Nagyjából sikerült kitanulmányozni a megjelenítő kalibrálást (az összes megjelenítő a házban be van lőve

)
Eddig is volt fogalmam a dologról, meg a rengeteg teszthez, amit olvasok mindig voltak ábrák, így tudtam mi mit jelent, meg azt is, hogy mivel kell helyre tenni, csak a gyakorlatban nem alkalmaztam. Most, hogy van műszer már a gyakorlati alkalmazás is megvalósult. Köszi Zozinak, hogy rábeszélt :) és a kezdési tanácsokat, így könnyebb volt elindulni. Már bánom, hogy nem hamarabb kezdtem neki, csak idő hiány miatt, eddig nem volt lehetőségem. A hangra a kényszer vitt rá, hogy rendbe tegyem a nagy mozit, most ezt én szerettem volna, hogy minden tökéletes legyen (amennyire lehet).
Igen, nem mindegy. Kalibrálás nélkül csak vaktában lövöldözés bármit állítani a megjelenítőn. Nagyából azért tudtam, mi a meleg, meg a hideg és a világos és a sötét gamma, de nem mindegy hol (10-100 IRE) ezt nem lehet szemre. Főként a szaturációk, hogy melyik elsődleges és másodlagos színek mennek el valamelyik árnyalat felé, hogy az a piros tényleg teljesen piros-e, vagy a narancsba, vagy a magmentába hajlik-e, vagy eléri-e a referencia a pontokat és teljesen piros-e a piros, vagy a luminanciája sok-e vagy kevés, de sorolhatnám. Ehhez műszer kell!
Bebizonyosodott az, hogy a netről leszedett beállítások nem sokat érnak, hacsak nem a ajánlott gyári beállításokat ajálják. Fehéregyensúly, szaturációk, stb beállításokat, csak az adott vetített helységben és az adott lámpaóraszámmal rendelkező gépre lehet pontosan belőni. Nagyon nem mindegy, hogy 20 vagy 100 vagy 300 óránál mérjük a vetítőt, mert a lámpa öregedésével változik annak színspektruma is, ami el visz mindent, ezért is jó időnként utókalibrálni.