fülelek írta: ↑2022.03.21., hétf. 15:19
"Azért, mert a tapasztalatom szerint ez jó. Vékonyabbnál már vékonyodik a mélytartomány, vastagabbnál már mosódik a felső és magastartomány."
Mi az, hogy vékonyodik a mélytartomány?? Milyen frekvenciatartományban? A vékonyodás hangnyomásszint változás, torzítás avagy esetleg jitter, vagy még valami más?
Az összes felvétel mélye is mind kapásból szar, mert a mikrofonkábelekben a vezető erek jóval vékonyabbak a 18 gauge-nál, még a hosszan vezetett kábeleknél is?
Honnan tudjam? Nem vagyok sem számítógép, sem mérőmikrofon. Mellesleg minden bizonnyal nem is megmérhető. Ahogy a tápkábelek sem, mégis máshogy szólnak. Akkor is ha trafó, egyenirányító, szűrő és nagy tápzajelnyomású erősítő vagy akármilyen elektronika van mögöttük. Legjobb tudomásom szerint ebben egyetértesz.
Nem tudom milyen mikrofonkábelt használnak, de hogy őszinte legyek nem is izgat addig, amíg nem kerülök felvételtechnika közelébe.
Azzal foglalkozok, amire van ráhatásom. Majd ha lesz, akkor írok azzal kapcsolatban is.
Jöhetnek az #azkénemégcsak kommentek.
Leegyszerűsítem:
Értsd úgy, hogy 18awg az a méret, ameddig az alsó tartomány még javul úgy, hogy nem megy a felső tartomány kárára.
És az igazsághoz hozzátartozik az, hogy sodort vezetéknél ez a méretmegállapítás nem igaz, de a korábban taglalt ok miatt nem igaz. Mégpedighogy valojaban a felulet szamit. Azonos kersztmetszetu sodort vezetek eseten az lenyegesen nagyobb is tud lenni, ezért aztán abbol elég a kisebb keresztmetszet is.
Hát még a litzénél, ahol tényleg minden elemi szálnak saját különálló felülete van.
Az általam tapasztalt gyakorlat ezt az elméletet eddig még igazolta. Szólni fogok, ha majd egyszer nem.