Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

mizie
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: mizie »

én meg azt hittem még arra se méltattok az amatőr kérdések miatt hogy válaszoljatok

szal nagyon köszönöm a segítségeket.
végül ma összekötöttem sztereoba (majd hétvégén fogom felfúrni a falra a sorround tartókat)

az élmények:

önmagában a két front nem állja meg a helyét, a mélyek nem szólnak túl jól (tényleg a hangfal oldalán lévő mélyeknek kifelé kell állniuk ugye?).
viszont minden más nagyon jó! tiszta és élettel teliek a hangok (blue note válogatás).

kiváncsi vagyok hogy ha a 5.0-ként összedobom ki lehet-e csikarni belőle több mélyet.

ha nem akkor gyűjtök egy subra.

de egynlőre úgy gondolom hogy jó vételt csináltam mindennel

az eddigi kompakt házimozinál még így stereoban is jobban szól

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 668

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Nekem volt 2x40 w-os  csöves erősítőm, de harmad hangerőnél már nem mertem feljebb tekerni, na nem, mint ha torzított volna, hanem olyan hangos volt.
egyik fórumtársunk csöves erölködőjéhez volt (van) szerencsém időnként, 2*40 watt, jmlab falakkal és fél hangerőn már kezdi bontani a falakat
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: plukacs7 »

A wattoknál... Elöször is a csatornánkénti 100 watt valószínűleg inkább olyan 15-20 watt lehet, másrészt a hangfalaknál a névleges telejsítmény felett sem döglik meg a driver, csak elkezd torzítani.
nagyon köszi.

mondjuk nekem az erősítő tulaja azt mondta hogy ez - digitális erősítő lévén - leadja mind a 100W-ot csatornánként.

szal akkor azt mondod, hogy simán kössem be, aztán a sorroundot max lehalkítom?

Ps: azért keress valami impedanciagörbét a Magnatokról, hogy hova-meddig mennek le.

A wattokról még: ha a cucc lead tisztán 30 wattot a frontokon, akkor szerintem üvöltve fogsz kirohanni a szobából. Ha 85db-es hangfalaid vannak, akkor az 100db hangnyomás egy méterről, nem piskóta.

Majd számolj be az eredményekről.
Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

A wattoknál... Elöször is a csatornánkénti 100 watt valószínűleg inkább olyan 15-20 watt lehet, másrészt a hangfalaknál a névleges telejsítmény felett sem döglik meg a driver, csak elkezd torzítani.
nagyon köszi.

mondjuk nekem az erősítő tulaja azt mondta hogy ez - digitális erősítő lévén - leadja mind a 100W-ot csatornánként.

Igen, de nem biztos hogy halkítani kell. Szerintem inkább hangosítani. Valószínűleg az érzékenysége a frontoké alatt van (elég gyakori).

Füllel...ha esetleg mérőmikropofonos a cucc, akkor meg beállítja magát. Aztán vagy elégedett vagy, vagy mégis utánállítasz kézzel.

Ja, és mindenképp RTFM (No offense, de nem ismerem az erőlködőt, és azt a szép könyvecskét / PDF-et a vitás kérdések eldöntésére és homályoszlatásra is készítik.)

Amúgy nagyon nem vagyok kapcsolástechnikai guru, sőt. De a helyedben megnézném a cucc névleges fogyasztását a hátlapon. A D osztályú erősítők hatásfoka elég jó, de a 100%-ot nyilván nem érheti el, merthogy akkor Paks továbbfejlesztése helyett ilyenekkel hajtanánk a turmixgépet.

Tehát ha az van ráírva hogy input power 230W, akkor... Na jó, nem titkolózom, megnéztem a használatiját: 130W a fogyasztása. 90% hatásfokot figyelembe véve is max 2*60 watt jöhet ki ebből.

Egyébként a 100 wattot 6 ohmra adják meg.

Amúgy 6-8 ohmosnak írja a terhelhetőséget mindegyik csatornán (névleges impedancia). Nagy valószínűséggel nem lesz gond, de azért vigyázz. Ami elég elképzelhető, hogy melegedni fog a cucc, akármennyire D osztályú.
Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.

mizie
Újonc fórumos
Újonc fórumos

nagyon köszi.

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

két dologban kéne help;(kezdő vagyok nagyon, tudom)

1. megvettem a monitor 990 szettet.
a szett 4-8 Ohmos az erősítőm 6-8 Ohmos

Be kell állítanom valamit valahol mielőtt összekötöm?

2. az erősítő (panasonic sa-xr25) csatornánként 100W-os (6 Ohmon).
ráköthetem az 50W-os sorroundokat (és a 75W-os centert), illetve
itt is kell-e állítani vmit ?

Áhh, ne aggódj.

Ha az erősítőn van 4/8 ohm kapcsoló, akkor azzal játszhatsz, de elméletileg nem lehet gond. A hangfalaknál ez az impedancia érték átlagolt érték, valójában a teljes frekvenciatartományban ki kellene mérni az impedanciamenetet, és az alsó felső határérték esetleg többet mond. De szerintem nem lesz gond.

Ezt az erőlködőt csutkára húzva sem hiszem, hogy gond lenne, más kérdés hogy milyen lesz a hang.

Mivel eltérő a hangfalak névleges impedanciája és gyanítom az érzékenysége is, elképzelhető hogy a csatornánkénti level értékekkel kell majd játszani, hogy ugyanazt a hangerőt kapd minden csatornán. Elméletileg kell legyen az erősítőn beállítóhang (zaj). Ha nincs, akkor egy szgép hangkártyájának digitális kimenetét kösd össze (vagy kösd be a hangkártyát multichannelben, ha az erősítő tudja), és a driverből add rá a fehérzajt...

Majd a guruk kijavítanak, ha van még valami tudnivaló.

Ps: gondolom mozizásra használnád elsősorban, ha már 5.0. Ez esetben figyelj, hogy a receiveren a késleltetés értékeket (hangfalak távolsága a hallgató pozíciótól) próbáld meg jól belőni. A surroundokat a hallgató pozíciótól oldalt, fülmagasságban vagy kicsit feljebb kell elhelyezni az ajánlás szerint,

szsanya
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: szsanya »

Milyen kábel van most?

Nem annyira komoly: atmosair 309 réz, ezzel van most bekötve. És ami mellé menne az is atmosair csak az 195-ös ezüstözött réz. Tehát keresztmetszet változás is lenne de gondolom az nem probléma. A 2 kábelt teljesen egyformára vágnám.

mizie
Újonc fórumos
Újonc fórumos

két dologban kéne help;
(kezdő vagyok nagyon, tudom)

1. megvettem a monitor 990 szettet.
a szett 4-8 Ohmos az erősítőm 6-8 Ohmos

Be kell állítanom valamit valahol mielőtt összekötöm?

2. az erősítő (panasonic sa-xr25) csatornánként 100W-os (6 Ohmon).
ráköthetem az 50W-os sorroundokat (és a 75W-os centert), illetve
itt is kell-e állítani vmit ?

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Igen, nem bikábelezni szeretném, hanem kettős erősitést alkalmazni. Csak nem tudom mennyire van értelme.
Az a Yahama tud bi-ampot? Miből gondolod? Én eddig egyetlen HM erősítőről tudtam ami tud biampot.

Benne van a manualban:
OTHER FEATURES
Burr-Brown 192kHz/24-bit DACs used in all channels
Assignable amplifiers for bi-amp connection
Initial Volume Setting for setting the volume at power on
Maximum Volume Setting for preventing over-loud sounds
YPAO Setup Menu appears with then YPAO mic is plugged in
3 HDTV compatible component video inputs
Aluminum front panel
iPod song titles displayed in English and Western European languages ISO 8859-1 (Latin1) on the front panel and on-screen display
High-performance CINEMA DSP LSI (64-bit floating point quantization)
Night Listening Enhancer (Cinema and Music), SILENT CINEMA and Virtual CINEMA DSP
Dialogue Lift for dialogue to screen center
Audio Delay for adjusting lip-sync (0�160ms)
Preout terminals for front, center, surround and surround back, and subwoofer out
Preset remote unit with lilluminated buttons and 3 mode switches
Zone 2 control and Zone on/off on front panel
9 selectable subwoofer crossover frequencies
Subwoofer phase select
Front panel Video Aux input terminals with optical digital and S-Video input terminals
Analog mixdown
8-channel external decoder input
Phono input
Speaker A, B, A+B selection
Sleep timer
40-station preset tuning / Auto preset tuning

Na akkor lehet már kettőt ismerek ilyen erősítőből:)

Amikor átkapcsolsz hallod hogy a relé átvált?

Egyébként így van értelme két kábelt használni. Pl a másik HM erősítő hangján amiről tudok sokat dobott rajta. Azt szokták mondani, hogyha egyfajta kábelt használsz magasnak mélynek, abból baj nem lehet, ha különbözőt akkor ki kell sakkozni hogy jó. Milyen kábel van most?

szsanya
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nem tudom, a kérdést feltevő mennyire tapasztalt, tehát ne vegye sértésnek, ha triviális, de: a két csatlakozó közül a fémlapot ki kell venni

Köszi!
Remélem ennél már előrébb járok.

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Igen, nem bikábelezni szeretném, hanem kettős erősitést alkalmazni. Csak nem tudom mennyire van értelme.
Az a Yahama tud bi-ampot? Miből gondolod? Én eddig egyetlen HM erősítőről tudtam ami tud biampot.

Az enyém is tud. Van második front rendszer (A-B hangfal). Mind a négy front kivezetést használom, és természetesen be kell kapcsolni mindkét hangfalkimenetet, mert különben csak a magas vagy csak a mély szól.

Nagy különbséget nem vettem észre, de azért van. A gond, hogy a magsa kábelei hosszabbak és másmilyenek is - elvileg okozhat problémát.

Nem tudom, a kérdést feltevő mennyire tapasztalt, tehát ne vegye sértésnek, ha triviális, de: a két csatlakozó közül a fémlapot ki kell venni

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ha a buliban nagyon magasra hágott a jókedv és a hangerő, akkor hajlamosak voltak elfüstölni, de házimozinál ez a veszély kevésbé fenyeget.
Mi is kinyírtunk egyet. Máskor meg a végfok füstölt el.

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szerintem vegyél régi Videotont. HS280 pld. Jó nagy mélyei vannak, mozira tökéletes. Majd biztos fikázzák hogy nem audiofil, de tele van vele a vatera meg az apró rovatok, lehet alkudni. Igaz nem álló, de valami állványt lehet alá találni.
Az nem ORION?

De, elnézést. Orion.

KÉTBÉ
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: KÉTBÉ »

Ha kettős erősítéssel, biamplifikálva hajtod ahhoz kettős kábelezés is kell.
Ha egy erősítő két erősítőfokozatáról hajtod az adott hanfalat akkor nincs akkora javulás mint ha két külön erősítőben lévő (külön doboz) végfokokkal hajtanád.
Ha kettős a kábelezés a különválasztott részekből adódó előnyöket tudod kihasználni. Szeparálódnak a hangfal hangváltójának részei, kapnak külön kábelt és az erősítőből valamilyen részt (külön erősítő külön házban, vagy külön blokk egy erősítőn belül, vagy egy ajzatba kötöd a két vezeték azonos végeit hasonló az erősítők A-B pár variációja is). A legteljesebb szétválasztásnál a teljes külön elektronika előnye, az egy erősítőn belüli külön blokknál sok minden közös (pl. táp, ház, elektromos tér), a csak vezetékbeli szétválasztásnál max a kábel és hangváltórész egymásrahatásának előnye jöhet ki. Innentől már a lehetőségek próbálgatása adja meg a választ, ki kell próbálnod és a hallottak alapján lépj tovább.

ATC Jászberény, 30/6362061

Bemutatóterem

ATC Webáruház

szsanya
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Benne van a manualban:
OTHER FEATURES
Burr-Brown 192kHz/24-bit DACs used in all channels
Assignable amplifiers for bi-amp connection
Initial Volume Setting for setting the volume at power on
Maximum Volume Setting for preventing over-loud sounds
YPAO Setup Menu appears with then YPAO mic is plugged in
3 HDTV compatible component video inputs
Aluminum front panel
iPod song titles displayed in English and Western European languages ISO 8859-1 (Latin1) on the front panel and on-screen display
High-performance CINEMA DSP LSI (64-bit floating point quantization)
Night Listening Enhancer (Cinema and Music), SILENT CINEMA and Virtual CINEMA DSP
Dialogue Lift for dialogue to screen center
Audio Delay for adjusting lip-sync (0160ms)
Preout terminals for front, center, surround and surround back, and subwoofer out
Preset remote unit with lilluminated buttons and 3 mode switches
Zone 2 control and Zone on/off on front panel
9 selectable subwoofer crossover frequencies
Subwoofer phase select
Front panel Video Aux input terminals with optical digital and S-Video input terminals
Analog mixdown
8-channel external decoder input
Phono input
Speaker A, B, A+B selection
Sleep timer
40-station preset tuning / Auto preset tuning

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

szsanya
Nincs visszaút
Nincs visszaút

rudulf
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 46

Hozzászólás Szerző: rudulf »

Szerintetek van érezhető javulás ha a hangfalaimat bi-amplifikálom?

Ha 2 kábelt vezetsz 1 hangdobozhoz azt bikábelnek hívják

Valószínűleg Szsanya tudja, mit akar, de te másról írsz.

Biamb nem = bikábelezéssel...
Roksan Xerxes/Origin Live Silver/Ortofon HMC30, Audiomeca/Mephisto I., Soner Audio/nagy DAC, Soner Audio/előfok, végfok, Soner Audio/SL1 hangfal, HighWire/1100 összekötő kábelek, Harmonic Technology/Magic Power, JPS/Digital AC, Soner Audio/DAC táp kábel, Harmonic Technology/Magic Woofer

Psysoul
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: Psysoul »

Sziasztok!Gondoltam ide irok mert ez is hozzátartozik a hangfalakhoz.és itt legalább van mozgás.
Mivel az erősitőm tudja (rx-v661) és a hangfalak is fogadják(wharfedale diamond 9.6)
Másik kérdés: Ugyanazon kábelcsaláddal(tipusra is egyezik) oldanám meg, csak a magashoz ezüstözöttet vinnék, a mély-közép viszont réz. Nem lesz ebből hangbéli elcsúszás? (magas a többihez képest nem abban az időben szólalna meg) Azért gondoltam erre a megoldásra mert az ezüstözött vezetéknek jobb a magas átvitele, a réz meg már megvan és nem szeretném kidobni.
Még egy: Mi a véleményetek a Cav hangszóró vezetékeiről?

Ha 2 kábelt vezetsz 1 hangdobozhoz azt bikábelnek hívják

Én inkább azt mondanám, 1 kábelt érdemes használni, de az legyen jó minőség. Komolyabb cuccoknál szoktak bikábelezni, jó kábelekkel, de természetesen bármilyen rendszeren lehet előnye.

Csak arra figyelj, hogy a kábelméretek eggyezzenek.

Cav-ot nem ismerem, a legjobb ha haza tudod vinni a kábeleket tesztelni, én is ezt csinálom mostanában..mit nem mondjak..nem egyszerű dönteni
Macbook - Antelope Zodiac DAC - Arcam AVR - Goldmund Amp - Magnepan 1.7, Audience 52, Paradigm seismic 110

szsanya
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok!
Gondoltam ide irok mert ez is hozzátartozik a hangfalakhoz.és itt legalább van mozgás.
Mivel az erősitőm tudja (rx-v661) és a hangfalak is fogadják(wharfedale diamond 9.6)
Másik kérdés: Ugyanazon kábelcsaláddal(tipusra is egyezik) oldanám meg, csak a magashoz ezüstözöttet vinnék, a mély-közép viszont réz. Nem lesz ebből hangbéli elcsúszás? (magas a többihez képest nem abban az időben szólalna meg) Azért gondoltam erre a megoldásra mert az ezüstözött vezetéknek jobb a magas átvitele, a réz meg már megvan és nem szeretném kidobni.
Még egy: Mi a véleményetek a Cav hangszóró vezetékeiről?

mizie
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Ezt találtam még...
kimber

nagyon köszönöm. ezek közül a quadral, az ami megfogott, de azért nem tekintek rá
mint megváltóra (ahogy te is mondtad "kínmegoldás")

a koda amit 26-ért árulnak a vateran, boltban 19.900 (az egész 5.0 szet), szal annak vszeg még hígabb a leve

a denon pedig tejfölösdobozos

szal asszem maradok a magnatnál (ez is egy 5.0 szet, nem csak a két frontot veszem 26ba). ha nem jön be, akkor ennyiért még simán eladhatom mielőtt gyűjtöttem volna még egy keveset.

nem várok sokat, viszont így remélem csalódni sem fogok,
annál is inkább mert ez az első igazi rendszerem.

lényegalényeg, holnap elhozom a hangfalakat és este belövöm
milyen drótot ajánlotok hozzá? (a max távolság sincs több 5-6 méternél [falon végigvezetem])

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ha a buliban nagyon magasra hágott a jókedv és a hangerő, akkor hajlamosak voltak elfüstölni, de házimozinál ez a veszély kevésbé fenyeget.

KÉTBÉ
V.I.P.
V.I.P.

Szerintem vegyél régi Videotont. HS280 pld. Jó nagy mélyei vannak, mozira tökéletes. Majd biztos fikázzák hogy nem audiofil, de tele van vele a vatera meg az apró rovatok, lehet alkudni. Igaz nem álló, de valami állványt lehet alá találni.
Az nem ORION?

Bizony a HS-280-asok azok Orion gyártmányúak, de én is ajánlom, főleg ha nem csak mozizásra kell, hanem néha zenét is akar rajta hallgatni. Nagy előnyük, hogy nem nagyon kényesek az elhelyezésre. Ha már Videoton, akkor ott van a valaha gyártott legzeneibb Videoton doboz a Preludium, ez ugyan nagyon háklis arra, hogy ne kerüljön túl közel a falhoz, de ha ez megoldható, akkor jó alternatívája lehet a HS-280-asoknak. Ezekből az első széria (ha jól emlékszem B31) jobb volt, mint az őt követő (ha jól emlékszem B32). A Videotonok, ugyan valamivel drágábbak, és kevésbé beszerezhetőek, mint az Orion HS-280-asok, és háklisabbak is, de nekik ideális körülmények között jobban is szólnak

Első pár hangfalam Orion HS280, még most is megvan. Már kétszer cseréltem a magas pilléit.

Bemutatóterem

ATC Webáruház

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Az nem ORION?

Bizony a HS-280-asok azok Orion gyártmányúak, de én is ajánlom, főleg ha nem csak mozizásra kell, hanem néha zenét is akar rajta hallgatni. Nagy előnyük, hogy nem nagyon kényesek az elhelyezésre. Ha már Videoton, akkor ott van a valaha gyártott legzeneibb Videoton doboz a Preludium, ez ugyan nagyon háklis arra, hogy ne kerüljön túl közel a falhoz, de ha ez megoldható, akkor jó alternatívája lehet a HS-280-asoknak. Ezekből az első széria (ha jól emlékszem B31) jobb volt, mint az őt követő (ha jól emlékszem B32). A Videotonok, ugyan valamivel drágábbak, és kevésbé beszerezhetőek, mint az Orion HS-280-asok, és háklisabbak is, de nekik ideális körülmények között jobban is szólnak

KÉTBÉ
V.I.P.
V.I.P.

Talán még ezt volna érdemes megnézni, de ezek mind csak ilyen kín-ajánlatok, mert tényleg nagyon kicsi a kereted, és gyenge a jelenlegi kínálat is. ATC-nél nincs valami jó kis monitordoboz kezdésnek, amin legalább szterteóban szordínósan elzenélgetnél, aztán ha lesz nagyobb hangfalra pénzed, beteszed őket hátra?  
http://www.vatera.hu/quadral_ac_1250_ha ... 99513.html

Ajánlottam kicsit drágábbakat hitelre ami indulna kb. 40e-től, nem volt rá igény.

Bemutatóterem

ATC Webáruház

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”