Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4389

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Megjelent a számítógépes audióról szóló, itt is beharagozott cikksorozatom első része a híres amerikai hifi szakfolyóiratban, a Positive Feedback-ben.

https://positive-feedback.com/audio-dis ... ion-part1/

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hubee írta:
2026.07.02., csüt. 22:11
kaef2 írta:
2026.07.02., csüt. 21:31
Ma elkészült egy kiegészítés a Linuxos bpplay alkalmazáshoz: a bptune.
..
36_1_11.gif biztos szuper. Kívancsi leszek
Idéznék az első cikkből:

"A bpplay nem azt ígéri, hogy “jobban szól”. Azt ígéri, hogy tudható, mi történik lejátszás közben."

De: talán segíthet abban, hogy a számítógépes zenehallgatásból a számítógépet ne vegyük észre. :smile53:

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 166

Hozzászólás Szerző: hubee »

kaef2 írta:
2026.07.02., csüt. 21:31
..
36_1_11.gif biztos szuper. Kívancsi leszek

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

A bptune a környezetet izolálja, hogy a bpplay valós idejű CPU szála soha ne kapjon versenytársat, ne zavarhassa meg a működését a lejátszás során más futó aktivitás.

Három dolgot csinál:
CPU-mag izoláció: A kernel parancssorban (isolcpus, nohz_full, rcu_nocbs) lefoglalunk egy magot kizárólag a bpplay-nek. A Linux ütemező a többi magra küldi az összes többi folyamatot.

IRQ-átirányítás:
A /proc/irq/* kernel-interfészen keresztül elirányítjuk az összes hardveres megszakítást az izolált magról a többire. Így garantált, hogy egyetlen hardveres megszakítás sem fut az audio magon.

Órajel-stabilizáció:
Kikapcsoljuk a Turbo/Precision Boost-ot. Az órajel fixálódik, megszűnnek a feszültség- és frekvencia-változások okozta mikrokésleltetések.

Az eredmény?
A bpplay így hardveresen és szoftveresen is izolált, determinisztikus környezetben fut. A DAC felé menő minták időzítése eléri a Linux platformon elérhető maximális stabilitást.

A már jól ismert hasonló Linuxos megoldások (HQPlayer, Euphony Stylus, Snakeoil OS, Audirvana, stb) is használnak RT prioritásokat és memóriazárolást, de a bpplay + bptune kombináció egyedülálló abban, hogy egyszerre alkalmazza a teljes fájlt a RAM-ba töltést zárolással (mlock) és a kernel parancssori CPU/IRQ izolációt egy szabványos (nem PREEMPT_RT) kernelen.

A 2015-ös, öregecskedő Mac Mini (Zorin Linux-szal, valós idejű Kernellel), amin először próbáltam a bpplay + bptune kombinációt egészen megtáltosodott.
kaef2 írta:
2026.07.01., szer. 08:05
Az elmúlt pár hetet, nem szoftver fejlesztéssel foglalkozóként, DIY szoftverfejlesztéssel töltöttem. :smile53:

Létrehoztam AI segítséggel a bpplay nevű alkalmazást (és készül egy HQConv nevű funkciógazdag file konverter is), ami egy abszolút minimalista, zárolt (nem swapolható) memóriából játszó, és a lejátszást maximális prioritással kezelő lejátszó alkalmazás, ami igyekszik a lehető legkevesebb pufferelést és számítógépes erőforrást használni a lejátszáshoz. Nem csak USB DAC-okkal, de a Ravenna protokollt használó eszközökkel (Merging Anubis, Hapi például) is kompatibilis és tesztelt.

A bpplay MacOS-re íródott eredendően, de már fut az Inteles Linuxos verziója is, és hamarosan (talán holnap) indul a tesztelése az ARM-osnak is.

A fejlesztésről és arról, hogy mi minden zajlik számítógépes lejátszás során írtam egy 3 részes cikket, talán egy vagy két további rész még lesz hozzá. Az Apple topikban elég sokat posztoltam erről, de most hogy már a Linuxos verzió is fut, talán lesz itt olyan érdeklődő, akinek adhat hasznos ismereteket a 3 blog poszt.

Az 1. rész itt található:
https://medium.com/@mediaengineering/bp ... ngineering

A 2-ik itt:
https://mediaengineering.medium.com/bpp ... ngineering

Ez pedig a hét elején publikált 3-ik rész:
https://medium.com/@mediaengineering/bi ... ngineering

A héten még egy-két ismerőssel folyik a tesztelés, de a jövő héten néhány érdeklődőnek el tudom küldeni kipróbálásra a mac-es és a Linuxos verziókat is.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Az elmúlt pár hetet, nem szoftver fejlesztéssel foglalkozóként, DIY szoftverfejlesztéssel töltöttem. :smile53:

Létrehoztam AI segítséggel a bpplay nevű alkalmazást (és készül egy HQConv nevű funkciógazdag file konverter is), ami egy abszolút minimalista, zárolt (nem swapolható) memóriából játszó, és a lejátszást maximális prioritással kezelő lejátszó alkalmazás, ami igyekszik a lehető legkevesebb pufferelést és számítógépes erőforrást használni a lejátszáshoz. Nem csak USB DAC-okkal, de a Ravenna protokollt használó eszközökkel (Merging Anubis, Hapi például) is kompatibilis és tesztelt.

A bpplay MacOS-re íródott eredendően, de már fut az Inteles Linuxos verziója is, és hamarosan (talán holnap) indul a tesztelése az ARM-osnak is.

A fejlesztésről és arról, hogy mi minden zajlik számítógépes lejátszás során írtam egy 3 részes cikket, talán egy vagy két további rész még lesz hozzá. Az Apple topikban elég sokat posztoltam erről, de most hogy már a Linuxos verzió is fut, talán lesz itt olyan érdeklődő, akinek adhat hasznos ismereteket a 3 blog poszt.

Az 1. rész itt található:
https://medium.com/@mediaengineering/bp ... ngineering

A 2-ik itt:
https://mediaengineering.medium.com/bpp ... ngineering

Ez pedig a hét elején publikált 3-ik rész:
https://medium.com/@mediaengineering/bi ... ngineering

A héten még egy-két ismerőssel folyik a tesztelés, de a jövő héten néhány érdeklődőnek el tudom küldeni kipróbálásra a mac-es és a Linuxos verziókat is.

hubee
V.I.P.
V.I.P.

Fut az Audirvana Studio 3.3.0 Raspberry 5-n. (ha van még más elvetemült... :D ), ez nekik szól:
Nekem beválni látszik a DietPi hozzá. :rolleyes: Kevés dolog fut rajta alapból is és lehet finomhangolni még.
Geminit rendesen megizzasztottam.. újra és újra hibára futottunk majd lett egy script ami szerintem egész sokat hozott hangban.
A 4 cpu magból lekapcsol kettőt. A 0-ás magon fut a rendszer, az 1-esen az Audirvana Studio. Majd jól megnöveli az Audirvana prioritását.
A scriptet tartalmazó txt-t a google driveomon eléritek:
https://drive.google.com/file/d/11KZ6w4 ... sp=sharing

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Megjelent a HQPlayer 6.
Újdonság a saját fejlesztésű UPnP 2.0 szoftverkomponens beépítése, amely nagyobb rugalmasságot biztosít úgy a hardverek, mint az OP rendszerek számára - a szerző szerint.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

hubee
V.I.P.
V.I.P.

hubee írta:
2026.01.24., szomb. 17:17
Lehet DietPi-vel teszek majd egy próbát. Elméletben működnie kellene az Audirvana-nak rajta
Már egy ideje DietPi-n fut. Akinek van lehetősége, érdemes lehet próbát tenni vele. Igazi "könnyűsúlyú" OS

robi20064
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1453

Hozzászólás Szerző: robi20064 »

blackfriar írta:
2026.03.05., csüt. 18:36
Nos én a Task Manager-t használom az infók kinyerésére.
processes: 11
threads: 200
handles: 5000
Mint Falo is irta, kevered a fogalmakat. A 11 futo process jelenthet 76 futo szolgaltatast is mert process szinten nem kulonulnek el a task manager-ben.

blackfriar
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 50

Hozzászólás Szerző: blackfriar »

Nos én a Task Manager-t használom az infók kinyerésére.
processes: 11
threads: 200
handles: 5000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11450
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Keverednek a beszélgetésben a Windows rendszerben futó folyamatok, szolgáltatások és a telepített alkalmazások, így nem fogjátok érteni egymást.

severance
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 217

Hozzászólás Szerző: severance »

blackfriar írta:
2026.03.04., szer. 07:59
A WS 2012 R2-ben nálam 11 szolgáltatás fut mindenféle segédprogram használata nélkül. És nálad ?
Ez attól függ, miről beszélünk. WS 2019-em van (a miniDSP Flex-8 beállító szoftvere minimum Windows 10-et igényel, így ennél régebbi Windows szerver változat számomra nem alkalmas), a Server Manager szerint 5 szolgáltatás van installálva (ez mind gyári, kiüthetetlen), de egyik sem aktív. A Sysinternals Process explorer már árnyaltabb képet mutat a memóriában futó programokról, és ez az, ami igazából számíthat: de hogy pont a hangminőségben mennyire, azt lehetetlen megmondani.
Image2.jpg
Image3.jpg
Image4.jpg

blackfriar
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

severance írta:
2026.03.03., kedd 21:41
Arra ott a szerver változat: eleve minimalizálva vannak a szolgáltatások, nekem Windows Server 2019 alá még az SMB2 hálózati protokollt is külön kellett telepítenem a server managerben. Amúgy ténylegesen érdemes futtatni ezeket a programokat (egyik sem telepítős), elképesztő mi mindent ki lehet kapcsolni velük.
A WS 2012 R2-ben nálam 11 szolgáltatás fut mindenféle segédprogram használata nélkül. És nálad ?

severance
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

blackfriar írta:
2026.03.03., kedd 19:21
Tévedsz.
Az "audiofilizáló" programok a szolgáltatásokra mennek rá, azok számát próbálják minimalizálni.
Arra ott a szerver változat: eleve minimalizálva vannak a szolgáltatások, nekem Windows Server 2019 alá még az SMB2 hálózati protokollt is külön kellett telepítenem a server managerben. Amúgy ténylegesen érdemes futtatni ezeket a programokat (egyik sem telepítős), elképesztő mi mindent ki lehet kapcsolni velük.

blackfriar
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

severance írta:
2026.03.03., kedd 12:04
A neszetools oldalon körülnézve találtam egy programot, ami sajnos a gondjaimat nem oldotta meg (a Win7 alatt beállított színvilágot és nagyobb méretű programablak összetevőket szerettem volna Win10-en beállítani): viszont ajánlanak az oldal alján 3db olyan programot, amivel a kém- és reklámfunkciókat lehet kikapcsolni. Gondolom a fizetős oprendszer "audiofilizáló" programok is hasonló dolgokat csinálnak, így pláne érdemes kipróbálni ezeket az ingyen elérhető megoldásokat. Döbbenetes konstatálni, hogy mi mindent akar tudni rólunk a "Microsoft". https://neszetools.hu/winaero-tweaker :angry:
Tévedsz.
Az "audiofilizáló" programok a szolgáltatásokra mennek rá, azok számát próbálják minimalizálni.

severance
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

A neszetools oldalon körülnézve találtam egy programot, ami sajnos a gondjaimat nem oldotta meg (a Win7 alatt beállított színvilágot és nagyobb méretű programablak összetevőket szerettem volna Win10-en beállítani): viszont ajánlanak az oldal alján 3db olyan programot, amivel a kém- és reklámfunkciókat lehet kikapcsolni. Gondolom a fizetős oprendszer "audiofilizáló" programok is hasonló dolgokat csinálnak, így pláne érdemes kipróbálni ezeket az ingyen elérhető megoldásokat. Döbbenetes konstatálni, hogy mi mindent akar tudni rólunk a "Microsoft". https://neszetools.hu/winaero-tweaker :angry:

severance
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

GTomi írta:
2026.02.19., csüt. 10:56
Inkább újra húztam a windows-t
Hogy ne legyen az újratelepítés mindig szívás, Ilyenkor kell az egészet elmenteni egy "image" fájlba. Én a Macrium Reflect ingyenes változatát ajánlom ehhez: a letöltött ISO fájlt a Rufus programmal pendrive-ra kiírva be lehet vele bootolni. További előny, hogy az elmentett operációs rendszer "image" másik gépen is helyreállítható, legfeljebb néhány újrabootolás után működni fog.
https://neszetools.hu/macrium-reflect-free
https://neszetools.hu/rufus

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 736

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Inkább újra húztam a windows-t, minden frissítést azonnal letiltottam, meg most persze optimalizálom a működését, amire már pár órám elment, főleg mert segítség nélkül nem menne.

De a fő lényeg: látja a PP kártyákat :)
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2026.02.17., kedd 20:17
kaef2 írta:
2026.02.17., kedd 07:03

Mondjuk egy 10 éves Mac Mini, rajta Linux-szal és Roonnal (https://medium.com/@mediaengineering/az ... 520a863501) és mellé egy Holo Audio Red streaming transzport. Hosszú távon sokak gondját oldhatja meg, kb nulla problémával, kb 400e forintból és teljesen hétköznapi, aktív informatikai rendszerelemekkel.

IDG_20260108_162636_128.jpg
A Gábor féle DAC mit vétett, hogy arcal a fal felé van ? szia.gif
Az íróasztalomon lévő Macbook Air 4,5 m-es USB kábele csak így ért el hozzá.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 460

Hozzászólás Szerző: hodyka »

kaef2 írta:
2026.02.17., kedd 07:03

Mondjuk egy 10 éves Mac Mini, rajta Linux-szal és Roonnal (https://medium.com/@mediaengineering/az ... 520a863501) és mellé egy Holo Audio Red streaming transzport. Hosszú távon sokak gondját oldhatja meg, kb nulla problémával, kb 400e forintból és teljesen hétköznapi, aktív informatikai rendszerelemekkel.

A Gábor féle DAC mit vétett, hogy arcal a fal felé van ? szia.gif
Tóth Gábor DAC + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2026.02.16., hétf. 15:57
Újabb fordulat:

mindenféle visszaállítási pontokkal, win frissítés törlésével ect.(amik végül nem teljesültek, mert órákig csináltam, kb.4-5 órám ezzel ment el, és elegem lett, reseteltem), és a PPv1-es kártyát aztán mégis látta ezek után, de V2-t nem...

gondoltam, hátha látja mégis a V2-t, visszaraktam, persze nem, és most meg már a V1-t sem látja.

átraktam próbaképpen...egy másik (ős)gépbe, és ott V2-t nem látja, az v1-et igen.
Mai fejlemény: PP V1-et látja többszöri újraindítás után is, a PP v2-őt nem.

Hozzáértőktől kérdezem: elszállhatott a kártya ? De persze a sok lett említett anomália miatt nem gondolom, hiszen a másikat se látta párszor, de előfordulhat gondolom. Külső nyomát nem látom.

Persze lehet, hogy nem minden bootnál ugyanúgy tölti be az eszközöket, így azért lehetett, hogy 1x látja máskor nem...de nem értek hozzá, csak gondolom
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 298

Hozzászólás Szerző: K P »

Nekem speciel a Server 2012 R2- vel nincs problémám, igaz a két gépes lejátszáshoz "csak" JPLAY- t használok. Természetesen az oprendszer csupaszított, és grafikus felület sincs. A JPLAY- nél szerintem tudják, hogy sokan régi win servert alkalmaznak ezért sosem volt gond az új JPLAY verzióval...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2026.02.16., hétf. 09:58
blackfriar írta:
2026.02.16., hétf. 07:29
GTomi írta:
2026.02.15., vas. 21:25

Copilot aszongya ez a frissítés okoz ilyen problémákat egyes (régebbi) gépeken:

"A gond az, hogy a KB5075912 frissítés (2026. február) mélyen belenyúl a Windows 10 kernelébe és a Secure Boot / PCI inicializációs folyamatba. Ez a frissítés több gépen is boot‑fagyást okoz régebbi, alacsony fogyasztású Intel platformokon – köztük a Bay Trail / J1900 rendszereken."

Szóval fejlesztenem kell :)
Bármiféle Windows akkor fog jól működni audió PC-n, ha
1. a Windows-t (Windows Server 2012 R2 erősen ajánlott) kipucolod, de úgy istenigazából (nem lehetetlen feladat senki számára sem);
ebből következően az adott PC-t csak a legalapvetőbb feladatokra lehet használni a zenehallgatáson kívül
(pl. Office)
2. ethernet kábelt kitépni a gépből, meg minden egyéb "okos" kártyát, a streamelést pedig felejtsd el
3. és eljön a nirvána

Úgysem fogsz a fentiek szerint eljárni, de ez már a te dolgod.
A Windows szerver 2012 kiadást még lecsupaszolva se használja már szinte senki, és a helyben tárolt, vagy streamelt zene között sem lehet különbség, ha ugyanazt a kiadványt - természetesen azonos felbontás, fájlformátum, stb. mellett - ugyanabban a szoftver és hardver környezetben játszod le.
Ha valaki viszonylag stabilan, jól működő hálózati játszást, stream hallgatást akar, akkor javaslom a rendszer megbonyolítását. :smile53:

Az alábbi linken lévő cikk már több, mint négy éves, de talán segíthet sokaknak az eligazodásban.
Érdemes legalább a "két gépes" rendszer definícióját elolvasni.

https://medium.com/@mediaengineering/az ... 722985d913

Kép

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Újabb fordulat:

mindenféle visszaállítási pontokkal, win frissítés törlésével ect.(amik végül nem teljesültek, mert órákig csináltam, kb.4-5 órám ezzel ment el, és elegem lett, reseteltem), és a PPv1-es kártyát aztán mégis látta ezek után, de V2-t nem...

gondoltam, hátha látja mégis a V2-t, visszaraktam, persze nem, és most meg már a V1-t sem látja.

átraktam próbaképpen...egy másik (ős)gépbe, és ott V2-t nem látja, az v1-et igen.

Szóval, maradok a cd hallgatásnál, vagy az alaplap usb 3.0 portnál, ami nem szól annyira jól.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2236

Hozzászólás Szerző: wittao »

wasiliy888 írta:
2026.02.16., hétf. 09:58
blackfriar írta:
2026.02.16., hétf. 07:29
GTomi írta:
2026.02.15., vas. 21:25

Copilot aszongya ez a frissítés okoz ilyen problémákat egyes (régebbi) gépeken:

"A gond az, hogy a KB5075912 frissítés (2026. február) mélyen belenyúl a Windows 10 kernelébe és a Secure Boot / PCI inicializációs folyamatba. Ez a frissítés több gépen is boot‑fagyást okoz régebbi, alacsony fogyasztású Intel platformokon – köztük a Bay Trail / J1900 rendszereken."

Szóval fejlesztenem kell :)
Bármiféle Windows akkor fog jól működni audió PC-n, ha
1. a Windows-t (Windows Server 2012 R2 erősen ajánlott) kipucolod, de úgy istenigazából (nem lehetetlen feladat senki számára sem);
ebből következően az adott PC-t csak a legalapvetőbb feladatokra lehet használni a zenehallgatáson kívül
(pl. Office)
2. ethernet kábelt kitépni a gépből, meg minden egyéb "okos" kártyát, a streamelést pedig felejtsd el
3. és eljön a nirvána

Úgysem fogsz a fentiek szerint eljárni, de ez már a te dolgod.
Ezeket a fent felsoroltakat meg lehet fogadni, persze nem oldják meg a gondokat, amiket a fórumtárs tapasztalt, és amikben segítséget remél tőlünk, viszont kb már tíz évvel ezelőtt is túlhaladott gondolkodásmódot tükröznek.

A Windows szerver 2012 kiadást még lecsupaszolva se használja már szinte senki, és a helyben tárolt, vagy streamelt zene között sem lehet különbség, ha ugyanazt a kiadványt - természetesen azonos felbontás, fájlformátum, stb. mellett - ugyanabban a szoftver és hardver környezetben játszod le.
Az első résszel ahogy blackfriar részére is leírtam messzemenően egyetértek.
A helyben tárolt és streamelt zene között viszont az eltérő protokollok és tárolási metódus, valamint hardveres kiszolgálás miatt igencsak jelentkezhetnek eltérések.
Most együttműködünk a QNAP-pal olyan NAS kiadásában, amelyik lineáris táppal és a Core Audio masterclock-kal van felszerelve alapból, előzetes tesztek alapján itt is voltak meglepetések. Szóval sok terület rész ismeretlen még ezen a területen, amit meg kell érteni...
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”