Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
Sztereó erősitők
Sziasztok.
Szeretnék vásárolni stereo erősítőt de nem igazán tudom milyen irányban induljak el. Kb. 20 ezret szánnék rá ebből kiderülhet, hogy használt érdekelne és nem egy high-end kategória.
Ami kritérium lenne, hogy normális hangerőt tudjon kipréselni magából és ezt normális minőségben is tegye meg.
Márkában nincsenek elképzeléseim bár mostanában pár erőt sikerült meghallgatnom (onkyo,denon,marantz) erőket de ugye ezeket nagyban befolyásolja a hangfal így véleményt nem tudtam alkotni.
Hát kb ennyi,leginkább saját tapasztalatok érdekelnének. Gondolom az itt jelenlévők már átléptek pár rendszert így akár ebben a 20 ezres kategóriában is tudnátok jót ajánlani vagy irányt mutatni melyik márka melyik típusa felé próbáljak indulni.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv, András
-
Vendég
Sztereó erősitők
Miért van az a topik lezárva?
Ha elolvassa az első bejegyzésemet, akkor abban benne van.
.
- Pointe
- V.I.P.

- Értékelés: 483
- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
érdemes elolvasni az utolsó bejegyzésemet a Cogito topikban.
Miért van az a topik lezárva?
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 714
Sztereó erősitők
Kedves GTomi!
Istvántól kérdezte ugyan, amit kérdezett, de mivel Istvánnal szinte azonosak a zenehallgatási szokásaink, ezért talán érdemes elolvasni az utolsó bejegyzésemet a Cogito topikban, hátha abból nyer némi magyarázatot.
.
azt olvastam nem is oly rég.
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PP V2/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc
-
Vendég
Sztereó erősitők
@istván01:
komolyan érdekelne a háttér, ami miatt ez így "alakult" Nálad.
(akár privátban is)
Kedves GTomi!
Istvántól kérdezte ugyan, amit kérdezett, de mivel Istvánnal szinte azonosak a zenehallgatási szokásaink, ezért talán érdemes elolvasni az utolsó bejegyzésemet a Cogito topikban, hátha abból nyer némi magyarázatot.
.
Sztereó erősitők
@istván01:
(akár privátban is)
Erre azért nehéz egy-két mondatban válaszolni, de tartok attól hosszan is nehéz, pláne hogy amit én preferálok és koncepciónak tartok, azt sokan tévútnak, mások pénzpocsékolásnak tartanak. A hardwarem fele/fele részben DIY/gyári, hozzá téve, a gyári kütyüket sem kíméltem, itt-ott belepiszkáltam, eladhatóság nem érdekel. Ehhez hozzá kell tenni, maximálisan purista (csontig rágós) rendszert raktam össze, analógot már nem használok, digitális forrásból sem tartom fontosnak, lényegesnek a szuper-nagy felbontású zenei anyagot, az csupán lehetőség, de nem elegendő feltétel az élvezhetőbb zenéhez.
A másik fele a kérdésednek a zenei ízlésem, hallgatási szokásom, ez egy fejlődési, tanulási folyamat, erre még nehezebb válaszolni.
- GTomi
- V.I.P.

Sztereó erősitők
Ez megint sarok kérdés nálam, olyan hogy beszélgetős zene nincsen, az nem csupán a ZENE leértékelése, hanem a zene iránti érdektelenséget takar, így nekem csak háttér zaj, emiatt feleslegesen kell hangosabban beszélnem, ha csúnyán fogalmazhatok, ez egyenrangú a hangszennyezéssel. Ha nem fontos a zene, akkor mute, vagy valahol kikapcs.
@istván01:
(akár privátban is)
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PP V2/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc
- GTomi
- V.I.P.

Sztereó erősitők
Vannak akik nem veszik ilyen véresen komolyan az életet
...
Sztereó erősitők
Meg ugye csúcsdeck, amihez sajna a 80-as években nem jutottunk hozzá, ezért azt hittük a kazetta csak úgy szólhat, ezért megváltásnak éreztem a cd-t. Ma már tudjuk, hogy nem egészen így van...
A 90-es években volt szerencsém többször összehallgatni stúdióban egy Nakamichi Dragon kazettás deck-et, meg egy Sony kommersz DAT magnót.
A Nakamichi Dragon akkor kb. 400.000-be került a Sony DAT 140.000-be.
Bizony a Sony DAT alaposan felül múlta a Nakamichi-t, mondhatni mindenben, többször, több embernek is ez jött ki.
Az a Nakamichi Dragon ma is kiválóan működik, gondosan karbantartott, keveset használt darab.
A Sony DAT már nem működik, hibás.
Sztereó erősitők
Nemrég bevateráztam egy régi csúcs decket, és előkerült ez a mesterszalag is, hogy megmutassam a gyerekeimenk, apa is volt fiatal. Ez a mesterkazetta minden várakozást sokszorosan felülmúlva egyszerűen tök jól szól! :-)
Gondolom nem volt kompresszorotok, lehet ezért szól jól.
Sztereó erősitők
A füledet szorosan a monitorra tapasztva, vagy a Heedes rendszert a végére kötve? :-))))))))
Na igen.
Ez legalább olyan mint a drót meg a poti hangját hallgatni, gondolom azok végeit bedugva a fülünkbe kell csinálni, hátha jön belőlük hang.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Szerintem a legjobb hangmérnököknek/stúdióknak még több is a munkájuk, mint korábban, inkább a középszerűek és a gyengék tűnnek el -- mert az ő munkájuk színvonalát valóban el lehet érni a garázsban készült felvételekkel.
Én a nyolcvanas évek közepén voltam gimnazista, és az iskolai zenekarunk egy tehetségkutatóra készített felvételt a művészetéről valami hihetetlen amatőr körülmények között. Egy hatcsatornás Vermona keverőre emlékszem, mindenféle Akai elektret mikrofonokra, nameg egy Pioneer CT-506 deckre, amivel egy Type I Philips kazettára vettük fel a legjobb számainkat élőben - a keverőpult miatt nyilván kétcsatornás monóban.
Nemrég bevateráztam egy régi csúcs decket, és előkerült ez a mesterszalag is, hogy megmutassam a gyerekeimenk, apa is volt fiatal. Ez a mesterkazetta minden várakozást sokszorosan felülmúlva egyszerűen tök jól szól! :-)
Meg ugye csúcsdeck, amihez sajna a 80-as években nem jutottunk hozzá, ezért azt hittük a kazetta csak úgy szólhat, ezért megváltásnak éreztem a cd-t. Ma már tudjuk, hogy nem egészen így van...
- Pointe
- V.I.P.

- Értékelés: 483
- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Persze hogy ma már mindenki csinálhat hangfelvételeket. Hiszen ezt látni, hallani mindenhol hogy van már stúdió technika összesen 150, 200 ezer Ft-ért is kompletten, ha van hozzá még egy számítógéped kész is a hangstúdiód. Régebben azért ez nem volt. Ma több a lehetősége azoknak is akiknek régebben nem volt, de egyben ugyanez az oka annak is hogy alaposan felhígultak a hangfelvételek minőségi szempontból. A képzett hangtechnikusok, hangmérnökök meg gondolom folyamatosan vesztik a munka lehetőségeiket.
Nagy a csillogás a világban, de az igazi értékekből folyamatosan veszítünk.
Szerintem a legjobb hangmérnököknek/stúdióknak még több is a munkájuk, mint korábban, inkább a középszerűek és a gyengék tűnnek el -- mert az ő munkájuk színvonalát valóban el lehet érni a garázsban készült felvételekkel.
Én a nyolcvanas évek közepén voltam gimnazista, és az iskolai zenekarunk egy tehetségkutatóra készített felvételt a művészetéről valami hihetetlen amatőr körülmények között. Egy hatcsatornás Vermona keverőre emlékszem, mindenféle Akai elektret mikrofonokra, nameg egy Pioneer CT-506 deckre, amivel egy Type I Philips kazettára vettük fel a legjobb számainkat élőben - a keverőpult miatt nyilván kétcsatornás monóban.
Sztereó erősitők
Egyet értek. Nekem se tetszett igazából sosem. Mindig egy vékony, elmosott, jellegzetesen felismerhető hangot hallottam belőle.
A füledet szorosan a monitorra tapasztva, vagy a Heedes rendszert a végére kötve? :-))))))))
Nálam pöpec. Kezdem azt hinni, hogy a konfig legalább annyit számít, mint a szofti. Talán holnap beleműtök egy Chieftec-tápot a gyári HP-konfigba, aztán meglátjuk.
Sztereó erősitők
Nem tudom, kinek a betanult válasza a bitveszteség; nekem nincs technikai magyarázatom olyan összetett és nehezen felfogható dologra, mint a lejátszó szoftver sajáthangja, de egyben biztos vagyok. A foobar hangját jellegzetesen audiofilnek hallottam általában, és sajnos inkább rossz, mint jó értelemben.
Egyet értek. Nekem se tetszett igazából sosem. Mindig egy vékony, elmosott, jellegzetesen felismerhető hangot hallottam belőle.
Sztereó erősitők
No de akkor ilyen tapasztalatokkal felvértezve ne írjuk már le, hogy a hangmérnök produkciójáról van szó! :-) Én nem dönthetek a zenész helyett, a felvételen az lesz rajta, ami neki tetszik. Amúgy lassan ez a téma is archív lesz, mivel egyre többen otthon kalapálják össze az anyagukat, a hangmérnöktől maximum tanácsokat kérnek. Nincs ezzel bajom, éljen a kreativitás, a hifisták meg hadd káromkodjanak a nekik egyre kevésbé tetsző felvételek miatt! :-)
Kis színes hírmorzsák:
A jelenleg legmenőbb 5 fővárosi rockzenekarból 5 házilagosan vette fel legutolsó lemezét, néhány dobsávot leszámítva, amit nem egyszerű egy lakószobában, vagy hétvégi házban rögzíteni.
Míg 10-15 évvel ezelőtt nagyjából tucatnyi, nemzetközi színvonalat is elérő hangstúdió üzemelt Budapesten. Most szerintem maximum 5-6 működik és ők is egyre inkább nem hagyományos lemezfelvételi produkciókon dolgoznak.
Azt hiszem ma ezt a legnehezebb megmondani egy felvétel esetében hogy kin múlott hogy az úgy szól. Főleg ha nem is ismerjük a felvétel készítés körülményeit, ami ezerféle lehet manapság.
A hangzás ma ahogy a példáid is mutatják sokféle emberen múlhat, zenész, producer, hangmérnök stb. Lényegében kideríthetetlen kin múlott leginkább hogy olyan lett. Ma már mindenféle verzió lehetséges, nincs már meg az a klasszikus felállás sem mindenhol hogy van a producer, meg a zenész, meg a hangmérnök és mindenkinek megvan a saját feladatköre, hatásköre és csak az a rész múlhat rajta.
Persze hogy ma már mindenki csinálhat hangfelvételeket. Hiszen ezt látni, hallani mindenhol hogy van már stúdió technika összesen 150, 200 ezer Ft-ért is kompletten, ha van hozzá még egy számítógéped kész is a hangstúdiód. Régebben azért ez nem volt. Ma több a lehetősége azoknak is akiknek régebben nem volt, de egyben ugyanez az oka annak is hogy alaposan felhígultak a hangfelvételek minőségi szempontból. A képzett hangtechnikusok, hangmérnökök meg gondolom folyamatosan vesztik a munka lehetőségeiket.
Nagy a csillogás a világban, de az igazi értékekből folyamatosan veszítünk.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Nem tudom, kinek a betanult válasza a bitveszteség; nekem nincs technikai magyarázatom olyan összetett és nehezen felfogható dologra, mint a lejátszó szoftver sajáthangja, de egyben biztos vagyok. A foobar hangját jellegzetesen audiofilnek hallottam általában, és sajnos inkább rossz, mint jó értelemben.
A Foobar belső hangerőszabályzása meglehetősen kifinomult...
Hogy mennyit ront a digitális beavatkozás, arra a legtöbb dörzsölt hifistának megvan a betanult válasza (bitveszteség!!!)...
Sztereó erősitők
A Foobar belső hangerőszabályzása meglehetősen kifinomult a maga 64 bites ditheres Floating Point eljárásával, de azért van jobb is a piacon (pl. cPlay), de azok a szoftverek más okból barátságtalanabbak.
Játszottam ezzel nem keveset már és arra jutottam, hogy számomra legjobb megoldás, ha 0 dB digitális szinthez a végfok potméterét kiiktatva (vagy maximumra tekerve) beállítom az előfok (viszonylag jófajta) potméterével a bulihangerőt és ezekhez többé nem nyúlok. Enyhébb hangosság eléréséhez a Foobar csúszkáját használom, ami ráadásul a lakás gyakrabban használt pontjairól (íróasztal, kanapé, ágy, fürdőkád) távvezérelhető. 10-15 dB digitális halkítás még nem jár komoly minőségromlással, a praktikum pedig mindenképpen mellette szól (főleg ha hozzám hasonlóan nincs távvezérelhető erősítőd). Nagyobb mértékű halkítást nyilván nem célszerű digitálisan meglépni az ismert műszaki okokból, ezért kell egyszer megfelelően belőni a rendszert, akár a potméterek teljes kiiktatásával fix értékű erősítést beállítva.
én is pont erre jutottam az elmúlt években, így erre építve terveztem meg a mostani rendszerem erősítését,
így egy hybrid megoldással (kapcsolható osztó + digitális hangerő-szabályzás) megszabadultam a potiktól, és relés létra-sortól.
Sztereó erősitők
Ez megint sarok kérdés nálam, olyan hogy beszélgetős zene nincsen, az nem csupán a ZENE leértékelése, hanem a zene iránti érdektelenséget takar, így nekem csak háttér zaj, emiatt feleslegesen kell hangosabban beszélnem, ha csúnyán fogalmazhatok, ez egyenrangú a hangszennyezéssel. Ha nem fontos a zene, akkor mute, vagy valahol kikapcs.
Vannak akik nem veszik ilyen véresen komolyan az életet
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Sztereó erősitők
Az analóg vonal van kihegyezve.A CD-ben amúgy is több száz alkatrész van.
Nem jól írod: az analógot kell a lehető legjobban megtámogatni, hogy egyáltalán hallgatható legyen a nagyszerű CD hang mellett
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11318
- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
No hát épp ebből van néhány tapasztalatom hogy állnak hozzá a zenészek a felvételek hangzásához. Sokszor sehogy se, legtöbbször meg a szétszínezett, agyon kompresszált felvételek ott is ugyanúgy nyerni tudnak az ő számukra is, mint az átlag hifi várásló és használó közönség számára. Alig van különbség sok esetben, amin én is meglepődtem. Valamikor régen nem ezt vártam úgy általában egy zenésztől. Persze nem akarok általánosítani, nem is lehet, de mai fejemmel már meg tudom érteni miért és hogyan születnek a túlszínezett, túlkompresszált hangfelvételek, még ha ott is van egy zenész vagy akárki akinek elvileg kellene köze legyen a jó zenei hangzásokhoz.
Szóval azért sok esetben ez sajnos nem is annyira ritka.
Úgy látszik a zenész is ember...
No de akkor ilyen tapasztalatokkal felvértezve ne írjuk már le, hogy a hangmérnök produkciójáról van szó! :-) Én nem dönthetek a zenész helyett, a felvételen az lesz rajta, ami neki tetszik. Amúgy lassan ez a téma is archív lesz, mivel egyre többen otthon kalapálják össze az anyagukat, a hangmérnöktől maximum tanácsokat kérnek. Nincs ezzel bajom, éljen a kreativitás, a hifisták meg hadd káromkodjanak a nekik egyre kevésbé tetsző felvételek miatt! :-)
Kis színes hírmorzsák:
A jelenleg legmenőbb 5 fővárosi rockzenekarból 5 házilagosan vette fel legutolsó lemezét, néhány dobsávot leszámítva, amit nem egyszerű egy lakószobában, vagy hétvégi házban rögzíteni.
Míg 10-15 évvel ezelőtt nagyjából tucatnyi, nemzetközi színvonalat is elérő hangstúdió üzemelt Budapesten. Most szerintem maximum 5-6 működik és ők is egyre inkább nem hagyományos lemezfelvételi produkciókon dolgoznak.
Sztereó erősitők
Én igazából nem is értem, minek kellene folyton tekergetni a hangerőszabályzást. Az adott szituációnak megfelelően (egyedül, buli, beszélgetős vendégség, stb.) beállítom az erősítőn és kész.
Ha pedig ideiglenesen kell lejjebb venni (csörög a telefon vagy ilyesmi), abban az esetben teljesen mindegy a dinamikaveszteség -tán még jól is jön- így lehet kényelmesen digitálisan.
(az már OFF, hogy engem rettenetesen idegesít a pláza/szupermarket háttér-menyezett zajzene)
Sztereó erősitők
Örökzöld felvetés ez is, erre is leírom a szokásos válaszom:
Szerintem elég kevés azon felvételek száma, amik úgy kerültek a boltokba, hogy arra a zeneszerző, zenész, producer ne bólintott volna rá. Ilyen esetek csak egy önmegvalósító hangmérnök és egy technikailag teljesen képzetlen, ráadásul belesz@rós zenész együttállásából következhetnek, ami meglehetősen ritka.
No hát épp ebből van néhány tapasztalatom hogy állnak hozzá a zenészek a felvételek hangzásához. Sokszor sehogy se, legtöbbször meg a szétszínezett, agyon kompresszált felvételek ott is ugyanúgy nyerni tudnak az ő számukra is, mint az átlag hifi várásló és használó közönség számára. Alig van különbség sok esetben, amin én is meglepődtem. Valamikor régen nem ezt vártam úgy általában egy zenésztől. Persze nem akarok általánosítani, nem is lehet, de mai fejemmel már meg tudom érteni miért és hogyan születnek a túlszínezett, túlkompresszált hangfelvételek, még ha ott is van egy zenész vagy akárki akinek elvileg kellene köze legyen a jó zenei hangzásokhoz.
Szóval azért sok esetben ez sajnos nem is annyira ritka.
Úgy látszik a zenész is ember...
Sztereó erősitők
Én igazából nem is értem, minek kellene folyton tekergetni a hangerőszabályzást. Az adott szituációnak megfelelően (egyedül, buli, beszélgetős vendégség, stb.) beállítom az erősítőn és kész.
Ha pedig ideiglenesen kell lejjebb venni (csörög a telefon vagy ilyesmi), abban az esetben teljesen mindegy a dinamikaveszteség -tán még jól is jön- így lehet kényelmesen digitálisan.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda