Solier009 írta: ↑2021.01.23., szomb. 07:24
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen vagyok e, de fejhallgatós topicot nem találtam.
Költözésben vagyunk és az akív dobozaimat (nem kicsik) eggyenlőre nem tudom hova tenni.
Így erősen gondolkodom, egy fejhallgató beszerzésén. Ami nagyon tetszik az az Akg q701.
Viszont érdekelne (sajnos az ismeretségi körömben nincs) a k712. Azt szeretném kérni, akinek van tapasztalata mind a két fülessel kapcsolatban, legyen kedves a különbségeket pár mondatban kifejteni.
Köszi!
Nem voltál jó helyen, így áthelyeztem ide a helyére, és egyúttal váalaszolnék is.
Mindkettő az AKG K701 "ragozása", vagyis nagyjából ugyanaz a konstrukció, de kábelcsatlakozóval (a K701-be fixen be van építve a kábel) illetve ezek már Kínában készülnek (Az eredeti K701 még "Made in Austria", később lett annak is kínai változata).
Nekem K701 van évek óta ("Made in Austria", újan vettem), de mivel nagyon hasonlóak, talán tudok néhány hasznos tapasztalatot mondani. A K701-et még mindig is napi szinten használom, főleg munka közbeni finom háttérzenének... de elmélyült hallgatásra is alkalmas.
Első dolog: a "nagyon tetszik" az mi alapján született meg? Ha csak kinézet alapján, akkor MINDENKÉPP hallgasd meg legalább egyiket a kettő közül (vagy akár egy K701-est), mert ez a széria nagyon megosztó tud lenni hangzásban. Én imádom a hangját a K701-nek, de nem mindenki szereti, szóval kerüld el a csalódást! Bármelyiket próbálod ki ezek közül (K701, K702, Q701, K712...), legalább tudod, hogy milyen hangzásvilágra számíts. Láttam a Q701 és a K712 frekvenciagörbéit a K701-gyel összevetve, nagyon hasonlítanak, és elég valószínű, hogy nem hallasz köztük számottevő különbséget. Talán nem-számottevőt sem.
A másik, hogy a K701-nek (és szerintem a többinek is) NAGYON HOSSZÚ (több mint 200 óra) bejáratási időre van szüksége, ami alatt nagyon változik a hangja: dúsul a basszustartomány (amit elsőre, bejáratatlanul jó eséllyel kevésnek fogsz érezni) megszelídülnek a magasak, és az egész nagyon határozottan érzékelhető. Ezért is érdemes lehetőleg egy már bejáratott példány meghallgatni, illetve ha a vásárlásuk mellett döntesz, akkor előbb alaposan bejáratni (napokig hagyni, hogy menjen, fejről levéve is, lehetőleg bejáratólemezzel, de ha nincs, akkor a kedvenc lemezeiddel, minden kedvelt stílusban).
A harmadik, hogy milyen stílust szeretsz. Ha főleg hardrockos/metálos vagy, akkor ne ezeket válaszd. A komolyzene és a dzessz viszont nagyon jól "áll nekik". Főleg a komolyzene.
A negyedik a tartósság kérdése: sajnos a K701-gyel való tapasztalatom alapján ennek a konstrukciónak van egy gyenge pontja: a bőrpánt a kettős íven ugye le/fel mozog egy "szán" segítségével, és a bőrpánt tartószánja és a fejhallgató tányérjai között két oldalt rövid gumihuzalok segítik a pontos pozícionálást, iletve feszítik a pántot, hogy a bőrpánt a helyén maradjon, ahogy a fejedre beállítottad. Ezek a huzalok idővel (pár év alatt) kilazulnak, és akkor már nem áll meg rendesen a fejhallgató a füleden, lecsúszik, kényelmetlen lesz. Nem kapni őket, talán gyárit lehet rendelni, valószínűleg jó drágán, és nagyon macerás kicserélni őket (hosszadalmas művelet, amihez precíz kéz és a szétszedés/összerakás módjának ismerete kell - de ez megtalálható a neten).
A fejhallgatópárnák is gyorsan koszolódnak, és el is használódnak, de ezekből bagóért be lehet szerezni kínait az Alibabán vagy Ebayen, és komolyan mondom, az általam beszerzettek egyrészt nem különböztethetőek meg szemrevételezéssel az eredetiektől, másrészt pedig talán még jobbak is).
Egyébként a fejhallgató kényelmes (a korai, osztrák K701-eseknek volt egy nagy problémája, a bőrpánt belső "párnadudorai" fájdalmassá válhattak pár óra viselés után, de ez már sem a Q701-nél, sem a K712-nél nem áll fenn), a nagy bumszli tányérok jól körülölelik a nagy füleket is, nem izzasztanak, de meglepően könnyűnek és ermészetesnek érzed a fejen. És persze a nyitott konstrukciónak köszönhetően mindenki más is hallja a környezetedben, hogy mit hallgatsz.
Namost, a Q701 szerintem ugyanaz, mint a K701, csak más szín és ugye csatlakoztatható kábeles.
A K712 PRO-ban már a hangszóróval is csináltak valamit, mert a grafikonok szerint enyhén jobb ("laposabb") a frekvenciagörbéje itt-ott). De nagy különbségre nem számítanék.
Esetleg vannak itt olyanok, akik mindegyiket hallották, és talán megcáfolnak. Ha így van, elnézést. Mégegyszer: az én tapasztalatom a K701-re vontakozik, de lényeges hangbéli különbségekre én a görbék alapján nem számítok.