Általános felsőbbrendűségről csak Te írtál szerintem.
Általános értelemben nincs értelme bármelyik technikai megoldást kizárólagos győztesnek kikiáltani. Ezen nem változtat, hogy néhány kolléga előítéletei és élményei sarkos kijelentéseket szülnek. Hallottam már pocsék A osztályú erősítőt, ettől még hülyeség lenne azt mondanom, hogy az A osztály gagyi.
Sok évvel ezelőtt egy ideig együtt éltem az egyik legelső D erősítővel (KingRex T20U), annak a tenyérni kütyünek egészen szerethető hangja volt, a szaksajtó is lelkesen dicsérte. Persze azóta sok negatív példa is került a piacra, meg hát eleve nem 30 kilós, fél m3-es készülékek ezek és sok hifista a szemével ítél meg készüléket (nincs benne vas!), ezekből kialakult egy mondás, hogy a D osztály nem lehet jó és kész. Dogmákból jól állunk.
Az eredeti felvetés a D osztály vállalhatatlan minőségét firtatta ("minden felvételt egyformára alakít."), ezt néhányan cáfoltuk, ennyi történt. Vannak helyzetek (pl. izmosabb aktív hangsugárzóknál, színpadi hangosításnál), amikor a D osztály mellett nem is nagyon jöhet szóba más megoldás. Az új D-class modulokkal már egészen jó hangot lehet összehozni és ami legalább ennyire fontos, kompakt, nagy hatásfokú terméket lehet vele építeni. Nagyon kevesen vállalják ma már be, hogy a hangdobozuk mellett ott ácsorog oldalanként 3 x 25 kg készülék több kWh-s fogyasztással és hőtermeléssel, a világ egészen más irányba halad.