Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
Sztereó erősitők
Mármint miről? Hogy miért jó az Obelisk annak ellenére, hogy ódivatú és "olcsó" megoldásokra épül? Meglehetősen provokatív kérdés. :-)
Ahogy ez a válasz is eléggé provokatívra sikerült. (amúgy nem a provokáció volt a célom a kérdéssel)
De összességében részemről nem csak ennyi a kérdés, ez így nagyon le van egyszerűsítve.
Sztereó erősitők
Egészen pontosan mit értesz "dolog," "témakör" és "téma" alatt? :-)
Ami az alatta lévő írásokban benne van, azt mind.
De főleg a műszaki és auditív oldaláról és a kettő kapcsolatáról, főleg azok részéről akiknek gyakorlati tapasztalatuk is van ezzel az iránnyal, vagy akiknek ez nincs nagyon, de mondjuk lenne műszaki oldalról véleményük.
Sztereó erősitők
Mivel ez nem DIY-topik, itt sajnos 50 - 70 EUR az nem a "szokásos" 15 - 20 ezer forint, hanem 45 - 80 ezer.
Abban az esetben, ha egy nagyon kis és ügyetlen cégről beszélünk.
Meg is érdemli az a gyártó, aki kiskeráron vásárol.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Sztereó erősitők
A különböző műfajú élő koncerteken hogyan alakulnak a dinamikai viszonyok?
Nagyon sokféle módon. Általában ahogy alakítják őket, főleg a hangosított koncerteken. Akusztikuson meg ahogy alakul az adott akusztikai körülmények között.
De ennek itt most nem sok jelentősége van, a hangfelvételek számítanak dinamikai szempontból amikor hifin hallgatunk zenét.
A különböző műfajokat eleve más dinamikai jellemzőkkel szokás rögzíteni, felvételeket készíteni róluk.
Ezek a dinamikai különbségek nyúlnak bele hallgatáskor jó alaposan a hangosság érzetbe is.
Konkrétabban, van olyan hangfelvétel (kevés) amin létezik mondjuk 50-60dB dinamika is, de van sok olyan amin az egész felvételen a zene dinamikája nem éri el a 10dB-t. A két esetben hiába van ugyanott a csúcsszint a felvételeken, utóbbi felvételt sokkal hangosabbnak halljuk mint az előbbit.
Ezért nem működik szerintem az olyan hifi rendszer amin nincsen hangerő szabályzási lehetőség.
- Pointe
- V.I.P.

- Értékelés: 486
- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Az ALPS műanyag hangú, magasba húzó és fapados hang a kissé jobb (és max. 50-70 Euróval drágább) potikhoz képest.
Mivel ez nem DIY-topik, itt sajnos 50 - 70 EUR az nem a "szokásos" 15 - 20 ezer forint, hanem 45 - 80 ezer.
Egy sorozatban készülő, hagyományos kiskereskedelmi forgalomba kerülő készülék árának harmada-negyede csak az anyagköltség. Tehát ha elköltök 100,000 forintot egy készülék megépítésére, az a készülék a boltban 300 - 400 ezerbe fog kerülni.
(Amúgy az Alps potikat azért használjuk sokan, mert teljesen problémamentes, tartós alkatrész, könnyen beszerezhető, az árkategóriában pedig műszakilag kifejezetten precíznek számít. Ami a hangminőséget illeti, Lehoako leírását erősen túlzónak érzem. Fenntartva, hogy természetesen vannak jobb potik is egy ALPS Blue-nál, túl sok kiváló hangú erősítő épült már köré ahhoz, hogy egyetlen mondatban elintézzük, hogy micsoda szar.)
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 783
Sztereó erősitők
És mi van akkor amikor a felvételek különböző kivezérlés és dinamika működései (komprimálás miatti különbségek) okoznak szubjektív komolyabb hangerő érzet különbségeket? Az ilyenkor hogyan kerül kiegyenlítésre? Ez szerintem főleg azoknál okozhatna problémákat, akik többféle zenei műfajt, többféle korú hangfelvételt hallgatnak, többféle forrás készüléket használnak. Hangerő szabályzás nélkül ez megoldhatatlan lenne.
De most komolyan. Egy komplett rendszer hogy összességében hogy szól, hogy zenél, ennyire ilyen dolgokon múlik? Én nem ezt tapasztaltam eddig. Más dolgokon sokkal inkább múlik mint ezen.
Nekem elég gyorsan sikerült leszoknom a hangerő tekergetésről pedig hallgatok komolyzenét,dzsesszt és rockzenét is.A CD-játszómon azért van egy Noble poti.
Egy komplett rendszer minősége az egész apró dolgokon is múlik."Sok kicsi sokra megy"
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11334
- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Ha mostanában úgyis ennyire aktív vagyok az erősítő topikban, feldobnék egy kérdéskört.
Ki olvasta, ki tud erről a dologról és kinek mi a véleménye az egész témakörről műszaki, hangi és a kettő összefüggései szempontból?
Mármint miről? Hogy miért jó az Obelisk annak ellenére, hogy ódivatú és "olcsó" megoldásokra épül? Meglehetősen provokatív kérdés. :-)
Jó ideig használtam Obelisk Si-t, kedveltem iS, de nem éreztem, hogy valamit nagyon másként csinálna, mint kategória társai. Egy kitűnő masina, részemről ennyi a vélemény. Ezért is csodálkozom néhány rajongó lelkesedésén, de lehetséges, hogy én nem vagyok alkalmas ilyen differenciálásra. Néhány hétig párhuzamosan volt nálam a Heed erősítő mellett egy Naim XS is, ami nálam a mai napig a kategória legjobbja. Sem nekem, sem az akkoriban nálam járó hobbitársaknak nem igazán sikerült komoly különbséget detektálni a két készülék produkciója között. Igen, tudom, műszakilag sok rokonság van köztük, de mégis meglepő volt az eredmény ahhoz képest, hogy a márka rajongói szerint a Heed Obelisk nagyon más utakon jár, mint a többi gyártó.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3138
Sztereó erősitők
És mi van akkor amikor a felvételek különböző kivezérlés és dinamika működései (komprimálás miatti különbségek) okoznak szubjektív komolyabb hangerő érzet különbségeket? Az ilyenkor hogyan kerül kiegyenlítésre? Ez szerintem főleg azoknál okozhatna problémákat, akik többféle zenei műfajt, többféle korú hangfelvételt hallgatnak, többféle forrás készüléket használnak. Hangerő szabályzás nélkül ez megoldhatatlan lenne.
De most komolyan. Egy komplett rendszer hogy összességében hogy szól, hogy zenél, ennyire ilyen dolgokon múlik? Én nem ezt tapasztaltam eddig. Más dolgokon sokkal inkább múlik mint ezen.
A különböző műfajú élő koncerteken hogyan alakulnak a dinamikai viszonyok?
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Sztereó erősitők
Ki olvasta, ki tud erről a dologról és kinek mi a véleménye az egész témakörről műszaki, hangi és a kettő összefüggései szempontból?[...] A téma jelentősen érinti a csöves, félvezetős kérdést is.
Egészen pontosan mit értesz "dolog," "témakör" és "téma" alatt? :-)
Én szívesen olvasom Zsolt blogját, annak idején is olvastam ezeket a bejegyzéseket, de engem annyira nem kavart fel.
Ezen a fórumon is szokás megkülönböztetni a hifi, audiofil és high-end készülékeket. A kérdés nem egyszerűen anyagi jellegű, bár kétségtelen, hogy a high-end készülékek drágák szoktak lenni.
Szerintem ezekben a cikkekben Zsolt éppen azt fejti ki, hogy (szerinte) a kis Obelisk erősítő a viszonylag alacsony ára ellenére is high-end készülék.
Ebben nekem semmi okom kételkedni, ugyanakkor hozzátenném, hogy az Obelisk annyiban nem egyedülálló, hogy bőven vannak más készülékek is viszonylag alacsony áron, amik ajtót nyitnak a high-endre. Természetesen ez mindig vita kérdése, de abban egyet szokás érteni, hogy mondjuk az Audio Note belépő készülékei is ilyenek.
Sztereó erősitők
Ha mostanában úgyis ennyire aktív vagyok az erősítő topikban, feldobnék egy kérdéskört.
Ki olvasta, ki tud erről a dologról és kinek mi a véleménye az egész témakörről műszaki, hangi és a kettő összefüggései szempontból?
http://zsoltaudio.blogspot.hu/2009/01/a ... oma-i.html
http://zsoltaudio.blogspot.hu/2009/02/a ... oma-i.html
http://zsoltaudio.blogspot.hu/2009/02/a ... jezet.html
http://zsoltaudio.blogspot.hu/2009/02/a ... -most.html
http://zsoltaudio.blogspot.hu/2009/02/a ... dalek.html
http://zsoltaudio.blogspot.hu/2009/02/u ... droma.html
Azért teszem ide és nem a Heed témába, mert talán itt olyan is hozzá fog szólni aki amúgy a Heed részt nem olvasná, de információja, véleménye volna a dologról.
A téma jelentősen érinti a csöves, félvezetős kérdést is.
Sztereó erősitők
mármint a poti probléma megoldása: no-poti
A hifi hangminőség probléma megoldása: no-hifi. Hallgassunk élő zenét.
Sztereó erősitők
Ez teljesen igaz.Az én analóg rendszeremben nincs is potméter.Fix hangerő van ami annyit jelent, hogy az MC-phono pont annyit erősít amennyi a szobahangerőhöz szükséges.
Sztereó erősitők
Ez teljesen igaz.Az én analóg rendszeremben nincs is potméter.Fix hangerő van ami annyit jelent, hogy az MC-phono pont annyit erősít amennyi a szobahangerőhöz szükséges.
na erre kaptam én zz7-től:
mindig van valami amit le kell rágni csontig, különben nem tettünk meg mindent a tökéletes hangminőségért.
mármint a poti probléma megoldása: no-poti
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 783
Sztereó erősitők
Ez így ebben a formában -szerencsére- nem igaz,
semmilyen analóg poti nem szükséges egy rendszerbe ahhoz h az jól szóljon, több kiváló alternatív megoldás is létezik már.
- yaxley
- a diy körökben elismert lightspeed attenuator
- stepped attenuator
- 32biten megoldott digitális szabályozás
- az előbbi kettő kombinációja amivel nagyon jó hangú, minden fület kielégítő, nagy átfogásúm de finom léptékú távvezérelhető hangerő szabályzást lehet összerakni egészen kis helyre
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
-
Vendég
Sztereó erősitők
semmilyen analóg poti nem szükséges egy rendszerbe ahhoz h az jól szóljon, több kiváló alternatív megoldás is létezik már.
- yaxley
- stepped attenuator
- az előbbi kettő kombinációja amivel nagyon jó hangú, minden fület kielégítő, nagy átfogásúm de finom léptékú távvezérelhető hangerő szabályzást lehet összerakni egészen kis helyre
engem kifejezetten idegesit az az olcso poti az erositomben,foleg mert mindig a hangerot szoftveresen allitom az interfesz szoftverevel,amit kiiktatni sem tudok.Ha lesz idom atkabelezem az erositot,es vele egyutt a potit is kikotom.Ha jobb lesz a hang marad,ha nem lesz jobb akkor vissza.
Sztereó erősitők
- yaxley
- stepped attenuator
A digitális hangerőszabályozás, bár bizonyára korunk fontos vívmánya és manapság már a komolyabb komponensek tartalmazzák is a lehetőségét, sztem nem sine qua nonja a jó hangnak. Egy jó analóg poti viszont kell, hogy legyen a rendszerben.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Bocs, kimaradt egy lényeges szó. Nem ez a poti az erőssége.
Az alábbi, 800 dolláros RK50 viszont jó a csúcs Audio Note és Accuphase előfokokba, úgyhogy vélhetően fényévekkel különb a kék "szépségnél":)
A Sony is használta a TA-ER1-ben: http://www.thevintageknob.org/sony-TA-ER1.html
-
Vendég
Sztereó erősitők
Jó is! Ennyim nem volt egy potira, objektív okokból.
Sajnos nekem se, pedig a $800 akciós ár
Sztereó erősitők
Lassan kezd az egész "vita" megint "de igen-de nem"-típusú valamivé válni, mint adott esetben a kábelek, dugók, forraszanyagok és egyéb, sokak szerint "jelentéktelen" dolgok esetében. Semmi kifogásom ellene, ha valaki nem óhajt a zenei reprodukció ilyen szintű "apróságaival" foglalkozni, de attól óvnék, hogy tapasztalat hiányában megkérdőjelezzük másokét.
Teljes tisztelet.
Milyen tapasztalat hiány, miben?
Csináljunk egy közös próbát válogatott Alps Blue potival hogy ki mennyire hallja meg a csatornák különbségeit.
Szerintem már rég elmegyünk egymás mellett. Én nem állítottam olyat hogy két poti között nem lehet különbséget hallani. Kikötöd egyiket bekötöd a másikat más hang van. Rendben, ezt elfogadom, miért ne lenne. De az én kifogásom ami miatt itt hozzá szóltam nem is erre vonatkozott.
Sztereó erősitők
Macerás lett volna teljesen kikapni a nyákot (az alsó oldalon van beforrasztva a poti mazzagja). A hosszt nem adta ki a régi kábel, emiatt kellett toldani. A TKD meghálálja az ezüstöt, az ALPS nem minden esetben. Az ezüst őszintén átengedi az ALPS magasba húzó karakterét, aztán jön a nyivákolás megint, hogy az ezüst magasba húz. Nem a poti egy kalap ALPS, hanem a színezüst. Jappersze...
Akkor egyszer hallgass meg egy jó Yaxley-t...
Sztereó erősitők
Az alábbi, 800 dolláros RK50 viszont jó a csúcs Audio Note és Accuphase előfokokba, úgyhogy vélhetően fényévekkel jobb a kék "szépségnél":)
Jó is! Ennyim nem volt egy potira, objektív okokból.
Sztereó erősitők
Látod itt már nem teljesen fair az összehasonlítás, hisz az új poti ezüst kábelekkel, plusz (felesleges) toldásokkal van bekötve... De miért nem toltad végig ezüst kábellel? Ha már lúd, legyen kövér.
Macerás lett volna teljesen kikapni a nyákot (az alsó oldalon van beforrasztva a poti mazzagja). A hosszt nem adta ki a régi kábel, emiatt kellett toldani. A TKD meghálálja az ezüstöt, az ALPS nem minden esetben. Az ezüst őszintén átengedi az ALPS magasba húzó karakterét, aztán jön a nyivákolás megint, hogy az ezüst magasba húz. Nem a poti egy kalap ALPS, hanem a színezüst. Jappersze...
Sztereó erősitők
Összemosod a két dolgot.
Én továbbra is állítom amit már harmadszorra írok le, hogy egy válogatott Alps csatornáinak különbségeit senki meg nem fogja hallani otthoni zene hallgatós körülmények között. Tehát ezen a szinten csatorna elválasztás szempontból értelmetlen nagyságrendű dolgokról szól a vita.
...
Lassan kezd az egész "vita" megint "de igen-de nem"-típusú valamivé válni, mint adott esetben a kábelek, dugók, forraszanyagok és egyéb, sokak szerint "jelentéktelen" dolgok esetében. Semmi kifogásom ellene, ha valaki nem óhajt a zenei reprodukció ilyen szintű "apróságaival" foglalkozni, de attól óvnék, hogy tapasztalat hiányában megkérdőjelezzük másokét.
Teljes tisztelet.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Mondjuk ki, az Alps cégnek nem a poti az erőssége.
Az alábbi, 800 dolláros RK50 viszont jó a csúcs Audio Note és Accuphase előfokokba, úgyhogy vélhetően fényévekkel különb a kék "szépségnél":)
Sztereó erősitők
Dehogynem :-))))
Csak nagyobb, mint az ALPS, és nem lehet belecuppantani a nyákba ugyanarra a helyre, ezért lengőkábelekkel kellett megoldani.
IMG_4691.JPG
Jó tré kép, bocsi, de a vaku meg szétvakította volna. Mellette az ALPS, mert gyárilag a vasban is az volt, csak amikor elromlott, elindult a bogár, és kiderült, hogy jófelé. :-)))))
Látod itt már nem teljesen fair az összehasonlítás, hisz az új poti ezüst kábelekkel, plusz (felesleges) toldásokkal van bekötve... De miért nem toltad végig ezüst kábellel? Ha már lúd, legyen kövér.