Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Alátétek, rezgéscsillapítás
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
- Kapcsolat:
Re: Alátétek, rezgéscsillapítás
Szia!
A vörösréz nekem is tetszene,de az nagyon nehéz és drága lenne (3X fajsúlyosabb az ALU-nál).
Az eredeti Ufó anyaga azért annyira tisztázott,hogy kemény ALU ötvözet,csak az nincs megadva,hogy pontosan melyik.
A Viablue ezt az utat már kijárta és a 3X könnyebb ALU-t választotta.
A korábban kért furatmélység is csak az egyszerűség és a pontosság miatt kellett volna,
hogy ne kelljen túl sokat töprengeni a dolgon,és azért a legjobb kép alapján készült kalkulációban is simán benne lehet egy +-0.3-0,4 tizedes szórás az eredeti mérethez képest...
Olyan kemény aluból fogom megcsinálni,amilyet szerezni tudok,a mostani semmitől az is csak jobb lehet.
Üdv.:Árpád
A vörösréz nekem is tetszene,de az nagyon nehéz és drága lenne (3X fajsúlyosabb az ALU-nál).
Az eredeti Ufó anyaga azért annyira tisztázott,hogy kemény ALU ötvözet,csak az nincs megadva,hogy pontosan melyik.
A Viablue ezt az utat már kijárta és a 3X könnyebb ALU-t választotta.
A korábban kért furatmélység is csak az egyszerűség és a pontosság miatt kellett volna,
hogy ne kelljen túl sokat töprengeni a dolgon,és azért a legjobb kép alapján készült kalkulációban is simán benne lehet egy +-0.3-0,4 tizedes szórás az eredeti mérethez képest...
Olyan kemény aluból fogom megcsinálni,amilyet szerezni tudok,a mostani semmitől az is csak jobb lehet.
Üdv.:Árpád
Így, hogy nem tisztázott pontosan a felhasznált anyag (sem), én tuti vörösrézből csinálnám/csináltatnám. Próba, cseresznye.Fordítókorongos írta: ↑Tegnap, 11:11
Nem tudom, hogy a boltokban most mennyi féle Alut kapni, de a háromtól sokkal több létezik, akár még egyedi ötvözetek is lehetnek az egyes gyártóknál,de azzal meg általában verni szokták a mellüket és fel szokták tűntetni, itt meg sem említik, úgyhogy inkább ez egy kereskedelmi anyagból lehet...
Elég puha, jó a belső csillapítása és q. jól néz ki...

Ok, kicsit drágább.
-
- Kapcsolat:
Szia!
Számít a ház anyaga is, ne értsd félre, de inkább a tömege számíthat jobban.
A csillapításban viszont az abszorberek számítanak leginkább, azok mozogják ki a nem kívánatos rezgéseket, remélem ebben azért egyetértünk.
Nagyon sok féle alu ötvözet van, felkészült az esztergályosod, ha egyből volt neki mindjárt 3 keményebb fajta. Viszont a kenődős, puha Alut is meg lehet munkálni szépre egy élesebb késsel, de az attól még sérülékeny marad, ezért ajánlotta a keményebbeket...
Nem tudom, hogy a boltokban most mennyi féle Alut kapni, de a háromtól sokkal több létezik, akár még egyedi ötvözetek is lehetnek az egyes gyártóknál,de azzal meg általában verni szokták a mellüket és fel szokták tűntetni, itt meg sem említik, úgyhogy inkább ez egy kereskedelmi anyagból lehet (csak szerintem). Árpád
Számít a ház anyaga is, ne értsd félre, de inkább a tömege számíthat jobban.
A csillapításban viszont az abszorberek számítanak leginkább, azok mozogják ki a nem kívánatos rezgéseket, remélem ebben azért egyetértünk.
Nagyon sok féle alu ötvözet van, felkészült az esztergályosod, ha egyből volt neki mindjárt 3 keményebb fajta. Viszont a kenődős, puha Alut is meg lehet munkálni szépre egy élesebb késsel, de az attól még sérülékeny marad, ezért ajánlotta a keményebbeket...
Nem tudom, hogy a boltokban most mennyi féle Alut kapni, de a háromtól sokkal több létezik, akár még egyedi ötvözetek is lehetnek az egyes gyártóknál,de azzal meg általában verni szokták a mellüket és fel szokták tűntetni, itt meg sem említik, úgyhogy inkább ez egy kereskedelmi anyagból lehet (csak szerintem). Árpád
Szerintem lépjünk már túl azon, hogy ki mit hogy kérdezett vagy mondott.Fordítókorongos írta: ↑Tegnap, 00:00
...És tényleg minden egyes alkalommal külön-külön megköszönve küzdöttem,hogy a tök egyértelmű leírást és rajzot megértessem,de nem hibáztattam senkit sem. Ez egy hobbi,itt nem hibáztatunk senkit,még gondolatban sem,főleg azt nem aki segíteni próbál.
...A ház ALU,van olyan teszt,vagy leírás,ahol megemlítik.
Sima aluból nem lehet,mert az túl puha és sérülékeny lenne,ezért inkább egy keményebb fajta ötvözet(pl.AlMgSi) lehet.
Itt a ház jelentőségét nem szabad túl "misztifikálni", összefogja a két részt és egy kis távtartóként szolgál köztük,
a hangsúly sokkal inkább az alsó és felső gumikon van.
Az volt a terv,hogy a gyári alsó és felső absorbereket megveszem és csak a házat csinálom meg hozzájuk.
Két házilag készült,masszív polcra tett polcsugárzó alá kellenének,hogy az esetleges rezonanciákat kimozogják ezek az absorberek.

Én már csak azt a részét nem értem, hogy ha a váz jelentőségét nem szükséges "túlmisztifikálni" - nem tudom, nem értek hozzá - akkor miért van szükség a tizedmilliméter pontosságú adatokra ?
Ha úgyis az abszorber a lényeg.

Múltkor esztergályosnál jártam, szintén hifi ügyben, mutatott vagy három fajta alumíniumot.
Azt mondta, mindegyik könnyen megmunkálható, nem " kenődnek" - ezt a kifejezést használta - egyik sem olyan puha, mind amit én is ismertem régről.
De, gondolom, ezt tudod, ha jól értem szakmádba vág...
-
- Kapcsolat:
Szia mishow!
Köszönöm,tetszik az újrafogalmazás,utólag már úgy látom,hogy lehetett tanulni belőle.
Nagyon fontos része a privát üzenetben megbeszélés,akkor nem bosszanthatunk feleslegesen senkit,és esetleges érdekeket sem sérthetünk meg vele.
Tényleg nagyon rendes dolog hogy megvéded a régóta ismert hobbitársakat, de én biztos nem hibáztattam őket!
Ezt honnan veszed? Folyamatosan azon voltam,hogy megértessem velük a tök egyértelmű kérésemet.
Sajnos az volt,hogy első ránézésre nem tudtak rajzot olvasni,vagy túl hamar válaszoltak:
-leírtam,hogy csak a ház mérete érdekel,erre bemutatják nekem a gumik méretezését.
-ott vannak az átmérők,abból kiderül,hogy ez csak a kicsi ufó lehet,erre küldik nekem a nagy XL ufó méretét az én skiccem átszerkesztésével... Ezek védhetetlen tévedések az első bejegyzésem után.
És tényleg minden egyes alkalommal külön-külön megköszönve küzdöttem,hogy a tök egyértelmű leírást és rajzot megértessem,de nem hibáztattam senkit sem. Ez egy hobbi,itt nem hibáztatunk senkit,még gondolatban sem,főleg azt nem aki segíteni próbál. Na mindegy...
Vissza a lényeghez:
A ház ALU,van olyan teszt,vagy leírás,ahol megemlítik.
Sima aluból nem lehet,mert az túl puha és sérülékeny lenne,ezért inkább egy keményebb fajta ötvözet(pl.AlMgSi) lehet.
Itt a ház jelentőségét nem szabad túl "misztifikálni", összefogja a két részt és egy kis távtartóként szolgál köztük,
Az volt a terv,hogy a gyári alsó és felső absorbereket megveszem és csak a házat csinálom meg hozzájuk.
Két házilag készült,masszív polcra tett polcsugárzó alá kellenének,hogy az esetleges rezonanciákat kimozogják ezek az absorberek.
Nekem az ilyesmik egyszerű (-na jó,akkor nem faék,hanem absorber bonyolultságú) és szakmába vágó dolgok,
és egy kis időráfordítással nagyon is megérné megcsinálni őket,ezt biztosan tudom.
Köszönettel:Árpád
Köszönöm,tetszik az újrafogalmazás,utólag már úgy látom,hogy lehetett tanulni belőle.
Nagyon fontos része a privát üzenetben megbeszélés,akkor nem bosszanthatunk feleslegesen senkit,és esetleges érdekeket sem sérthetünk meg vele.
Tényleg nagyon rendes dolog hogy megvéded a régóta ismert hobbitársakat, de én biztos nem hibáztattam őket!
Ezt honnan veszed? Folyamatosan azon voltam,hogy megértessem velük a tök egyértelmű kérésemet.
Sajnos az volt,hogy első ránézésre nem tudtak rajzot olvasni,vagy túl hamar válaszoltak:
-leírtam,hogy csak a ház mérete érdekel,erre bemutatják nekem a gumik méretezését.
-ott vannak az átmérők,abból kiderül,hogy ez csak a kicsi ufó lehet,erre küldik nekem a nagy XL ufó méretét az én skiccem átszerkesztésével... Ezek védhetetlen tévedések az első bejegyzésem után.
És tényleg minden egyes alkalommal külön-külön megköszönve küzdöttem,hogy a tök egyértelmű leírást és rajzot megértessem,de nem hibáztattam senkit sem. Ez egy hobbi,itt nem hibáztatunk senkit,még gondolatban sem,főleg azt nem aki segíteni próbál. Na mindegy...
Vissza a lényeghez:
A ház ALU,van olyan teszt,vagy leírás,ahol megemlítik.
Nekem az ilyesmik egyszerű (-na jó,akkor nem faék,hanem absorber bonyolultságú) és szakmába vágó dolgok,
és egy kis időráfordítással nagyon is megérné megcsinálni őket,ezt biztosan tudom.
Köszönettel:Árpád
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2543
A két hobbitárs, aki segíteni próbált neked, elég régi fórumozó, és tudjuk róluk, hogy megy nekik a pontos rajzolvasás. A kérdésnek azért kellett nekifutnod többször, mert igazából a kérdésfeltétel nem volt eléggé egyértelmű, te mégis a fórumtársakat hibáztattad, hogy nem értik, mit akarsz - vélhetően ez esett rosszul többeknek, nem ok nélkül. Az udvariassággal ezen kívül tényleg nem volt gondFordítókorongos írta: ↑2025.07.05., szomb. 01:16Viszont nem volt több felvonás, az elejétől fogva csak az első bejegyzésemre vártam a választ. Ami neked a több felvonást jelenti az csak a rajz olvasásának magyarázata. Sajnos a két hobbitárs, aki segíteni próbált nem pontosan tudott rajzot olvasni és ebből indult el a többi bejegyzésem, amit minden alkalommal meg is köszöntem nekik.

Ez nem egy "faék" bonyolultságú tárgy, maximum kinézetre. Valójában ez egy bonyolult, többféle anyagból összeállított eszköz, ami valószínűleg komplex módon, a méreteivel, a felhasznált anyagok összetételével, azok összeadódó - gondosan hangolt (!) - rezgéscsillapító tulajdonságai által fejti ki az elvárt hatását, ahogyan azt ebben a teszben részletesen leírják:Hifistákkal még nem fórumoztam, nem tudhattam, hogy egy faék bonyolultságú tárgy méreteiről nem beszélhetünk ...
https://www.av-online.hu/egyeb/viablue- ... teszt_3810
Szóval, ha a másolatod teljesen mérethelyes lesz, akkor sem garantált semmi, hiszen a fémház anyagáról a gyártó nem közöl semmilyen információt (naná, hogy nem ...). Abben sem vagyok biztos, hogy a saját gyártmány sokkal olcsóbb lesz, mint az eredeti, még akkor sem, ha ez a szakmád.
Parancsolj:Ezzel kapcsolatosan még egy dolgot kérnék tőled: tedd fel légyszíves a kérdésemet úgy hogy az stilusban is megfelelő legyen, ne legyen sértő, vagy bunkó és tartalmazza az első kérdésem műszaki paramétereit
"Kedves Fórumtársak!
Szeretném saját magam elkészíteni a kisebbik (nem XL) Viablue UFO fémházát, amihez szükségem lenne néhány pontos méretre. Ha valakinek van otthon ilyen, és megtenné, hogy lemérne pár adatot, amire szükségem van, és elküldi nekem, azt megköszönöm. A részleteket kérem, hogy privát üzenetben beszéljük meg! Köszönettel ..."
Szívesen!

-
- Kapcsolat:
Szia! Igaz,visszaolvastam és tényleg nem találom sértőnek a kérdésemet,vagy a stílusomat.
Viszont nem volt több felvonás,az elejétől fogva csak az első bejegyzésemre vártam a választ.
Ami neked a több felvonást jelenti az csak a rajz olvasásának magyarázata.
Sajnos a két hobbitárs,aki segíteni próbált nem pontosan tudott rajzot olvasni és ebből indult el a többi bejegyzésem,
amit minden alkalommal meg is köszöntem nekik.
Hifistákkal még nem fórumoztam,nem tudhattam,hogy egy faék bonyolultságú tárgy méreteiről nem beszélhetünk,
mert a kérdések stílusa esetleg sérthet egyes hobbitársakat,emiatt most elnézést kérek a megbántott hobbitársaktól!
Ezzel kapcsolatosan még egy dolgot kérnék tőled:
tedd fel légyszíves a kérdésemet úgy hogy az stilusban is megfelelő legyen,ne legyen sértő,vagy bunkó és tartalmazza az első kérdésem műszaki paramétereit. Köszönettel:Árpád
Viszont nem volt több felvonás,az elejétől fogva csak az első bejegyzésemre vártam a választ.
Ami neked a több felvonást jelenti az csak a rajz olvasásának magyarázata.
Sajnos a két hobbitárs,aki segíteni próbált nem pontosan tudott rajzot olvasni és ebből indult el a többi bejegyzésem,
amit minden alkalommal meg is köszöntem nekik.
Hifistákkal még nem fórumoztam,nem tudhattam,hogy egy faék bonyolultságú tárgy méreteiről nem beszélhetünk,
mert a kérdések stílusa esetleg sérthet egyes hobbitársakat,emiatt most elnézést kérek a megbántott hobbitársaktól!
Ezzel kapcsolatosan még egy dolgot kérnék tőled:
tedd fel légyszíves a kérdésemet úgy hogy az stilusban is megfelelő legyen,ne legyen sértő,vagy bunkó és tartalmazza az első kérdésem műszaki paramétereit. Köszönettel:Árpád
Nem tudod, miről beszélsz.Fordítókorongos írta: ↑2025.07.04., pén. 01:49
Én pl. ha lenne ilyenem és olvasnám is a bejegyzést simán segítenék,egyáltalán nem érezném nyűgnek,vagy sértőnek a kérést...

Nem a kérés nyűg, vagy sértő, hanem a stílus, ahogy több felvonásban előadtad.
De úgy tűnik, Neked ez a természetes, így aztán nem is értheted miről beszélünk.

-
- Kapcsolat:
Szia! Szerintem nem olyan nagy dolog ez.
Én pl. ha lenne ilyenem és olvasnám is a bejegyzést simán segítenék,egyáltalán nem érezném nyűgnek,vagy sértőnek a kérést, örülnék ,hogy segíteni tudtam. (Voltak is páran akik segíteni próbáltak a fellelhető adatokkal.)
Látom te ezt nem érted,de abban igazad van,hogy ilyen hozzáállással nem szoktak segíteni,hidd el vannak jóindulatú, segítőkész emberek akiknek nem esik nehezükre ez az egy perces művelet és persze vannak olyanok is akik tudva sem árulnák el...
Elhiheted hogy már kaptam is,és adtam is ettől sokkal nagyobb segítséget másoknak, hobbi/és munkatársaknak.
Kívánom neked,hogy ezt a jóindulatot te is megtapasztald,mert létezik!
Jó Hifizést! üdv.: Árpád
- frenki485
- Beköltözött
- Értékelés: 605
Mondanám: "én kérek elnézést..."

Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Fordítókorongos
Ilyen kéretlen, rámenős stílust látva, kétlem, hogy " hifibarátságból" bárki kedvet kapjon, hogy kirángassa a cucca alól az Ufóját, majd szétkapja, hogy aztán beszámolhasson a Neked hiányzó adatról.
Aztán ki tudja...
Ilyen kéretlen, rámenős stílust látva, kétlem, hogy " hifibarátságból" bárki kedvet kapjon, hogy kirángassa a cucca alól az Ufóját, majd szétkapja, hogy aztán beszámolhasson a Neked hiányzó adatról.
Aztán ki tudja...

-
- Kapcsolat:
Szia.
Pontos méret kellett volna, saccolni tudnék magamtól is. (Sima UFO-t szeretnék,nem az XL-t.)
Ezen gondolatok alapján az alsó süllyeszték 3,7mm lenne,a felső pedig 1,4mm. (A kérdőjelek helyére illesztve,már nem marad hiányzó méret!)
Mindkét gumi csak félig lenne besüllyesztve a házba,aminek magassága ezekből az adatokból számolva 11,4mm lenne.(Teljes magassága 16,5mm -a hivatalos méretekből-)
De jobb lett volna,ha valaki "hifibarátságból" megméri a cuccot.
Köszi:Árpi
Pontos méret kellett volna, saccolni tudnék magamtól is. (Sima UFO-t szeretnék,nem az XL-t.)
Ezen gondolatok alapján az alsó süllyeszték 3,7mm lenne,a felső pedig 1,4mm. (A kérdőjelek helyére illesztve,már nem marad hiányzó méret!)
Mindkét gumi csak félig lenne besüllyesztve a házba,aminek magassága ezekből az adatokból számolva 11,4mm lenne.(Teljes magassága 16,5mm -a hivatalos méretekből-)
De jobb lett volna,ha valaki "hifibarátságból" megméri a cuccot.
Köszi:Árpi
- Deenoo
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 28
Esetleg számolni kellene a gumi összenyomhatóságával is. hmmm?MOT64 írta: ↑2025.06.30., hétf. 14:34A'sszem kezdem érteni a probléma okát.Deenoo írta: ↑2025.06.30., hétf. 13:10Oda passzol bele a gumi, vagy nem???Fordítókorongos írta: ↑2025.06.30., hétf. 12:56Szia!
Nem,ott csak a gumik méretezése van feltűntetve!
Engem a sima UFO házban lévő beszúrás mélysége érdekel.(Csak a kérdőjelek a skiccen.)Köszi:Árpi
VB_UFO.png
Alul és felül kiáll a gumi. Ugye ez a gond? Olyan adatot találtam, hogy a magassága 22,5mm. Ebben az esetben a rajzodról hiányzik még egy adat, a két gumigyűrű közötti távolság.
UFO_dim3.png
Így már stimmel?
Nyilván nem, mert nem tudjuk mennyit áll ki a gumi alul és felül. Erre vonatkozóan nem találtam semmit. Én ilyenkor saccolnék. Kb. 1,5 mm alul és felül, amennyivel a gumikorong kijjebb van a fém testnél, tehát ennyivel kell csökkenteni a 12,3mm-es méretet. Durván 3mm-rel.I hope so!
A'sszem kezdem érteni a probléma okát.Deenoo írta: ↑2025.06.30., hétf. 13:10Oda passzol bele a gumi, vagy nem???Fordítókorongos írta: ↑2025.06.30., hétf. 12:56Szia!
Engem a sima UFO házban lévő beszúrás mélysége érdekel.(Csak a kérdőjelek a skiccen.)Köszi:Árpi
Alul és felül kiáll a gumi. Ugye ez a gond? Olyan adatot találtam, hogy a magassága 22,5mm. Ebben az esetben a rajzodról hiányzik még egy adat, a két gumigyűrű közötti távolság. Így már stimmel?

Nyilván nem, mert nem tudjuk mennyit áll ki a gumi alul és felül. Erre vonatkozóan nem találtam semmit. Én ilyenkor saccolnék. Kb. 1,5 mm alul és felül, amennyivel a gumikorong kijjebb van a fém testnél, tehát ennyivel kell csökkenteni a 12,3mm-es méretet. Durván 3mm-rel.

- Deenoo
- Kezdő Fórumlakó
Oda passzol bele a gumi, vagy nem???Fordítókorongos írta: ↑2025.06.30., hétf. 12:56Szia!
-
- Kapcsolat:
Szia!
- Deenoo
- Kezdő Fórumlakó
Re: Segítség kérés: Viablue ufo méretezése
Szia!MOT64 írta: ↑2025.06.29., vas. 18:16Szia!Fordítókorongos írta: ↑2025.06.29., vas. 13:11Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a Viablue ufo rezgéscsillapító ház méretezéséről!
Nem tudom, ez segít-e?
https://www.amazon.de/-/en/VIABLUE-Abso ... GLDMP?th=1
ViaBlue_dim.png
A táblázatban a Höhe érték (2,8 mm, 7,4 mm, 4,4 mm, 11,9 mm) adja meg a keresett adatot, ahogy tanult fórumtársunk is megvilágította korábbi hozzászólásában.

Szia!
Én erre gondoltam. Az átmérőkhöz meg vannak adva a magassági méretek.
Én erre gondoltam. Az átmérőkhöz meg vannak adva a magassági méretek.
-
- Kapcsolat:
Szia!
Igen,ezt én is megtaláltam,de nekem a ház méretezése kellene.
Nézd meg a rajzot,a kérdőjeles méretek kellenek.
Köszi! Üdv.: Árpád
Igen,ezt én is megtaláltam,de nekem a ház méretezése kellene.
Nézd meg a rajzot,a kérdőjeles méretek kellenek.
Köszi! Üdv.: Árpád
Szia!Fordítókorongos írta: ↑2025.06.29., vas. 13:11Sziasztok!
Nem tudom, ez segít-e?
https://www.amazon.de/-/en/VIABLUE-Abso ... GLDMP?th=1
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6194
A kérdés átkerült a helyére.Fordítókorongos írta: ↑2025.06.29., vas. 13:11Sziasztok!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
-
- Kapcsolat:
Segítség kérés: Viablue ufo méretezése
Sziasztok!
Az átmérők elvileg megvannak (felül absorber S, alul absorber M),most a furatmélységek pontos méreteire lennék kíváncsi,
hogy megcsinálhassam magamnak.
Ki tudnám kalkulálni,de a pontos méretek jobban tatszenének...
Köszönettel: Árpád
Az átmérők elvileg megvannak (felül absorber S, alul absorber M),most a furatmélységek pontos méreteire lennék kíváncsi,
hogy megcsinálhassam magamnak.
Ki tudnám kalkulálni,de a pontos méretek jobban tatszenének...
Köszönettel: Árpád
Eskü, az utolsó lesz, előre is elnézést! (5., 6. pontok)

**1. A mirtusz kvázi-organikus rezonanciája**
A mirtuszfa természetes szimpatikus frekvenciája sokkal közelebb áll a 432 Hz-es "univerzális zenei hangoláshoz", mint az akácé, amelyet gyakran 440 Hz-hez kalibrált zajfának tartanak az ezoterikus audiotérben. A mirtusz így harmonikusabb energiaátvitelt biztosít a hanglánc minden tagjának – a DAC-tól a végfokig – kvázi sejtszinten rezegtetve a hallgatót.
**2. Biofília-alapú hangszigmentáció**
A mirtusz biofília-indexe jóval magasabb, mint az akácé. Ez azt jelenti, hogy pszichoakusztikus térben a mirtuszfa jobban „összehangolódik” az emberi auditív idegrendszer kvantum-aurájával. Akusztikai transzparenciája lehetővé teszi az élőhangzást idéző, lélegző soundstage élményét, különösen 2.83 V / 1m SPL-mérés alatt.
**3. Többdimenziós damper-hatás**
A mirtuszfa sejtszerkezete olyan többszintű mikro-rezonátorokat tartalmaz, amelyek kvázi-holografikus csillapítást biztosítanak a felesleges mikrovibrációk ellen. Ez különösen fontos pl. CD-lejátszók és analóg lemezjátszók esetében, ahol a vibráció akár fáziskéséseket és jittert is okozhat. Az akác túl „sűrű” – túl agresszíven fojtja el a hangot, dinamika-összeesést okozva.
**4. Ásványi anyagok információs lenyomata**
A mirtuszfa természetes gyógyhatása nem csak a testre, de az elektromágneses spektrumra is kiterjed. A benne lévő olajok (még ha már száraz is a fa) információs lenyomatokat hagynak az alátéten keresztül áramló kvázi-elektroakusztikus rezgéseken. Az akác ezzel szemben *energetikailag zártabb*, tompább térélményt ad.
**5. Harmadik szem rezonancia (opcionális tuning)**
Egyes hifisták a mirtuszt holdfényben faragják és beáztatják tengervízbe újhold előtt, így elérve az ún. *tiszta hangdimenzió-tengelyt* (Pure Sonic Axis), amely a harmadik szem csakráján keresztül közvetlenül az agy limbikus rendszerébe küldi az analóg élményt. Ezt akáccal próbálni? Kár a fáért.
**6. Megemelt rezgésszintű akusztikai aura**
A mirtusz „spirituális vibrációs spektrumát” több para-audiofil mester is megerősítette: a fa természetes szent rezgései miatt a zene hallgatása közben a hallgató *kvantumkiterjesztett tudatállapotba* kerülhet, különösen ha SACD-t vagy 180g szűzvinilt hallgat egy csöves erősítőn keresztül.
---
**Összegzés:**
Az akác egy földhözragadt, *utility-grade* faanyag, ami talán megfelel egy barkács-kalaptartónak vagy egy vidéki kerítésoszlopnak. A mirtusz viszont egy **dimenziókapu** a zenéhez – spirituális katalizátor a transzparens hangzáshoz, ami még a neutrínók szintjén is érinti a lelked.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO