Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mélysugárzók
Mélysugárzók
Lacy, Racpower köszi így azért tisztább a dolog, legalább tudom, hogy mire támaszkodjak. Azért még emésztem a hallottakat
Racpower, a 30 - 60 db-es példámat mondjuk épp nem hifire értettem, tehát nem kavartak a képbe a wattok. Egy páraelszívómnak volt 86 db (!) a zajszintje, de 42 volt megadva a gyári értéknek. Elég brutál volt. És itt azért nem kétszer hangosabbnak hallottuk a zajt.
Projektor: InFocus SP 4805; A/V erősítő: Onkyo TX-DS595; DVD: Onkyo DV-SP500; Front: Wharfedale Diamond 8.4; Center: Wharfedale Diamond 8C; Surround: Wharfedale Diamond DFS Sub: Polkaudio PSW-10
Hi-Fi:
Erősítő: Sony TA-F245R; CD: Sony CDP-XE700; Hangfalak: Wharfedale Diamond 8.3
Mélysugárzók
Még egy kis off pénz=minőség? témához:
Hallottam már több milliós cuccot fülsértően sikítozni, és 150 eFt-ból összepakolt szettet szépen zenélni. Ez alapján kimondhatjuk, hogy az, hogy valami drága, még valóban nem jelent garanciát a minőségi zenehallgatásra.
DE!
Egy bizonyos szint felett már akárhogy ügyeskedik az ember, nem tudja megkerülni, hogy mélyen a pénztárcájába nyúljon. Senkinek ne legyenek illúziói, az igazán kiemelkedő hifi komponensek kivétel nélkül baromi drágák (szériában gyártott termékekről beszélek, no DIY). Az más kérdés, hogy a sok drága cucc között van egy halom szemfényvesztő is, ezeket meg szépen el kell kerülni
"Nem az a baj, ha hülye vagy, hanem az, ha nem tudsz róla"
Mélysugárzók
Kérdés, hogy az a 35Hz hány dB-s eséssel értendő...
Ááá, megőrülök.
Mi az, hogy hány db eséssel értendő? Tényleg nem akarlak fárasztani Lacy, de hiába ezt nem értem. (Félve kérdezem: vagy itt most az erősítőn beállított db-szintről van szó?)
Azt viszont tudtam, hogy egy 60 db-es hang nem kétszer hangosabb egy 30 db-esnél...
Lacy azt szerette volna veled érzékeltetni hogy a mélysugárzó a 35Hz-et milyen meredekséggel sugározza le.
Vagyis ha mondjuk egy láda 88 dB érzékenységű, akkor a frekitartományt úgy illene megadni, hogy a +/- 3 dB sávba megmaradjon.
Tehát ha a 35Hz-et a láda képes úgy lesugározni, hogy még 85dB hangosnak vagy ad isten 91 dB hangosnak halljunk az még jó, na ez elég ritka.
Egy ilyet ismerek Profile Jam 32 Hz-nél.
De ha már a 35Hz-et 84 dB-vel vegy attól hallkabban halljuk akkor azt már nem illik ráírni a mélyládára, hogy frekvenciaátvitele: 25-200Hz +/- 3dB, mert nem lesz igaz, de nem is merik odairni, csak elég kevésnél.
Az én mérésemből is kiderül menyire hazudnak a gyártók.
A 60dB pedig kétszer olyan hangos mint a 30dB csak kérdés hányszoros teljesítméynszeresel érjük el. kb 1000x
ha 1 W 30 dB
akkor: 2 W 33 dB, 4W 36dB, és így tovább míg el nem érjük a 60 dB
Ha egy hangszoró 30 dB érzékenységű lenne igen több kilowattos végfokokra lenne szükség, egész nap "fűtenénk"
Mélysugárzók
Ááá, megőrülök.
Mi az, hogy hány db eséssel értendő? Tényleg nem akarlak fárasztani Lacy, de hiába ezt nem értem. (Félve kérdezem: vagy itt most az erősítőn beállított db-szintről van szó?)
Azt viszont tudtam, hogy egy 60 db-es hang nem kétszer hangosabb egy 30 db-esnél...
Kell ehhez egy hangnyomásmérő, meg némi mérőhang (pl a sztereo vagy autohifi ujságnak a melléklet CD-jén van ilyen hangsorozat) és ha ráengeded a hangszóróra, akkor szép sorban meg lehet mérni, hogy pl. egy 60Hz-es hang ami 0 dB-es, ahhoz képest változatlan hangerő állásnál a lefelé csökkenő frekijű hangok háhy dB-vel szólnak.
Nagyjából egyre csökken, és amikor eléri azt az ominózus -3 dB-t, na ott szokták a frekimenet végét megadni.
De ez már egy kozmetikázott adat, mivel itt nem annyi a hangerő, mint ahol 0dB van. De ez az általános érték.
A korrektebb holmiknál szokták a -1dB-t megadni.
Mélysugárzók
Itt a mérés, akit érdekel letöltheti.
Meres.zip
Mélysugárzók
Vagy ez az esés a szubnak a megadott paramétere?
Projektor: InFocus SP 4805; A/V erősítő: Onkyo TX-DS595; DVD: Onkyo DV-SP500; Front: Wharfedale Diamond 8.4; Center: Wharfedale Diamond 8C; Surround: Wharfedale Diamond DFS Sub: Polkaudio PSW-10
Hi-Fi:
Mélysugárzók
Ááá, megőrülök.
Hi-Fi:
Mélysugárzók
Mert ugye ha -3-al, akkor az már jelentősen halkabb, mint a 0 szint. Ha -1, akkor az jóval kevesebb. a dB skála ugyanis logaritmikus karakterisztikájú.
Mélysugárzók
Mint mondta, leadja, csak halkabban, esetleg annyira halk, hogy nem is hallani... csak látod, hogy mozog a membrán A lényeg az, hogy minnél mélyebbre megy egy hangszóró, annál jobb, de mint minden ezek is kompromisszumokkal járnak.
A mozihangokban valószinű gyakrabban fogsz összefutni 35Hz alatti hangokkal, mint egy átlagos zenénél, a hangeffektek mesterségesek, így abban sokminden elfér.
Mást se csinálok, mint vagy a hallgatási pozícióban ülök vagy a szub előtt hasalok
Érdekes, mert a legtöbb szub (megfizethető kategória) 35Hz-től indul...
Hi-Fi:
Mélysugárzók
Mint mondta, leadja, csak halkabban, esetleg annyira halk, hogy nem is hallani... csak látod, hogy mozog a membrán
A lényeg az, hogy minnél mélyebbre megy egy hangszóró, annál jobb, de mint minden ezek is kompromisszumokkal járnak.
A mozihangokban valószinű gyakrabban fogsz összefutni 35Hz alatti hangokkal, mint egy átlagos zenénél, a hangeffektek mesterségesek, így abban sokminden elfér.
Mélysugárzók
...na hogy a témához is írjunk.Ma megmérem hangnyomásmárővel 80, 60 40, 30 és 20, Hz-nél a hangnyomást a MAC és a SAL szubláda esetében, mennyivel esik a hangnyomás a hallgatási pozícióban -3db ve, ugyebár ahol még közel lineárisnak mondható az átvitell, szinuszgenerátorrol meghajtva kb 50-100W közötti teljesítméynt fogok ráadni, majd meglátom hogy bírják a szomszédok.
Szerintem nagy esés 50 Hz, után lesz főleg a 20 Hz környékén ahol már nem is lehet hallani egyiket sem.
Hi-Fi:
Mélysugárzók
Kellene egy hangnyomás mérő és valami, amivel tudsz frekit léptetve állítani. Ált. sub elhelyezéséhez szokták is használni, mert a szoba ezt a frekvenciamenetet elég rendesen meg tudja változtatni.
... Oda rakd a subot, ahol szerinted a legjobban szól szvsz.
Köszi a válaszokat Ronin, szóval akkor inkább a fülemre hallgassak. De még egy kérdés, filmeknél mennyire gyakoriak a 25 Hz-es hangok... ja és akkor a 35 Hz alsó határfrekis szub le se adja a 25 Hz-es hangot vagy csak halkabban?
Hi-Fi:
Mélysugárzók
...na hogy a témához is írjunk.
Ma megmérem hangnyomásmárővel 80, 60 40, 30 és 20, Hz-nél a hangnyomást a MAC és a SAL szubláda esetében, mennyivel esik a hangnyomás a hallgatási pozícióban -3db ve, ugyebár ahol még közel lineárisnak mondható az átvitell, szinuszgenerátorrol meghajtva kb 50-100W közötti teljesítméynt fogok ráadni, majd meglátom hogy bírják a szomszédok.
Szerintem nagy esés 50 Hz, után lesz főleg a 20 Hz környékén ahol már nem is lehet hallani egyiket sem.
- heineken
- Fórumlakó
- Értékelés: 153
Mélysugárzók
Hát igen,az audiofilek ha össze csapnak....
A hificity apróhirdetés oldalon ugyanez megy
Mélysugárzók
Amúgy ez egy millió forint körüli előfok volt, szóval még azt sem lehet mondani, hogy valami olcsó vacakkal csinálták.
És az garancia rá, hogy jó?
Mondjuk az aláírásodat elnézve Te ebben hiszel!
Dehogynem szólítottál meg!
Itt is van!
Azért vettem magamra, mert más is basztatott már vele. Ennyi...
Oszt hol van itt szó a hangfaladról?
Én egy hangot nem írtam róla, a lentebb már kifejtett okok miatt....
Mélysugárzók
Amúgy ez egy millió forint körüli előfok volt, szóval még azt sem lehet mondani, hogy valami olcsó vacakkal csinálták.
És az garancia rá, hogy jó?
Mondjuk az aláírásodat elnézve Te ebben hiszel!
Dehogynem szólítottál meg!
Itt is van!
Azért vettem magamra, mert más is basztatott már vele. Ennyi...
Mélysugárzók
Gondoltam, hogy sokat fogtok basztatni a hangfalak miatt. Ezen a fórumon a Bowerek iránt baromi nagy az ellenszenv. Ha nem Ezt a falat vettem volna, hanem pl. teszem azt egy Dynot, akkor biztos vagyok benne, hogy ez a vita sem alakult volna ki és doki sem szólna állandóan be. Nem mintha baromira izgatna...
Ki basztatott a hangfalaiddal?
Egyáltalán ki írt egy szót is a rendszeredről, vagy annak bármely eleméről?
Ebből is látszik, hogy az általánosságban leírt mondandómat Magadra vetted, tehát valami igazságalapja van.
Lehet, hogy közben elgondolkodtál, pedig szó nem volt a rendszeredről, és Téged se szólított meg személy szerint senki!
Én nem vitázni akarok, csak általánosságban írtam le a véleményemet.
Azért ezek után felmerül bennem a kérdés, hogy vajon akkor is a B&W-ket vetted volna-e, ha nem ilyen agyonhypolt, ügyeletes dizájnfelelős megjelenésű doboz?
Hozzáteszem ez nem vélemény akar lenni, csupán hangosan gondolkodtam.
Én a B&W 800-as sorozatából egy dobozt se hallottam soha, úgyhogy véleményt nem tudok és nem is akarok mondani róla.
Csak ne hidd azt, hogy az árcédula egyenes arányban van a nyújtott zenei élménnyel, vagy akár a minőséggel.
Mélysugárzók
Robotka is 200eFt-os mindent verő tuti rendszerről beszélt. Én meg azt mondom, hogy minden árszinten lehet egy ilyen tuti rendszert építeni, ami alázza a felette (pénzben) álló rendszereket. Viszont ha ez így van, akkor valszleg nem 200eFt a vége.
Én?
Hol?
"Hallottam már egy-két nagyon olcsó rendszert, ami elé ha egy vakteszten leültetnénk az itteni társaság jelentős részét, úgy, hogy nem látnák milyen komponensekből álló rendszert hallgatnak, el se hinnék hogy az a zenei élmény mondjuk cakkli-pakkli nem kerül többe mint 200-e huf/rendszer. "
Akkor fuss neki még1x a mondat értelmezésének.
Mélysugárzók
Kellene egy hangnyomás mérő és valami, amivel tudsz frekit léptetve állítani. Ált. sub elhelyezéséhez szokták is használni, mert a szoba ezt a frekvenciamenetet elég rendesen meg tudja változtatni.
A következtetésed rossz. Általában ha egy hangfal halkabban leadja azt a bizonyos frekitmenetet, akkor nagyobb hangerőn (azaz hangnyomáson) sem kéne nagyon eltérnie a frekimenetnek. Szoktak is ilyen grafikonokat készíteni. x tengely freki skála, y tengely pedig hangnyomás. Ez csak egy példa volt, hogy 60hz-nél adod meg a közép értéket (pl. 90dB) suboknál, de még 1000 féle képpen lehetne mérni. Egy normál hangfalnál ezt 1Khz-re szokták beállítani. Én a helyedben nem nagyon foglalkoznék vele. Oda rakd a subot, ahol szerinted a legjobban szól szvsz.
Mélysugárzók
A technikai paraméterekhez nem nagyon értek, ezért általánosságban, márkától függetlenül kérdezem, hogy a gyakorlatban miben nyilvánul meg, ha egy szub alsó határfekije 25 Hz körüli, mint amelyiké csak 35? A kérdés kizárólag házimozi alkalmazásában értendő.
Természetesen arra, hogy milyen mélyre képes menni a nélkül, hogy a hangnyomás ne csökkenne le vészesen. Pl. 60hz-nél feltekered a hangerőt úgy, hogy a hangyomás 90dB legyen, majd ha csökkented a frekit és ez a 90dB vészesen csökken (ált. +-3dB-re szokták megadni ezt az értéket), akkor az lesz a határfreki. Persze leadja az a kisebb frekvenciákat is, csak halkabban.
Házimoziban és zenében is így egyértelmű a hatása.
És ezt otthol bebírom állítani műszer nélkül, már a konkrét példánál maradva, ezt a 90 db-t vmiféle hangnyomásmérővel kéne beállítani vagy mi alapján tudom a határfrekit megtalálni? Mert most csak szenvedek a mélynyomó beállítással.
Akkor a végkövetkeztetés az, hogy nem biztos, hogy ha alacsonyabbra megy le jobb is, ha nagyobb hangerőn nem tudja?
A francba, hát ez mintha kínaiul lenne. Persze ha legalább egyszer látnék egy ilyen beállítótesztet, akkor jobban érteném miról elmélkedünk.
Hi-Fi:
Mélysugárzók
A technikai paraméterekhez nem nagyon értek, ezért általánosságban, márkától függetlenül kérdezem, hogy a gyakorlatban miben nyilvánul meg, ha egy szub alsó határfekije 25 Hz körüli, mint amelyiké csak 35? A kérdés kizárólag házimozi alkalmazásában értendő.
Természetesen arra, hogy milyen mélyre képes menni a nélkül, hogy a hangnyomás ne csökkenne le vészesen. Pl. 60hz-nél feltekered a hangerőt úgy, hogy a hangyomás 90dB legyen, majd ha csökkented a frekit és ez a 90dB vészesen csökken (ált. +-3dB-re szokták megadni ezt az értéket), akkor az lesz a határfreki. Persze leadja az a kisebb frekvenciákat is, csak halkabban.
Házimoziban és zenében is így egyértelmű a hatása.
Mélysugárzók
Hoppá, parázs vitába csöppentem a kérdésemmel
Hi-Fi:
Mélysugárzók
Hi-Fi:
Mélysugárzók
Nem értek vele teljesen egyet. Akkor mennyibe kerül a "legjobb" rendszer? 200eFt, és miért? Miért nem 20eFt, vagy 20 millió forint?
Robotka is 200eFt-os mindent verő tuti rendszerről beszélt. Én meg azt mondom, hogy minden árszinten lehet egy ilyen tuti rendszert építeni, ami alázza a felette (pénzben) álló rendszereket. Viszont ha ez így van, akkor valszleg nem 200eFt a vége.
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 668
Mélysugárzók
elköltenek sok-sok pénzt, aztán azt hiszik milyen jó dolgokkal vették körül magukat.
Amúgy én kb. pont ezt írtam le. Valóban van olcsó és jó rendszer, de csak kis számban és drága szar is van, de azt fenntartom, hogy több pénzből jobbat lehet építeni!
OFF.: viszont ha tudod, hogy "occsóért" milyen jó komponenseket tudsz beszerezni, ill. összeállítani rendszert, akkor nem biztos.
példa erre egyik haverom (mondjuk ez éppen hm, a barátja megvette a rendszerét(komponensenként), vagy kb100 - 150.000.- -tal volt drágább, áthívta meghallgatni, majd haverom visszahívta hozzá, hallgassák meg az övét is és ez utóbbi "leverte " a drágább rendszert, mert a srác tudta, hogy miből állítsa össze a "tutit"...
de azt gondolom, hogy egy bizonyos határ után, már nem tud annyi pluszt hozzáadni a "pénz".
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ