Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
sub fázisbeállítás
sub fázisbeállítás
Nem gond, ha vitatkozok? Meggyőzhető vagyok és érdekel is a téma!
Nekem nem gond
150-nél is "jól szól" a szub (ha fentebb veszem a HM-erősítő vágását), de a hangzás összképe mégsem lesz jobb a szobában, egyszerűen nem "kellemes".
Sztereónál azért nem mindegy a beállítás, mert mind mondtam, azt nem a HM-erősítőmmel, hanem a sztereó erősítőmmel hallgatom, tehát ott nincs erősítős vágás (amit írtál, az a HM-erősítőre lenne igaz), nálam sztereóban CSAK a szubos beállítás játszik.
A 100 / 150 beállítás különben attól is függ sztem, hogy milyen frontokat használsz (álló vagy monitor, ill. mennyire mennek le hangban).
Nálam a 150-es vágás 150-es szubbal túl sok egyszerre, mint írtam.
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz
5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500
TÜŰ Bendegúz
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Nem gond, ha vitatkozok? Meggyőzhető vagyok és érdekel is a téma!
Vegyünk egy DTS HD anyagot. Ha a sub vágását 100Hz-re állítod és utána 150Hz-re, akkor 150-nél nem szól jól a sub?
Ezzel nem értek egyet!
DTS HD-nél bár az LFE csatorna fullos, de 100Hz-re korlátozzák a max. frekvenciát. Mitől lenne rosszabb? Nem is kap más jelet!
Sztereónál pedig teljesen mindegy a beállítás, mert a frontok vágását veszi alapul a rendszer. Persze, aki esetleg úgy használja, hogy a front LARGE és van sztereó+sub mód, akkor zavaró lehet, ha a sub túl "magasra megy".
sub fázisbeállítás
A vágási frekvencia érdekes dolog és nemrégen gondolkodtam el rajta. Lehet nincs igazam és cáfoljatok meg nyugodtan!
Én is a 80-90Hz-et szoktam beállítani az erősítőn sub vágásnak.
Próbálok egyszerre válaszolni bubunak, ill. egy fontos szempont, ami mellett ne menjünk el: ha egy szubot két rendszerben is használunk!
A szubot ugye be lehet úgy kötni, hogy HM-hoz hajtja a HM erősítő, sztereóhoz (külön rendszer esetén) pedig külön sztereó erősítőt használunk.
(Axióma, hogy két külön rendszer esetében a szub hangerejét állítani kell, mivel a HM-es szub-hangerő élvezhetetlen lenne a sztereó rendszerben.)
Én ezt a következőképpen oldom meg:
FREKIVÁGÁS
- hm erősítőn a vágási érték: 100 (magasabban / 150-en tényleg nem szól jól, ahogy jános bácsi írta - bár ez erősen HM-rendszer / szub & front / szoba-akusztika függő is! - a HM-erősítő tényleges képességéről nem is beszélve...),
ergo nem kap ennél magasabbat HM esetén (nálam az alacsonyabb értékű HM-erősítő beállítással is lényegesen rosszabb volt a mélyhang)
- a szubon maximumra állítva (azt hiszem ez 150 nálam), tehát:
* sztereónál jobban "összeérnek" a mélyhangok (frontok és szub),
* hm-nél meg nem kap 100 felettit az erősítőből a szub
BEKÖTÉS
- HM: LFE csatorna kimenete
- sztereó: a végfok sztereó hangfal-kimeneteire van kötve a szub IS normál hangfalkábellel
HANGERŐvel korrekció:
1. HM esetében kb. 25% (kicsi szobában használok igen méretes dobozt)
2. sztereónál kb. 10%-on van csak a szub (elsődlegesen nem mennyiségi, hanem minőségi többletet jelent a mélyláda)
Ezzel elég sokat kísérleteztem, tehát a fenti dolgok tapasztalati megfigyelésen alapulnak , és a zeneszobámra érvényesek
De lég jól szól mindkét rendszer nem csak szerintem
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Már hogy ne lenne? Általában 50-120 / 150-ig szokott lenni a megadható sáv.
Amit képet betettem, azon is 60Hz van.
Nem azt akartam írni, hogy nincs, hanem - nem jó!
sub fázisbeállítás
Subnál ugyanis nincs 60-70Hz-es vágási lehetőség!!!
Már hogy ne lenne? Általában 50-120 / 150-ig szokott lenni a megadható sáv.
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Itt egy Anthem ARC kép. Ez így szerintem nem OK, mivel az LFE 60-120Hz közötti hangjai elvesznek.
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Véleményem szerint a vágási frekvencia beállítása nem túl bonyolult dolog. Az alap a 80-90 hz-s beállítás, ha feljebb megyek (pl.100-ra) túl sok lesz a basszus (LFE csatorna ide-vagy oda) , ha lejjebb (60-70-re) pedig túl kevés. Ez amúgy teljesen egyéni ízlés dolga. Persze az lehet, hogy az a beállítás ami az egyik csatornára, filmre, zenére pont jó, az a másikra sok vagy kevés lesz.
Ami pedig azt illeti, hogy lefele, vagy előre meg zárt vagy reflex stb. szerintem nincs abszolút megoldás, mert ha lenne akkor az összes jobb gyártmány egyforma lenne. Amelyiknek jó a hangja az jó, amelyik pedig nem megy elég mélyre meg döng, zúg az rossz.
Az alábbi szub is megfelelne, két részletben ki is tudnám fizetni: most egy ezrest, a többi 3.489.000 Ft-t pedig majd...
Műszaki adatok Hangszórók száma (db) 2 Mélysugárzó anyaga polipropilén Beépített erősítő teljesítmény (Watt) 3800 Frekvencia átvitel (Hz) 19 - 200 Mélysugárzó átmérője (mm) 2 x 345 Méretek (szélesség x magasság x mélység - mm) 546 x 867 x 610 Tömeg (csomagolás nélkül - kg/db) 163
Milyen vágásra gondoltál? Én nem a front-center-hátsók vágására írtam, hanem csak a subra! Te is így értetted a dolgot?
Subnál ugyanis nincs 60-70Hz-es vágási lehetőség!!!
- jános bácsi
- V.I.P.

- Értékelés: 132
sub fázisbeállítás
Véleményem szerint a vágási frekvencia beállítása nem túl bonyolult dolog. Az alap a 80-90 hz-s beállítás, ha feljebb megyek (pl.100-ra) túl sok lesz a basszus (LFE csatorna ide-vagy oda) , ha lejjebb (60-70-re) pedig túl kevés. Ez amúgy teljesen egyéni ízlés dolga. Persze az lehet, hogy az a beállítás ami az egyik csatornára, filmre, zenére pont jó, az a másikra sok vagy kevés lesz.
Ami pedig azt illeti, hogy lefele, vagy előre meg zárt vagy reflex stb. szerintem nincs abszolút megoldás, mert ha lenne akkor az összes jobb gyártmány egyforma lenne. Amelyiknek jó a hangja az jó, amelyik pedig nem megy elég mélyre meg döng, zúg az rossz.
Az alábbi szub is megfelelne, két részletben ki is tudnám fizetni: most egy ezrest, a többi 3.489.000 Ft-t pedig majd...
Műszaki adatok Hangszórók száma (db) 2 Mélysugárzó anyaga polipropilén Beépített erősítő teljesítmény (Watt) 3800 Frekvencia átvitel (Hz) 19 - 200 Mélysugárzó átmérője (mm) 2 x 345 Méretek (szélesség x magasság x mélység - mm) 546 x 867 x 610 Tömeg (csomagolás nélkül - kg/db) 163
-
Vendég
sub fázisbeállítás
A vágási frekvencia szerintem házimoziban 80-90 hz, zenén valamivel kevesebb, de ez némileg függ a frontok méretétől. AV erősítőnél egyszerű a beállítás: a szubon a maximumra kell állítani a vágást és az erősítőnél kell szabályozni.
Milyen szubot? Jó kérdés, 100.000 Ft-n felül már nem nagyon csalódik az ember. Nekem egy jó Velodyne, vagy REL megfelelne.
A vágási frekvencia érdekes dolog és nemrégen gondolkodtam el rajta. Lehet nincs igazam és cáfoljatok meg nyugodtan!
Én is a 80-90Hz-et szoktam beállítani az erősítőn sub vágásnak.
Ez viszont lehet, hogy nem jó és hagyni kell a legnagyobb értéken.
A sub vágásnak akkor lenne értelme, ha a frontokat a mélysugárzóra(ba) kötném be és ilyenkor a felső vágásnak tényleg lenne szerepe.
Házimozinál a bass-management elvégzi az alsó vágást, és a sub megkapja mondjuk a frontokról a vágási érték alatti hangokat és megkapja a külön LFE csatorna hangját.
Itt van a bibi, mert az LFE csatornára a hangmérnökök 120 Hz-ig keverhetnek hangot (ezt most fejből írom, nem biztos ez az érték).
Ha beállítunk 90Hz-et, akkor a LFE 90-120Hz közötti hangok egyszerűen elvesznek!!
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Itt mire gondolsz pontosan?
Az 1. "amennyi pénzed van" vonalon belüli ajánlásokra, vagy inkább a
2. nyitott / zárt, ill. lefele / előre sugárzó megközelítésre?
Nem csinált már valaki hirtelen felindulásból otthon 'fáziskorrekciót', ill. 'terheléses vizsgálatot'?
Ige, az előre- és lefelé sugárzó subok közötti különbségre és talán arra, hogy a szoba mérete is meghatározza azt is, hogy egy sub milyen mélyre tud lemenni.
A zárt és reflex-es kérdés is érdekes lehet!
- jános bácsi
- V.I.P.

- Értékelés: 132
sub fázisbeállítás
Ami a fázis beállítást illeti, valahol olvastam, hogy, ha a szub a centerrel egy vonalban van, akkor 0 ill. normál fázist kell választani. Ahogy hátrafelé van a szubunk a centerhez képest, úgy kell a 180 fok felé mozdulni. Speciel nekem még mindig a normál állás volt a jó.
Minthogy a szobában nem egyenletes a mélyhangok eloszlása (van olyan pont ahol szinte nem is hallatszik szub) ezért tényleg fontos a szub megfelelő helyének megtalálása. Egy jó cikkben azt írták, hogy tegye az ember a szubot a hallgatási pozícióba (pl. a fotelban egy lapra), tegyen be valami mélyhangokban dús zenét, ereszkedjen térdre és járja be azt a helyrészt ahová a szubot el tudja helyezni. Lesz egy pont ahol a mélyhangokat a legjobban fogja hallani, oda kell tenni a dobozt. Persze a szub ide-oda cipelgetése is hozhat jó eredményt. Nálam az egyik front mellett van és a szoba átlós sarka felé néz.
A vágási frekvencia szerintem házimoziban 80-90 hz, zenén valamivel kevesebb, de ez némileg függ a frontok méretétől. AV erősítőnél egyszerű a beállítás: a szubon a maximumra kell állítani a vágást és az erősítőnél kell szabályozni.
Milyen szubot? Jó kérdés, 100.000 Ft-n felül már nem nagyon csalódik az ember. Nekem egy jó Velodyne, vagy REL megfelelne.
sub fázisbeállítás
Még kitérhetnél a "milyen subot vegyek" kérdésre is!
Itt mire gondolsz pontosan?
Az 1. "amennyi pénzed van" vonalon belüli ajánlásokra, vagy inkább a
2. nyitott / zárt, ill. lefele / előre sugárzó megközelítésre?
Nem csinált már valaki hirtelen felindulásból otthon 'fáziskorrekciót', ill. 'terheléses vizsgálatot'?
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz
sub fázisbeállítás
Jókat írsz, Tanczi!
Én korábban egy Supercube-bal játszottam (Definitive Technology). Ezen nem csak az alsó és felső szűrőket lehet folyamatos üzemmódban állítgatni, hanem a fázist is, nagy precizitással. Na, kb. egy évig tartott, amíg a szobához, ill. az egész hangrendszerhez hozzá tudtam hangolni. Tapasztalatom szerint többfajta zenét kell ráküldeni (pl. elektromos basszusgitárt slapping-elve, de nagybőgőt is akusztikus felvételről). A kisfiamat beguggoltattam a szubláda mögé, én váltogattam a zenéket és füleltem, ő meg csavargatta a gombokat. Mondom, egy évig tartott kábé, amire tökéletesen meg voltam elégedve az egységességével, homogenitásával, dinamikájával.
Aztán elköltöztünk, a fiam meg felnőtt :-)
sub fázisbeállítás
1. Bármennyire is hihetetlen, kiemelten fontos a szub elhelyezése a szobában (már ha a célunk a meglévő dobozunk potenciálisan ideális / optimális mélyhangjának elérése. Amúgy tedd oda, ahová akarod
Nálam egyszerűen megdőlt az az általános tétel, hogy a szubnak valahol a frontok közötti vonalban kell lennie, mivel nálam egyáltalán nem ott szól a legjobban (és ez minden egyes dobozomnál igaz volt!).(Ugyanakkor nem tanácsos sarokba sem helyezni, ill. rátolni nagyon a falra, mert ez érdekes brummogást / visszaverődéseket / netán dobozhangot produkálhat. Szakavatottak majd hozzászólnak, hogy mi okozza ezt pontosan.)
Nincs más megoldás, csak a rögös út: ki kell kísérletezni, hogy adott szobában mi az ideális elhelyezés - ami kétségtelenül elég macerás, főleg egy méretes szubnál, ill. egy bútorokkal jól berendezett szoba esetén ez igen kellemetlen tud lenni, 'oldalbordás' egyéb behatásokról nem is beszélve.
Megszállottságomról annyit, hogy a 14 m2-es szobámban 8 helyen próbáltam ki, és persze a legutolsóban a legjobb (ld. korábbi kép) ...
Honnan tudjuk, hogy mikor van jó helyen a szub?1. Úgy tapasztalható, hogy bár nem elöl - nem a frontok között - van a szub, mégis a basszust elölről hallod szólni (mintha középről - akár a centerből - jönne egy normálisabb 5.1-es zenei koncertnél a lábdob pl.), nem csak úgy "céltalanul" puffog valami a szobában.2. Sztereónál nem sérül a hangkép a szubbal együtt sem (mindkét oldal egyformán szól, ill. nem vesznek el részletek a zenéből, nem "veri szét" a mély a többi hangot, nem mosódik össze a színpadkép / csillogás).És ez igaz házimozinál, de sztereóban is.
Persze az is igaz, hogy mindezt az ideális beállításokkal sokkal könnyebb hallani (megfelelő szub-hangerő és frekivágás, erősítő-beállítások), de még pontatlan beállításokkal is megtalálható az optimális elhelyezés - csak kísérletezni kell!!!
NAPI TIPP: próbáld ki, hogy valami nehezéket teszel a szubra (de a gyári cd-játszókon is érdemes kipróbálni egy-egy súlyosabb könyvet, lexikont, féltéglát stb.).
Szubnál ez lehet komolyabb tömeg is (a nagyobb dobozokra netán ráültetsz valakit, én pl. 30 kg gránittal futtattam korábban az egyiket).A nehezék hatására - amennyiben nincs normális merevítése a szub ládájának, ami gyári esetében könnyen előfordulhat - a dobozrezonancia csökken, a membrán pontosabban tud dolgozni, érezhetően mélyebbre megy és pontosabb lesz a szub.A gyári cd-játszóknál szintén kb. ez az elv működik, és ott már 2-3 szótár is elegendő.
Folyt köv.
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Várom a folytatást!
Még kitérhetnél a "milyen subot vegyek" kérdésre is!
sub fázisbeállítás
Végigfutva úgy látom, nem feltétlenül sikerült kielégítően megválaszolni minden kérdést korábban, így teszek egy tétova kísérletet erre. (Talán a citált kép kölcsönöz némi bizalmat erre.)
Max. nem sikerül, és kiderül, hogy én sem értek hozzá Én ezeket a kérdéseket véltem felfedezni:a. mi alapján kell beállítani a szubot?b. szubon a vágási feri értéke (freki)c. erősítő beállításai (LARGE / SMALL, LFE stb.beállítás)d. a szub-csatorna miért nem szól a HM-teszteléskor?
A legelejétől kezdem (minden napra egy aximomatikus mese):
0. kezdjük azzal, hogy a szubot is - akárcsak minden hifi-készüléket - fázishelyesen dugjunk be a konnektorba.
HA EZT MÁR NEM HISZED EL ÉS HÜLYESÉGNEK TARTOD, NE OLVASD TOVÁBB: A TÖBBIT SEM FOGOD ELHINNI
A vakmerőknek azért folytatom:
Ebben segítségünkre lehet egy fantasztikus, 250 Ft-os találmány, a fázisceruza: IEC-aljzatnál az álló V-betű eleje "világítson", akkor fázishelyes a dugásunk. De a bátrak / jófülűek persze e nélkül próbálkozhatnak, 50%-os nyerési esély már elsőre garantált
///Kis mellékutca: akinek nem IEC-aljzata van a készülékén / szubján, erősen javasolt a "tyúkbelet" (készülékbe forrasztott vékony áramkábelt) lecserélni IEC-aljzatra. Ez egy 3-4 ezer Ft-os mutatvány és egy kis kényelmetlenség, de többszörösen meghálálja magát minden elektronikai cucc esetében.///
Fentiekben a szub(hang)fázisnak és a 220V-fázisnak (amit mérsz a ceruzával) annyi köze van egymáshoz, mint az almapaprikának és az almalének. Alma
Emez meg fázis - de fontos, hogy jól kapja a Záramot a szub erősítője is: utána ez a hangon is keményen érződni fog.
Ha ezt jól tesszük, akkor szebb / jobb / pontosabb mélyhangokat hallunk majd (mint a cd-nél, erősítőnél, ha szintén jól van "áram" alatt).
(Folyt köv.)
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz
sub fázisbeállítás
Sziasztok
Van egy DBX 223Xl crossoverem. Ezen lehet fázist fordítani, ha megteszem, nem árt a hangszóróknak?
Egyébként mikor szokták alkalmazni ezt? van két top és két sub ládám. A top ládák a Sub ládák fölött van állványrúdon, kb 1,5 m magasan.
Ez a "crossover" egy aktív keresztváltó, általában zenekari cuccokhoz szokták használni (hangsávokat váltunk vele mondjuk), hifiben nem jellemző. Ennél a fázisfordítás ugyanazt jelenti, mint a korábban taglaltak a szuboknál (kérdéses, hogy hol vág a cross-over).
Ártani nem árt a hangsugárzóknak
Ha bővebben érdekel a téma, Tűű Urat keresd meg telefonon, ill. a napokban ide írok 1-2 axiómát, ami a szuboknál lehet igen hasznos.
TÜŰ Bendegúz
TÜŰ Bendegúz
sub fázisbeállítás
Sziasztok
Van egy DBX 223Xl crossoverem. Ezen lehet fázist fordítani, ha megteszem, nem árt a hangszóróknak?
Egyébként mikor szokták alkalmazni ezt? van két top és két sub ládám. A top ládák a Sub ládák fölött van állványrúdon, kb 1,5 m magasan.
-
Vendég
sub fázisbeállítás
van hely a faltól, bár nem túl sok. A helyzet, hogy rendszer 45 fokban áll szobafalhoz képest, nem tökéletes, de valahogy kompromisszumot kellett tennem az asszonnyal. Szóval a sub egyik sarka kb. 10 centire van a faltól, a másik (a 45 fok miatt) mondjuk 40. Egyébként így is szól egész jól, de azért annyira nem brutál a hangja. De végül is válaszoljatok, ha valaki tudja, melyik irányba kell néznie a rfx csőnek?
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Peti!
Hagytál azért távolságot a fal és a sub között?
Kipróbáltad így is ("rendes" irányba néz a sub) a fázisállítgatást? Minden állásban rosszabb, mint amikor kifelé nézett a reflex?
wooden
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Hello mindenki,
bocs, de nemm volt időm nézni a topikot.Köszi a hozzászólásokat. Nekem azóta a következők a tapasztalataim (a sub egy Jamo E6). Ha berakom az egyik front és TV közé, a fázist középre (nálam is potis), vágási freki alacsonyra (elég nagyok a frontok) akkor jól szól. Megjegyzem ez az egyetlen diagram amit a drága Jamonál a fázisbeállításra találtam, de működik, hely meg van. Szól is mint az állat, remeg a föld stb.)
A legújabb problémám, hog eddig a reflexcső a néző fele nézett, de ez valójában a doboz hátoldala (csatlakozók, stb.) és ráadásul a gyerek szeret mindenfélét beledugdosni :smile37:
Megfordítottam 180 fokkal, így a LED, meg a felirat néz felém (design ) de nem szól olyan jól és nehéz állítgatni. Szóval szerintetek melyik a jó állás?
-
Vendég
sub fázisbeállítás
nem lesz 180 fok az elteres...
eppen ugyanabban a fazisban (amikor a tobbi pumpalja a levegot, o ist azt teszi) fog sugarozni hatra is, majd a falrol mar valamelyest elkenodve verodik vissza
lesz faziscsuszas - de hogy mennyi, azt nem tudhatod pontosan
(akkor lenne ellenfazis, ha egy doboz nelkuli csupasz hangszorot forditanal a magnesevel magad fele)
kiserletezni viszont mindenkeppen hasznos, azzal csak nyerhetsz
-
Vendég
sub fázisbeállítás
a vagasi pontot ne ugy kepzeld el, h "na innen kezdve nincs semmi", hanem gyartotol fuggoen vagy ott KEZD vagni (es persze 80 Hz-en is marad meg, bar persze gyengebben), vagy ott er el egy bizonyos, mondjuk 3dB erteket a vagas merteke
de ez nem egy borzaszto meredek szures
hangkartyahoz ingyen is szerezhecc hanggenerator programot, azzal konnyen tesztelheted, h azert szepen csokken a jel szintje, amint lejjebb csavarod
-
Vendég
sub fázisbeállítás
Sziasztok! És mi van akkor, ha megfordítom a mélynyomót, mondjuk a többivel ellentétben a fal felé!? :smile10:
Akkor biztos, hogy pont 180° lesz a fázis eltérés a frontokhoz képest...
És ha ilyenkor átkapcsolom a fáziskapcsolót (180°-ra) akkor olyan mintha nem csináltam volna semmit. De a hangszóró a falfelé néz és így jobban átadja a mályeket, nem?
Próbálgatni kell...