Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!

Mélysugárzók

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 154

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: hubee »

Ezt elég nehéz megmondani mert a Mini hangja a REL mélytartományában nem igazán van jelen: Fountek FW146 (ezért is lett véve)

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: KMT »

Nem feltétlenül a teljesítménynél keresném az okát.
Mivel így a szub kvázi párhuzamosan van kötve a hangfalakkal, és mivel azok impedanciamenete visszahat az erősítőre, így a szub is egy ilyen "modulált" jelet kap. Na itt nem mindegy, hogy az erősítő mennyire hagyja magát. Ha pl nagyobb lett a kimenő impedanciád, elképzelhető, hogy a hangfal jobban visszahat így a szubra is. Szub nélkül nem vettél észre hasonló változást?

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 154

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: hubee »

Egy REL subnál ha High level inputon van bekötve elképzelhető-e, hogy jelentősen befolyásolja az erősítő aminek a banán aljzatára van kötve a kábel másik vége?
Korábban egy 2*100w (8ohm) -os erősítőm volt, amit cseréltem 2*50w (8ohm) -ra.
Ettől lehet kevésbé definiált a mély szekció, konkrétan az amit a sub kiad?

jános bácsi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 132

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: jános bácsi »

Ha Te fújod sprével jó esélyed van rá, hogy foltos lesz (legalábbis én soha nem tudtam szépen lefesteni semmit ezzel a módszerrel) A legegyszerűbb, ha elviszed egy autófényezőhöz és ott lefesteted. Az sem lesz drágább, mint néhány spré. Esetleg asztalossal lefunéroztatod, vagy műbőrrel bevonod. Ami viszont érdekes módon nekem aránylag jól sikerült, három rétegben hengerrel glazúrral festeni.

beni89
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 2

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: beni89 »

SZiasztok!
Lehet, hogy rossz helyen teszem fel a kérdést, de remélem, hogy tudtok jó választ adni rá.
Az lenne a kérdésem, hogy megépítettem egy subwoofernek a dobozát egy asztalossal mdf lapokból ami 4cm vastag és szeretném lefesteni.
Na most a legegyszerűbbre gondoltam, hogy veszek több ilyen festéksprét és ezzel lefújom két rétegben, de előtte kell alapozni valamilyen fa alapozó festékkel? Úgy tudom hogy az mdf az eléggé gyorsan beszívja a festéket. http://www.google.hu...s:0&tx=70&ty=66

NZoli
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: NZoli »

Ha jól gondolom akkor ennyiért vásárolt kábel is segíthetne, ha tényleg ez a gond.

Nem biztos,hogy segít. Tesztet egy olcsó _dróttal_ végeznék mielőtt lesz egy drágább jó, de eredményt nem hozó kábel.
Hang: Yamaha RX-V371, KX-580, Acoustic Research S50, S20, SC2, Sub 30A
Kép: Samsung LE40ES6100, LE32D551, ASUS O!Play HDP-R1, UPC HD-DVR

TZoZ
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 15

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: TZoZ »

A dugófordítás megtörtént, az hatástalan, de jó lenne ha igazad lenne, így marad a kábelcsere.
5000 Ft-nál többet nem adnék ki bizonytalan eredményért, így ezek közül választanék:

Inakustik Star Sub (3 m) Mono SUB kábel

vagy

Profigold PROA4103 subwoofer kábel, RCA - RCA, 3m

Melyiket ajánljátok inkább?
Ha jól gondolom akkor ennyiért vásárolt kábel is segíthetne, ha tényleg ez a gond.

NZoli
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Mélysugárzók

Ahogy írtam teljesen letekert hangerőnél is van zaj, ellenben ha nem kap jelet, vagy kihúzom a kábelt akkor semmi.
...
Igazából nem néha, csak nem mindig tűnt fel. Én is gerjedésre gondoltam.
A megoldás amit írtál, az viszont nekem kicsit kínai
...
Egy árnyékolt subkábel nem segíthetne? Mert a gyárival használom egyelőre.

Hmmm. Földhurok vagy antennahatás ?
1. lépés: konnektorban dugófordítás
2. lépés: árnyékolt kábel...

hátha...

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Sziasztok!

Van olcsóbb megoldás, amennyiben "modern" csatlakozói vannak az erősítődnek. A (sztereó) hangfalakat bekötheted banánnal, a szub kábelét meg vagy átdugod a lyukakon, vagy meghajlítod a kábelt és ráhajtod a csatlakozó külsejére, illetve villás dugót is vehetsz.

Mindkét oldal jelét vidd el szubhoz. Elvileg a negatívból elég csak egy oldalt bekötni, de a legegyszerűbb, ha mind a négyet használod.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1715

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: -KP- »

www.rel.net itt olvasgass. esetleg a mélysugárzók manualját keresd meg. ott biztos írják, hogy kell csatlakozni.

N0rb3rt
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: N0rb3rt »

Sziasztok!

Pár újonc témában szeretném kérni a segítségeteket.

Olyan sub-hoz kellene csatlakoznom, amin Neutrik csatlakozó van a high level inputnak, és mindehhez olyan sztereó erősítőm, amin csak 1 pár hangfalkimenet van (és Pre Out nincs).

1. Meg lehet-e ezt oldani? Simán "el kell ágaztatni" a hangfalkimenetet?
2. Ha igen, jól látom, hogy a csatolt képen látható dugó megfelelne erre a célra? (mintha a végébe bele lehetne dugni egy másik dugót...)

Létezik ennél olcsóbb megoldás az elosztásra? (a képen láthatónak majdnem 5ezer forint (a szöveg szerint) darabja, vagy (a kép szerit) párja, de egyik sem szimpi.
3. Ebbe a speciális Neutrik csatlakozóba (kép lentebb) mindkét oldali hangfalkimenetet be kell kötni, vagy csak az egyiket?

A hagyományos csatlakozásúaknál mindkét hangfalét be kell kötni, így itt is ezt várnám, de a következő kép alapján nem vagyok biztos benne :-/

Köszönöm!

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Kérdés ez garanciális témába tartozik-e...

Igen, de valószínű ismerve a hazai viszonyokat, hogy a szerviz vitába fog szállni Veled.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

TZoZ
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mélysugárzók

Kérdés ez garanciális témába tartozik-e...

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Nem búgás, a hangjelenség tényleg olyan mint ahogy a reis írta, mint amikor egy rossz potmétert tekerget az ember.
Ahogy írtam teljesen letekert hangerőnél is van zaj, ellenben ha nem kap jelet, vagy kihúzom a kábelt akkor semmi.

Ha a potit teljesen letekered, akkor rövidre zárod a bemenetét a végfokozatnak. (már ha tradicionális áramköri felépítése van a készüléknek!)
Ebben az esetben hallható sisteregés, a végfokozat saját zaja lenne, de elmondásod alapján, kihúzott jelvezeték, ill. a jel hiányakor megszűnik. Ebből az következik, hogy a bemenetre érkező zajfeszültség nem oltódik ki. (bár ennek nem szabad lenne jó vezetékezés esetén, olyan nagy mértékűnek lennie) Tehát a végfokozat közvetlen bemenetén lévő hangerőszabályzó poti, vagy annak környezete hibás. ( kontakthiba, hidegforrasztás, potihiba)
Nem találtam meg sajnos a kapcsolási rajzát a készüléknek, mert abból sok minden kiderülhetne.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

TZoZ
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mélysugárzók

Szerintem a sub hangerőszabályzója vagy valamelyik potmétere a felelős a sistergésért. Ha azokat tekergeted nem sistereg?

Nem függ a tekergetéstől.

Szó szerinte sistergés? Nem inkább zúgás, vagy búgás? Csak mert magas hangnak nem igen szabadna kijönnie egy szubból.

Nem búgás, a hangjelenség tényleg olyan mint ahogy a reis írta, mint amikor egy rossz potmétert tekerget az ember.

Próbáld ki, hogy teljesen letekert hangerőszabályzó mellett változik-e a zaj, ha kihúzod a jelkábelt a bemenetről. Illetve nézd meg még azt is, hogy a hangerőszabályzó állására érzékeny-e a zaj kihúzott és bedugott kábel mellett.

Engem az "zavar", hogy azt írja: néha. Lehet, hogy gerjed a végfok? Erre utal, hogy nem hangerőállás függő. Volt erősítőm ami ezt a jelenséget tudta produkálni. Normál szobahangerő és egy konstans sziszegés mellett 1000 fokon izzott. (egy 47p kondi a visszacsatolásban (vagy a hangszóróval párhuzamos 100nF+100 OHM nem tudom) megoldotta, egy komplementer-szimmetrikus D.I.Y cucc volt.)

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

A zene meg 43-tól indul...

Vendég

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Egy kis saját tapasztalat sub ügyben. Érdekes és bármikor demonstrálható.
Vettem x napja egy 30cm-es AR SUB-ot, mert

3 nap után eladtam..
ha érdekel hogy mi merre akkor megírom PÜ de ha érdekel a miért, akkor gyere el és meghallhatod
Én anno nagy AR fan voltam tervben volt egy komplett 5.1 összehozása is, ebből a C2 center lett és maradt meg.
A sub iszonyú csalódás életemben ekkora xxx -t nem hallottam túlhypolt és egekbe magasztalt és közben a teljesítménye 0

NZoli
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Mélysugárzók

Próbáld ki, hogy teljesen letekert hangerőszabályzó mellett változik-e a zaj, ha kihúzod a jelkábelt a bemenetről. Illetve nézd meg még azt is, hogy a hangerőszabályzó állására érzékeny-e a zaj kihúzott és bedugott kábel mellett.

Engem az "zavar", hogy azt írja: néha. Lehet, hogy gerjed a végfok? Erre utal, hogy nem hangerőállás függő. Volt erősítőm ami ezt a jelenséget tudta produkálni. Normál szobahangerő és egy konstans sziszegés mellett 1000 fokon izzott. (egy 47p kondi a visszacsatolásban (vagy a hangszóróval párhuzamos 100nF+100 OHM nem tudom) megoldotta, egy komplementer-szimmetrikus D.I.Y cucc volt.)

NZoli
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Mélysugárzók

Egy kis saját tapasztalat sub ügyben. Érdekes és bármikor demonstrálható.
Vettem x napja egy 30cm-es AR SUB-ot, mert a szobában nem volt jó a mély hangzás. Beköltözés óta probléma volt. Gondoltam segít, de azt nem gondoltam, hogy így:
Beüzemelése megtörtént, jöttek a tesztek, orgonamuzsika, Patricia Barber - Companion bőgős számai stb. Huh ez k. jó!
Később próbálkoztam és az egyetlen kapcsolót (fázisváltó) átlöktem normálból inverzbe...
Ennek végül az lett a következménye, hogy
1.) az összes hangszóró polaritását (12 év után) megfordítottam (igen, piros a feketébe és viszont..)
2.) a sub csak 5.1-ben kap szerepet, sztereóban végül is nincs rá szükség (vagy maximum discózásnál :-)

A sima fázisfordítással azok a hangok is megjelentek a nappaliban "2.0" konfigurációban, amik eddig teljesen hiányoztak és a SUB-ot ki-be kapcsolgatva gyakorlatilag* nincs eltérés a hangzásban. (front large / small közötti váltogatással, a 80 Hz alatti hangok átirányításával)
Nekem ezzel nagy szerencsém van ;-) Imádom!

* Azért a SUB egy kicsit mélyebb hangokat is kienged, és persze brutális hangerőig tolható. Tesztlemezzel a sub 25 Hz-től jól érezhető, a front csak 33-tól :-) A zene meg 43-tól indul...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11186
Kapcsolat:

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Van egy Jamo Sub 210-esem, amivel van egy kis problémám.

KMT
V.I.P.
V.I.P.

Mélysugárzók

Sziasztok!

Van egy Jamo Sub 210-esem, amivel van egy kis problémám. A hangja tetszik, egészen kellemes lágy mélyeket produkál, teljesítménye is elegendő a kis helyiségbe, ellenben ami zavar vele kapcsolatban az az, hogy néha halk zajt hallani belőle (sistergés?).

Szó szerinte sistergés? Nem inkább zúgás, vagy búgás? Csak mert magas hangnak nem igen szabadna kijönnie egy szubból.

reis
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: reis »

Sziasztok!

Van egy Jamo Sub 210-esem, amivel van egy kis problémám. A hangja tetszik, egészen kellemes lágy mélyeket produkál, teljesítménye is elegendő a kis helyiségbe, ellenben ami zavar vele kapcsolatban az az, hogy néha halk zajt hallani belőle (sistergés?).
Ez különösen este zavaró a halk mozizásnál. Alapból ha csak be van kapcsolva nincs zaj, csak akkor ha jelet is kap.
Érdekes módon nem minden filmnél egyforma hangszinten produkálja a jelenséget, megfigyelésem szerint akkor feltűnő ha valami halk lfe jelet kap, de nagyon belerondít az összképbe. Nyilván nem a filmek hangsávjai a hibásak, ezt kizártam. Egy Denon 1911 hajtja meg.
Kipróbáltam másik kábelt is (nem sub, de minőségi árnyékolt rca), nem csak a gyárival, dugtam másik konnektorba, zajszűrős elosztót is vettem, de nem oldódott meg a probléma.
Lényeg, ha megállítom a lejátszást akkor megszűnik a sistergés is. Ellenben érdekes hogy lejátszás közben amikor tapasztalható a hiba és közben letekerem a subwoofer hangerőszabályzóját 0-ra, még ekkkor is hallható a zaj...
Kérlek segítsetek valami tippet adni, mivel tudnám ezt a zavaró dolgot kiküszöbölni.

Köszönettel, üdv!

Szerintem a sub hangerőszabályzója vagy valamelyik potmétere a felelős a sistergésért. Ha azokat tekergeted nem sistereg?

TZoZ
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mélysugárzók

Sziasztok!

Ez különösen este zavaró a halk mozizásnál. Alapból ha csak be van kapcsolva nincs zaj, csak akkor ha jelet is kap.
Érdekes módon nem minden filmnél egyforma hangszinten produkálja a jelenséget, megfigyelésem szerint akkor feltűnő ha valami halk lfe jelet kap, de nagyon belerondít az összképbe. Nyilván nem a filmek hangsávjai a hibásak, ezt kizártam. Egy Denon 1911 hajtja meg.
Kipróbáltam másik kábelt is (nem sub, de minőségi árnyékolt rca), nem csak a gyárival, dugtam másik konnektorba, zajszűrős elosztót is vettem, de nem oldódott meg a probléma.
Lényeg, ha megállítom a lejátszást akkor megszűnik a sistergés is. Ellenben érdekes hogy lejátszás közben amikor tapasztalható a hiba és közben letekerem a subwoofer hangerőszabályzóját 0-ra, még ekkkor is hallható a zaj...
Kérlek segítsetek valami tippet adni, mivel tudnám ezt a zavaró dolgot kiküszöbölni.

Köszönettel, üdv!

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2981

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: earforce »

Erről beszélünk?

Igen.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

William
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 261

Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: William »

Inkább nézz egy normálisabb rendszert.

Erről beszélünk?

80'-90'-s években volt ilyenem utoljára
NAD T778

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”