Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Jbl
- Korrekt_hifi
- Újonc fórumos

- Értékelés: 2
Jbl
Sziasztok!
Valaki találkozott már JBL Studio 180 és Studio 190 hangfalakkal élőben?
Hangra mi az észrevehető különbség hangra közöttük?
Tehát: érdemes a 190-re gyűjtögetni, vagy zenehallgatásra elég a 180?
Előre is köszi a tanácsokat!
Ha esetleg más véleményére is vevő vagy:
kerüld el az új Studio-sorozatot!
Ha ragaszkodsz a márkához, akkor 100× inkább a régebbi Studio L.
Az újnak még a doboza is "tescosított", az érzékenységéről már nem is beszélve....
Még a legkisebb RF-52-es Klipsch is ....-rá veri...
cuccok:
Sonus Cremona M, Primare Pre30, Musical Fidelity M6 500i,
Siltech Explorer 270p, spx380, spx800, 330L, 550L, Crystal Cable
Cambridge Audio 751bd
Pro-Ject Tube és Speed Box SE II,
E.A.T. Forte S ...
Cambridge Audio 751bd
E.A.T. Forte S ...
Jbl
Sziasztok!
Valaki találkozott már JBL Studio 180 és Studio 190 hangfalakkal élőben?
Hangra mi az észrevehető különbség hangra közöttük?
Tehát: érdemes a 190-re gyűjtögetni, vagy zenehallgatásra elég a 180?
Előre is köszi a tanácsokat!
Jbl
És mi lenne ha meghallanál egy öreg L vagy 43.. JBL-t.
Hozzávaló erősítő, cd, kábel párossal.
Hát igen, a hifi világ 90%-át feledteti hallgatójával!
JBL! / Crown / Harman/Kardon / Sony /AKG
-
Vendég
Jbl
Időközben megtörtént a Marantz erősítőm szervizelése így megejtettem egy gyors összehasonlítást.
Az a lényeg, h neked bejött és elégedett vagy...Más nem is számít...Jó zenehallgatást!
Annyit azért megjegyzek, h a dinamika és mélyek terén nem is ildomos a Tannoyt a JBL-hez hasonlítani, mivel utóbbiban nagyobb a hangszóró és a doboz térfogat is. A fizika törvényei itt is uralkodnak..A magasak egyértelműen kevesebbnek hathatnak a Tannoy esetében mert az kicsit nyugisabb, visszafogottabb darab...Van akinek a JBL lesz túl tolakodó, harsány, tehát ez megint csak ízlés kérdése...
Jbl
Ez az, miért nem a Tannoy-odhoz hasonlítod?
Időközben megtörtént a Marantz erősítőm szervizelése így megejtettem egy gyors összehasonlítást.
Tehát Marantz SR5200, új Gotham SPK 2x2,5-ös és GAC-3 IC kábel, Philips CD614 (analóg), Sony MDS JE-520 (optikai/digitális), Tannoy MX1 vs JBL L20T ill. pár kedvenc lemez.
Mint tudjátok nem vagyok jártas a témában és a fogalmakban ezért nem is elemezném részletesen a dobozokat csak úgy hétköznapiasan a kedvetekért.
Tannoy MX1:
Lehet hogy a kábelcsere jót tett neki az eddig használt kb. 200 forint/méter áron kapható kb. 2,5mm átmérőjű sodort réz, átlátszó pvc-be húzott közel 20 éves kábeleim helyett mert azokkal mint anno említettem nem hallottam elegendő mély tartományt.
Mostani kábelekkel a mélyek ugyan megjöttek de túl mélyre nem mennek és olyan elnagyolt.
Magas és mély kiemeléseket nem szokásom tekergetni, mindkettő 0 értékre állítva.
Ami eddig tetszett ebben az apró dobozban az a közép és legfőképp magas hangok, zenei produkciója ami most kissé háttérbe szorult.
Úgy értem hogy a cinek hangja olyan szöszölőssé vált, közép és a mély sem annyira életteli mint eddig hittem.
Jó tér érzet de valahogy tompa, fakó az összhatás a JBL-hez képest.
Direkt jelút alkalmazásával kissé javul a tér és a dinamika vagy élénkség de egy 10-es skálán csak erős 8-ra osztályoznám.
JBL L20T:
Nagyon vidám, odateszi magát rendesen és állja a D&B pörgő ritmusát is.
Magas az egyelőre fantasztikus hogy szól mármint a cinek azok tényleg cincognak.
Ettől függetlenül a magas tartomány nincs "kiemelve" mert egységes(nek) (tűnik) a mély és középtartománnyal összhangban vannak és a térképzetre sincs panaszom.
Igaz elsőre olyan érzetem volt mintha olyan központosítottan szólna szögegyenesen középről mint egy center hangsugárzó de csak az adott hanganyag volt úgy keverve.
Szóval még nem vagyunk összehangolódva de ami már most kiderült talán az első refinek és nagyobb mély sugárzónak és az elismert magasnak köszönhetően egy lépcsőfokot biztosan előrébb léptem az itthoni, zenehallgatás élményindexén.
Remek mély hangok, szépen csengő magasak, életteli vagy gazdag dinamika és ennél talán nekem nem is kell több mert kb. ilyet szerettem volna amikor elkezdtem keresgélni a leendő dobozomat.
Kedvem támad, buliba menni.
Persze a hanganyagok minőségében, műfajiságban van még egy kis lemaradásom (no nem mp3-at hallgattam) de ami késik nem múlik.
Pár jazz lemezre gondolok mert azok szerintem kihoznak majd mindent ebből a dobozból amit én hallani szeretnék a hangjával kapcsolatban.
Sokpont egyben sem próbáltam még ki mert egyelőre nincs hozzá lejátszóm csak a pc ami a másik szobában van pedig szívesen meghallgattam volna pár jó albumot mint pl.: Kraftwerk: Minimum - Maximum
Képek nem készültek mert épp nincs itthon a gép.
- Korrekt_hifi
- Újonc fórumos

- Értékelés: 2
Jbl
Volt ill. jelenleg is van még egy-két JBL-em, s volt szerencsém pár más márkával (Pl: Klipsch, Jamo..) is azonos rendszerben összehasonlítanom.
Szerintem, mint már más is írta, irdatlanul túlárazott típusok!
S ezt a megállapításom főleg az alsó kategóriára értem: E-, ES-sorozat.
Meg kell "kopogtani", mint szintén írta már más is.
Vékony, kongós doboz. Rezonál, remeg össze-vissza, a sugárzók jóindulattal is max pár ezresbe kerülnek benne.
Mentségére szóljon, hogy a kategória többi márkája is szinte azonos vele minőségileg.
A márka saját szervizes szakembere szerint is, a JBL-nél a Studio L-es sorozatnál kezdődik a hangfal.
Nálam is a Studio L-esek voltak.
Relatívan komoly, súlyos doboz, szép külsővel, néha egy kicsit hanyag illesztéssel.
Mondjuk, az eredeti hazai ára ennek a sorozatnak is nagyon el volt szállva, de a típust el lehetett kapni hazai embereknél jó áron.
Így 60- 70 %-on már megérte az árát.
De a hazai piac elég érdekes.
Saját tapasztalatom, hogy még egy ES80-asra 120EFt-ért rögtön 3-4 ember ugrott, addig kb. fél évig árultam egy Studio L880-ast új frontot az ES-nél alig 25%-kal többért.
S szerintem, ha egy L880-ast vagy egy L890-es 140 - 170 EFt körül meg lehetett vásárolni, akkor az ES sorozat a Studio L-es megfelelőjének az árának maximum 50 - 60%-át éri.
Az ES-nél még a frontokat is megszégyeníti az Studio L830-as polcsugárzó hangzásban!
Sajnos, már a Studio L-et leváltották, s csak elvétve akad egy-két eladó db.
Az utódmodell szerintem sokkal gyengébb, "Tescosított" változat, én nem választanám.
Akkor inkább a Klipsch.
Szintén ezt a márkát választanám frontnak is 100 - 250 Ft közti kategóriában.
ES80 - 100 helyett Klipsch RF-52 - 62, vagy egy jó kis Studio L830-ast állványra téve.
100EFt körül meg van egy igen kevés érdeklődést kiváltó, szinte ismeretlen márka és kiváló dobozai.
Ami a teszteken sokkal nagyobb márkákat is megszégyenít, a Mordaunt Short.
pl: Mordaunt Short MS914 Al, ami szinte az egyedüli 5-csillagos front az árkategóriában!
A konkurensek jó, ha 3-csillagot kaptak.
A JBL mélynyomói már az ES-nek is elfogadhatóak. Persze csak a Studio L8400P 60%-áig.
A Studio L fölötti dobozok már komoly cuccok, semmi rosszat nem lehet elmondani róluk, de az már egy más kategória.
Abban az árban meg már igen komolyak az ellenfelek is (JmLab/Focal, Klipsch Palladium, Triangle ...).
cuccok:
Cambridge Audio 751bd
E.A.T. Forte S ...
Cambridge Audio 751bd
E.A.T. Forte S ...
Jbl
Annyit megért.
Nekem is volt ilyen dobozom.
Barimira gyenge építésű doboz.Kopogtasd meg az oldalát.
Pedig lehet hogy azt tartom meg.
Jbl
Jelenleg egy Polkaudio Tsi400-as szettem amit 18000ft-ért vettem
Annyit megért.
Nekem is volt ilyen dobozom.
Barimira gyenge építésű doboz.Kopogtasd meg az oldalát.
Sajnos,ahogy te is írtad,az új JBL dobozok túlárazottak és az olcsóbb típusok minősége csapnivaló.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
Jbl
Nekem is volt JBL ES30 front, JBL ES20 sorrund, JBL ES25C Center, hangfalakból álló házimozi szettem. Sajnos én is elkövettem azt a hibát, hogy meghallgatás nélkül vettem meg a falakat és az erösitöt. Régebben voltak JBL hangfalaim, amik nagyon szépen szóltak, de ezek az új alsóbb kategóriás modellek (ES, E, Stúdió sorozat) már elképesztően szarul szólnak. Nagyon lejáratta magát az alsóbb kategóriákban a JBL szerintem. Az ES hangfalakból álló szettet először egy Onkyo TX-SR508-al használtam, ami nem volt egy szerencsés párosítás. Azután kipróbáltam Harman/Kardon AVR 255-el és AVR360-al és egy Onko TX-Sr608-al. A Harman/Kardonokkal sokkal jobban szebben szóltak, de még úgy sem tetszet a régi JBL-ek sokkal jobbak voltak. Az Onkyo erösitökel való párosítás meg elképesztően szarul szólt.
Az ES30-as hangja középtartományban és a magastaromány megszólaltatásában nagyon gyenge, annak ellenére, hogy két magasugárzó van benne. A középtartományra jellemző a részletek hiánya, a magasai karcosak zavaróan bántóan szólalnak meg. A mélyhangok rendkívül erőltettetek kopogósan szólnak, hiányzik az a melegség belőlük. Nem egy hosszan hallgatható hangfalak, fél óra zene vagy mozi után szétmegy az agyad.
Ahogy halottam az új Stúdió sorozat sem sikeredet valami fényesre, meg sem közelíti a korábbi Stúdió L szériát.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy az ES és L sorozat nagyon túl van árazva, ráadásul szettben nem is árulják, míg más gyártok szett vásárlása eetén elég nagy kedvezményt adnak. Úgyhogy aki JBL ES hangfalat akar venni mindenfélekép, hallgassa meg elötte őket, mert elég érdekes hangjuk van.
Jelenleg egy Polkaudio Tsi400-as szettem amit 18000ft-ért vettem (nagyjából az ezzel megegyezö JBL ES szett 260000ft lenne) és egy Qacoustics 1050i szettem van itthon az Onkyo TX-SR608 mellé. Még nem tudom melyiket tartom meg, de azt elmondhatom, hogy mindketö köröket ver az ES szériára hangban. Pedig a Polkaudio Tsi széria nem egy igényesen megépített hangfal, látszik, rajta hogy ott spóroltak rajta ahol tudtak (rendkívül vékony mdf oldalfal, merevítés és csilapitás hiánya, szinte üres a hangfal belűről)
A Qacoustics viszont egy nagyon igényesen megépíttet hangfal, ami bizonyos műfajokon sokkal jobban szól, mint a Polk.
Azért a jelent valamit hogy a fórumok tele vannak eladó JBL ES, és JBL E sorozatú hangfalakkal.
Jbl
:-)
tudom, de nem 1 hónapra akarom venni, ha már ennyit rászánok!
Kapd a hónod alá az erősítőt és hallgass meg mást is.
Mindig nagyon figyelj az ár/érték arányra.
A JBL mo-i ára nem igazán mondható jónak,mert túl sokan kaszálnak rajta.A használtnak már jó ára van.
Webáruház:
-
Vendég
Jbl
Ezt venném hozzá ha újat akarsz és kicsit is: JBL Studio L830
"ami nem tetszik:
búgós mélyek, főleg nagyobb hangerőn, gyenge színpadkép és középtartomány!
nehéz megfogalmazni, de olyan távolinak tünnek a hangszerek és énekhangok
a hang nagyon irányított, "csak a hangfalakirányából jön".
Elvileg ezeket a 830 nem csinálja, noha én nem Harmannal hallgattam, de a közepe jó volt, tere is , és nem búgott...De mindenképp próbáld ki előtte, mert ezeket amiket felsoroltál csinálhatja az erősítőd is..Lehet szobaakusztikai probléma is, lehet ha már pakolgatnád a dobozod is javulna a helyzet, már ha van rá lehetőség..
Jbl
Ezt venném hozzá ha újat akarsz és kicsit is: JBL Studio L830
Jbl
Hát nem vagy egyszerű figura Harmanhoz nem is tudom mit tudnék még ajánlani amivel jobb hangot kapnál, talán a Phonar, Dynaudio monitorok közül, ...Egyébként ezeket nyugodtan megveheted használtan is, sokat sporolsz vele...
:-)
tudom, de nem 1 hónapra akarom venni, ha már ennyit rászánok!
-
Vendég
Jbl
csak fontos az is, kis kompakt monitor legyen....azok pont nem azok...újabb típusokból szeretnék válogatni, meg ez a régi full kocka design nem jön be nekem, bár elhiszem hogy szép hangjuk van.
Hát nem vagy egyszerű figura Harmanhoz nem is tudom mit tudnék még ajánlani amivel jobb hangot kapnál, talán a Phonar, Dynaudio monitorok közül, bár utóbbi elég drága ...Egyébként ezeket nyugodtan megveheted használtan is, sokat sporolsz vele...
-
Vendég
Jbl
csak fontos az is, kis kompakt monitor legyen....azok pont nem azok...újabb típusokból szeretnék válogatni, meg ez a régi full kocka design nem jön be nekem, bár elhiszem hogy szép hangjuk van.
http://elektronika.teszvesz.hu/hangfal_ ... 92020.html
Jbl
-
Vendég
Jbl
Dali Concept monitorokat még nem hallottam!
Az Ikon monitorok elég jók, de az már megint 200!
vagy tudtok vmi tuti favoritot 100-150 -es ársávban?
tudom, ez a milyen hangfalat vegyek nem egyszerű kérdés!
Nem feltétlen az ár a lényeg, épp ezért ajánlottam a JBL L40-et, de szokott lenni a JBL 4311-ből is jó áron...Ezek azért sztem meglepnének hangzásilag a koruktól függetlenül...A Dali C monitorok sem a legjobbak, ne erőltesd őket...
Jbl
Dali Concept monitorokat még nem hallottam!
Az Ikon monitorok elég jók, de az már megint 200!
vagy tudtok vmi tuti favoritot 100-150 -es ársávban?
tudom, ez a milyen hangfalat vegyek nem egyszerű kérdés!
-
Vendég
Jbl
igazi megoldás hk plusz jbl sztereoba.
ha meg ragaszkodsz ahhoz az erősítőhöz, L és LS széria az újakból
Az LS széria vixont nem olcsó...
Jbl
én nem vennék mást, mert hk a legjobb ebben az ár sávban, hangfalat cseréld először! az a hangfal nagyon gyenge produkcióra képes...
Jbl
igazi megoldás hk plusz jbl sztereoba.
ha meg ragaszkodsz ahhoz az erősítőhöz, L és LS széria az újakból
-
Vendég
Jbl
nekem nem egy csúcs hifim van, de soha nem volt szükségem a szabályzókra, pedig van de soha nem használtam..
-
Vendég
Jbl
nyilván, ez természetes!
még egy kérdés: a jövőt nézve biztos lesz hangfalcsere is!
mivel járok jobban? Ha megtartom ha vmilyen HK sztereó erősítőn gondolkozom, vagy
egyszerübb csövesben? tranyós sztereókon azért van lehetőség hangszínszabályozásra, de
csövesen nincs! Tudom hogy egy fain hangfalnál ez nem kéne, de ....még ES30 TRE +4 BASS-! !36_7_11.gif
Idővel megtalálod a neked valót, és akkor majd rájössz,h semmi szükség a hangszínszabályzóra, mert több kárt csinál, mint hasznot...
Jbl
nyilván, ez természetes!
még egy kérdés: a jövőt nézve biztos lesz hangfalcsere is!
mivel járok jobban? Ha megtartom ha vmilyen HK sztereó erősítőn gondolkozom, vagy
egyszerübb csövesben? tranyós sztereókon azért van lehetőség hangszínszabályozásra, de
csövesen nincs! Tudom hogy egy fain hangfalnál ez nem kéne, de ....még ES30 TRE +4 BASS-! !36_7_11.gif