Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

Vendég

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

ha megmondod, hogy melyik ételek a legfinomabbak a világon, akkor van válasz a kérdésedre.
Okés, mondjuk kínai turista vagyok, most érkeztem, mit kellene megkóstolnom?

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Ígéretes a Wadia 151 DAC+erősítő kombó valaki látott esetleg hallott már ilyet?WADIA1199$ nem budget kategória de Wadia és erősítő is egyben :kiraly:

Azért a Wadiánál ez budget kategória szerintem....

De mint készülék ötletes és tetszik.

Igen a cégnél budget, itthon, optimális esetben egy havi fizu.
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 551

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: adamthebrave »

ha megmondod, hogy melyik ételek a legfinomabbak a világon, akkor van válasz a kérdésedre.
Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech

Vendég

DAC-olás

Tudna valaki esetleg egy toplistát feltenni a rendszerben, asztali futóművekhez használható "kategóriagyőztesnek" tekinthető DAC-okról, olcsótól csillagászati kategóriáig, megspórolva nekem egy hosszú olvasási folyamatot? :kiraly:

adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Egyébként magam is gondolkodtam ebben a hiface USB konverterben, olvasgattam a témában ezt azt, aztán arra a(z általános) következtetésre jutottam, hogy hasonló árban akkor már inkább egy "félprofi" SPDIF kijáratos hangkártyát veszek, és lemondok arról a kényelemről amit a kb 7-8 méteres USB (amúgy noname filléres) kábel nyújt számomra. 

Én a HiFace-t a notebook USB kapujába dugtam be közvetlenül és innen egy RCA digit kábel megy a DAC felé, vagyis nincs a filléres USB kábel okozta tényleges és vélt minőségrontás.
Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Rag »

Ígéretes a Wadia 151 DAC+erősítő kombó valaki látott esetleg hallott már ilyet?WADIA1199$ nem budget kategória de Wadia és erősítő is egyben :kiraly:

Azért a Wadiánál ez budget kategória szerintem....

De mint készülék ötletes és tetszik.
Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Ígéretes a Wadia 151 DAC+erősítő kombó valaki látott esetleg hallott már ilyet?WADIA
1199$ nem budget kategória de Wadia és erősítő is egyben :kiraly:
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1533

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Ezekből épített már valaki? Érdemes ezekkel foglalkozni egyáltalán?

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4232

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Ha meg 24 biteset szeretnél, akkor Musiland vagy Hiface (ez utóbbit árulják Pennáék, de csak inteles csipszettekhez jó a driverje)
Nem tudom, segítek-e vele, de a Hiface a hibái ellenére egy nagyon jó termék, abszolút megéri az árát.

Egyébként magam is gondolkodtam ebben a hiface USB konverterben, olvasgattam a témában ezt azt, aztán arra a(z általános) következtetésre jutottam, hogy hasonló árban akkor már inkább egy "félprofi" SPDIF kijáratos hangkártyát veszek, és lemondok arról a kényelemről amit a kb 7-8 méteres USB (amúgy noname filléres) kábel nyújt számomra.

Mellesleg kipróbáltam egy rövidke - az átlagnál jóval profibb - amolyan "audio" USB kábelt is, netbook-ról hajtva ami akksiról ment, és nem nagyon hallottam különbséget, mondhatni egyáltalán nem. Azt beszélik, hogy ott hoz plusz minőséget, ahol a tápellátás is az USB kábelen keresztül történik. Hát passz.

Szóval a hiface mundjuk 35e (nézzünk új árakat), az ESI Juli@ meg ugyanannyi. Az ESI Juli@-ra pedig Charles Altmann dedikált audio PC-ről szóló cikke hívta fel a figyelmem:

... one of the reasons that most external USB, etc. audio devices as well as many PCI audio cards sound like crap, lies in the fact that they do NOT have TRUE audio clocks. A true audio-clock is a multiple of the audio sample rate. In the picture you see two quarz crystals with the following frequencies: 22,5792 and 24,5760 MHz. 
22,5792 MHz = 512 * 44100 and 24,5760 MHz = 512 * 48000 while 44100 and 48000 are the base frequencies of digital audio.

A cheaper way would be to derive the 44,1 and 48 kHz sample rate from the computer clock or to generate it with a PLL, however not as accurate, not as stable and not as jitter-free.

So the 2 separate true audio clocks are important for the sound quality of your audio computer.

The ESI Juli@ PCI card is high-quality, cost-effective, 192kHz capable and supports MAC OS, Linux, Windows operating systems. 
I have tested the ESI Juli@ card's digital output and digital input to be 100% bit-accurate, which is a very important feature.

The ESI Juli@ also has true audio clocks

HiFace-t is használ Charles Altmann, olyannyira, hogy a Mac-es driver egyik bugját ő vette észre és a javaslatai alapján javította ki a gyártó. Persze és az ESI is tényleg jó kártya. A HiFace talán annyival praktikusabb, hogy notebook-kal is lehet használni, illetve külső USB hubon keresztül lehet neki igényes tápot is adni, a számítógépes helyett.

BIG FOOT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 52

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: BIG FOOT »

Ha meg 24 biteset szeretnél, akkor Musiland vagy Hiface (ez utóbbit árulják Pennáék, de csak inteles csipszettekhez jó a driverje)
Nem tudom, segítek-e vele, de a Hiface a hibái ellenére egy nagyon jó termék, abszolút megéri az árát.

Mellesleg kipróbáltam egy rövidke - az átlagnál jóval profibb - amolyan "audio" USB kábelt is, netbook-ról hajtva ami akksiról ment, és nem nagyon hallottam különbséget, mondhatni egyáltalán nem. Azt beszélik, hogy ott hoz plusz minőséget, ahol a tápellátás is az USB kábelen keresztül történik. Hát passz.

Szóval a hiface mundjuk 35e (nézzünk új árakat), az ESI Juli@ meg ugyanannyi. Az ESI Juli@-ra pedig Charles Altmann dedikált audio PC-ről szóló cikke hívta fel a figyelmem:

... one of the reasons that most external USB, etc. audio devices as well as many PCI audio cards sound like crap, lies in the fact that they do NOT have TRUE audio clocks. A true audio-clock is a multiple of the audio sample rate. In the picture you see two quarz crystals with the following frequencies: 22,5792 and 24,5760 MHz. 
22,5792 MHz = 512 * 44100 and 24,5760 MHz = 512 * 48000 while 44100 and 48000 are the base frequencies of digital audio.

A cheaper way would be to derive the 44,1 and 48 kHz sample rate from the computer clock or to generate it with a PLL, however not as accurate, not as stable and not as jitter-free.

So the 2 separate true audio clocks are important for the sound quality of your audio computer.

The ESI Juli@ PCI card is high-quality, cost-effective, 192kHz capable and supports MAC OS, Linux, Windows operating systems. 
I have tested the ESI Juli@ card's digital output and digital input to be 100% bit-accurate, which is a very important feature.

The ESI Juli@ also has true audio clocks

Hangsugárzóm eladó: JBL 4406 Studio Monitor

adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Fülelek!

Ha jól tudom, nektek is pcm csip dolgozik az USB-SPDIF konvertteretekben, vagy tévedek? Akkor miért gyengébbek ezek?

Egyébként nekem nem kell a 24 bit, és nem is akarok rá sokat költeni.

Inkább az a kérdés, hogy technikailag melyik felállás a korrektebb?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szeretnék venni egy egyszerű, olcsó USB-SPDIF konvertert, nézegetve az ebay-t nagy a választék. 
Kétfélét néztem:

1. PCM 2902-es BB csippel - 25 dollár

2. Philips UDA1321 + CS8405A csippel - 32 dollár

Melyik megoldás lehet jobb?

Köszi!

Ezeket ne, mert igen gyenge muzsika!
Miért nem építesz inkább egyet? Nem is olyan bonyolult, mint esetleg gondolod. Szívesen segítek. Ha meg 24 biteset szeretnél, akkor Musiland vagy Hiface (ez utóbbit árulják Pennáék, de csak inteles csipszettekhez jó a driverje)

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Szeretnék venni egy egyszerű, olcsó USB-SPDIF konvertert, nézegetve az ebay-t nagy a választék.

Kétfélét néztem:

1. PCM 2902-es BB csippel - 25 dollár

2. Philips UDA1321 + CS8405A csippel - 32 dollár

Melyik megoldás lehet jobb?

Köszi!

Vendég

DAC-olás

be/ki

Vendég

DAC-olás

Mivel a szimetrikus kimenet egymáshoz képest szűr(ne).Csinálj egy csöves diferenciál invertáló fokozatot, közös katódban csöves áramgenerátorral, igy bármelyik kimenetét használhatod unbalanced módban.

rajz

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 29

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: csupafül »

Mivel a szimetrikus kimenet egymáshoz képest szűr(ne).Csinálj egy csöves diferenciál invertáló fokozatot, közös katódban csöves áramgenerátorral, igy bármelyik kimenetét használhatod unbalanced módban.

Kalmi! Itt volna egy kapcsolás, egy kedves lengyel fórumtársaltól CS4387-es Vout DAC-ra. Hátha segít, leválasztó trafós sajna:

http://lh6.ggpht.com/_o-j1QGIOpHQ/Sxgyr ... chemat.jpg

-R5 560k
-R6 560k
-R7 5,1k
-C1 220n/250V
-C5 1,5-4,7uF/250V
additionally put a resistor 220-680k from out to ground.
Futóművek: Shigaraki clone (SPDIF), Turbonero (tunning amanero, USB) DAC: DIY TPA OPUS (WM8741 chip - mandro kimenőtrafóval), Coincident Extreme IC, DP 300B monoblokkok, ProAc R2.5 clone

Vendég

DAC-olás

Mivel a szimetrikus kimenet egymáshoz képest szűr(ne).
Csinálj egy csöves diferenciál invertáló fokozatot, közös katódban csöves áramgenerátorral, igy bármelyik kimenetét használhatod unbalanced módban.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Nekem például a pioneer pds802-ben nemcsak hogy szimmetrikus a DAC,  de csatornánknt dupla is. Egy csatornának két hideg és két meleg kijárata van a DAC-ból. Ilyenkor mi a helyzet?

+3dB S/N érdekében csinálták így, semmi különös, az összegző ic bemenetei lesznek a csöves fokozat bemenetei, az összegzést és passzív szűrőt meg kell hagyni.

Legutóbbi próbák alkalmával bent hagytam ezt a szűrőt az SRPP fokozat előtt és a jelet az összegzőerősítő elől a + bemenet elől vettem le, a - bemenetet szabadon hagytam, és így, egy másik általános CD játszóval öszehasonlítva egy kicit megnyirbált, vágott magastartományt kaptam. Két eset lehetséges:

1. Ez a szűrőkör nem látja el rendesen a feladatát, ha csak az egyik oldaláról veszed a jelet.
2. A SRPP fokozat más bemeneti impedanciája miatt, a szűrőfokozat töréspontja belecsúszik a hallható tartományba.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Nekem például a pioneer pds802-ben nemcsak hogy szimmetrikus a DAC, de csatornánknt dupla is. Egy csatornának két hideg és két meleg kijárata van a DAC-ból. Ilyenkor mi a helyzet?

+3dB S/N érdekében csinálták így, semmi különös, az összegző ic bemenetei lesznek a csöves fokozat bemenetei, az összegzést és passzív szűrőt meg kell hagyni.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Lehet, hogy kipróbálnám ezt a Broskie katódkövetőt. Van E88CC, ECC83, ECC 82 csövem, és 180 Volt DC tápfeszem. Ezek közül jó lehet valamelyik? A mostani SRPP-m E88CC-val van.

E88CC jó lesz

Nekem például a pioneer pds802-ben nemcsak hogy szimmetrikus a DAC, de csatornánknt dupla is. Egy csatornának két hideg és két meleg kijárata van a DAC-ból. Ilyenkor mi a helyzet?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Fülelek: 
A legjobb, ha idelinkelem a kapcsolást:

http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/LAMPUCE ... G_5143.jpg

Ezt alkalmazta Takács Attila barátom a dacban. Még egy-két lépés hátravan de már nincs messze a vége. A lampizátor még azt javasolta, hogy az futómű SPDIF kimeneténél ugorjuk át az illesztőtrafót és a soros kondit. Szerinte használ és különben sem kellenek semmire. Ehhez mit szólsz?
A JMlabos tuning már bennem is felmerült, most megerősítetted
Esetleg van valami jótanácsod amit még megléphetünk látva a kapcsolási rajzot?
Szóltam Attilának, hogy sasolja ezt a topikot.

Köszi!

Earformance:
képeket majd a végén, ha minden a helyén lesz, kb. jövő hét vége

Üdv,
NL

Nem vagyok elragadtatva, hogy csak a fél dac kimenetet használja, annak is a fázisfordított ágát... így a hangszórókábelt fordítva kell bedugni az erősítőbe, hogy helyes legyen az abszolút fázis.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Lehet, hogy kipróbálnám ezt a Broskie katódkövetőt. Van E88CC, ECC83, ECC 82 csövem, és 180 Volt DC tápfeszem. Ezek közül jó lehet valamelyik? A mostani SRPP-m E88CC-val van.

E88CC jó lesz

Nemgéza
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 9

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Nemgéza »

Tök jó lenne érteni amiről beszéltek...

Na de ne legyünk telhetetlenek, én meg máshoz értek.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Csak egy dupla trióda kell csatornánként.Itt tanulmányozhatod.
Felejtsd el a félmegoldást, még ha jónak is tűnik első nekifutásra. Különben is az SRPP veszélyes jószág, nem megfelelő cső és kapcsolás  esetén a látványos hangzás töméntelen torzítást tartalmaz. Ezt sokan nem tudják, a fő szakik meg hallgatnak róla.

Ezt már néztem korábban is, viszont ennek az erősítése 1. Van ennek akkora kimenő szintje mint pl egy CD játszó eredeti műveleti erősítős kapcsolásának?

Az összegző áramkör szimmetrikus bemenet esetén a kimeneten (U+)-(U-)=2U+
A szimmetrikus dacok általában kb. 2x1V RMS-t adnak le, ebből lesz a 2V RMS a kimeneten.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”