ igazából. Inkább kezdődik a dolog a T-S-nél és a mozgórészek felépítésénél.Persze az ár általában nincs összhangban azzal, hogy melyik lehet jobb.

„Na ezektől nem függ igazából.”
nem??

1) a kolléga nem írt semmit a szobáról és a szokásairól, de a sw-kről sem, tehát ebből a tabula-rasa állapotból nézve minden számít! vagy nem?? :kiraly:

2) így az alacsony hangerőn történő zenehallgatási szokásáról sem tudunk pl. semmit. tény, hogy az alacsony frekvencia vesztesége alacsony hangerőnél jobban az emberi hallás jellemzőinek az eredménye, mint az spl tényleges redukciójának a hangsugárzó rendszertől. a korrekciós működés ehhez az a „loudness” kontroll, ami az előfokok egy közösen használt jellemzője (volt). az alacsony hangerőnél észlelt basszus elvesztéséről készült Feltcher & Munsen munkája, amely megmutatja, hogy a fül-érzékenységünk hogyan csökken az alacsonyabb oktávokban, és abban ez egy nem-lineáris jelenség és alacsonyabb hangerőnél válik számottevő eltéréssé. ha pedig eleve volt bármennyi non-linearitása a drivereknek, alacsony spl-nél a szervo ellensúlyozni tudja azt. persze az egyik szervo jobb lehet mint a másik…a Velodyne pl. jó, igaz drágább...

3) újra a kis cone vs. mély basszus kérdésről; mert ebben a kérdésben is számít az aktuális választás…lehet e tiszta mély basszus kicsi driverek esetén? vagy nem?? talán ez a legérdekesebb téma…

a kisebb driverek képesek alacsony basszust produkálni, Ha a cone egy nagy tömegű design és képes hosszú kilengésre. bár így több probléma is felmerül:
azaz, miért akarnánk használni a magasabb tömeg egy kisebb wooferét?? ez a tranziens választ és a magas frekvencia sávszélességet is csökkenti, közömbösítve egy kis driver használatának több előnyét. a tetejében egy driver több felszíni területtel reprodukálja ugyanazt a hangjegyet - amit ugyanannál az amplitúdónál a kisebb driver hosszabb kilengéssel, - alacsonyabb torzítást produkálva. a nagyobb „löket” amit a driver csinál, az többlet torzítást is jelent, amit ez produkál. a kilengés növekedés 4X-es minden oktávval lejjebb, ha nem változik az átmérő. a torzítás tehát a kilengés egy funkciója. plus a hosszabb „löketű” woofer-ek több visszavert EMF-t termelnek, nehezebben kontrollálhatóvá téve azokat. pláne a kisebb drivernek több levegőt kell majd mozgatnia, hogy ugyanazt a spl-t termelje, és ez azt jelenti, hogy mindenkor több torzítást fog produkálni amíg az Xmax–ba fut (lineáris kilengés képesség) és hamarabb, mint egy nagyobb driver;
www.linkwitzlab.com/spl_max1.xls

ez röviden azt jelenti, hogy ha mély basszust szeretnénk kihozni egy kis driverből, akkor más területeken kell kompromisszumokat kötnünk, hogy megkapjuk azt. az egyetlen módja annak, hogy alacsony torzítást és mély basszust kapjunk amíg megtartható a jó linearitás magas hangerőnél, az egy nagy kabinetben nagy mélynyomó(k), -vagy több kisebb mélynyomó használata egy nagy kabinetben.

egy ismert hangsugárzó tervező kiváló mondása:
„az alsó határ a hangsugárzó kabineteknél az az, megcélozva egy kicsi dobozt, egy ésszerűen hatékony rendszert, és jó/mély basszus kiterjesztést, ahol bármelyik fenti kettő megvalósítható egy időben, de nem mind a három!”
>

Vendég

Mélysugárzók

Sziasztok! 
Egy elméleti kérdésem lenne. Mi a véleményetek? Melyik verzió adhat magabiztosabb testesebb megszólalást? Pl. két kb. 60 ezres, vagy egy 120 ezer forintos sub? Használ valaki egyszerre két subot?

120 körül már nagyon jó szubokat lehet kapni, amik már zenén is megállják a helyüket. Két 60k-s nem ugyanaz a kategória. Többnek biztos több, de... :kiraly:

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Sziasztok! 
Egy elméleti kérdésem lenne. Mi a véleményetek? Melyik verzió adhat magabiztosabb testesebb megszólalást? Pl. két kb. 60 ezres, vagy egy 120 ezer forintos sub? Használ valaki egyszerre két subot?

Láthattad, nálam a kettő a nyerő.
Ámbár ezek csak filmnél szólnak, zenéhez nem használok egyet sem.
A hangerő nem több, mivel kettővel már lejjebb kellett tekernen. Így kelemesebb, mélyebbre megy. És a szoba minden sarkában van mélyhang.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Vendég

Mélysugárzók

az sw-k cone méretétől, és magától az sw-k design-jától (zárt, szellőzetett, servo-kontrollált, stb.), stb.Na ezektől nem függ igazából. Inkább kezdődik a dolog a T-S-nél és a mozgórészek felépítésénél.Persze az ár általában nincs összhangban azzal, hogy melyik lehet jobb.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Sziasztok! 

Én hiszek a régi amerikai módszerben: az egytől jobb a kettő, a kicsitől a nagy...! :kiraly:

...kivéve amikor Nem...mert nagyon sok múlik az sw választáson (illetve a mono LP-zés esetén a basszus egészen más történet). Ha a pénz nem számít(ana), akkor mindenféleképpen két sw-t ajánlanék (vagy négyet*, főleg ha nem mindig egy fix pontban hallgatsz zenét, hanem multi-pozícióban), de az itt és most limitált (120eFt). kettő (vagy négy) sw a szobában olyan pozícióba helyezhető, hogy (ki)törölnek bizonyos szoba alaprezgéseket (room modes) és egy sokkal egyenletesebb választ nyújtanak a zene hallgató szobán keresztül. továbbá úgy gondolom, hogy a beépített parametrikus eq-juk is nagyon hasznos, jól lehet velük hangolni a padló és mennyezet közötti alaprezgést, ami általában nem módosul az sw elhelyezések alapján.

De abból, hogy 60eFt ill. 120eFt a bekerülés, még semmit sem tudunk az sw-kről, és a hallgatási körülményeidről: a dolog függ a szoba volumenétől, az sw-k cone méretétől, és magától az sw-k design-jától (zárt, szellőzetett, servo-kontrollált, stb.), stb.
??

* igen, akár négyet, amelynek a technikai alapjairól alább olvashatsz - már ha érdekel;
a harman international AES dokumentációi között:
http://www.harman.com/EN-US/OurCompany/ ... blications

és egy kiváló könyv oldalain:
sound reproduction: loudspeakers and rooms, focal press, 2008
(harman group, todd welti & floyd toole)
http://books.google.hu/books?id=sGmz0yO ... &q&f=false
lásd., 220.-227. oldalak

Deenee
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Deenee »

Sziasztok!

Erősítő: NAD C370 Forrás: NAD T531 DVD/CD Hangsugárzó: CAV FI-EX

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Ha lesz hozzá kábel, tuti kipróbálom...
Bár most, hogy vacakoltam a rendszerrel, átállítottam a keresztváltást 100-ról 80 Hz-re az erősítőn, máris nem olyan tolakodó a mély.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Szerintetek érdemes lenne elcserélnem a meglévő Heco Vitas 30A-mat 1 az 1-ben egy Mission MS 8-ra? A nappalimba kicsit nagynak érzem a Heco-t, bár ez a Mission mellette meg játéknak tűnik... A Heco hátsó reflexes, a Mission zárt, mindkettő előre sugárzó.Hangminőségben hogy viszonyulnak egymáshoz? Az azért zavaró, hogy a Mission-nak nincs digit bemenete, így egyelőre kábel híján ki sem tudom próbálni, hogy szól.

véleményem szerint a szoba mindig domináns szerepet játszik a basszusrégióban, és az egyik tényező, ami miatt a szoba hajlamos felerősíteni a nagyon mély basszusokat, az a határ megerősítés. egy zárt dobozú sw általában ezzel a szoba akusztikai-hatással jobb szinergiát adhat, a jellemzően magasabb –de több-fokozatú roll-off jellemzőjük miatt. egy összehasonlításban a szellőztetett dobozú sw általában mélyebbé megy, de a szoba jellemző basszus-felerősítése gyakran többlet mély basszus energiával és egy duzzadt-megszólalású basszus karakterrel végződik;

persze mindig vannak kivételek a fenti általánosítások alól, ezért azt javasolom, próbáld meghallgatni és összehasonlítani a szellőztetett designt (sajátod) a zárt designnal (mission). a szellőztetett design egy előnye, hogy hangosabban szól. de ha ez nem egy kiemelt szempont Neked, akkor jelentős előnyökhöz juthatsz a javított tranziens válaszból, -a növelt csillapítás, az overhang és csengés hiánya, a lassabb rezonancia, a kontrolláltabb output (rezonanciánál), stb... egy zárt doboz esetén. ugyanúgy megfogottabb is a basszus, kevesebbé duzzadt, így valószínűleg nem bosszantja annyira a szomszédokat;

a lényeg tehát az, hogy amennyivel a heco-t nagynak érzed a nappalidban, LEHET majd' pont annyival érzed kisebbnek a mission-t... :kiraly:

ugyanazon subwoofer összehasonlítása, ht shack subwoofer teszt, zárt vs. szellőztetett:
http://www.hometheatershack.com/forums/ ... d-new.html
http://www.hometheatershack.com/forums/ ... e-new.html

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Szerintetek érdemes lenne elcserélnem a meglévő Heco Vitas 30A-mat 1 az 1-ben egy Mission MS 8-ra? A nappalimba kicsit nagynak érzem a Heco-t, bár ez a Mission mellette meg játéknak tűnik... A Heco hátsó reflexes, a Mission zárt, mindkettő előre sugárzó.
Hangminőségben hogy viszonyulnak egymáshoz? Az azért zavaró, hogy a Mission-nak nincs digit bemenete, így egyelőre kábel híján ki sem tudom próbálni, hogy szól.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 229

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: RACPOWER »

ha tudod ezt is hallgasd meg,
vagy ezt
talán ezt

beni89
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 2

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: beni89 »

Szerintem Polkaudio DSW PRO 500-at vagy a velodyne impact 10-et nézd meg és hallgasd meg.

podobag
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 20

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: podobag »

Sziasztok!

Sub vásárlás előtt állok, és szeretném kikérni a véleményeteket!?

HM-ra lenne használva kb. 75%-ban a többi zene.
100.000Ft. a keret (kicsit lehet több)!
22nm-es a szoba ahol használva lenne, és egy Onkyo tx-sr507 hm erősítőre lenne kötve. Sok akció, és sci-fi filmet nézek!
Én az alábbi öt valamelyikére gondoltam, de ha tudnátok mást mondani az is jó lenne:

1. Kef kube 1
2. Velodyne impact 10
3. Velodyne CHT-8R
4. Dali basis 100
5. Jbl es150p

Válszotokat előre is köszönöm!
Kép: Epson 
Lejátszó: Panasonic BD-UB450
Erősítő: Anthem MRX-500
Hangfal: Monitor Audio Silver RS8 5.0
Sub: Velodyde CHT-R8.

sting
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 2

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: sting »

Üdv!

Mélyládámat - és egyben, minden hangfalamat-, levett porvédő hálóval használom.
Az idő előtti öregedést megelőzve, kell valamivel ápolnom a membránt?

Sound & Vision : 

Marantz- Sony - Playstation - XOX

Polk87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Polk87 »

Kinek hogy jobb, meg milyen a szoba elrendezése.
Sok mindentől függ, de ahogy neked jobb, én kipróbáltam így is úgy is de így nekem jobb lett.
TV: LG 32LG2000, ERŐSÍTŐ: Denon AVR-1610, HANGFALAK: Front: Polk Audio Monitor 50, Center: Polk Audio CS1, Surround: Polk Audio Monitor 30, Sub: CAV W310.

clide
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: clide »

Ti igy alsó reflexxel parkettán vagy padloszönyegen használjátok? mi a jobb?
Üdv.
Én tettem alá egy lábtörlőt, mert ha nincs alatta semmi akkor nekem túl kopogós és pattogós volt a mély, meg nagyon kongott az egész szoba, de így lábtörlővel sokkal lágyabb és pontosabb lett, meg olyan érzésem van mintha mélyebbre menne le.

Nekem parkettán van és egyáltalán nem kopog, sőt szerintem egész korrektül szól, ahhoz képes hogy még alig ment...

Polk87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mélysugárzók

Üdv.
Én tettem alá egy lábtörlőt, mert ha nincs alatta semmi akkor nekem túl kopogós és pattogós volt a mély, meg nagyon kongott az egész szoba, de így lábtörlővel sokkal lágyabb és pontosabb lett, meg olyan érzésem van mintha mélyebbre menne le.
TV: LG 32LG2000, ERŐSÍTŐ: Denon AVR-1610, HANGFALAK: Front: Polk Audio Monitor 50, Center: Polk Audio CS1, Surround: Polk Audio Monitor 30, Sub: CAV W310.

Laccee
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Laccee »

kazi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: kazi »

Az, hogy milyen hangerőre kell állítani a subot, az függ az erősítő sub kimenetéről jövő jel nagyságától. Tehát nem sokmindent árul el az, hogy pl. félen van a sub vagy negyeden. Oda kell tekerni, ahol elég a hangerő. Az én subom pl. ha a sub kimenet 0dB-en volt, csak nagyobb hangerőnél kapcsolt be. Ezért följebb vettem 6dB-re, a ládát meg lejjebb tekertem és így már jó is lett. Egyébként nekem is VSX-415-öm van.

Polk87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mélysugárzók

Sziasztok!Sikerült venni egy CAV W310-et és kéne egy kis segítség, hogyan tekergessem a potikat hogy a jó legyen, tudom inkább nekem kéne fülre de hátha valakinek van valami tuti beállítása.

A vágást állítsd olyan 80 Hz környékére, általában ez a jó beállítás.
Nálam a hangerő félúton van, de ez természetesen helyiségfüggő.

Üdv
És a 80Hz-t merre találom a felétől kicsit vissza?
Meg nekem most negyed hangerőn van, mikor megvettem felesen hallgattam és naponta vissza kellet venni egy kicsit, lehet még mindig lehetne vissza venni de még had járódjon most már jó hangja van.
Sikerült jó helyre is tenni hogy a hallgatási pozícióban nagyon jól szól, meg tettem alá egy lábtörlőt (ujjat) és nagyon jól szól.
Mondjuk nem ártana egy jóféle kábelt venni neki, mert most egy négyeres 230V kábelt csináltam neki. Na meg nem ártana már lecserélni a hm erősítőmet mert ez gyenge ami most van.

clide
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: clide »

Sziasztok!Sikerült venni egy CAV W310-et és kéne egy kis segítség, hogyan tekergessem a potikat hogy a jó legyen, tudom inkább nekem kéne fülre de hátha valakinek van valami tuti beállítása.

A vágást állítsd olyan 80 Hz környékére, általában ez a jó beállítás.
Nálam a hangerő félúton van, de ez természetesen helyiségfüggő.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”