Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mélysugárzók

Ronin
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 10

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Ronin »

De így nem b*szod el a frekigörbét? 

De,pont azt csinálja,csak itt vélhetően pozitív lesz a hatása az "elbaxásnak".

Ha bebúg a sub, vagy a hangfal, akkor egyetértek, de ha csak valami tárgy zörög a szobában azon a frekin, akkor inkább azt a bizonyos tárgyat kell szvsz helyre tenni.

Vendég

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Vendég »

De,pont azt csinálja,csak itt vélhetően pozitív lesz a hatása az "elbaxásnak".

Ronin
Törzsvendég
Törzsvendég

Mélysugárzók

Nekem a radiátor rezonált be bizonyos frekiken. Kicsit bonyolultbam megoldást alkalmaztam, mint te. Kell hozzá egy láb, de a kezed is megteszi. Rugj bele egy nagyot az (esetemben radiátorba) és már el is hallgat a zavaró hang! (ezt a megoldást szakmai nyelven Ruszki módszernek hívják)

forgi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: forgi »

ha jól tudom, akkor a damping factort a kimeneti tulajdonságok alapján mérik, tehát a tápellátás és a kapcsolás jósága is "benne van" (elvileg).
Egy link a damping factor méréséhez.

Minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek

Négy láb jó, két láb rossz

Skipper
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 11

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Skipper »

Sajnos a damping factor sem 1 beszédes adat.Ha egy erősítő feszes méllyel rendelkezik, az a kapcsolástechnikának és a tápellátásnak köszönhető.

ha jól tudom, akkor a damping factort a kimeneti tulajdonságok alapján mérik, tehát a tápellátás és a kapcsolás jósága is "benne van" (elvileg).
Sztereó: Heed Audio Obelisk PRE+PX, Naim NAP250 DIY, SACD: SONY SCD-555ES, Hálózati: Pioneer N-70A (Hoer&Wege), Front: Etalon Supraton 5 (special edition), IC: Harmonic Technology Truth Link, Kimber Select 1010 és PBJ, Front: HydraSound Titan IV MK2, Tápszűrés: HiVox Alces 6
AVR: Marantz NR1609

Ronin
Törzsvendég
Törzsvendég

Mélysugárzók

Én használtan vettem 130eFt-ért darabját. Ez a széria most futott ki, szóval csak használtan kapsz (új ára 260eFt körül volt). Az új széria ami váltja, az valamivel borsosabb áron van (kb. 400-500eFt-ra emlékeszm).

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 229

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: RACPOWER »

2*4700 uF valóban nem sok. A jelenlegi linnemben 2*10000 uF kapacitású kondi van, de még azon is meglepődtem, hogy elég kicsinek tűnik. Most ugyi 2 végfok, azaz 4db ilyen kondi szolgáltatja a kakaót. Viszont volt nálam egy pár napig egy Levinson 331-es végfok. Azért nem tartottam meg, mert nem volt jobb a jelenlegi végfokomnál. Abban emlékeim szerint 2*75000 uF kapacitású kondi volt. Az már egy izmos adag!
Ha ezen múlik, de nem hiszem, simán ki cserélem 2 x 12.000. uF -ra
...tényleg egy linn végfok mennyibe is kerül?

Ronin
Törzsvendég
Törzsvendég

Mélysugárzók

2*4700 uF valóban nem sok. A jelenlegi linnemben 2*10000 uF kapacitású kondi van, de még azon is meglepődtem, hogy elég kicsinek tűnik. Most ugyi 2 végfok, azaz 4db ilyen kondi szolgáltatja a kakaót. Viszont volt nálam egy pár napig egy Levinson 331-es végfok. Azért nem tartottam meg, mert nem volt jobb a jelenlegi végfokomnál. Abban emlékeim szerint 2*75000 uF kapacitású kondi volt. Az már egy izmos adag!

Vendég

Mélysugárzók

Pedig a Rotel az már elég jó cucc nem???...egy canopus megveri?
Egyébként már korábban írtam, de ez a sal sub 250 végfok árához képest nagyon jó (mosfet végfok, toroid táp 360W, nagy pufferkondi:2 x 4.700 uF) max teljesítményen sem torzít, igaz damping faktorát nem tudom.

Hát...nem tartozik a kedvenceim közé.
Mi ebben a hihetetlen?
Szerinted Tsc poénból adta el a rotel végfokát?

Nem túl sok az a 2*4700 uF...

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Egyébként erősítőn baromi sok múlik. Azon múlhat többek között az is, hogy a membrán milyen hatékonyan tudja visszarántani (ha minden igaz valami damping factor a neve ennek), de még sok minden más is. Nekem a Rotel után baromi nagy fejlődés volt ez a linn a mélyek terén is akár. Szóval lehet baromi jó subod, ha nincs rendes cuccal meghajtva.
Sajnos a damping factor sem 1 beszédes adat.
Ha egy erősítő feszes méllyel rendelkezik, az a kapcsolástechnikának és a tápellátásnak köszönhető.
Ugye nem kell ecsetelnem, h a rotel után mennyivel volt jobb a canopus már magában is?

Pedig a Rotel az már elég jó cucc nem???
...egy canopus megveri?
Egyébként már korábban írtam, de ez a sal sub 250 végfok árához képest nagyon jó (mosfet végfok, toroid táp 360W, nagy pufferkondi:2 x 4.700 uF) max teljesítményen sem torzít, igaz damping faktorát nem tudom.

Vendég

Mélysugárzók

Egyébként erősítőn baromi sok múlik. Azon múlhat többek között az is, hogy a membrán milyen hatékonyan tudja visszarántani (ha minden igaz valami damping factor a neve ennek), de még sok minden más is. Nekem a Rotel után baromi nagy fejlődés volt ez a linn a mélyek terén is akár. Szóval lehet baromi jó subod, ha nincs rendes cuccal meghajtva.
Sajnos a damping factor sem 1 beszédes adat.
Ha egy erősítő feszes méllyel rendelkezik, az a kapcsolástechnikának és a tápellátásnak köszönhető.
Ugye nem kell ecsetelnem, h a rotel után mennyivel volt jobb a canopus már magában is?

Ronin
Törzsvendég
Törzsvendég

Mélysugárzók

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Mégvalami...
Lejátszottam mindkét ládán (sal wrc, MAc 130) a SW II- Klónok támadásában levő nyitó jelenetet mikor a gép felrobban.
Ugyebár nem kell ecsetelnem hogy ez igazán nagyot szól.
A két mélysugárzó láda úgy vettem észre éppen határon lehetett, mert volt hangsugárzó kitérésük rendesen, de még mindig úgy éreztem hogy a mac torzítása már jobban hallható volt mint a sal-é.
Ekkor a sal sub 250 végfok 200W-ot vett fel a hálózatból sal ládával, míg a mac esetáben 238 W-ot.
Ha veszem a mosfet végfokok ideális (70%)-os hatásfokát akkor is 160-170W körül van, amit a mac esetében lazán el kellett volna vinni, mig a sal esetében már azért határon van , de az érthető is mivel nem 300W-os csak 150W szinuszban.
Úgy éreztem mintha a sal láda a nagyobb teljesítményt jobban "le" tudná kezelni, lehet nem volt olyan precíz és pontos, de legalább kismértékben hallottam a torzítását a mac-al szemben.
A mac pedig úgy vettem észre, nagyobb hangerőn kontrolálhatatlanná válik, elszalad vele a ló.

Mindezek által azt akartam érzékeltetni, hogy lehet 10 ből 9-en szidják ezt a sal WRC 12 ládát, de én lennék az az 1, aki nyíltan kijelenti, hogy árához képest "kiválóan" szól mind zenében, mind moziban.

A Mac egy picivel jobb talán (itt most a hangminőségre gondolok), de árához képest nagyon kevéssel múlja felül, így viszont ennyit nem ér.

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Ez az autós RMS teljesítmény megadás szerintem egy nagy vicc!!! 
Beraktam a kis LM1-es Bowereket a kocsiba és megnéztem, hogy mit produkál. Iszonyat mélyeket adott, annak ellenére, hogy lakásban szinte semmit nem tud, de persze a tér az nem mindegy...

A következtetésem:
Volt nekem egy MartinLogan Dynamo subom, ami 140W-ot bírt elméletileg. Na ha azt rakom be a kocsiba, akkor ott az utast is és a kocsit is széttépte volna, DE "csak" 140W-os volt papíron.

Én azóta már nem szívesen vennék subot a kocsiba. Két 16-20cm-es tányér bőven elég + a csipogó és már ezzel is baromi keményen oda tudsz durrantani. Persze az sem mindegy, hogy mit veszel bele, mert kocsiban sztereó hangszóró készletet is lehet venni 1,5M Ft-ért is, amiben van 2db 18cm körüli tányér, 2 csipogó, keresztváltó és kész, vagy vehetsz 10eFt-ért, amivel kitörölheted a ....

Amúgy meg gyárilag szerelt cuccoktól amik tizen-huszon ezerbe kerülnek, azoktól szerintem nem lehet sokat várni.

Na de éppen az ember azért vesz gyári ládát, mert abban bízik azt csak megtervezték programmal stb, nem úgy mintha az ember csak farigcsál farost lemezlapokat, majd összedobja és belevág egy kib@szott "nagy" teljesítményű mélysugárzót és lehet olyan szarul fog szólni hogy egy RTO-nak is jobb hangja van pedig az is csak 15-20E ft, meg ráadásul torzítani is mert fullra el van méretezve a láda.
Szóval nehéz dolog ez, de az biztos ez az rms amit ráírnak, egy baromság, azt hittem az ilyen "komolyabb" gyártóknak lehet hinni mint a MAC, de úgy néz ki nem.
Minek dobálózni a wattokkal mikor valjuk be már 70W rms is bőven elég, nemhogy kocsiban ahol a tér is "falatnyi".
Csak kérdés kinek lehet hinni, melyik gyártónak vagy márkának?

Ronin
Törzsvendég
Törzsvendég

Mélysugárzók

Ez az autós RMS teljesítmény megadás szerintem egy nagy vicc!!!

Beraktam a kis LM1-es Bowereket a kocsiba és megnéztem, hogy mit produkál. Iszonyat mélyeket adott, annak ellenére, hogy lakásban szinte semmit nem tud, de persze a tér az nem mindegy...

A következtetésem:
Volt nekem egy MartinLogan Dynamo subom, ami 140W-ot bírt elméletileg. Na ha azt rakom be a kocsiba, akkor ott az utast is és a kocsit is széttépte volna, DE "csak" 140W-os volt papíron.

Én azóta már nem szívesen vennék subot a kocsiba. Két 16-20cm-es tányér bőven elég + a csipogó és már ezzel is baromi keményen oda tudsz durrantani. Persze az sem mindegy, hogy mit veszel bele, mert kocsiban sztereó hangszóró készletet is lehet venni 1,5M Ft-ért is, amiben van 2db 18cm körüli tányér, 2 csipogó, keresztváltó és kész, vagy vehetsz 10eFt-ért, amivel kitörölheted a ....

Amúgy meg gyárilag szerelt cuccoktól amik tizen-huszon ezerbe kerülnek, azoktól szerintem nem lehet sokat várni.

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Ha azt mondjátok MAC Absolute 130 = SAL WRC 12, akkor a sal nagyon jó ár érték aránya van mert csak 15 rugó a machoz képest ami 40,45 körül van.
Ja és hiába van rajta a mac-on hogy 300 w a sal csak 150w, de az is bírja úgy a terhelést, lehet még jobban is elviseli.
A lényeg végeztem egy kis szinuszos terhelést és mérést:
SAL sub 250 végfok előbb SAL, majd MAC ládával, 40 hz-en.
Egy feszültségmérő műszer meg rms-ben mérte a feszt a hangfal csatlakozókon, míg a SAL végfog energiafelvételét az Energy monitoron figyeltem.
Szépen emeltem a hanegrőt a laptopon szoftveresen 50 -ig, 100 volt a max egyébként de odáig nem nyomtam, egyrészt azért is nehogy a laptop kimenő jelszintje legyen túlvezérelve, másrészt a mélyládákat nem akartammegölni.
A tény:
Mindkettő subon közel pontosan 16,8 Vrms-t mértem ami kb 70 W rms-nek felel meg.
De ami meglepett ismét az az volt, hogy a SAL sub esetében 77W volt a teljesítményfelvétel, míg a Mac sub esetében a SAL 250 végfok a hálózatból 104W-ot szipkázott.
Tovább nem is emetem egyik subnál sem mert nem akartam őket kinyírni.
Kérdem én???, most inkább a mac sub esetében mert az a drágább elvileg jobb minőség hol értelmezik a 300W rms-t és a 650W csúcsot???, mert ha én "csak" 200-al meghajtottam volna lehet szakadt volna szerte széjjel.
Igy is elég volt az a 70W mind a kettőnek...
Pedig abba a rohadt mac ládába annyira igényesnek tűnő szuperül legyártott hangszoró van dupla mágneskör meg ilyenek, és mégis ennyire gyengusz?

Én arra számítottam hogy a mac láda a sal-tól mérföldkővel szebben fog szólni és ráadásul szépen terhelhető is ahogyan a specifikációjában le is van írva.
Nem irígylem a haveromat, de majd kideűl az autóban...

Vendég

Mélysugárzók

Leva! 
Azért erre nem vennék mérget hogy egy MAC audio mélyláda a Magnat szintjén van vagy lentebb, már csak abból is hogy pont a MAC absolute láda az, ami úgy a MAC Audio termékpaletta közepén van és már több hangosítási versenyt is megnyertek vele, mondják ők, akik forgalmazák.
Neked milyen mélyládád van egyébként?
És ha annyira jó lehet még kapni?, kivácsi lennék rá.

Hangosítási versenyt lehet, h nyertek, de hangminőségversenyt tuti, h nem.

Nekem Ciare mélyem van, de ha belenéznél az adás-vételi topic-omba mindent megtudnál róla.
Persze, h lehet kapni még. Sőt, nekem van is eladó.

Osztom a véleményt Leva kolléga

Az egyik ritkábban irogató fórumtársunk megvette ua. fejegységet és DLS szettet ami nekem is van az autóba.
Viszont Ő egy MAC erősítő + mélyláda párossal egészítette ki. Nekem akkor még nem volt erősítőm, és 2db 20cm-es mélyhsz volt egy dobozba rakva hátul, és sajna majdnem sírva szállt ki az autómból, hogy az övé fele úgy nem szól, mint az enyém (persze itt nem 100% a mély, hanem az összkép, de ahhoz a sub rész is jelentősen hozzájárult)
MAC = SAL minőség = inkább neeeee.... kis gyűjtéssel sokkal jobbat is lehet venni, pl. ilyet

Vendég

Mélysugárzók

De már csak a másik, mert az egyiket lestipi-stopiztam.
Nyugi, fenntartva Neked az egyik.

Lex
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 0

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Lex »

De már csak a másik, mert az egyiket lestipi-stopiztam.
Üdvözlettel: Lex

Vendég

Mélysugárzók

Leva! 
Azért erre nem vennék mérget hogy egy MAC audio mélyláda a Magnat szintjén van vagy lentebb, már csak abból is hogy pont a MAC absolute láda az, ami úgy a MAC Audio termékpaletta közepén van és már több hangosítási versenyt is megnyertek vele, mondják ők, akik forgalmazák.

Hangosítási versenyt lehet, h nyertek, de hangminőségversenyt tuti, h nem.

Nekem Ciare mélyem van, de ha belenéznél az adás-vételi topic-omba mindent megtudnál róla.
Persze, h lehet kapni még. Sőt, nekem van is eladó.

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Leva!

Vendég

Mélysugárzók

RACPOWER:

Nem akarlak elkeseríteni, de az én mélynyomóm mérföldekkel jobban szól, mint a SAL-od v a Macaudio, és a mac-tól olcsóbb is. (nem tukmálom, csak összehasonlításnak mondom)
Autóban véleményem szerint brummogni fog az a láda, és nem vennék mac-es erősítőt sem, mert a macaudio nagyjából a magnat színvonala...
Ha utcát akar hangosítani sz@r minőségben, akkor hajrá!

RACPOWER
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Egy érdekesség!

Ma egy barátom vett az autójába egy MAC Auduio Absulute 130 (92 dB érzékenységű 21Hz-500Hz frekiátvitelű kérdés milyen meredekségnél???),300W Rms/600W csúcs gyári reflex mélyládát.
Mivel még nincs erősítője az autóba megkért teszteljük le mit tud házimoziban.
Én nagyon megörültem, legalább megnézzük mit tud egy 40E ft-os láda a 15E Ft-oshoz képest.
Elővettem a SAL Sub 250 végfokot és a SAL WRC 12 ládát majd a tetejére pontosan rátettem, és még a nagyságuk is megegyező, az eltérés is csak abban mutatkozott, hogy a sal-on 2 db 7 cm reflex míg a MAc Absolute-on 1 db 12 cm reflexnyílás van.
Kezdtük a SAL WRC ládával, annak már ismertük a hangját hamar átváltottunk a MAC-ra.
Mondtam neki járassuk egy kicsit és ne hatjsuk meg egyből, de ő azt mondta adjunk neki erőt, nézzük meg mire képes, hozzáteszem én éreztem hogy nem lesz jó ötlet.
Betettem a Kaptár DVD-t és a főmenüjében az alájátszó zenével kezdtük mely Dolby Digital-ban szól, és jó kis kövér basszusokat produkál. A sal ládával 44 -es hangerőn (erősítőn nézve ezen szoktam mozizni, hangerőtartománya: 0-80 dB)már hallatszott a szélzaj a ládán de a hallgatási pozícióban (3m) még éppen nem.
Ugyanezt tettük a MAC ládával 44 -es hangerőn.
Nagyon néztünk, mert olyat koppant "szerencsétlen"hogy nem volt jó hallani, a mélysugárzó majd kiugrott a helyéről, mondtam is neki gyorsan vegyük vissza mert ezzel tönkrevágjuk a mélynyomót, pedig a sal csak 150W rms/300W csúcs teljesítményre képes.
Ezután kezdtük egy ksi popzenével - rádióban játszott zenék - majd váltottunk egy programra amelyet gondolom sokan ismernek, gondolván megnézzük mi a láda alsó határfrekije amit fülre még hallunk.
El is indítottam a RealTime Analyzert abban pedig a Signal generátort melyben egyből 100 Hz-re állítottam és folyamatosan csökkentettük 20 Hz-ig.
A sal ládát kb 27 Hz-ig hallotuk és utána nem, míg a MAc ládát is csak 25 Hz-ig.
A mac láda mélysugárzóján a 20Hz-es hangot láttuk, érezni nem igazán éreztük, de nem is hallotuk végül is ez az emberi fül alsó küszöbhatára.
Igy maradtunk a 30 Hz-nél és jó 10 percig alacsony hangerőn adtuk előbb a sal-nak, hogy a hangja erősen a fülünkbe maradjon majd váltottunk és a MAC ládát is hajtottuk kb 15 percig.
Amit tapasztaltunk az az, hogy a sal láda hangosabban szól ugyanazon hangerőn mint a mac , viszont a mac ládán a 30 Hz -es hangot sokkal simábban hallotuk, vagyis látuk lelki szemeink előtt a szinte "tökéletes" szinusz 30Hz-es hullámot.
De még mindig egy picivel a sal tetszett jobban, lehet mert nekem ez maradt meg a fülemben jobban.
Ezután jött a Vas film indító jelenete, majd a pearl harbor bombázása utána követte a matrix újratöltve, majd a halálosabb iramban, és a bad boys 2.
A filmeknél közbe figyeltük a mélysugárzó működését, és láttuk, hogy hihetetlenül gyors, pontosan reagál az akciókra, amikor kell elindúlni és szinte szempillantás alatt megáll ha úgy kívánja. Ezt a meghallgatás során is igy tapasztaltuk.
Ezután visszatértünk a popzenékhez.
Majd jó 3 óra járatás után, mondtam neki ismételjük meg a Kaptár főmenüjének zenéjét 44-es hangerőn és láss csodát koppanás nem volt, szépen lesugározta minimális szélzajjal és ahogy láttam már nem lendült ki annyira mint korábban.
Ez tetszett mert úgy hiszem nem tettünk kárt a mélysugárzóban.
Viszont az tény ha 20 -as hangerőn hallgattuk a sal ládát akkor a mac ládát legalább 23-as hangerőn hallottuk ugyanolyan hangosnak.
De ez érthető is a 3 dB-el nagyobb érzékenység a sal javára.
Most egyenlőre a láda még nálam maradt járatásra, kezd alakulni a hangja a basszus telt és pontos erőteljes de kicsit mégis más mint a sal-é, talán igazibb.
Biztos hogy a mac jobb minőségben sugározza le mélyet mint a sal, de annyival szerintem amennyivel többe kerül nem szól szebben, hozzáteszem házimoziban.
De a további járatás alkalmával lehet, hogy megváltozik az álláspontom, mert az a hang ami a fülemben maradt a sal-tól elképzelhető, hogy nem az az igaz valós szép tiszta precíz pontos mélyhang.
Autóban nem tudom hogy fog szólni, de lehet hogy a mac mélyláda már legalább egy mac erősítőt kíván.
De az biztos ez a sal sub 250 erősítő azt hozza, ami a specifikációjában szerepel.

heineken
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 153

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: heineken »

http://rel.net/index2.htm 
vajon milyen hangszórókat használnak??

Két évig használtam egy
Rel ? 400-t,nagyon komoly megépítés,komoly hang

mért cserélted le jamora?

Így alakult,teljes rendszert cseréltem és a jamó benne volt,
valamint a rel-t nagyon jó áron számították be az mt200-as projiba.
Egyébként úgy nézki potom áron vissza tudom vásárolni!

http://www.homecinemachoice.com/reviews ... LQ400E.php

ő a kicsike??

Bizony,bizony!

sepuszisepá
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: sepuszisepá »

A teljesség kedvéért a lista első felét is csatolom, hátha jól jön....
http://www.velodyne.com/velodyne/produc ... dition.pdf

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”