Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
SOL Kolibri fan club
-
- Nincs visszaút
- Értékelés: 25
Re: SOL Kolibri fan club
Igen... "speed rulez".
A legfontosabb tényező a természeteshez közeli hangvisszaadás listáján. A tranziensek jól -időben helyesen- felépülő Fourier sorában (ritkán fordul elő, de egy ultrakönnyű membrános szélessávúnál többnyire igen) található a térinformációk legalább 80%-a.

ennyire azért nem vagyok láma

Ettől többet hozott. De alapvetően akkor azt nyilatkoztam róla, a legjobban a virtuozitást tudta visszaadni (ezt Fernando Saunders gitárjátékán figyeltem meg főként). A tonális egyensúlya talán jobban rendben volt,mint a fotón állványként funkciónáló, lényegesen "nagyobb" FAL egyutasnak. Az egydimenziósság meg főleg nagyon távol áll tőle. Olyan sztereója volt, aminek a 20 milla fölötti többutasok is jelenthetnek

Egy tőlem -sokkal- okosabb ember mondta, a tonális hibákat, hiányát az agy könnyedén pótolja, javítja, de pl a gyors tranziensek hiányát nem tudja. Na, ennél voltak és roppant gyorsak. Igaz, nem nagy a hálószoba, de megdöbbentő,ahogy az a kis vacak szól. Nem szól úgy, mint egy 100 literes doboz, de 3-4-5 litert simán elhitet a hallgatójával. Vannak érdekes jelenségek, ez egy közülük

Azért hozzátenném, amikor az un vinyl partyn megkergettük a Kolibrit, talán Corpus Christi-vel, az is túlmutatott a litereken. De valójában itt -vélhetően- az történik, ezekre nem is figyel az ember, mert a zenei történések mindent felülírnak.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- Smart845
- V.I.P.
- Értékelés: 206
Szerintem úgy,hogy az ember egy ilyen dobozzal szemben nem támaszt nagy elvárásokat.A Sokol rádió is sávhatárolt,dinamikátlal,nem részletgazdag,egydimenziós stb.volt,de arról is tudta az ember,hogy ez ennyit tud és kész.revox írta: ↑2025.05.15., csüt. 13:58nem tudom,lehet e offolni,de a FAL tetején lévő kocka megdöbbentő dolgot művel(t)Azóta #hollóházi gyűjteményét gyarapítja, de utólag, lehet jobb lett volna megtartani, pl nyaraláshoz. DVD-t úgyis viszek, TMP ANT és ez elfér egy kisebb szatyorban... De ettől sokkal teljesebb hangképet mutatott. Nem tudom, hogy ver(t) át, de nem volt hiányérzetem
(47Lab, Micro Cube)
![]()
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.
nem tudom,lehet e offolni,de a FAL tetején lévő kocka megdöbbentő dolgot művel(t)

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
-
- Nincs visszaút
Most például:
4 liter levegő, némi fa, fém, műanyag, meg persze vudu....
A "milyen kicsi dobozt lehet csinálni amiből még zene jön" projekt része. Az alja 40 Hz (mérve-hallgatva).
4 liter levegő, némi fa, fém, műanyag, meg persze vudu....

- Csatolmányok
-
- SAM_6568.jpg (57.89 KiB) Megtekintve 698 alkalommal
Te is? én is... már lehet találkoztunk is

Most épp egy elég macerás projektben van jelen, mint elsőszámú tanácsadó

halfnote.hu
halfnote.hu
-
- Nincs visszaút
Igen, András ilyen "kíváncsi fáncsi" típus, szeret kevéssé kitaposott ösvényekkel is próbálkozni. Tudom, ismerem jól, elég sűrűn találkozom vele....

Nekem is lett egy ilyen kis aranyos.Eddig nagyon tetszik.
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 4947
Tervezője, András elég nyitott a nem pusztán technikai megközelítésekre is, magyarán sokat kísérletezett ezo, paranormális jellegű dolgokkal, például Peter W. Belt ötleteivel is, amiknek egyik fő csapása a színes kiegészítők használata volt. Nem minden "korszakában" alkalmazta ezeket; amennyire látom, attól függ, hogy mi áll éppen az érdeklődése középpontjában. Ha valami radikálisan más irányba indul el - pl. D-osztályú erősítők, omni-dobozok, szélessávú hangsugárzók, határfeszegető ultramini dobozok, krio kezelt kábelek, stb - akkor ezek az észlelési határon billegő dolgok kicsit hátrébb szorulnak.
A magassugárzón mi az a kék pötty? Valami tuning?
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
Pont, mint előtte :) Sajnos jóideje (és még jóideig) nem tudok rendes komponens rendszert használni. A Satorik is édesanyámnál állnak, hogy ne a hideg padláson kelljen átvészelniük az elkövetkező éveket.
Különben nagyon megszerettem a kompakt/egybe eszközöket. A hobbi DJ feladatra pedig alkalmasabb egy pár aktív stúdió monitor.
Különben nagyon megszerettem a kompakt/egybe eszközöket. A hobbi DJ feladatra pedig alkalmasabb egy pár aktív stúdió monitor.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7495
És milyen az elkolibritlenedett lét, Gergő?
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Bestúdiósodott :)
Sziasztok!
Csatlakozom a Kolibri tulajokhoz :)
Köszönet MGMart /Gábor/-nak a dobozokért!
Csatlakozom a Kolibri tulajokhoz :)
Köszönet MGMart /Gábor/-nak a dobozokért!
- Csatolmányok
-
- 207510563_291647986046620_4802768024293890625_n.jpg (52.09 KiB) Megtekintve 6532 alkalommal
- tuli079
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 35
talán a legujabb Panther, nekem ez erösen végállomás hangfal.
És készül a Kolibri is lassan de biztosan, Pisti 80 álltal, esetleg ha valaki gondolkozik szintén Kolibri dobozban, lehet érdemes Pisitvel felvenni a kapcsolatot. A lenti Panther is az Ö keze munkáját dícséri.
És készül a Kolibri is lassan de biztosan, Pisti 80 álltal, esetleg ha valaki gondolkozik szintén Kolibri dobozban, lehet érdemes Pisitvel felvenni a kapcsolatot. A lenti Panther is az Ö keze munkáját dícséri.
- Csatolmányok
-
- panther1.jpg (1.9 MiB) Megtekintve 6703 alkalommal
DAP: Ibasso DX300,DX170, A&K SP2000T
IEM: 64 audio U12T, EE Valkyrie, Thieaudio Monarch, Solaris 2020, EE Bravado, Moondrop B2, Xenns Mangird Tea2
DAC: Topping D90
Erösítő: Poppulse T180, 300B-SE
Hangfal: Dragonweed Panther + Panther evo
Kábelek: Valhalla RXF
IEM: 64 audio U12T, EE Valkyrie, Thieaudio Monarch, Solaris 2020, EE Bravado, Moondrop B2, Xenns Mangird Tea2
DAC: Topping D90
Erösítő: Poppulse T180, 300B-SE
Hangfal: Dragonweed Panther + Panther evo
Kábelek: Valhalla RXF
- Denonavr
- Fórumlakó
- Értékelés: 277
Visszaolvastam már kicsit a topicot és ha már az András által készített más hangsugárzókról is volt szó érdemes megemlíteni ezeket a modifikált Denon dobozokat. Úgy tudom néhányan hallották Andrásnál. Valószínű, hogy a közeljövőben eladásra kerülnek, de ha valaki esetleg kíváncsi a hangjukra saját rendszerben talán megoldható, hogy eljuttatom valahogyan :)
Dunaudio Sing4you, TMP Classic, Allo digione signature, Heed Dactilus,
Ez az az arca ennek a fórumnak, amit nem különösebben kedvelek.
- pärt
- Hazajáró lélek
Köszi a felkérést, de nem szándékszom odacsípni az ügyfeleidnek (másénak sem). Embert minősítettél egy használati tárgyhoz való viszonya (vagy annak foka) alapján. Vegülis nem áldozott fel embert, nem éheztette a családját, hogy megvehesse, nem alapított neki vallást, csak egyszerűen szeret rajta keresztül zenét hallgatni. Csak éppen nem azt tapasztalta, amit Te.
Ez az az arca ennek a fórumnak, amit nem különösebben kedvelek.
Rád bíznám ezt a feladatot! De előtte hallgasd meg persze, amit dicsérnek. Mert én meghallgattam!
Ne feledkezz meg majd hasonlóan odacsípni a túlzottan elégedett ügyfeleidnek!
- pärt
- Hazajáró lélek
Némi malíciát, de minimum iróniát hallok ki a soraidból.

Ehhez nem is kell hozzátenni semmit. Ez maga az audiofil álom beteljesülése. Ember és eszköz tökéletesen megtalálta egymást. Gratula!!!!
ez persze nem annyira Kolibri topic, hanem altalanos hangsugarzosba tartozik:shany írta: ↑2021.06.06., vas. 09:27...Másrészt az egészen nagy membránok betörési frekvenciája is többszáz Hz fölött van, ezalatt a membrán merev sugárzó felületként, szabályos dugattyúként működik. Ha pedig többszáz Hz-es frekvenciájú jelet is még tökéletesen, alacsony torzítással "le tud követni" akkor nyilván a még alacsonyabb frekvenciájú jelek még pontosabbak, mármint a membrántömeg szempontjából...
( egy hansugárzó mélytartományban való időbeli viselkedését nem a membrántömeg határozza meg, hanem a mélyhangszóró összes paramétere együtt ( Thiele Small paraméterek egyensúlya ) és a sugárzájavító foglalat ( doboz, fal, labirintus, stb ) pontos kialakítása együttesen.
...
Magyarán, hiába is képes 20Hz-t kiadni, ha ezt csak max. 90dB-lel tudja megtenni, 70Hz-n meg tud 105dB-t. Míg egy nagy memránfelületű hangsugárzó 20Hz-en is tud 105dB-t esetleg, a tervező dönti el, mi a cél: vagy legyen hangosabb, nagyobb érzékenységű, magasabb alsó határfrekvenciával, avagy menjen nagyon mélyre, viszont akkor (sokkal) alacsonyabb lesz az érzékenység, akusztikus terhelhetőség alul.
(szerintem :)))
- egy kisebb hangszoro (de barmiböl is a kisebb a nagyobbhoz kepest, ha "minden" más relevánsban ugyanaz) merevebb, mint egy nagy ("kiút" lehet: ha a nagy is elegendöen merev

- a nagy hangszoronak nincs szerinted müszaki hatranya ? (pl. pontszerü forrástól különbözöség, szükseges doboz frontfelületének hatása, ...) gondolom szerinted sem a minel nagyobb annál jobb, nem ? a szobaméret, hallgatási táv, megkívánt hangerö ,... nem befolyásolja az "optimális méretet" ? ..hogyan ?

- az biztos, hogy a hangeröigény fontos, nyilvan kis hangszorosat nem messziröl es nagy szobaban érdemes hallgatni, mert azt nem tudhatja (en a Kolibriket kb. 140cm-röl hallgatom, a dobozok hatulrol kb. 100, oldalfaltol kb. 80 cm-re; gyanitom, hogy 30cm-es hangszorok is lennenek egy dobozban, akkor ilyen távon kihívásos lenne), és persze fordítva: ha valaki kishangszoros dobozt 53.2 m2-es szobaban 4 meterröl akar hallgatni nagy hangerön ...annak sikerült nem jól választania
a 3 kívánságot (méret-freki-érzékenység) természetesen megjelenése után kicsivel olvastam: http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM0510.HTM
""Három kívánságom. van - mondta a legény -, azt kívánom, hogy a hangdobozom a lehető legkisebb legyen. És a basszusa menjen minél mélyebbre. És minél kisebb erősítőre legyen szükségem hozzá."
"Sajnos - felelte a tündér -, manapság a mesében is érvényesülnek a takarékossági szempontok. Teljesíthetem ugyan három kívánságod bármelyikét, de semmiképpen sem a hármat egyszerre."
ezt szeretném kiemelni, teljesen egyetértek:
asebestyen írta: ↑2021.06.06., vas. 10:12....úgy gondolkozik, hogy a nagyobb, a drágább, az erősebb, stb a jobb mindig. A lótúrót... Az adott célra megfelelőbb a jobb ...
illetve:
én másképp tapasztalom, ...nagyon másként. Ugyanebben a szobában volt 8"-os + 8"-os passziv radiatoros, volt 170mm-es mebranú stb. dobozom; nekem, nálam van mélyhang a Kolibrivel (szub nélkül is, a sub-ot ha használom is: 30Hz crossover-re allítva !!) - szerintem a fö oka a tapasztalati különbségnek a szobák + elhelyez(ked)ések hatása a mélyhangra
ismét csak általános és nem Kolibri téma (de itt kezdtük, persze ha valaki átviszi a megfelelö helyre, az is jó)shany írta: ↑2021.06.06., vas. 11:23...A kétutatas mélyközép hangszóró legnagyobb problémája pont az, hogy a közép- és a váltási frekvencia tartományába eső-, és még azon túli hangok sugárzása is egy szükségből - relatíve - nagy membránkitérés alatt, az alap( zéró ) közeli membránpozícióhoz tartozó kis-kitérés linearitás helyett a hosszú membránút melletti változó nonlinearitású zónában történik. Többjeles-, vagy intermodulációs torzítás-méréssel látszódna ez.
...
ez o.k., nyilván itt is a kitérés azaz a hangeröigény szerepe (és evvel a hallgatási távolságé, szobaméreté) nem kicsi, persze a nagyobb membrán mindenképp kisebb kitéréssel operál (Doppler is volt HFM-ben)
Mi a véleményed egyéb megoldásokról ? ..hogy ne a kétutasok legnagyobb problémája szerepeljen csak, hanem 1utasoké is, több mint 2utasoké is. Azok "legnagyobb problémája" ? vagy: optimális útszám a kívánalmak, peremfeltételek (hallgatási táv, szobaméret, megkívánt hangnyomás, ...) összeségének függvényében ? egyrészt tényleg kíváncsi vagyok a válaszodra (ha csak a 2utas hátránya szerepel, azt is lehetne gondolni: szerinted nincs szitu, ahova a legjobb lenne), másrészt arra szeretném a figyelmet felhívni, hogy - objektíven, az egyéni preferenciák figyelmen kívül hagyásával is - különbözö megoldások a jók különbözö helyekre, igényekre, ...szerintem nincs olyan hangsugárzó, ami minden szobába, minden hallgatási távra, minden hangnyomásszintre a legjobb, hnem egyik itt ad kevesebb hibát, másik ott.
Csak megerösíteni tudom, hogy a Kolibri nekem (ízlés, hogy ki melyik hiányosságot mennyire tudja elviselni, mennyire zavarja, ez persze nem csak hangsugárzóban, hanem mindenben megvan [emberben: szag-értelem-kinézet-világnézet-... :-)), autóban: megbízhatóság-menöség-méret-gazdaságosság-..., ételben: finom-gusztusos-egészséges-...] mert tökéletes semmiböl sincs) és nálam (szobaméret, hallgatási táv, hangerö, ...) igen kiváló, lenyügözö hangsugárzó (a másik jónéhány párhoz képest, amik éveken át voltak/vannak).
...basszus: és nem is reklám, vagy fizetett vélemény

Persze: mindennél van jobb (pl. a Kougar-ra azt hiszem lecserélném:)
Aki rám hallgat, azt hallgat, amit akar.
- asebestyen
- V.I.P.
Bocsánat, ezen helyesbítenem kell. Készülhet, a tervek emlékeim szerint nyilvánosak, illetve a szokásos módon, a Kolibrikre vágyó Andrást is ráveheti az összeszerelésükre.
Aki rám hallgat, azt hallgat, amit akar.

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
A mélytartomány mért THD egy jó indikátora annak, hogy a lineáris tartományon belül ( Xmax lin ) mekkora a nonlinearitás. A valóságban nem diszkrét frekvenciákat hallgatunk ( mindig csak egyet ) hanem egy komplex jelet, kétutas hangsugárzónál is jóval 2kHz fölé menő spektrummal. A kétutatas mélyközép hangszóró legnagyobb problémája pont az, hogy a közép- és a váltási frekvencia tartományába eső-, és még azon túli hangok sugárzása is egy szükségből - relatíve - nagy membránkitérés alatt, az alap( zéró ) közeli membránpozícióhoz tartozó kis-kitérés linearitás helyett a hosszú membránút melletti változó nonlinearitású zónában történik. Többjeles-, vagy intermodulációs torzítás-méréssel látszódna ez.asebestyen írta: ↑2021.06.06., vas. 10:02Sok aspektusa van még a dolognak. Pl hogy miként változik meg az impulzusválasz a nagy membránkitéréstől vagy 2 utas rendszereknél a középtartománnyal mi történik, ha nagyon mélyre engedjük a hangsugárzót. A mélyfrekvenciákon növekvő torzítást kevésbé érzékeljük, mert a szobáink hatalmas torzítása elfedi a hangsugárzóét az alacsonyabb frekvenciákon, ráadásul kevésbé is vagyunk érzékenyek rá. Ettől persze még létezik....
A hangsugárzókat - elvileg - alacsony meghajtóimpedanciára tervezik: erősítő kimeneti impedancia + hangszórókábel ellenállása + csatlakozók, kontaktusok átmeneti ellenállása. Ennek nem kellene nagy mértékű szórást mutatni, de valóban így a pontos, ez is még hangsugárzó "része"asebestyen írta: ↑2021.06.06., vas. 10:02... Nem árt a dobozaihoz továbbá olyan erősítő, mely megfelelő kontroll alatt is tudja tartani azokat a membránokat, mert a TS paramétereken túl azért az erősítő kimenő impedanciája is befolyásolja azt a mély hangot, ami a dobozokból kijön. :)
Igen, vannak csöves erősítők nagy-, és freknciában-, teljesítményben változó kimeneti impedanciával, kimeneti áram függvényében jelentősen változó kimeneti impedanciát produkáló erősítők. Ezek nem átlagosak...
Ha magas a hangsugárzót meghajtó impedancia, akkor ehhez kell tervezni a hangsugárzót.
( Egyébként elnézést, tudom, nem a megfelelő topikba írtam )
- asebestyen
- V.I.P.
Sajnos nem, én nem vagyok ilyen ügyes. Én csak egy "rajongója" vagyok ezeknek a pici dobozoknak. Ennek oka, hogy hifis pályafutásom alatt az egyik legnagyobb hatással ezek a dobozok voltak rám, annak ellenére, hogy picik és hifis paraméterekben nem a legimpozánsabbak.Alex_Aston írta: ↑2021.06.06., vas. 10:51
Bocs, hogy közbe kérdezek így tudatlanul. Csak érdekelne. Jól értelmezem a leírtakat, ezeket a hangfalakat te készíted/készítetted?
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3233
Bocs, hogy közbe kérdezek így tudatlanul. Csak érdekelne. Jól értelmezem a leírtakat, ezeket a hangfalakat te készíted/készítetted?asebestyen írta: ↑2021.06.06., vas. 10:40
Rudi bácsi, üdv itt! :) Dehogy gyűlöllek, mi okom lenne rá? A nem egyetértés csak Nálad gyűlölet, nálam nem.
Hogy Te ott mit hallottál, elhiszem, ugyanakkor érdemes lenne a körülményeket tisztázni. Pl, hogy a Kolibri egy 30e Ft-os Sony erősítőről volt hajtva, meg hogy szarul volt elhelyezve, meg hogy olyan dobozzal lett összehasonlítva, amit Sonny ott állított be, abban a helyiségben, ahhoz a helyiséghez, azon az erősítőn. Kíváncsi lennék, fent említett Urak 10centis szélessávúi ugyanazon körülmények között miként teljesítettek volna, de ez már sosem fog kiderülni. Mindegy, a korrekt összehasonlítást hagyjuk is, a körülményeket hagyjuk figyelmen kívül és tegyünk kijelentéseket.![]()
Amúgymeg mindegy is, Kolibri nem készül több. :)
Csak a Marantz! :-D